Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-09-30

I've learned through my biggest mistake.

Salam.

Dah lama tak tidur lewat macam ini. Mata segar pula. Kalau nak tidur lepas Subuh boleh tak? Hehe.

Banyak betul mistake. Tapi kali ini I learned lots from it. And the hard way. Sakit memang sakit. Tapi, that's life kan. =)

Tak tahu nak susun macamana. Tapi here goes.

Petunjuk ALLAH datang macam macam cara, kan? ALHAMDULILLAH.

1. If ada problem or anything, never turn your back off your loved ones. Or those who loves you. Take note. First : ALLAH s.w.t. Family. Then, those people yang pernah kata, sayang awak, or love you or yunk or those kind of words. They won't say it if they don't mean it. Kadang kadang ada orang itu kasih sayang dia melimpah ruah semua orang pun panggil macam itu. Tapi the feeling is real. Lagi lagi if those kind of people is the one who always remind you not to forget ALLAH. Those people are not to hide from.

2. Never procrastinate. Especially when it comes to fixing things up. The longer you take, the bigger the problems will be. And regretting won't help. Take a deep breath and think. There must be a solution.

3. Never feel ashamed of telling other people how much they mean to you. Express your feelings, say 'I love you' whenever you wanted to. Sometimes, people don't realize this until you say it and remind them. Or you'll regret it. Forever. Forever is a mean word. You'll regret it for a while.I selalu takut to do this sebab takut those people will leave.

4. Don't keep your thoughts inside you. Communicate. Every relationship needs that. Parents-children. Teacher-student. Lovers. Every relationship okay. Kadang kadang kita ingat orang faham kita, atau kita faham orang. Tapi, most probably, kita salah anggap. Jadi, tanya. Atau, cakap. Kalau orang itu betul-betul care, atau sayang kita, dia akan dengar.


5.If you have problems with anyone, face them. Don't turn away. You might hurt others feelings. And it won't make you feel happy either.

6. Kena think positive. Apa apa yang berlaku semua ada hikmahnya. Nampak tak nampak je. Sebab apa Dia bagi ujian tu semua? Sebab Die sayang hambaNya. Kenapa Dia buat camtu kalau Dia sayang? Sebab Dia nak hambaNya berubah. Berubah ke arah kebaikn. Buat sesuatu kena pada masanya. Bukan ikut hati. -quoted-



Ya ALLAH, aku mohon padaMU yang terbaik buatku. Kalau  boleh mahu yang itu. Tapi kalau itu bukanlah yang terbaik, lebih-lebih lagi saat ini, aku redha. Amin.

 
Okay. perasaan dup dap dup dap itu datang balik.



2010-09-29

Murka.

Salam.

Beta sangat murka dengan facebook.

Grrr.



Sila jangan baca. tidak baik untuk hati.

Salam.

Sometimes, I'm so afraid of speaking out my thoughts. It might hurt people. Because I always will. Else, I'll keep myself silent.

Writing is preferable, because I can erase words and rewrite it.

Being silent, or writing, either ways can make people understand me wrongly.




I missed my 3rd year degree life. FYP excluded. Those days, everything seems to be so... HAPPY.

I've been through these kind of things before. But why does it hurt so much this time?


Sorry.


Nightmares.

Salam.

I hate nightmares.

Please, no more babies. It's giving me those creeps. =(










2010-09-24

Rama-rama yang cantik.

Salam.

Lumrah manusia, tertarik kepada kecantikan. Tapi ingatlah, beautiful things can be broken sometimes. Dan bila dah broken, adakah yang beautiful itu masih lagi cantik? Dah tak sama dah. =)

Dan rama-rama selalu dikategorikan sebagai sesuatu yang indah, yang cantik. Yang kalau boleh nak dipegang pegang. Tapi, bila rama-rama itu dah dipegang, dah rosak, dah tak cantik, dibuang buang, dibiar pula. Sebab rasa rama-rama itu sudah buruk. Lupakah, bahawa rama-rama itu pernah cantik dahulu? Hanya kerana dia sudah buruk, dibuang buang sahaja.

Ada yang menyamakan rama-rama dengan wanita. Bacalah. Cantik, makin tinggi dia terbang, makin ramai yang nak. Tapi bila dah dipegang pegang, nilainya dah tiada. 

Tapi saya bukan nak ceritakan tentang rama-rama dan wanita. =)

 gambar diselongkar menggunakan google. hehe.

Umum tahu, asal rama-rama adalah seekor ulat beluncas. Yang bagi sesetengah orang, sangat menggelikan. Menyusahkan kerana makan daun-daun tanaman. Hodoh. Euw. Sehinggalah suatu ketika, perubahan mula berlaku. Ulat beluncas memencilkan diri. Jadi pupa. Kata orang, ia mengambil masa 1 hingga 2 minggu sehingga ia menjadi rama-rama yang disukai orang. Rama-rama yang cantik. Kadang-kadang, andai takdir dia tak sempat nak jadi rama-rama, tak jadi juga. Hayatnya tak panjang. Ada yang kata, rama-rama ini hidup selama 1-2 minggu sahaja. Tetapi ada yang hidup sehingga 10 bulan. Bandingkan tempoh hayat dengan tempoh masa perubahan rama-rama itu. 

Faham tak apa yang saya cuba sampaikan? 

Perubahan mengambil masa. Perubahan boleh berlaku. Ia tidak mustahil. Namun, kita tak boleh jangka yang manusia boleh berubah dalam sekelip mata. Hari-hari kita kata, "awak kena berubah" Tapi andai orang itu tak tahu apa yang perlu diubahnya, tak menjadi juga. Setiap manusia itu berbeza beza. Kita tak boleh nak harap manusia yang lain itu sama seperti kita. Masing-masing punya kekuatan dan kelemahan tersendiri. Begitu juga rama-rama. Ada yang berwarna-warni, ada yang coraknya pelbagai. Perubahan itu tidak mustahil. Tapi tiada siapa yang kata ia senang. Ambillah masa. Jatuhlah berapa banyak kali awak mahu, tetapi jangan berhenti untuk cuba bangun. Ada masanya, saya pun tak mahu bangun juga bila sudah jatuh. Tapi, akan ada tangan-tangan yang sedia untuk bantu. Carilah. Pasti akan jumpa. Andai tak jumpa, ingatlah, ALLAH s.w.t. kan sentiasa ada. Andai, suatu hari, ada insan yang datang kepada kita dan mengatakan, "Saya ingin berubah". Bantulah dia. Tak semua orang sekuat kita walaupun pada zahirnya dia nampak sebegitu. Dan pasti kita adalah seseorang yang sangat istimewa sehinggakan kita yang dipilihnya untuk membantu. 

Hidup kita ini singkat. Buatlah kebaikan sebanyak mungkin. Bila-bila masa sahaja nyawa kita ini boleh diambil. Kadang-kadang, bila kita berbuat baik kepada orang, bukan dengan kebaikan yang dibalasnya. Kita boleh buat macam-macam perancangan tentang hidup kita. Tapi kadangkala, apa yang kita rancang itu tak menjadi. Mungkin ada yang lebih baik sedang menanti. Yakinlah pada ALLAH s.w.t.

Kata seseorang, ALLAH akan makbulkan setiap doa hamba-hambaNYA. Mungkin tidak di dunia ini, tapi di akhirat kelak. Dunia atau akhirat yang kita mahu kejar?

Dalam setiap yang ada di dunia ini, ada kebaikan dan keburukannya. Suatu ketika, hanya yang buruk yang terzahir. Namun yang buruk itu boleh menjadi yang cantik juga. Saya akhiri dengan kata-kata ini. Renungilah. 

yang baik diterima
yang buruk diperbaiki
yang koyak kita jahitkan
yang senget kita perbetulkan

P/S : Do I sound angelic? Saya cuma mahu orang lain jadi lebih baik dari saya. Sebab saya tahu saya bukanlah baik mana. =)





Al-Fatihah.

Salam.

Beberapa hari selepas Hari Raya AIdilfitri, saya dapat satu berita. Ibu ex-roomate kawan saya telah meninggal dunia. Ibunya menghidap kanser. Lama juga menderita. ALLAH lebih sayangkan ibunya. Al-Fatihah kepada ibu Ain. Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Harap-harap Ain okay. Rasa terkilan juga. Dulu pernah nak pergi lawat ibu Ain. Tapi tak berkesempatan. Dah lama juga tak jenguk Ain. Masa belajar di UKM dulu, stay KUO. Ain pun KUO. Kadang-kadang kalau keluar bilik pergi cafe ke, pergi C-mart ke time malam malam, saya akan singgah bilik dia. Buat lawatan. **suka buat perkara unexpected** Kadang-kadang macam serba salah juga sebab takut ganggu dia. Tapi dia kata dia tak kisah. =)

Semoga Ain kuat. Dan dia dapat fokus dengan study dia. Dahlah final year student. RIndunya. Lama tak lawat geng K7B. =(



2010-09-22

Some jokes for today.

Salam.

Here I have some jokes to be shared. Obviously not mine. For today. Ready...? Harap harap tiada yang terasa hati. =)


KISAH SEORANG PEROMPAK
Seorang penjenayah tua yangmenyorok do pinggir kampung sedang sakit tenat. Dia sedang berbaring di atas katil usangnya, Tiba-tiba kedengaran satu ketukan kuat di pintu rumahnya.
"Siapa di luar?" jerit orang tua itu ketakutan.
"Saya malaikat  maut!"
"Oh, syukurlah! Saya ingat anggota polis yang datang. Silalah masuk"


GIKU KEHILANGAN KELDAI
Alkisah, setelah kehilangan keldai, Diku mengangkat kedua tangannya, tanda bersyukur kepada Tuhan. 
"Tuhan, aku bersyukur kepadaMu, aku telah kehilangan keldaiku.
Seorang sahabat yang melihat dan mendengar doa Giku terus bertanya, "Kamu kehilangan keldai dan bersyukur kepada Tuhan?"
"Aku bersyukur kepadaNya kerana telah mentakdirkan supaya aku tidak menunggani keldai pada waktu itu. Kalau tidak, aku pun turut hillang juga."


TERCABAR
Seorang pemilik kedai buku amat marah kerana di sebelah kiri kedainya ada sebuah kedai buku mirip kedainya dan meletakkan papan iklan berbunyi "Jualan hebat!" Manakala di sebelah kanan kedainya pula ada sebuah lagi kedai buku yang meletakkan papan iklan berbunyi "Harga Termurah!" Disebabkan rasa tercabar, pemilik kedai itu pun turut meletakkan papan iklan di hadapan kedainya berbunyi "Pintu Masuk Utama. Selamat datang!"


LIHAT PETA
Cikgu Salmah sedang mengajar subjek Geografi di kelasnya.
Cikgu Salmah : Hassan, minta ke depan. Lihat peta ini dan beritahu cikgu di mana letaknya Amerika Utara?
Hassan pun menuju ke depan dan mencari-cari lokasi Amerika Utara dalam peta tersebut. Akhirnya Hassan menemuinya.
Hassan : Ha! Dah jumpa. Kat sini Cikgu!
Cikgu Salmah : Bagus, Hassan kamu boleh duduk sekarang. Baiklah kelas, sila beritahu cikgu siapakah yang menemui Amerika Utara ini?
Pelajar : Hassan, cikgu!


BERGADUH
Toni : Malam tadi aku bergaduh besar dengan isteri aku.
Adam : Lah ye ke, macam mana boleh jadi macam tu?
Toni : Biasalah hal suami isteri. Lepas gaduh aku tak tengok langsung muka dia.
Adam : Habis tu, kau terus keluar la malam tadi?
Toni : Tak pun, aku matikan lampu je. Baru tak nampak muka dia...



 

2 Syawal itu.

Salam.

Dah lama dah cerita ini tersimpan. Tak tertaip taip. Dah jadi pekasam dah pun. Hehe.

Tarikh 2 Syawal jatuh pada hari Sabtu. Hari itu masa Aidilfitri, kami sekeluarga awal awal lagi dah balik kampung. Isnin dah bertolak balik. Tidur di rumah Kak Ziah di Penang. Then Selasa pergi rumah Tok di Perak. Memang beraya di Perak sahaja lah tahun ini. Jadi, Sabtu dah siap siap nak pulang ke Subang. Sebab Monday smaller sister ada class. Dan daddy pun dah start kerja. Ahad boleh lah rest kemas kemas apa apa yang patut, kan? Laundry lah banyak.

Okay. Standard lah. 1 Syawal macam ramai orang pun nafsu makan meluap luap. Lepas satu rumah pergi satu rumah pula kan. Lemang, rendang, ketupat, laksa, nasi dagang, kena pulak tuan rumah tu, jenis yang masak marvellous kan. **rasa lapar tak?** So semua pun macam main sebat lah. Termasuklah keluarga I nih. Kadang kadang I nampak lah muka Dr. Kadang kadang buat buat tak nampak je. Adik I kata I angau dengan Dr tu. Plz lah. Hehe.

Sabtu.
Hari kejadian. Keberangkatan pulang. Kalau dari rumah Tok, nak ke Subang akan lalu banyak jalan pening pening. Salah satunya adalah, antara Kroh dan Gerik. Kalau nak ke Baling pun pening pening juga. Time tu, stok gula gula dah ada. I tak tahulah kenapa time itu I macam sangat nakal. I pergi nyanyi nyanyi lagu kat adik I. Entah macamana dia tutup tutup mulut. Tiba tiba... Cepat cepat ambil tuala semua lap lap. Adeh. Horror sangat ke I nyanyi? Tak, kan...? Jadi I terima alasan bahawa adik I muntah sebab dia makan macam macam masa 1 Syawal. Tiada kaitan pun dengan nyanyian I. Titik noktah. Segala surat menyurat tidak akan dilayan.

Dalam perjalanan, singgah di Kuak yang dekat Tasik Raban itu. Okay. I dah buat permohonan dengan Daddy nak singgah situ. Dan permohonan diluluskan. Kalau macam nak jumpa jumpa orang ini, daddy selalu macam bagi. Hehe. Langkah kanan. Jumpa gadis itu. Banyak betul jamu jamuan. Siap ada dessert kek coklat lagi. Kalau ambil bawa bekal untuk perjalanan pun okay. Tapi sebab time tu I dah nampak Dr, tak jadi nak minta. Lagipun tiba tiba I jadi pemalu. Hehe. First time makan daging kijang. Smaller brother kata rasa cam daging lembu je. Thanks darling! And to your family juga. Sampai juga I di Kuak itu. Ada rezeki, I singgah lagi. =))


Pengajaran : Jangan nyanyi pada 2 Syawal. hehe.  Sorry, cerita taklah best pun.


Soalan.

Salam.


Tada~
Sekarang nak guna perkataan tada ni lah. Rasa cute je. Haha. Okay. Ini soalannya. 


"Macamana kau nak percayakan orang kalau kau sendiri kata buruk pasal orang lain? Kalau kau pun buka pekung orang lain sedangkan orang lain itu percayakan kau?"


I'm sorry if I ever did this to you guys. Kalau I marah marah cakap pasal orang ke apa atau I tengah emo**selalu kot emo nih**, anggaplah saya tak betul time itu dan apa yang saya cakapkan itu palsu belaka. Walaupun ada bukti, anggaplah ia palsu. Orang kata, bila kita tengah marah ke, we intend to say things we doesn't mean pun.


Bila kena macam ini, baru rasa betapa sakitnya. Pernah bayangkan juga. Hakikat, ia memang sakit. Tapi tak tahu in details macam mana. Sekarang dah tahu. Hati jantung dah retak retak selotap semua pun dah tak cantik dah. Jadi sumbat je masuk dalam badan. Isi ruang kosong. Hehe.



Nak pergi hantar doktor pun, dah kurang percayakan doktor. Padanlah bapak anti betul dengan doktor. Tapi tak semua doktor jahat lah bapak. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Ambil nila tu buang. Susu dan belanga itu simpan.


Okay. Saya sudah merapu lagi.


P/S : Tadi momok masuk rumah basah basah dan kotor kotor. Masuk longkang lah tu. Gaduh ngan kucing jantan mana entah. Momok ini garang betullah.





2010-09-21

Ketawa.

Salam.

Ketawa adalah satu cara untuk menutup perasaan kita. Atau elak dari menjawab soalan yang kita tak tahu / tak mahu jawab. Tapi jangan buat dalam exam.

Haha. =)



2010-09-20

Tada...!

Salam.

Saya happy sekarang ini. Harap harap hari hari pun happy macam ini. AMin.=)

Sebenarnya siang tadi ada something yang sangat tak seronok happen. Thanks kakak sebab tak paksa. Kalau you paksa, lagi I moody. Give up okay. Mood tak berapa okay. Jadi kejap je macam dah give up. Lantaklah bayar mahal ke tak. Yang penting saya tak nak paksa diri saya time itu. Cumanya, nak main lagi ke tak? Urm. Tengoklah. Kalau ada orang ikhlas nak teman ajar step by step sampai I pandai kan. Dan mood okay. Thanks and sorry pasal tadi. =)

Apa yang sangat sangat happy is, dia dah kembali di sisi I. Serius.! Sekarang ini kat sebelah aje. Kejap kejap dia bunyi. Cuma dah tiada bunyi, "alwani there's a message for you". Kena cari besta buat baru. hehe. Pinky dah sihat okay!!! Tadi hantar pergi kedai nokia. Then pergi makan. Makan pun, sebab mengidam sangat pergi makan di kedai itu. Banyak betul nasi I makan. Tiba tiba dah tak nampak muka Dr. I makan 4 pinggan. Ke 5 tah. Are are 3 je. Sebab dia dah terbeli bekal. Tapi sebab I nak belanja dia on je. Alah, you pun kalau ada orang nak belanja mesti you on juga kan.? Sedang makan, dapat call. "Fon ini rosak software." "Jadi kena format lah? Format je lah. RM berapa?" "rm80." "mahalnya?" " business maaa" "hari itu saya hantar RM50 je." "nanti tanya bos" " ok". Beberapa minit dia call lagi. "you punya fon dah siap" "cepatnya? Nanti I datang ambil. Thanks" Siap siap makan semua, pergi semula kedai nokia itu.

Sampai di kedai Nokia itu, pekerjanya sedang busy layan customer. So, I dengan sissy pun belek belek fon yang display. Tiba tiba, "Tada~" Ada chinese guy yang cute, dalam umur 20 camtu tunjuk pinky yang dah siap baiki. "berapa ea.?" "RM50". oh? I keluarkan duit terus bayar. Cute okay dia tegur "Tada" macam itu. Haha.

Okay. Nak cerita pasal tada je. Sekian terima kasih. =)







2010-09-17

Oh, Pipi sangat merah.!

Salam.

Beberapa hari ini I rajin. Rajin kejut orang solat Subuh. Adik yang baik akan kejut abang dia. Hehe. 
Kan malam malam macam satu masalah yang HUGE bila melibatkan tidur. Macam every hour pun akan terjaga. Jam berapa tertidur pun tidak tahulah. Dah macam lebih sebulan. Sampai kan berlaku conversation ini dengan smaller brother a.k.a. Yusufbaik. Conversation ini berlaku malam semalam.

Dia : Kakla tak cukup tidur ye.?
I : Eh, mana Yusuf tahu.? **pelik sebab bilik dia di bawah dan bilik I di atas**
Dia : Tu mata kakla merah.
I : Oh, ni sebab tak buka contact lens lagi.
Dia : Bawah mata kakla tu pun hitam.
I : Mana ada, yusuf punya lagi hitam. **mentang mentang kulit dia darker**
Dia : Takkk. Kakla punya lagi hitam.
I pergi cermin. 
I: Haahlah, Hitam.
Dia : Haaa.! Utop dah cakap dah.
Sekarang I mula risau sebab dah ada beg mata. Adoih. Tatpelah. Macam macam product ada sekarang ini.

Okay. Sambung. Then sebab tidur tak berapa betul, I senang terjaga. Cuma, malam semalam macam ada mimpi ngeri. Dalam mimpi tu. ada orang ni which is Iyah, yang macam tekan lutut I. Sangat sakit dalam mimpi itu. Then I jerit jerit cakap sakit. Dia macam senyum and stil tekan+picit. I jerit jerit sakit. Then terjaga. Tengok tengok mata dah berair. Alang alang mata dah berair, I sambung jelah nanes, Haha,! Tengok jam, baru jam 5. Area area jam 6, msg lah abg nak kejut+mengadu mimpi NGERI itu. Tapi tersilap hantar msg abg orang lain. Maxis-Celcom. Pernah msg abg itu. Tapi Celcom-Celcom. Yang rasa funny nya bila abg tu msg balik tanya ni siapa and mimpi apa. Sebab abg tu tanya, terus jadi fresh. Pipi terus merah merah. Caring okay abg itu. Abg U abg I. Tapi abg I abg I. Memang jadi betullah pagi tadi. Tiba tiba I ambil alih tugas kakak kejutkan abg. haha.! Terus delete nombor abg tu. Biar save dalam fon celcom je. Takut jadi lagi, okay.! Oh, I mimpi Iyah maybe sebab semalam birthday dia.

Pagi itu juga, dah segar kan. SIbuk pergi ikut ibu hantar Are are (smaller sister) pergi kolej. Yelah macam hujan sangat lebat. Lagipun dah lama tak tag along. Nak balik itu, boleh pula sesat di Sunway. Dan tiba tiba pagi tadi macam rasa horror dengan cara Mummy drive. Sebab macam almost nak kena langgar, Reason? Gelap+hujan+mummy punya speks mana entah. Tapi, kami selamat sampai di rumah.

Dah sampai rumah, rasa lapar. Pergi buat kopi radix. Dan ambil mihun dalam kuali. Tiba tiba puf! Camne tah kopi tu terabur, Siap masuk hidung lagi. Aish pagi tadi hidung I rasa kopi. Tak sedap.!



Petang tadi, rasa marah sangat. Tapi tak tahulah orang itu faham ke tak. Maybe dia taknak faham. Nasib baiklah KMPP dan rumah I ini jauh. Kalau sebelah sebelah je, memang ada orang tu kena seret bewak pergi klinik/hospital. Klinik/hospital taknak pergilah kan. Boleh lak pulak nak pergi Kailan cari tudung lah bagai. Degil betul. Orang lahir akhir bulan Disember ini memang degil ea.? **like I don't know** haha.!

I wonder what happen to my lil bro who currently studies in UKM. I made a lot of promises with him. **sigh** Hope you're doing good. Really hoped so.

Kesimpulan : Kita semua ini manusia. Jadi tiada yang sempurna. Sekian.

P/S : Alah, macamlah you alls tak pernah silap hantar msg kan. I tau u alls pernah. Ala malu malu pulak. ^^,




2010-09-16

3 sekawan. Gaduh, gila, otak.

Salam.

Dulu masa kecik kecik dulu, tak ingatlah umur berapa ada cerita ini. Tak ingatlah siapa yang sebar sebarkan cerita ini. Tiba tiba cakap pasal gado gado teringat cerita ini. Lebih kurang macam inilah ceritanya. Ingat ingat lupa. Gurauan je okay. Harap tiada yang simpan dalam hati.

Ada tiga sekawan. Seorang namanya gaduh. Seorang lagi namanya otak. Seorang lagi pula gila.
Pada suatu hari, mereka bertiga ini masuk hutan. Tiba tiba, gaduh hilang.
Maka, otak dan gila pun ke balai polis yang berdekatan untuk laporkan kehilangan gaduh.
Otak tunggu di luar. Gila yang masuk jumpa polis.

Gila : Tuan, saya nak cari gaduh.
Polis : Ha.? Awak nak cari gaduh.? Awak ni tiada otak ke.?
Gila : Ada tuan. Otak di luar.
Polis : Awak ini gila ke.?
Gila : Haah. Saya ni gila tuan.

Tapi tak tahulah pula last last mereka jumpa kawan mereka gaduh tu ke tak. Sebab cerita yang I  tahu tu setakat ini je. Hehe. Sekian... =)




 

I'm slowing down.

Salam.

Banyak perkara yang I fikir lately. Basically tentang hal yang sama. I'm moving on. Tapi kadang kadang terfikir juga. Lagi lagi sekarang ini macam kena decide tentang something kan.

Ada orang tegur. I tahu I ni macam emo. Ramai orang cakap macam ini. Sekarang ini macam okay tak okay je kan. SO, I guess I'll slow down with my posts. I mean post yang dilabel hatiku berkata2. But I'll share stuff like jokes, articles, or quotes. Sebab perkara macam ini macam lebih meaningful for people to read kan.? Macam, boleh jadi inspiration or buat people berfikir. Rather than talking about personal life yang bagi kita tiada apa tapi bagi orang lain macam sedih ke apa kan. Tak suka buat orang sedih/hurt. Sebab I know how it felt. =)

Kan ada post tajuk read this, you won't regret. Ada baca tak.? Nah, pergi baca.
This is the same thing yang I buat sebagai status di FB. Ada kawan tanya. Time ini, tak tahu kenapa, macam ada someone made me felt special. Jadi macam fikir, apalah salahnya buat orang lain juga rasa special. Serius, rasa happy okay bila rasa special itu. Macam princess pun ada. hehe. **perasan**. Bila  buat orang rasa happy, I will feel much happier. Semua orang deserve to be treated nicely apa. Showing some love and care won't harm. Mummy I LOVE YOU.! Hehe. tiba tiba aje. =)


Ending this.



Wish me luck, okay.?

All the best people. Love you.!

And remember, you are special. **rasa macam barney lah pula**





9 Hardest Times of Your Life.

Salam.
I found this article. Via tumblr.



1. Being questioned when you yourself do not understand.
2. Pretending to be innocent of what you know about.
3. Trying to forget something you never will.
4. Admitting you were wrong after being so insistent that you were right.
5. Debating with yourself.
6. Accepting the fact that some things are not meant to be.
7. Trying to understand when you just can’t.
8. Realizing that you’ve been tricked after you’ve given your whole heart.
9. Parting and letting go of someone you’ve loved.
 








2010-09-15

It's about words to live by.

Salam.

Here I found another article. I found it in someone's tumblr.

It's about words to live by.

  1. Accept that some days you’re the pigeon, and some days you’re the statue.
  2. Always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them.
  3. Always read stuff that will make you look good if you die in the middle of it.
  4. Drive carefully. It’s not only cars that can be recalled by their maker.
  5. Eat a live toad in the morning and nothing worse will happen to you for the rest of the day.
  6. If you can’t be kind, at least have the decency to be vague.
  7. If you lend someone $20, and never see that person again, it was probably worth it.
  8. It may be that your sole purpose in life is simply to serve as a warning to others.
  9. Never buy a car you can’t push.
  10. Never put both feet in your mouth at the same time, because then you don’t have a leg to stand on.
  11. Nobody cares if you can’t dance well. Just get up and dance.
  12. The early worm gets eaten by the bird, so sleep late.
  13. The Second mouse gets the cheese
  14. When everything’s coming your way, you’re in the wrong lane.
  15. Birthdays are good for you, the more you have, the longer you live.
  16. You may be only one person in the world, but you may also be the world to one person.
  17. Some mistakes are too much fun to only make once.
  18. Don’t cry because it’s over, smile because it happened.
  19. We could learn a lot from crayons, some are sharp, some are pretty, some are dull, some have weird names, and all are different colors but they all have to learn to live in the same box.
  20. A truly happy person is one who can enjoy the scenery on a detour.
  21. Happiness comes through doors you didn’t even know you left open.



=)





A story to share.

Salam.

I found this story. But it's in jpeg. Hope you people can read this. NIce one. urm urm.
So go save someone's life today. Even a small smile or a simple 'hi' could change someone's life. =)








Risks.

Salam.

If you let things go, chances are; it might come back for you or someone else will catch it.

That's the risk you need to face. =)

If you love something, set it free. If it comes back, it's yours. If it doesn't you're not meant to be.


 I won't know until I tried. =)


Dah lama tak have butterflies in the stomach macam ini. Nervous. What will I face? What will happen? Will it works? Banyak betul soalan yang hanya masa yang akan dapat jawab.

 
"If he's the one, he won't leave."
 So, I should take the chances, should I? Masih ragu ragu, hehe. =P


Dah dah cakap pasal benda merapu ini. Penat sudah. Malas nak fikir dah. Lalala~

2010-09-14

Read this. You won't regret. =)

Salam.





"Sometimes, you never knew that you're special until someone told you so."


Hey, you're special. Yes, you. You're reading this, aren't you? =)


Macam bercinta. Hehe.

Salam.

I rindu pelangi I. Semakin rindu. Hehe. Siapa pelangi?

Tunggu hari hari kadang kadang penat juga. Sabar sabar. Masa nya akan tiba juga. Moga dia sentiasa dalam keadaan sihat dan gembira. Kadang kadang I pun hilang idea nak kasi dia gembira. Harap harap, by making her know that she's not alone helps. Tak banyak, sikit pun okay. Sayang, I miss you lah.! Hehe. Macam orang bercinta pun ada. Funny.


ALLAH s.w.t. MAHA MENGETAHUI. =)







Tukar tukar...!

Salam.

Banyak benda nak kena tukar.

Wallpaper desktop dah tukar.

Susun atur dalam almari Iyah pun dah tukar. Malam ini. mine pula. Berpeluh peluh. Takpe. Boleh kurus. **sedang mencuba pelbagai cara yang senang untuk kurus. Pemalas betul. haha.**

Nanti nak susun susun bilik. **part ini tak tahu lah bila nak berjaya. Sikit sikit buat. Sebab mood rajin tak datang hari hari, itu yang susah itu.**

Nak tukar backround blog ini. **kasi kaler kaler sikit. Tapi... yang ini nak buat lama dah. Tak buat buat lagi. hehe.**

Perangai? **yang ini lagi lah ambil masa. Tapi I pun tak tahu berapa lama masa yang I ada. Kalau tak sempat, I minta maaf.**





Siang tadi tengok cerita "Salam Terakhir" yang Rosham Nor berlakon itu. Tengok berkali kali pun mesti akan nangis. Sangat suka cerita ini. Tapi tadi tak dapat nak feel sangat cerita ini. Sebab...? Tengok dah lambat. Start tengok masa part adik dia pukul dia kat tepi tangga itu. Yang adik dia tuduh dia macam macam. Dan ada daddy dekat dekat. Time sedih tu tiba tiba daddy punya laptop lagu sangat kuar. Sebab pasag speaker. Daddy test speaker. Padahal awal awal tu daddy dok tanya bila nak nangis nih? Ha. Kena tanya macam itu memang lah I tak dapat nak feel.

Dia macam, seorang abang yang sangat penyayang. Pada tunang dia. Pada adik adik dia. Pada adik yang bukan kandung juga. Semua dia treat sama rata. Even betapa jahatnya adik dia layan dia, dia sabar je. Diam. Dan dia blame diri dia sendiri sebab tak dapat nak pegang amanah parents untuk didik adik adik dia. Dalam real life, tak mustahil these kind of people untuk still exist. I mean, macam Razman (Rosham Nor). "Abang tak kisah orang ambil barang peribadi abang. Lagi lagi orang tu orang yang abang sayang". **hint untuk adik yang bukan kandung yang suka kat tunang dia. ** Part yang agak sedih, bila adik perempuan dia nak keluar rumah. Taknak beraya dengan dia. Dia pujuk pujuk adik dia supaya at least pagi tu Rayalah dengan dia. Lepas tu nak pergi beraya kat mana mana pun pergilah. T_T

Buatlah baik dengan semua orang. =)

Ikhlaslah dalam berbuat kebaikan kerana ALLAH Taala. =)




P/S : Rasa nak melawat orang UPSI. UPSI tu dekat Tg Malim kan? Tg Malim, boleh naik komuter je kan? hehe. =P





2010-09-13

Hold on or let go?

Salam.



I'm enjoying life. Seeing things positively. It's just that, I need to make a decision.


 =)


To hold on. Or to let go...? Once, I was so sure. Yet, few minutes later, I doubted. Haha. Macam lalang betul. Tapi bukanlah sebab ada angin fuh fuh pun. Hehe.



If I hold on, maybe, maybe I can make those promises I did to myself. And chances that, things might be better. But I don't how long I need to hold on. Hey, see it in the bright sight okay. If it doesn't? Well, that's the risk. Every decisions have risk. So, live with it. My decision, my blame.  **sigh** =)

If I let things go, it's a new chapter for me. Things might end up well. Or it might not. Risky? Hey, it's life we're talking about. I've been there for all this while.It might look like I'm giving up. Or running away. Letting go might be hard. But it's not impossible. But am I ready for a new chapter? Nothing to lose pun if I try, right? Lalala~


Similarities of both decision. Either holding on or letting go, both will include of hurting someone. Besides me. Hehe. Jaga hati sendiri pun susah. Apa lagi jaga hati orang lain. Lari jelah dari dua dua decision ni. I'll choose : or. Ngeee.


"Giving up doesn’t always mean you are weak. Sometimes it means that you are strong enough to let go."


Mood : Rasa nak pergi Sogo. Shopping bag baru. bag putih yang beli sama dengan kakak tu tak boleh guna. Dia dah sakit. Kecewa betul. Buat hiasan belakang pintu aje lah. **sigh** SHOPPING...!



P/S : Tak sabar nak jumpa bintang bersinar malam nanti. Buka tingkap luas luas. Cahaya geditt? I knowwww! Hehe. =)











Starlight starbright.

Salam.



Orang putih putih selalu nyanyi lagu ini kalau nampak bintang.
"Starlight starbright.
I wish I may i wish I might
to have the wish
I wish tonight"

Kalau tak pun, Hi-5.
"Make a wish upon a star. "



Few days before, I realized a star. It shines brightly. Every night since then, it stays until I'm asleep. I want it to stay till the end of my life. Can I?

Cute, kan? May this comes true. Amin. 
Tak salah to hope, kan?
=)



End story dengan some quotes/sayings. Tek reti nak susun cantik cantik. Lalala~










ALLAH s.w.t. bagi petunjuk dalam macam macam cara. =)



 These pictures are not mine. Credits to the owners. =)



2010-09-12

Edisi dengki dengan kakak.

Salam.

Seronok betul ada kakak tu sakat sakat I hari ini. Kasihan dia bosan. Kakak, apa kata kakak study? Nama pun student kan? I dah tak student jadi dah boleh kahwin. hehe. Geditt. Liver with flower happy. **translation yang rosak**

Pape pun, 41568319681 lah kakak! Tah camne tetiba sejak kakak dah pindah dari us ke uk, cam rapat lak. Funny. Padahal dulu satu kuliah je time sem 1 matrix dulu. Macam selalu nampak belakang tudung kakak jep. haha. 


p/s: tengah tak rajin nak taip pasal 2 syawal. nanti nanti lah ye. KENA cerita.






Syawal dah datang.

Salam.

Syawal dah datang. Tiba tiba terbayang Syawal Soso. Hari itu bulan Ramadhan terbayangkan Don. Antara nama nama bulan Islam yang selalu dijadikan nama anak. Glamour kalian. =)

Bila Syawal dah datang, maknanya Hari Raya Aidilfitri lah kan? Episod, bila makan asek asek nampak muka Dr jek. Tapi buat buat tak nampak sebab nak makan jugak. **degil** haha.!

Hey hey hey. Tahun ini beraya di Perak. Umah tok. Tak balik Kodiang. Sebab, Sabtu dah kena balik SJ. Sister have class on Mondayyy. And brother want to go teach his friend Maths/Add Maths kat mana tah. So, sekarang dah di SJ. Semangat nak kemas rumah dan bilik okay. Esok nak kemas almari. Ke nak kemas hari ini ea. Nak keluarkan baju baju yang dah tak boleh dipakai lagi. Baju zaman kanak kanak dahulu. Sekarang dah adult sikit. Hehe. =)

Aktiviti raya? Biasalah, hari sebelum Raya akan gotong royong masak masak semua. Basuh pinggan mangkuk gelas cawan semua. Sebab, Malam sebelum Raya itu akan buat majlis Tahlil. Kalau dah buat majlis tahlil, mesti akan jamu jamu kan? Haaa! Sebab itulah kena masak masak semua. 

Then macam akan ramai ramai dengan saudara semua sibuk sibuk. Meriah lah. Tapi I macam tak bising sangat kot. Takpe. Ibu ada tolong meriahkan. Wakil keluarga. Hehe.

Pagi Raya, mestilah solat Raya kannn? Selalu kalau Iyah ada, dia akan ironkan baju semua. Sampai peluh peluh habis dia. Tapi tahun ini sebab dia tidak pulang, jadi I ambil alih. Kalau baju tu macam kedut kedut tu, I punya kerjalah. Tiba tiba teringat masa awal awal iron baju sendiri di SESERI. Nanes ok! Sebab teringat Iyah selalu ironkan baju. Kalau baju baju ni, I selalu ambil part basuh atau sidai atau lipat. Iron ni kurang gemar. Hehe.

Okay. Lepas dah solat semua, pergi serang rumah Maklong. Maklong satu kampung dengan Tok. Tapi selang berapa buah rumah tah. Depan senget sikit je dengan masjid itu. Before nak pergi solat di masjid itu ternampak satu famili yang pakai baju melayu sama ton purple dengan Yusuf. Risau juga takut dia salah pergi famili kan sebab tengok warna baju sama. Haha. Okay. Yusuf dah besar. Bukan kanak kanak lagi. Dah pandai sikit jaga diri. Soalan pertama dari abang saudara : Boipren sihat? **dalam hati, haish. ada ke tanya pasal boipren. Khabar I tak tanya pun. Maybe sebab dengan SANGAT obvious boleh nampak yang I ni sihat kot...?**

Then makan makan, operasi ambil ambil gambar. Dekat dekat jam 1 baru pulang rumah tok.

Okay. dahlah. Cerita sampai sini jelah. Tulis banyak banyak pun, rajin ke nak baca? haha!







Nantikan kisah 2 Syawal pula. Jeng jeng jeng. =)







Al-Fatihah.

Salam.

Beberapa hari sebelum Aidilfitri tiba, I dapat satu berita. Ada seorang kenalan semasa menuntut di KMNS dulu telah meninggal dunia. mohd faruq sa'adon. F1P2. Al-Fatihah. Dengarnya, arwah sakit leukimia. I tahu dia ini pun sebab masa matrix dulu dia selalu jadi MC. Yang I paling ingat dia jadi SPR masa pilihanraya. Malam manifesto itu dia yang handle. Sangat sempoi. Moga rohnya ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman. Amin.




2010-09-07

Update.

Salam.

Ini namanya itik ada kepala hijau. Not mine. 
Tapi cantik kan this picture?


Hari hari busy.
Starting Jumaat, agak busy. hehe. Seronok bila busy busy nih. Macam ada je perkara nak kena buat kan. Jadi otak pun takdelah fikir perkara pelik pelik. Tapi busy tu siang siang je. Bila malam, urm... Penyakit susah nak tidur tu datang. Haish. Macamana nak buat ye supaya senang tidur? Risau lah. Hari hari pun macam ini. Okay. Maybe kena aktifkan diri hari hari kot. Smaller sister cakap, petang petang kena ride bicycle pusing pusing area rumah. So, nanti malam macam penat akan senang nak tidur. Maybe. Tak try lagi. Sebab petang petang ada cerita menarik di TV a.k.a. idiot box. hehe.
Jumaat pergi rumah Cikgu Maria. Dengan Een. Sangat best. Macam sangat lama tak jumpa cikgu. Since habis sekolah. Nanti akhir tahun ini pula nak pergi visit Achiq at Terengganu pula. Harap-harap jadi. Bila sekolah dulu tak rapat sangat dengan cikgu cikgu. Macam baik gitu gitu aje. Tapi dengan Achiq macam rapat sikit. Sebab Achiq kaunselor. Dan PRS ni bawah Achiq kan. Tapi pergi rumah cikgu tu, macam macam belajar. Bukanlah cikgu buat kelas tuisyen ke. Tapi macam minda ni terbuka lebih besar. Tentang macam macam lah. CIkgu suruh sambung Masters balik. Try kat tempat lain pula. Tapi kan cikgu, mana nak cekau duit untuk yurannn? Dan dan dan, rasa frust dengan Masters hari itu tak hilang lagi. So rasa nak cari kerja dulu. CIkgu bising suruh jadi cikgu. Haha. Semua orang pun sibuk suruh sambung belajar lah tak pun jadi tutor atau jadi lecturer. Sebab bagi mereka I macam sesuai jadi lecturer. Kelakar juga bila baca macam macam komen dan cadangan mereka. Thanks sebab bagi cadangan semua. Nanti I tengok apa kerja ada di JobsDB and Jobstreet and kawan kawan mereka. Kerja banyak. Nak apply ke tak. Tu je. Urm. Rezeki masing masing kan.

Sabtu pula, pergi jalan jalan di kedai buku area area SOgo itu. Itulah, ada adik ini nak cari buku untuk kawan dia. Tak tahulah dia jumpa ke tak. Sebab I tak stay sampai habis. Cukup masa, I bertolak ke venue seterusnya. Pergi UKM ok. Bukan balik UKM. Lain tu. Hehe. Tak termsg Cik Sasa pun. Sorry Cik Sasa. Nanti ada masa I visit okay. Senang cerita tak jumpa sesiapa pun lah. Jumpa Cik Epa je. Teman dia buat proposal. Dengar dia cakap sorang sorang sebab I tak tahu apa apa pun pasal coz dia. So tak dapat nak tolong. Sorry kakak. Boleh tolong cheer je kat sebelah kakak. gooo kakak! Hehe. Tapi sebab takde pom pom jadi tak boleh nak buat tarian lompat lompat semua. Hehe. Malam tu, makan di luar. Carrot susu! Sejuk. Lately mengidam minuman susu susu ini. Hari itu di rumah buat Bandung Soda. Pergi Petronas semata mata nak cari Ais Krim Soda. Gigih tak?
Ahad, pergi Nilai. Teman kakak shopping. Penat juga. Ha. Ini I dah cerita sikit dalam post sebelum ini. Kalau rajin, tengoklah ye.

Isnin, bertolak balik kampung. Tahun ini tak balik Kedah kot. Tak tahulah tahun depan akan balik ke Kedah beraya atau tak. Masa akan datang tiada siapa boleh jangka, kan? I ingatkan Daddy drive untuk balik Perak terus. Rumah Tok. Tapi Singgah Sg Dua. Visit kakak saudara. Kakak saudara ini memang rapat dengan ibu. Sebab masa ibu kecil kecil dahulu kakak saudara ini pun berjasa menjaga ibu. Selain arwah PakNgah lah kan. Well, nama je kakak saudara. Tapi dia lebih tua dari ibu. Jadi, Dari side ibu, I adalah cucu saudara. Sepupu punya anak punya anak. Tu dikira saudara, kan? Hehe. Tak tahu nak label apa. Tok Long. Wah. Rasa tua. hehe. Tidur situ. Semangat kakak masak masak semua. Well, kami family besar, Adik adik lelaki pun kuat makan sekarang ini. I suka jeling jeling bila adik lelaki I yang kedua tu makan. Sebab? Entah. Sebab doa boleh makan banyak kot. Bila I nak makan banyak, mesti teringat ingat muka Dr. Aiyooo. Terus tak jadi nak makan. Kadang kadang, makan je. Haha. 

Selasa (hari ini), baru bertolak ke Perak. Busy kan hari hari? Hehe. Rasa macam nak lawat seseorang dia Manjung Sabtu nanti. Hari itu dah lawat, jadi kalau lawat sekali lagi boleh kot. Daddy selalu sporting kalau I nak singgah singgah lawat orang. Urm. Tengoklah nanti macamana. Selalunya on the way dari Perak ke rumah, akan singgah Jeneri. So, takut macam tak sempat ke apa. Urm. Harap harap sempat. Tak boleh nak janji apa apa okay. Okay. Hehe.





Relationships.

Kejap merajuk dengan orang ini. Kejap merajuk dengan orang itu. Kejap, aku benci kau. Kejap, I hate you. Haish. Kasihan semua orang yang kena. Kadang kadang tiada kaitan pun kena habuk habuk asap juga. 

Eventually, beberapa hari ini, I cuba nak make things up balik dengan semua orang. Semua semua yang I sayang yang I cuba nak ignore kebelakangan ini. Hey, dah biasa orang itu dalam life kan. Nak ditch macam itu sahaja? No way. Susah. Last last hati sendiri yang sakit. Hari hari pun fikir kenapa kenapa. Ego punya pasal. Urm. Tak tahulah itu ego ke apa. Maybe memang ego kot. Entah. Kena cari kamuslah macam ini. Cari definition ego itu apa. Semua benda pun dah macam salah interpret sekarang ini.


Saya masih sayang dia. Masih rindu dia. Still care dengan dia. Still terfikir fikir apa yang dia buat. Macamana life dia? Macamana dia sambut raya? I tak kisah kalau dia tak tahu khabar I. Yang penting I tahu. Dan I rasa lega sebab I tahu. Lepas apa yang jadi dulu kan, macam tak mahu berkawan langsung dengan dia. Sebab fikir susah. Tapi I rasa tak tenang. Macam ada sesuatu yang tak lepas. Memang. Macam ada something holding me back. I taknak tanya khabar dia semua sebab I takut. I takut nanti things will be okay dan kami hook up again. I taknak give myself a second chance. Takut. Nanti I hurt dia lagi. Sebab the chance is there. Memang ada. Boleh tak kalau kita baik macamana pun kita hanya sekadar kawan SAHAJA? Eventhough pernah ada feelings suatu ketika tak lama dahulu? Anything is possible kan? Hehe. Selamat Hari Raya. Saya harap awak happy dan bahagia lebaran ini. Bersama keluarga tersayang. =) Eh, dah tak boikot emoticons dah. hehe. Please please please, janganlah buat conclusion sendiri kalau tak tahu keadaan kami. Thanks.

Dengan adik Iwan. Dengan Teh. Hari itu macam merajuk dengan mereka dua. Tak tahulah kalau things will better ke tak. Maybe tak serapat dahulu kot? 
I rasa sangat sangat rasa bersalah dengan a friend ini. Cahaya bersinar. Dah SANGAT lama tak tahu khabar dia. Hari itu masa problem occur, lari dari dia sebab tak rasa nak cerita dengan dia apa yang sedang berlaku. Sedangkan dia itu one of my bestfriend. Entah, bila problem itu datang, dengan semua orang pun I macam nak lari. Kalau bukan sebab stay kat rumah, dari family pun nak lari. Put on my running shoes. Then lari lari. Hilang beberapa kg. hehe. Entah. Tahun ini Zaira final year. The only reason I can give to myself when she's not replying my salam at YM is because she's busy with her fyp. Selalu kan, tiap tiap tahun sejak sekolah mesti tak pernah miss nak bagi kad raya kepada Zaira. Tahun ini? Macam tiada semangat Aidilfitri. Dah balik nak balik kampung baru teringat tak pos kad untuk dia lagi. Urm. Ramai pun tiada semangat Aidilfitri tahun ini. Nanti lepas raya lah nak post kad kepada dia. Tapi alamat dah hilang. Kalau dia tak jawab YM, bagaimana nak tahu alamat dia? Zaira! Aku rindu kan kau!!! Jaga diri elok elok kat sana okay. Tahun depan kau konvo aku beli bunga besar besar. Ini yang aku rasa tak sabar nak kerja ini.

Semangat.
Semalam ada bual bual dengan Mummy. Ingatkan Mummy faham dengan status FB itu. Rupa rupanya tak. Mummy ingatkan I main main. Kalau Mummy pun ingat I main main, apatah lagi orang orang lain yang baca dan komen, kan? Hehe. Siapa yang care, akan bertanya. =)

Mummy kata, suruh pergi cari something untuk buat lepas Aidilfitri nanti. Kerja part time ke apa apa lah kan. Dia tahu I tak boleh duduk kat rumah hari hari. Ha! Tahu pun. Mana boleh I duduk kat rumah sahaja. Last last I duduk kat rumah tidur je. Tak tahu nak buat apa di rumah itu. Kalau na kemas rumah, rugilah ada orang itu dibayar untuk kemas rumah kan. Nanti kerja dia tonton tv je. Kalah I. Jadi I kemas katil+meja+almari I je lah. Hehe. Ini dikira mementingkan diri tak? Kadang kadang, pergilah dapur tolong tolong. Hehe. Nak bake cake semua. Tapi. Oven rosak. Jam. Mummy, jom beli oven. Nanti boleh bake macam macam. 

Urm. Nanti kena update resume. Nantilah. Duduk kampung ni macam malas nak buka word dan edit. **padahal kena edit sikit sahaja** Okay. I buat esok. Boleh tak? Bolehlah. Haha. Menangguh nangguh kerja adalah tidak elok okay. **Look who's talking**


RIndu nak jumpa cousin semua. Keadaan sudah tidak macam dahulu. Balik kampung macam duduk rumah sendiri sahaja. Huhu.


Dah habis dah ceritaaaaaa. Entah kenapa entah hari ini macam tulis dengan sangat panjang sampai semua benda pun nak cerita. Sedangkan selama ini macam suka cerita sekerat sekerat. Haha!


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.



2010-09-06

Moga dia kuat.

Salam.

Siang tadi, I pergi jalan jalan di Nilai dengan kakak dan abang. Abang you abang I juga. Tapi abang I is abang I. Boleh tak? Okay main main je.  Haha. Kenapa rasa statement ni macam lain macam jek bunyik nya.  *kena racun dengan kakak ngan abang. grrr* Pink pink pink. Nanti kena cari kaler hijau kepala itik tu macam mana. Cantik sangat ea?

Okay. mukadimah dah tamat. Nak pergi kepada cerita sebenar yang ingin dikongsi.

Sedang tunggu di stesen komuter Nilai itu... Okay, belum start tunggu lagi. Baru nak pergi platform cari tempat duduk nak duduk sambil tunggu komuter. Then ada gadis ni panggil. "kak wani!" Dalam hati, "alamak, siapalah pula ni..." Ingat ingat punya ingat, datang dekat dekat, *layankan je lah. Tak baik tau buat sombong* Then, gadis ini rupanya. Still sweet macam the last time jumpa masa few months before.

Lama juga tak dengar kisah gadis ini. Kan I pernah cakap kan, ALLAH beri kita petunjuk macam macam cara, kan? Inilah salah satunya.

I hilang orang orang yang I sayang pun, mereka still ada di dunia ini. Still boleh text tanya khabar kalau nak. *tiba tiba teringat arwah pakngah. Al-fatihah* Gadis, ayah/abah dia baru meninggal dalam sebulan lepas. **Al-fatihah juga** So, she's having a hard time. Sebab tu lah macam tiba tiba cam tak dengar khabar tentang dia. Macam lost lah kan. Plus, ayah/abah dia punya age 48 tahun. Sebaya daddy and mummy. Luckily, her relatives semua macam helping out.



I tak dapat bayangkan apa akan jadi kalau happen kat my family. Harap harap bukan dalam masa yang terdekat. So, cahaya sila cari kerja cepat cepat okayyyyyy!

She's a strong girl. I know she is. And I always hope so. Because she's trying hard to prove to people who looked down on her **mentang mentanglah dia cute je** that she is bigger than she is. All the best darL. My prayer is always with you. <3

Hargailah insan insan sekeliling anda.

Saya sayang awak, awak tau tak?






2010-09-05

Kebenaran itu kadang kadang pahit.

Salam.

Kadang kadang kan, bila dah penat dengan macam macam perkara, memekakkan telinga adalah salah satu jalan untuk keluar. Ada kawan cakap, mengelak itu pun salah satu cara untuk face masalah. Cumanya, one of the consequences is that, problem tu tak selesai lah. Dan berharap. Berharap agar dengan berlalunya masa, masalah itu pun akan berlalu juga. Alah. Macam kotoran lah kan. Bila kotor, simbah dengan air. Nanti pergi jauh jauh kotor. tu. Kalau dalam bahasa kimia, dilute. hehe. I tau kimia jugak okay. Favourite subjek juga tu.

Macam macam orang di dunia ini. Memang. Dan kita tak boleh nak harap semua orang itu sama. Situasi yang sama. Tapi ada orang akan bertindak dengan cara yang berbeza. Walau macamana pahit pun kebenaran itu. Walau macamana sakitnya rasa macam kena back stab dengan orang yang paling dekat. Tak kiralah siapa siapa kan. Ada yang akan bertindak menjauhi. Ada pula yang akan bertindak dengan memaafkan. Bersangka baik. Dan terima orang lain itu seadanya. Mungkin ada sebabnya kenapa macam ini. Mungkin itu yang dia fikir. ALLAH itu MAHA kaya.

I tak tahu lah I patut marah ke tak. Nasihat macamana banyak pun, kalau orang tak nak dengar, tak guna jugak. Kita cuba nak protect dia dari diserang orang lain, tapi kalau dia sendiri yang nak buat diri dia diserang, I nak buat macamana kan? I pun pernah juga fikir macam ni. Memanglah orang kata, move on move on. Tapi kalau I tak bertindak, I still tak move kan? Still kat same spot. Orang kata happy happy kan lah diri.

Syg, *you know who you are*
If you think you are ready to fall in love, I won't stop you. Tapi ingatlah, akak larang sebab taknak kamu kecewa. Last last belajar pun tunggang terbalik. Kalau awak rasa awak tak pandai kawal emosi, better not. you know yourself, kan? Hey, kadang kadang memujuk hati itu adalah perkara yang paling memenatkan. Dan... Memang penat nak memahami sesetengah orang. Kadang kadang diri sendiri pun kita tak dapat nak faham kan. Tapi, I used to think this. "I don't want people to understand me. Because they won't. I just hope that people can accept me the way I am. With no doubt." Mungkin ada someone else pun fikir macam ini?

Dan people. Please, janganlah salahkan dia. DIa tak salah.








2010-09-03

My drivers.

Salam.

Today kena pergi Selayang. Tidur rumah CM. Dengan juniors masa SESERI, Tapi macam malas nak bergerak. Barang pun tak pack. Nak bawa apa pun tak tahu. Tapi I dah janji kan. Then Sabtu sleepover kat UKM kot. Tapi tak sure lagi nak serang bilik siapa. Macam mahu buka puasa dengan sasa. huhu. Pening pening.

Hehe. Ini post suka hati je. Macam nak list down mereka mereka yang pernah berjasa membawa I ke tempat yang dituju dengan selamat. Nak susun macamana ye? Susun random jelah ye.

Kereta
Daddy Mummy Adik Aisya Epa Muaz AIda Yufi Udean Boolat Atie Syaf Abg Afiq Abg bad Abg Saufi Abg Genz Moon Rat Awal Fadzli Amir Iz Zaini Syafiq Azhar Ansar Ain Yus Farah Huda Syura Kak Liza Nurul Wawa

Motor
Ella Ida Jiha Fafau Kak Wan Fiey


Alaaa. Tak ingat dah.

Thanks di atas jasa anda. Jangan serik okay. hehe.




Doa banyak banyak.

Salam.


I'm working something out currently. And what I really hope is that, things will work out. Even how hard and crazy it might look, I really hope that this will work. Even how hurt it might be, I'll fight for this. Prayers. Amin.


Something happened last night. And I don't know I should regret it or not. I hope it's a good sign. Faith.






Kena senyum ni.

Salam.

"Awak kena move on. Start from scratch"

"Kan semua orang rezeki lain lain. Lagipun, awak takleh cakap camtu, kan qada dan qadar..."

Thanks. Alwani, tak baik merungut tau. *faint*



Terjumpa quote ini. Haha. I sangat addicted to quotes dan tumblr sekarang ini.

"When someone walks out of your life, let them. There’s no use in wasting your time on people that leave you. What you make of yourself and your future is no longer tied to them. Yeah, you may miss them. But remember that you weren’t the one that gave up."

Kind of harsh kan. Tapi, betul juga. What if the person tu comes back? Idk.

"Everybody deserves a second chance. Not to make another mistake. But to correct them." 


I tak faham lah. Kenapa nak kena fikir pasal ini tak habis habis? Maybe sebab bukan dia tapi mereka. So macam I susah sangat nak terima loss ini. Alwani, get a life lah. Hari hari pun marah diri sendiri. Apasal kau ni tak sedar diri ha? *tutup telinga* Degil ea.


"It’s those moments when you drive around in a car full of people you love around a town too small for you. Where you gasp for breath between each laugh. It’s those moments where you get high off just breathing in so deep, you feel your lungs getting cold. For a second, that split second, you don’t care. You don’t care about school, about parents, about money, about rules, or broken hearts. Who you care about are the people sitting next to you. Yeah, the ones who make you feel invincible, even at your weakest points."

Missed those times pergi buat trip FC. Semua dalam kereta ketawa ketawa. Happy je. Masa awal tahun ini dan otw balik pergi UKM dari rumah Kak Yan sebab majlis buka puasa. TIme tu macam, hilang semua masalah. Sebab happy ada dengan orang yang tersayang semua. Dan masa PDT tahun lepas. Sebab nak sorok sorok punya pasal. Masa balik kampung dengan parents semua. Memories.


"There is no person in the world who is made to handle every punch that’s thrown at them. We aren’t made that way. In fact, we’re made to get mad, upset, sad, be hurt, stumble and fall. We aren’t supposed to be able to handle everything. But that’s what makes us stronger in the end, by learning from the things that hurt us most." 

I like this quote. Sebab, saya pun manusia juga. I tahu macam I need to be strong semua. Sebab people seek for me when they fumble. Tapi ada masanya, I fall juga. And I want someone to tell me that everything is going to be okay. Someone to hold my hand and help me get my feet back on the ground. Alhamdulillah. I have them by my side.


"I miss the people from the past and how things were a long time from now. I remember all the fun times I shared with those people and I miss what they call the good old days, but to be honest they never made the effort to be in my future, so why should I always be the one running after them? It does hurt to know that I rought to keep them but they never even tried. I doubt things can ever be the same but that’s life. I still hold the memories, however it’s time to focus on the one’s who have been there through and through."
Betul. Kadang kadang penat macam trying to maintain all the relationships kan. Tapi macam kita je yang semangat. Mereka macam, Oh oh? *erk, ada ke bahasa macam itu?* Haha. Tapi smaller sister pernah cakap, human cam only maintain 150 relationships. Betul ke? Nak start kira. 1,2,3,...



Credits


2010-09-01

Negative.

Salam.



Tadi Ai call. Pastu kakak tuh angkat. Seb bek. PEnat call tapi asek asek ta dapat cakap ngan kakak tuh. Mood nak call pulak ta datang hari hari. Jawapan dia negative. Ai kena tolak kuar.





Sekarang ni kan. Ai rasa sangat pathetic. Da la tade boipren yang boleh tenangkan Ai. "Syg, sbr ea. Syg carilah kerja ke. Kerja lagi best." *dengan suara yang mencairkan*  Haish. Berangan betul. Ta de nya orang nak cakap cenggituh. Pastuh, belajar sekerat jalan pulak tuh. Siap kena tendang tendang lagik ngan universiti. Tatpe. Kertas nombor dua jek. Nombor satu da lepas. Tapiii. Berterabur duit Ai terbang terbang tau! Siapa nak ganti, ha? Kalau Ai tau, I pergi guna duit Ai simpan dulu tuh beli kete. Lagi bagus. Leh cari boipren hari hari.  Padan muka Ai!



Urm. Tu lah. Siapa suruh merajuk ngan ibu. Tanak pergi jumpa doktor pagi tadi. Kan dah. *tade kaitan kot*


Esok, Nak kemas bilik. Barang barang yang konon konon ta nak kuarkan dari beg sebab nanti kena bawak balik universiti boleh disumbat sumbat masuk almari. Kalau orang Johor, diorang kata gerobok.


Lepas tu nak kerja. Cari duit banyak banyak. Pastuh beli kereta. Pastuh nak cari boipren. Pastuh kawen! Eh. Kalau nak buat susunan ni tunggang terbalik pun okay gak. Kerja pastuh beli kereta pastuh kawen pastuh cari boipren. Ha camni boleh tak? 


Okah! dah siap taip. MAcam bahasa kanak kanak darjah mana tah. Rosak BM.  


P/S : tinok. ai tak letak satu emoticon pun. Sila rujuk post sebelum inih.








....................................................................................................





sigh.

Salam.

It's getting harder to smile nowadays. *sigh*





You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681