Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2008-12-30

menjelang 31 disember 2008..tekanan...!!!

bermulanya kat umah..kalut2 siap nk blk u. bcoz ade subject nk amek tp xdftr lg. subjek alam. tgk2 lcturer xmsuk. urm, dhla klas pnuh. 150 org. igt nk dftr manual. smpi u kul 1045. pastu dftr kt pjbt. makcik pjbt bg ella nye kad putih. plik2.

pastu g kls alam. lcturer xmsuk. so, borak2 ngn haf. then lunch, mimah join. then, rayau2 kt pusan. ptgnye, g angkut2 brg ngn mimah.. fuh.. maka, siap sdialah bilik utk pnuh dgn brg blk..!!! muahahah

menjelang malam.. agk tertekan.. nk tgk gigirl,ngn oth. tp smua 5 tv kt asrama pompuan tyg tv len. bosan tol la. tgk sorg2 lak tu. joinla yg bwh. ni wat plajar lain tertekan. geram. maka, kt sini jelah tmpt ku mengadu.

urm.. yg best+tertekan mule2..udean wat miscal..byk2.. kire2 blk 17 kt mxs, 4 kt clcom.. ade motif upenye.. kreatip2.. tp xkire nk adiah jgak..!! bulat lak, nk anta gmbr.. tp xdpt.. server prob.. xpe2, t antala bunga yg real..=)
zaira pun dh wish.. best2..
pastu berderet2 msg msuk..
thanks, kwn2.. moga doa kalian termakbul.. moga kalian pun dpt yg same gak..=)


2008-12-29

its night already

its night already.. around 2300. and i'm still awake. thinking of ym tonight. but lil bro aint online. next time perhaps. but mimah is online. so, i had a lil chat with her. =) as if i'm not going to meet her soon. da~

today is quite a tiring day for me. it had a been a drive from kroh back to my hometown here in sj. eventhough i'm not driving, yet it's tiring u know. sitting inside the car. the goose actually. as if in unser=angsa=goose =)

during the day, until around 2300 hours, i'm on avatar marathon. wif sissy. but only arrive at book 2. still a long way to go. and i have a gang to go for kenny's. sgt teruja. i'd been keeping this one aim for quite a while. one day i'll be there. =)

i also had my time going through the pictures in my folder. it's kinda funny when ur flashing back events during those time when the pics where taken.

tibe2 sgtla tensen...
xle nk amek alam...
dah pnuh....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
huwaaa..............asal alam pnuh... nape korg x amek sem lepas?????? kan bkak sem lepas....yg bkan dak maths, amekla lp yg lain..kitorg lp wajib ni.......!!!!!!!!!!!!


2008-12-28

1430 hijrah..

salam.. malam ni, gnaplah tahun 1430 hijrah..
moga tahun ni, kita jadi insan yang lebih baik dari tahun2 sblmnya.. lagi rajin, gigih dlm mengejar ilmu dunia dan akhirat.. moga kita sentiasa berada dalam keredhaan ALLAH s.w.t.

akan ku igt kata2 ni dr bro hassan. ari jumaat ari tu, after quite a while, tgk jgak resultnye..
truk..tp x steruk yg expected. blh kjar lg kot.. insyaALLAH..
bro psn, cr blk kat mane silapnya.. sbb die tau, org rjin g lib.. nk wat cmne, bile exam cm blank.. jln keje sume igt sparuh jln.. blum lg yg confuse2 jln keje yg mane patut wat kn..
bro psn..kwn die psn kt die, semak balik hubungan dgn ALLAH.. mungkin ade slack kt ctu.. n klu ALLAH syg kat kite, DIA takkan bg kite sumting yg kite nak/minta/usahakan. maybe sbb DIA tak redha dgn kita atau nk uji kita. jd kite kne btul2 muhasabah diri kita blk. tq bro. sdkt sbyk org ade smgt utk sem akn dtg ni. wlupun tajuk tesis xsetel lagi...!!! =)

cmne ek...
almk...lg bbrp mnt..
ari ni gduh ngan abg..bknlah gduh. cm rjuk ngn dia. ntah. esok lusa ok la kot. slalu bkn leh rjuk lame2 pun ngn die. tapi ari ni sgt bosan. tukar2 ringtone utk msg. tp msg xmsuk sgt..
huhu..xpelah..
n kacang rebus.. ada ape dgn kacang rebus..?
=)
k, its time for pen off..

2008-12-25

xdpt naik skybridge..

hari ni, merayau2 kat KL.
bapak cuti ari nih. smlm tim ym bapak pun ym. pa suh tanya adik2, siapa yg nk ikut g planetarium. n sape nak naik keta, sape nak naik keretapi. wah... pa btul2 serius rupanya. ingatkan pa main2. pastu jeritlah, "Sape nak g planetarium esok?" Semua pun macam, "nak g!! nak g!!"..

Maka, pagi tadi beramai2lah naik kereta nak g planetarium. bertolak dalam pukul berapa ek tadi...? 9++ agaknya..

maka, pengembaraan bmula.. tanpa ibu n aiman..
xckup korum..tp, layan kn je lah..
ku bagaikan isteri muda daddy ku..



maka sesampainya kt planetarium tuh, pendakian bukit bermula. hampa dn kecewa lah jgak. sebab just bahagian angkasa yang dibuka untuk masuk. untuk dilawat. xpelah. bawak botol air masuk tapi kene letak kat rak. fine. kalau hilang org ngamuk. heheh. xrelevan pun ngamuk sebab botol air. tapi sayang tau. dalam rm10 lah jugak.

we had fun came-who-ring



ubiat gigi or ubat gigi? in the space called ubiat gigi kot..

masa tengok2 pameran. ternampak barang2 yg digunakan kat space. dlm roket tu. ade ubiat gigi. ubat gigi or ubiat gigi ek? rasa2nya dahbrape lame dah bahagian angkasa ni dibuka ek..? urm..maybe kat space dipanggil ubiat gigi kot.. heheh.. n we really had fun mengambil gambar. cumenya, battery depleted. sbb gune battery yg bukan rechargeable. so, ckp kat aah, kalau kakla beli batery yg rechargeable, kakla leh simpan tony tak..? ngeheheh (dlm kes ini, tony adlh name bg kamera itu. tq. =p )

urm. then ade tgk wayang kat planetarium tuh. igtkn psl buruj ke, psl planet2 ke. tgk2 psl ape, cerita dongeng org yunani about buruj. heyh tolonglah. planetarium tu malaysia punya kan. knape lak kena cerita pasal orang yunani lak. agak tahyul pun ada. takde sari kata lak tu. cmne klu ade yg dtg tu xfaham bi? ape yg dpt difahami ek..
ade burung hantu cte kt plajarnye. name plajarnye socrates. burung antu lah jd tukang crite nye. ape ek. ade name zeus lah. tuhan laut lah. medusa lah. pegasus lah. ape2 lah. tpi trigt lak. stiap org kne belajar sejarah. ok fine. ini sejarah. =)

lepas tu nak g naik skybridge kt klcc. tp...... xdpt naik...!!!!!!!!!!!!!!!!
tiket utk arini dh abis.. satu ari ade 1000 je tket xslp. xpelah. xde rezki. nk wat cmne.
lps tu, jln2 g hutan kat bukit nenas. mcm2 pokoklah ade.. kne naik tangga lah jugak.. aduh.. dhla tim kt ukm mengelak dr kne naik tangga tinggi kt flatlet itu. xpe2. kt kmns naik tngga tinggi kt c4. then jln2 kt denai jelutong. ade la pokok2. tertarik dgn pokok bwh ni. aah ckp, mcm wira tak..? sbb terkangkang. =)


ciptaan ALLAH ada berbagai rupa dan bentuk

Finally, lepas panjat bukit nenas, daddy blanje a & w kt pj. dh lame la jgak xmkn a & w. fast food lah sng cerita. sbb... menggemukkan...!! tapi, sebab pa nak blanje, so mkn jelah. mkn yg sandwich ikan. ape tah nama nya. marina. aisyah yg kcik makan coney dog sparuh. dlm kereta, yusuf nak order main course smpi 2. coney dog+burger. kesian dia lapar kot. last2 aisyah x abis. dpt jugak die mkn coney dog itu. ade cam kaunter jual waffle+ice-cream. tengok ade chinese makan banana split macam sgt heaven jek. tapi, bile fikir2 balik, dah kenyang. lagipun, dah banyak jugak duit pa abis ari ni. so, abiskan fries, onion ring, n float itu, then balik ke rumah.

balik..!!!

huh... merayau2... dahla result sem lepas dah kuar tapi tak check lagi..entahlah.. tak tau nak check bile.. entah bile lah nak dpt kekuatan itu...
okayh.. pen off...


2008-12-23

be happy, my bro..=)

all through this holiday. nothing much that i do. writing blog? urm.. whatever thats I'm writing in my blog is also due of what's happening around me. n my thoughts. its 1400 hours. i cooked paprik with the help of kak ani. a lot. sorry for yusuf he accidentally ate the cili padi. not realizing it is a cili padi i guess. coz, it have peas n green veges inside the paprik besides of the cili padi. so, if ur a 11 years old child would u realize it? i dont think so. my mistake not to alert my sisters n brothers about it at the first place.

yesterday, me n kak ani cooked, cendawan cili padi. its a blast but when it is served, i realize that the dish is not seceria yg mungkin. nevermind, its finish already. that means a success too though. bravo alwani.

urm.. what else?

last week, i went to a wedding. i'm being mean there. sumting happen. i guess that i'm not ready of saying hi and all to those who are apart from me for quite a while. i guess that know, i'm more excited when it comes to kmns n ppsm n kuo stuff. i guess so. =) but one day, i need to face it though.

be brave, alwani

after what had happen, i really hope that we can still be friends. just like the old days. sharing probs n stuff. or to be safe, bro n sis relationship. it had been a while since the last time we talked n talked. i still care. but as a sis. can i? if u needed someone, i'm all ears. n u know where to find me. hope that ur day are getting better. the sun is always there. it will shine n smile to u. one day. when the clouds are away. im not feeling good of what's happening lately. but life's still going on rite..? b strong. i know u r. heheh.. talking alone. that's what my blog i suppose to be for..=)


2008-12-17

setiap yg berlaku ada hikmahnya..


Salam..
today is my 2nd day @ lib..
been doing research 4 the title of my kajian ilmiah.
im stuck. i dont have any ideas. i know where to find it. but i dont know what i want to find.
urgh.
its quite tensed here.
n im having flu right now.
while im surfing, i bumped into some blogs. everybody there have their own way in expressing their thoughts in words.. readable ones..
lately, i have a passion with writing in my blog. i had been thinking quite a lot lately but not knowing where and whom to share it with.

yesterday, im stil hurt.
i guess, i lost the respest that im supposed to have s an elder person. a sister. a snior.
but no matter how hurt i am, i guess, there's a reason for it. and im grateful for it. alhamdulillah.

kdg2 kan, seteruk mana satu keadaan tu, mesti ada sesuatu yg baik akn dtg. cuma, sama ada kita sedar atau tak, dan lambat atau awal kedatangannya.

keadaanlah yg menjadikan kita kuat.. smakin byk dugaan kita dpt, smkn tabah kita akn jadi. n bak kate naem, lame2 kita akan biasa, kita akan lali.

kenangan manis zmn dulu, mmg indah. tp, keadaan dh berubah. mcm2 dah blaku. dan kita kena pandai menyesuaikan diri dgn keadaan. biarkanlah apa yg dh jd tu. klu ungkit, hanya akan menjadikan keadaan lg teruk. tak usah kita kenang2. yg penting sekarang, life goes on. masa tak menjadikan kita semakin muda. semakin lama, kita akan jauh ditinggalkan masa.

and now, im still trying to improve myself. the way i think, the way i act. n making me to stick with my decisions. insyaALLAH. =)

2008-12-16

lagu yg dnyanyi2 dkt2 alumni..


bawa ku terbang, the fabulous cats


The Fabulous Cats - Bawa Ku Terbang.mp3 -

Mata Ke Mata...
Ke Hati...
Hati ke Hati...
Hati Hati...
Bibir Ke Bibir...
Bicara Janji...
Janji Janji...
Jadi Luka Hati...
Rindu ke Rindu...
Termimpi mimpi...
Hari Ke Hari...
Nanti di nanti...
Menanti Pasti...
Pasti Disisi...
Sisiku Kini...
Ternanti nanti...

Bila diceritakan tentang cinta
Segalanya muncul sekelip mata
Semuanya di depan mata ada dia
Makan tidur pun tak lena

Dia... cinta...
Dia... sayang...
Aku... dicinta...
Aku... disayang...

Kamu yang bawa ku terbang
Kamulah jua yang membawa cinta
Ke jalannya...
Kamu yang bawa ku terbang
Ke bintang kejora cinta kita
Kekal untuk selamanya

Kita berdua kian bermesra
Rindu makin membara
Kita berdua bermain kata
Pasang surut tak endah

Mata hati jiwaku...
Seluas artatika
Sebesar jupiter
Namun segitiga bermuda
Ku ganti sungai merah
Dengan darahku
Rinduku meragutkan
Kehangatan cinta kita

Mungkin tidak Sehebat mana
Ku di pertikaikan kasih
Ku bukan tempat dua ketiga
Di hati ku cuma kau yang satu
Seterusnya nyatanya hanya
Dirinya jiwanya
Jiwa ku rentas benua
Warna angkasa cinta
Cintalah kamu...

2008-11-19

borang keahlian alumni kmns


ni borang keahlian utk alumni kmns.. leh copy n print..
stakat ni ada dlm gmbr jek..
=)

what the..?

my marks for control n strategy damn truk.
urghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

how can i grad with flying colours if its like this?


aswedrftyuiwertvybunijnbvcxdfguhijjvc68ycfedgjnskmx,mbvfdh

people says that if you fall, get ur feet up again
but is there time and chances left?

2008-11-16

Aku tidak pedulism. from saifulislam.com

ISLAM AGAMA KEKITAAN

Rasulullah SAW diutuskan oleh Allah SWT membawa syariat Islam yang bersifat undang-undang bersama. Islam menukar manusia yang ananiah kepada kekitaan, merasa bersama antara satu sama lain sebagai satu ummah. Firman Allah SWT:

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara, maka hendaklah kamu memperelokkan di antara dua saudaramu…� (Al-Hujurat 49 : 10)

Sabda Nabi SAW:

Perumpamaan orang yang beriman di dalam berkasih-kasihan sesama mereka, rahmat merahmati dan sayang menyayangi, adalah seumpama satu jasad. Apabila satu anggota mengeluh, ia memberi kesan kepada seluruh jasad sehingga berjaga dan demam�.

Islam juga menekankan kepentingan hidup bergaul dan memelihara hubungan silaturahim sesama umat. Sabda Nabi SAW:

Seorang mukmin yang bercampur gaul dengan orang ramai dan bersabar di atas kesakitan yang dirasai daripada mereka adalah lebih baik daripada seorang mukmin yang tidak bercampur gaul dan tidak sabar dengan kesakitan yang dirasai daripada mereka (akibat pergaulan itu)

Bahkan Nabi SAW memberikan peringatan berupa ancaman kepada mereka yang mengenepikan sensitiviti dan sikap mengambil berat sesama mukmin dengan sabda Baginda SAW:

Barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan orang-orang Islam, maka bukanlah dia itu dari kalangan mereka

Memutuskan silaturahim dan meninggalkan tuntutan ukhuwwah menjadi kekejian yang besar di dalam Islam. Sabda Nabi SAW:

“Dan janganlah kamu memutuskan (silaturahim), janganlah merancang kejahatan sesama kamu, janganlah benci membenci dan jangan saling berhasad. Jadilah kamu wahai hamba-hamba Allah bersaudara. Tidak halal bagi seorang muslim meninggalkan saudaranya lebih dari tiga (hari)”

Bukan sahaja di dalam perhubungan sosial, bahkan di dalam ibadah yang zahirnya bersifat peribadi, turut dianjur dan ditegaskan kepentingan melaksanakannya secara berjemaah. Solat seharian dan solat Jumaat bagi kaum lelaki, kewajipan mengeluarkan zakat sebagai imbangan ekonomi dan banyak lagi cabang ibadah, menggambarkan betapa Islam sangat menekankan agar penganutnya hidup bermasyarakat.


SISWAZAH DAN TANGGUNGJAWAB SOSIAL

Siswazah adalah belia pelajar terpilih. Mereka adalah kelompok pemikir, pengkaji, pencetus dan penjana idea baru lantas sekali gus memikul tanggungjawab sosial yang besar. Tanpa perlu dirangka logiknya, siswazah sudah sedia memahami bahawa mereka adalah elemen yang berkesan di dalam menyampaikan kehendak dan mesej perubahan, sama ada dari pihak masyarakat, mahu pun oleh pihak pemerintah sendiri.

Jika siswazah mendukung dasar kerajaan, ia bermakna dasar itu menuju masa depan yang mantap dan cemerlang. Sekiranya siswazah bangkit memimpin desakan masyarakat, maka perubahan yang besar boleh tercetus di dalam sebuah negara. Contoh-contoh masyhur mahasiswa di negara-negara seperti China, Korea dan blok Eropah Timur, mahu pun di negara umat Islam seperti Indonesia, Turki dan negara-negara Arab Afrika Utara, siswazah telah pun memperlihatkan bahawa suara mereka adalah suara bertenaga, berprinsip dan mesti diberi perhatian.


BAGAIMANA MEREKA BEGITU EFISYEN?

Sudah tentu peranan besar yang dimainkan oleh siswazah itu, bermula dari sikap-sikap dan pendirian yang istimewa. Selain dikurniakan minda cemerlang yang dipupuk, mereka juga adalah kelompok yang sensitif dengan perubahan, tegas berhadapan dengan penyelewengan serta bersemangat menuju kebaikan dan pembelaan.

Tidak mungkin siswazah dapat mendukung aspirasi umat jika mereka itu lesu, ananiah, takut dan hidup berteman bayang-bayang.


MANAKALA YANG LESU…

Telinga siswazah Malaysia dewasa ini lazim disogokkan dengan keluhan bernada sinis, bahawa mereka kini sudah tidak sehebat dulu, mereka tidak lagi menjadi menara tempat suara rakyat dinobat, tidak lagi bertindak selaku pembela, bahkan hanya mengukur kecemerlangan dengan segulung ijazah, yang kualitinya turut dipertikaikan. Kelesuan siswazah adalah sebuah permainan yang bernatijahkan kekalahan tanpa ada pihak yang mendapat manfaat dan menjadi pemenang.

Lantas bedah siasat serius diusahakan oleh semua pihak. Di pihak mahasiswa tempatan, mereka menjadikan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) sebagai punca utama. AUKU adalah perancangan yang bertujuan mematahkan taring mahasiswa, melesukan mereka, dan menjadikan mereka kelompok yang hanya menurut perancangan, tanpa ada kemampuan merancang.

Manakala siswazah Malaysia di Timur Tengah, mempunyai alasan mereka sendiri. Suasana politik tempatan di negara-negara seperti Jordan, Mesir, Syria dan Arab Saudi (sekadar menyebut beberapa contoh), dianggap sebagai halangan kepada mahasiswa untuk bergerak aktif melaksanakan tugas yang terpikul di bahu mereka.

Sejauh manakah benarnya tanggapan itu? Bagi pelajar yang berada di Timur Tengah seperti Jordan, Mesir dan Arab Saudi, tentunya tidak adil bagi kita untuk membuat ulasan kerana ia hanya sebuah pandangan dari luar, sedangkan ‘ahli Mekah lebih mengenali lorong-lorongnya’�. Maka skop perbincangan kita lebih menjurus kepada realiti setempat iaitu di United Kingdom dan Republik Ireland.

Sejak sekian lama, United Kingdom dan Ireland menyaksikan kehadiran beramai-ramai pelajar Malaysia ke gelanggang pengajian di sini. Pelbagai catatan menarik tentang turun naik gerakan pelajar boleh dicatat. Akan tetapi era selepas ‘War on Terror’ ekoran peristiwa 11 September 2001 di New York memperlihatkan bagaimana senario politik tempatan berubah terutamanya yang melibatkan umat Islam yang berada di sini. Kebebasan yang selama ini menjadi simbol gerakan Islam termasuk gerakan pelajar di United Kingdom dan Republik Ireland memerlukan takrifan baru. Rentak gerak pelajar terpaksa diubah suai agar memenuhi dua syarat iaitu:

  • Bergerak di dalam lingkungan peruntukan undang-undang tempatan yang sewajarnya dihormati dan dipelihara.
  • Terus berkesan di dalam menjalankan peranan masing-masing di dalam lingkungan berkenaan.


RISIKO MENONGKAH ARUS…

Ia ditambah pula dengan perkembangan yang memperlihatkan tekanan yang dikenakan kepada golongan pelajar yang menentang arus. Ada gerakan pelajar yang menerima hukuman pihak berkuasa dan ia menjadi anjakan paradigma kepada senario aktiviti siswazah di sini.

Jika dahulu, kita melihat gerakan pelajar begitu matang menangani sebarang isu dan perkembangan semasa. Kebijaksanaan siswazah sebagai golongan yang sudah layak mengundi, menjadikan ‘latihan berpolitik’ mereka melalui wadah masing-masing telah menghasilkan ramai golongan yang pada hari ini menjadi generasi pendokong kepimpinan di tanah air yang segar dan berwibawa. Perbezaan fahaman politik diketengahkan ke gelanggang diskusi, forum umum, majlis debat dan lain-lain aktiviti secara ilmiah, ber’isi’ dan menghasilkan pulangan yang lumayan kepada penghasilan generasi pemimpin masa hadapan.

Contoh relevan adalah majlis dialog anjuran Forum Malaysia United Kingdom dan Eire (FMUKE) di Liverpool pada Oktober 1998. Kebebasan berfikir dan menyuarakan pandangan menyaksikan wakil pelajar yang menyokong PAS, ABIM dan JIM yang menjadi teras gagasan berkenaan, boleh duduk sepentas dengan TYT Duta Besar Malaysia ke United Kingdom sebagai wakil kerajaan. Mereka berdialog secara profesional, membincangkan isu paling sensitif di negara kita iaitu Internal Security Act (ISA). Semestinya budaya berlapang dada dan berdiskusi semacam ini sudah tinggal kenangan. Siswazah paling cemerlang yang berada di United Kingdom dan Republik Ireland hari ini menganuti pelbagai dilema psikologi apabila masuk ke gelanggang gerakan pelajar, dan ia hanyalah refleksi kepada dilema yang berakar umbi di tanah air itu sendiri.

Semenjak peristiwa reformasi jalanan pada tahun 1998, pelbagai perubahan dapat dilihat di dalam kematangan rakyat berpolitik dan melukis perubahan serta pembaharuan. Pada pilihanraya tahun 1999, kita melihat pelbagai badan yang wujud di United Kingdom dan Republik Ireland mengeluarkan kenyataan media yang membanjiri internet dan saluran media lain. Jika dahulu, siswazah di Timur Tengah kelihatan agak ketinggalan di dalam mengeluarkan kenyataan-kenyataan akhbar berbanding rakan aktivis di United Kingdom, Republik Ireland, Amerika Syarikat, Jepun dan sebagainya. Akan tetapi pada pilihanraya 2004 baru-baru ini, media hampir-hampir tidak menyaksikan gelombang berkenaan. Sama ada yang menyokong parti pemerintah, mahu pun pakatan pembangkang, jelasnya tiada seruan yang dibuat sedangkan kenyataan media itu dibaca oleh falsafah penyiaran sebagai ukuran keprihatinan siswazah luar negara kepada isu tanah air.

Apa yang ketara dilihat dewasa ini, adalah berkembangnya kelompok mahasiswa yang tidak aktif berorganisasi. Sebarang persatuan yang menganjurkan pelbagai program, menyaksikan kehadiran peserta yang mendukacitakan. Senarai tinggi program yang tidak mendapat sambutan adalah program ilmiah seperti diskusi buku, seminar, kuliah pengajian agama dan forum. Begitu juga dengan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) persatuan universiti dan badan pelajar, adalah terlalu sukar untuk mengumpulkan pelajar. Setakat pemerhatian yang dibuat, program yang masih terus mendapat sambutan adalah perlawanan bola sepak, Majlis Malam Malaysia dan lain-lain yang lebih berbentuk ‘mencari kerehatan minda’ dan bukannya ‘mencungkil tanggungjawab akal’.

Semua ini adalah fenomena, yang tersimpul di dalam sepatah kalimah. Ia mewakili sindrom jangkitan ke atas minda siswazah iaitu AKU TIDAK PEDULISMA atau di dalam Bahasa Arabnya disebut sebagai !


AKU TIDAK PEDULISMA

‘Aku tidak pedulisma’ adalah ideologi rumit yang timbul di dalam minda dan tindakan manusia akibat cetusan sifat negatif yang menguasai diri. Jika Islam menganjurkan sikap saling bekerjasama, mengambil berat di antara satu sama lain, memelihara tanggungjawab sosial dan mempunyai semangat kekitaan, maka ‘aku tidak pedulisma’ adalah lawan kepada semua itu.

Pepatah Rom pernah menyebut ‘permulaan kepada sesuatu perkara adalah separuh daripada perkara itu sendiri’�. Sememangnya di dalam menyusun apa sahaja aktiviti manusia, peringkat yang paling sukar adalah untuk memulakannya. Manusia yang liat, lambat memberikan tindak balas dan pasif mengemukakan tindakan, adalah cabaran besar kepada memulakan sesuatu tugas. Apatah lagi, jika yang diusahakan itu adalah pembaharuan. Menerima sesuatu yang baru adalah dilema bagi manusia yang ditimpa ‘aku tidak pedulisma’.


KATA SISWAZAH, “AKU TIDAK PEDULI”�

Selaku kumpulan siswazah cemerlang dan terpilih, apatah lagi yang menekuni pemikiran Islam seperti kebanyakan kita, tentunya kita berasa gerun dan sensitif dengan fahaman-fahaman anti Islam yang semakin menular di kalangan masyarakat. Sekularisma selaku penghulu kepada ideologi anti Islam, mencambahkan pelbagai nama fahaman yang di sesetengah keadaan, berselindung di sebalik nama-nama enak seperti modenisma, pembaharuan dan sebagainya. Kapitalisma, sosiolisma, liberalisma, materialisma atau apa sahaja fahaman yang bermain nama, semuanya menjurus ke arah menjauhkan umat Islam dari Islam itu sendiri.

Namun, apakah ada ideologi yang lebih merbahaya dari idelogi yang bernama ‘aku tidak pedulisma’. Ia adalah ideologi yang menolak bentuk manusia berfikir, mengecam manusia berjuang, dan mengenepikan manusia berbakti. Ia adalah fahaman yang bersifat ananiah, tiada sensitiviti, tiada perjuangan, bahkan hanya berusaha ke arah melahirkan manusia yang menjadi hamba kepada dirinya sendiri. Golongan ‘aku tidak pedulisma’ adalah manusia yang menutup semua pintu untuk manusia lain mendekatinya, mereka tidur di dalam jaga dan mati semasa hidup.

Fenomena paling ketara bagi kelompok ‘aku tidak pedulisma’ ini adalah budaya hedonisma. Hedonisma yang sepatutnya menjadi gejala golongan yang tidak berpendidikan dan rendah moral, merayap masuk ke celah-celah golongan siswazah dan intelek. Ia adalah budaya cinta dan ketagih hiburan. Apa yang dimahukan hanyalah unsur-unsur yang membawa cuti minda, atau mungkin berakhir dengan kematian idealisma dan erti hidup.

Adalah sukar untuk membayangkan perubahan, jika golongan siswazah terus tenggelam di dalam budaya hedonisma. Mereka yang diharapkan mampu memimpin perubahan, berubah menjadi kelompok juzuk masyarakat yang hilang keprihatinan. Tidak bergerak sebagai pembela masyarakat, mereka berubah menjadi beban.


DI MANAKAH SILAPNYA?

Jika kita mahu menyenaraikan punca kepada fenomena merbahaya ini, beberapa noktah berikut boleh dijadikan bahan renungan:

  • Kemerosotan penghayatan Islam di kalangan siswazah itu sendiri. Setelah kita bersetuju bahawa seluruh ajaran Islam adalah bertentangan dengan ‘aku tidak pedulisma’, maka kita perlu akur bahawa, kegagalan menghayati Islam adalah titik tolak kepada segala permasalahan.
  • Lahirnya generasi keanak-anakan. Idealisma yang begitu penting dan besar tidak mungkin dapat didokong oleh siswazah yang keanak-anakan dan tidak matang di dalam menjana kehidupan. Sikap manja dan suka dipujuk, mungkin datang dari latar belakang kehidupan yang tidak terdedah kepada cabaran dan kesusahan. Mereka mencipta risiko sebelum bertindak, mengundur langkah sebelum bergerak.
  • Budaya ‘aku tidak pedulisma’ ini juga mungkin berpunca daripada kecenderungan siswazah yang tidak minat untuk mengikuti perkembangan semasa. Mereka bukan penonton setia siaran berita, bukan pelanggan akhbar cetak dan elektronik bahkan tidak pernah berasa kekurangan pada diri yang tidak meng’up-to-date‘kan perkembangan isu semasa. Pengabaian aspek ini dalam kehidupan mahasiswa, menghasilkan kulat lemah bacaan politik (political reading). Apabila siswazah tidak mampu memahami isu semasa dengan baik, mereka dengan sendirinya tidak akan mencetuskan apa-apa sumbangan dan tindak balas yang positif.

Senarai di atas bukanlah bertujuan untuk menghadkan punca bahkan kita merasakan bahawa budaya ‘aku tidak pedulisma’ ini adalah natijah daripada suatu bentuk kerumitan yang lebih besar dan sulit. Abad mewah yang lepas telah melahirkan generasi manusia global yang alpa, tidak pandai bersyukur dan kabur matlamat hidup. Lantas siswazah ‘aku tidak pedulisma’ adalah sekelompok daripada golongan itu.

Kita khuatir dunia dipenuhi oleh golongan oportunis yang hanya hidup bersandarkan maslahah. Lebih membimbangkan jika kelompok ini adalah kelompok siswazah Muslim. Takutilah sindiran Allah SWT di dalam Al-Quran:

“Dan di sana terdapat sebahagian manusia yang menyembah Allah sekadar di pinggiran. Jika mendapat kebaikan mereka akan tenang dengannya (iman kepada Allah) dan apabila ditimpa fitnah (ujian) mereka akan memalingkan wajah (meninggalkan agama Allah). Mereka kerugian dunia dan akhirat. Itulah dia sebenar-benar kerugian yang nyata”� (Surah Al-Hajj 22 : 11)


PENYELESAIAN

Setelah penulisan di atas cuba mengungkaikan sebab-sebab kelesuan siswazah dan fenomena ‘aku tidak pedulisma’ yang mengancam survival gerakan pelajar, penyelesaiannya mesti diusahakan. Sudah tentu tiada jalan lain untuk membetulkan keadaan ini selain kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah dalam erti kata yang sebenar. Umat hari ini tidak mungkin dapat diislahkan melainkan dengan apa yang telah mengislahkan umat yang terdahulu!

Firman Allah SWT:

… dan tetapi, jadilah kamu Rabbaniyyin (ulamak dan fuqaha’ di dalam ad-dien) terhadap apa yang kamu ajarkan dari Al-Kitab dan dengan apa yang kamu pelajari� (Surah Aal Imran 3 : 79)

Artikel ini diubahsuai daripada versi asal yang dibentangkan oleh penulis sempena Persidangan Persatuan Mahasiswa Jordan Pertama Jordan (PERTAMA) pada 27 - 29 Jun 2001

ABU SAIF @ www.saifulislam.com




© SAIFULISLAM.COM (1998 – 2008)

finally..3 more left..

in the name of ALLAH..

urm. it had been quite a while since the last time i blogged inside here.
quite sometime. reasons? its the exam season. and i had been so lazy to get lappy being set up in order that i can blog or online. so, i used ila's desky. this weekend, im not going to the library like usual. don't feel like going. plus, din is working today. thus, he wont be there to accompany me if im going. just because of that, i decided to stay in my room to study. kind of study. but yet, i didnt start studying my kimia alam sekitar yet whereelse the exam is just tomorrow. at 12 noon. some of my floormates have finished with their exam. nevermind, it dont bite me, though. still, my life goes on. tonight, i suppose that i have a dinner for kvc at dataran. but, i dont know whether im going or not. it will still be in my consideration. me and ila i guess. if she's not going, maybe im not going. maybe. but din will be bringing back food. so, if im not going then, no offense though. right?

urm. let me think. what else had happen?
about friends? nah. i dont think i will blurt it out in here. maybe. but not now. urgh. i dont know. should i? but its safer for me not doing so. so, i wont. but there are th ings that are happening. whether i like it or not. and that's how life should be. we dont expect that we will always get what we get. in times, there will be suspense and surprises. if not, life wont be that fun. fun in a good way i mean. not like you're going drunk or having drugs way.

but what had been on my mind lately is that, how am i suppose to pack all my stuffs?
they are so stuffy. and a lot. and i need to find boxes. i mean enough boxes to cramp in all my stuffs. and what can i put in the locker that i rent? and in the store? i must maximize those. hey, i paid for it. so i have my rights to do so. urgh. problems that i cannot solve. not roght now. exams are on the way.

ok. i have something else on my mind. try to imagine. you are a muslim. and as a muslim, there are things that you can do and you cant. if you do it, it will be a sin. and you will be punished for that. ok. there are limitation in relationship between man and woman that are not married or not a family. but yet, when you fall in love with that person opposite gender with you, you sleep at his/her family's house. the family member will also be there. but still, you are not their family. its like not nice to be done. i don know whether im making sense here or my sayings are understandable. but im saying is that, i dont like this one thing that is happening. i dont. but i couldnt say anything about it because it might hurt? next time, dont think that we are always right.

i guess its time for me to stop here. okayh then. wassalam.

2008-09-30

no pain no gain.

urghh..
asgnments.
n i dont feel so excited about eid which is just tomorrow.
i dont know why.

but. just remember.
that when u give sumting out, dont expect dat u'll get sumting back in return.
it's not fair right?
lif'e's not fair.
but Allah is fair.
like u wanted so had to be fair but then, u're not.
nope.
u may sounded ungrateful wif what u have if ur hoping dat u lif will b better.
but. i dont think dat its a harm if u do.
i hoped, ill be a better me, wif roads that ends to a happier life.
i do.
n so what if im gatal?
am i flirting wif u?
no, right?
so, mind ur own business then.
it's not my fault dat surrounded wif guys.
it happens to happen.
go n mind ur own business.
mess wif urs.
ive had enough wif mind.
n im done wif it.
dont even bother to add it up.
go.

2008-09-22

eid..



raya is just around the corner..
happy eid pals..!
hopefully it brings us lots of goodness..
is there such word?
goodness?

2008-09-17

2 dots in a circle.

there r times where u'll b on the upper side n the lower side. coz life's like a circle. but u will never know the cycle. coz its not fixed. it will change. n we can never predict it. coz it's at Allah's will. n im in the lower part rite now. too many distractions, and assignments and peeps around. it's a fasting month n i as a muslim must be tough. but yet?

with friends i've been neglecting all de while, comment's dat is never being replied, urgh..
what can i say..?

picture dis. u kept a skeleton in your cupboard. so, whatever dat is related to dat skeleton is what you want to get rid of. but then, when you thought dat it's done, it's actually not. it is still there. trying or wanting to have at least a contact with you but you on the other hand dont. get what i mean here..? or am i saying crap..?
assuming understood. i dont want it back..!! just go away. im happy with my life rite now. with assignment that im supposed to finish up with the due right after raya and my life is miserable enough. im losing grasp on my closest friends, my besties, my studies. n yet i need to score for dis sem.

mr skeleton, do go away. just b in de cupboard. coz i bet that u'll b safe inside there.

n im suppose to be happy bcoz hols is just around the corner. but i'm not. or should i..?

c how negative i am right now..?

the fact.

evrybody differs from others. with each of us having our own aim n dreams and also hope. lately, it's like evrybody is having their own blog. maybe others use their blog to put advices, recipes, songs or sumting like dat according to their interest. but as 4 me, ill write out watever that comes out in my mind dat time. so my blog will end out sumting like, rojak. =)
anyway, i''l be writing my entry for today after this. another post plz.

2008-09-10

DOES THE AIM IS STILL THE SAME..?

DOES THE AIM IS STILL THE SAME..?

When I started with my study in a high education government institute as a degree student, I met some friends. We have the same aim. Or should I say we planned to have similar journey. Which is.. to pursue in Masters after we finished our degree. Its good right? However, time passed by, and every each of us goes through different experiences. Well, we lived different lives right..? So, we tend to make different decisions. And we meet up different kind of people. But then, how strong you are, it depends to how your new friends that you meet helps you out when you are crying deep down inside and how strong you stick up wth your main goal. And I’m reffering the main goal as why you studied here. And I still stick to my goal. To finish degree with flying colours. Well, with colours at least and not black instead. But then, I’m still struggling myself to achieve my goals. And I met someone. Okayh, back to my main point. And now, you know that one of your friends are struggling with their studies, and their life during their studies. You wanted to help. But, do your friend there wanted someone to help…? Whereelse your friend there doesn’t even come to you asking for help..? How far can you help..? As for me, I always think that, when it comes to studies, do focus on your studies. How hard you wanted money in your life, finish up what your up to. Your studies. When you have good grades, then you will have a good job. And when you have a good job, you will have a good pay. And here you can conclude that you won’t get good pay if you don’t have good grades.
And when you are so focused with the other stuffs when you’re studying, does the aim is still the same..?

2008-09-07

ramadhan month..

urm..
its ramadhan already..

2008-08-24

stdy @ money?

yg mane lg penting?
aku x paham la..
nape student skarang sibuk sgt cr duit..
join itulah..
inilah..
yg xboleh tahannye, u must kuarkan satu amount of money dulu..
then duit tu kononnye dijanakan..
then bru dapat pulangannye lah..
itu yg aku tau..
tapi mslhnye skang..
blaja pun cam ape jek..
pastu nak sibuk2 ngan daalah tu lak..
lain lah kalau dapat dekan tiap2 sem..
heyh..
halal ke duit yg dpt tu..
nk kuarkan modal pun, bagi mcm2 sbb kat kawan..
nape x kate jujur je..
aku nk join business ni..
tp xde modal..
blh x kalian pnjmkan brape2 bnyk amount..
ha..
aku pun join business gak..
jual topup..
so, sape nk topup meh bli..
dgn syarat..
wah ade syarat tuh..
celcom n maxis jek..
klu lewat byr, i=30%..
brulah btul2 leh kate business..
=P
tp serius..
i hate that business yg kne kuarkan big modal tu..
sbb?
ade sumwon yg join dat business tu sanggup putus kawan sbb malu die ajk aku join tp aku x join..
wajar x?
i dont think so..
dahla..
tutup cite pasal tu..
nk ckp pasal..
EXAM!!!!
wah....
kegilaan lagi..
dah ckp ke hek?
isnin,rbu,khamis ptg,khmis mlm exam..
n slase lak ade kuiz..
wohoh..
sgt sronok..

2008-08-19

kegilaaaann....

sume org dah gila..!!
my uni is not safe anymore..
threatened by u know how he suppose to look like but u dont who he is..
n u dont even want to meet him..
just want him to be jailed..
the so called binatang..
gurls, beware..
never ever leave ur rum unlocked..
never..!
urghh..

2008-08-17

another week ends..

dis week, lots of things occur..
more assignments to be done..
more subjects to be covered..
4 midsem..
but then, monday is a lib day..
study2..
i need to study..
now back to ukm i go..
suppose to check my eyes but i dont..
bcoz of some cases..
urm..
till then..
daa~

2008-08-11

convocation week..

urm..
the convocation started on thursday..
the pesta i mean..
but the majlis, im not so sure..
but what i knew is dat sniors dat im close to have their convocation on sunday..
which is yesterday..
what i knew is dat abg saiful is having it on sunday..
i knew about him first..
followed by abg deris..
then yesterday afternoon i knew dat abg n also having it on the same day..
same time..
he requested dat i brought flowers for him..
but then, i only bought fake flowers..
hee~ dats what i can afford..
din bought abg saiful sumting..
so i dont buy flowers for him..
kind of felt guilty afterwards but then, to think again dat din already bought sumting, i guess its okay..
at least he knows dat we remembered him..
i manage to meet up abg n eventho his fon is off bcoz of low battery..
n i felt so happy dat i manage to meet him up..
=)
n kakak is also there..
wah..
its so good dat u finally hav ur degree..
may u all success always..
=)
urm..
last night is the 3rd night i went to convo fiest..
first is on thursday, then saturday, then sunday..
i dont know what i had been doing there..
but what i knew is dat, i bought 3 tudung=RM42..
then a jubah=RM49
then i bought food n drinks....
whoa..
what a shopping..
total=RM91..
din says dat its n investment..
maybe..
hopefully dat its worth it..
not forgotten, yesterday..
starting from morning, i bcome a fasilitator for bka at uo..
its gud to do things dat u left for quite a while..
eventho i always went back to kmns to b a fasi..
bcoz i rarely handled ldk i think..
but then, i still hav fun..
okeyh then..
another week started..
study2..!
=)

2008-08-04

another ujung minggu tamat..

urm..
penat2..
tapi..
bapak kata..
org beriman tak pernah penat..
so, penat ke tak..?
hahah..
urms..
ari jumaat ari tu btolak ke btn kompleks klia..
menjalani btn..
snanye takla btn sgt pun..
tp more kpd btn+career day..
blaja about how to do a gud resume..
how to face an interview..
about kenegaraan..
but then kenegaraan tu is just like im going pkn again..
=P
at de first im like xsonoklah..
others cam have their own colleague in their group..
but i dont..
but then, smpi bile kite nk bgantung kat others kn..?
so, i learned..

its just dat..
evrybody hav dreams kn..?
i also hav one..
i always wanted to c dat maths students r close wif each other..
n not like having like brape bnyk groups kn..
actuary students, even stats pun dah cm rapat skit dah..
maths..?
yg pegi btn pun brape kerat jek..
blh count kot..
bile tgk stats, n actuary amek pic 2gether, i wanted too..
but dont have dat chance..
nk wat cmne..
to think it in a positive way, there must b a way..

n asignments lg..
3 dates dis week..
kimia alm skitar cm ape jek..
n nyata n kwln..

n im getting bored hanging out wif de same person..
im mean am i..?
but then..
thats who i am..
xle nk so close ngn sumwon..
urgh..
xle cmni kn..?

jumaat ari tu..
rs like im a bad fren..
a fren yg cm needed me 2 b there, but im not there..
bcoz im like merajuk ngn him..
yelah..
rs cm sgt foolish jek..
tp maybe im just being 2 emo ke..
tp, i guess things r getting harder..
when we tried so hard to fix things uot, it tends 2 bcome worse..
tp when we try to run away from it, it also gets worst..
so, what else should i do..?
i dont wanna mess up my mind anymore..
im tired wif all these..
abg man, en amin, stalker..
peeps, do undrstand that im sick of it already..?!

2008-07-24

nak tulis blog..

another week ended.
mcm2 happened.
i finally quit fic.
im still learning to adapt wif de changes dis sem.
such as having a coursemate in de same col.
normally, i can go wif anybody i wanted.
mmg best ade cozmate same col.
act b4 dis mmg dh ade.
tp sbb die pun jnis independent kn.
de fun is dat nk g clas takla jln sengsorg..
tp when u dah biase jln sengsorg g clas, n then cm having ur own sweet time nk g clas.
skrang?
tah..
i guess i need tim kot.
tp best gak sbb t leh tnye2 klu xtau..
urm..
2moro ade bbq ppsm..
xtau nk g ke tak..
yet, stil leh g ke?
cm dh last minute jek.
especially after rs kcik ati ngn diorg ari tu.
haf pun cm x g..
urm..
asignmnts..
kimia alam skitar..
strategi kwln..
waduh2..
gawat nih..

2008-07-16

sekian lama..

dah lame gile tak nulis dlm ni..
skarang, dah naik sem baru dah pun..
minggu kedua..
tp ade lah jgak asignment..
amek 16 unit..
so sem ni kene pulun abis2 abisan nekkan pointer balik..
n kene biasakan diri dgn beberapa perubahan..
such as?
dulu kt uo sengsorg jek..
skarang dak ade dak maths len..
pastu, entah..
cume tak paham..
nape la ade manusia yg cam tak paham2..
stil nk mengganggu lagi..
psl ngn abg man tu, tahla..
leh ok blk kot..
dah lame jgk tak hang out ngan din..
sem ni klas byk tghari n ptg..
pg pun start kul 11.
tp isnin kul 8..
so, cm menggalakkan utk bgn lg lambat je kan?
tp ne leh..
dah final year.
kne grad ngn 3.0++
if dpt 3.5 lg bgus.
jam biologi stil tak btul lg.
so kne btulkan blk.
mlm2 kne tdo awl blk..
at least at 12 o clock..
n takle mkn lps kul 19 mlm lg dah..
makin gmuk t..
ari tu cam byk sgt nk cite dalam ni..
skang takde idea la plak..
urm..
k la..
till next time.
pen off..

2008-06-21

kmns+exm

testing one two three..
ok..
ehem2..

skang dah ade kat ukm blk dah..
blaja utk exm..
ms bgembira dah abes dah..
sbb mppb dah abes..
now, must be serious..
muke ketat satu..!

about kmns..
mppb..
kali ni cm best jek..
evntho mcm2 jd kn..
xpe2..
blaja dr pengalaman..
pengajaran kali ni,
bila diamanahkan utk wat keje watla keje..
jgn tdo jek.. cam ade la ehem2..
skt tkakla plak..
pngajaran kedua, jgn just judge sumwon b4 u know them..
yg ketiga, urm..
ape ek..
aha..
yg ketiga, apa yg blaku sudah blaku..
just let it be..
tutup cite..
tamat sudah..
tp klu jd lg, tah..
kwn2 gak..
tp skang still kwn lg ke?
urm.. no comment..(",)
yg keempat, bila buat sumting kenalah ikhlas..
jgn serik utk dtg lg tim mppb..
tp xtaula d masa akn dtg akn dtg lg ke x..
cm nk bsara jek..
tp, tim ni lah kite leh tmbh knln..
tmbh 'adk2'..
pdhl adk kat umah dah ade 5 org dah..

mule2 tu mmg nak datang sampai hari ahad jer.. tapi bila mal cakap, "kata nak wat perubahan.."
rasa cam nak datang balik jer..
then memang datang balik pun..
eventho cam ada lah bermasam2 muka sikit dengan sumwon kan..
yang tak leh lupa bila buat cerita dongeng pasal erin dan family n kampungnya..
tiba2 jadi mak siti yang merupakan isteri muda pak abu..
fantasy jek..
then bila nak gerak balik, cam sedih je nak balik..
lagi2 bila ade part erin lari kejar mal sebab mal tak gitau yang dia dah nak balik..
cam cerita hindustan lah pulak kan..
tapi sampai ukm dengan selamat..
alhamdulillah..

exm..?
isnin n rabu exm..
ari tu dah study skt2..
skang, kne ubh mud nk main2 kepada mood nk exm...
tp kan, dahla result sem 2 xcheck lagi..

but de gud news is..
is it really a gud news..?
ye kot..
thn 3 dok asrama..
cume dgr2 pngetua nk tukar cr merit utk stay kolej..
bliau nk wat ikut sem..
kirenye, klu sem 1 x aktif, sem 2 xle stay lah..
nk elakkn 3rd year student yg x aktif..
erk.. nk aktif ape lak kali ni..
dlu just takat bsmm n keushwnn jek..
kali ni..?
xtau2..

cume kan alwani, kita kena blajar hargai apa yang kita ada..
nanti yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran..
cukuplah apa yang dah berlaku..
jangan rumit2kan lagi..
terimalah yang its already settled eventho cam ape je kan..
-tamat-

2008-06-17

sabtu+frim episod 2

uih..
bz tul..
xnympat2 nk naip..
skang ni tgh mud nk ke kmns..
=P
ok2..
smbg psl frim..
dah sampi umh ella, solat n bersihkn dri skt..
then nk g lunch la knn2 kt ade cafe tu..
tp lunch kul 4++ so, dh jd cm nk diner dah..
mkn nasi grg pattaya..
pnyela byk nasi die..
beli due share rmi2 pun dh knyng..
mkn ngn fiza, cda..
ella n jana dtg lwt skt..
sbb diorg g shopping..
n tgk air tjun..
n then g solat kt surau kt ctu..
lps solat u..
msg2 cm tkut nk gtau de guys yg tmpt air tjun xla se best mane..
tp d boys cm trima la gak..
cme zarith[slh eja maaf] cm meraj..
last bile smpi, mmg de boys cm frust..
tp idham n apis mnghiburkn diri gak..
ade ke idham, air cetek pun leh wat stunt..
seb bek x kne batu..
sgt best la tgk diorg..
pastu blk umh ella, msk spagetti reramai..
dak laki tgl kt air tjun lah..
xkan nk msuk umh ank dara kot kan..
lyn d boys cm prince lah..
kiotrg msk sume, diorg tgl nk mkn jek..
n then, mkn mlm kt wakaf kat air tjun..
borak2..
tp sbb diorg sume borak psl LI so, xdgr sgtla..
smbl mkn ade tygn rush hpur 1..
seb bek apis bwk laptop.
thibur gak prince2 tu smbl tunggu kitorg siap..
cumenye, spagetti tu cm pdasla..
blk dh kul brp dh..
11 lbh kot..
dh smpi umh ella, xtdo trus..
siap2 nk tdo..
pstu lyn disturbia lak..
sorg2 jek..
sbb other guls sorg2 da tlelap..
esk pg, ujan jp..
so, siap2 mkn..
kul 10 lbh bru grk nk breakfast..
then breakfast, amek gmbr rmai2..
sonok..
part amek gmbr lah..
he..=P
n then, naikla kanopi..
sume cm dok tnye ella..
jauh lg ke..
ella pun cm dpn tu je..
skt je lg..

tim nak naik bukit ke kanopi tu,
jln blakang cda..
cda nye stamina kuat..
org xbrp sgt..
kire sdrhana lah..
then, smpi kt satu tmpt henti ni kaki dh cm pnt..

so duduk kat bangku yg ade..
tibe2 cm nmpk zarah2 jek..
cda nk amek gmbr cr la mane wani..
then die tnye wani ok x?
ella pun dtg..
org pun ckp kat ella nmpk zarah jek..
de boys yg mule2 bsg truus tdiam..
cm nk ptam kot tim tu..
then bg diorg nek dlu..
ella ckp klu xlarat tturun blk..
tp cm sian ella..
pnt nek xdpt nek ats..
ella ckp skt je lg..
sbb dgr suara dak2 ni sayup jek..
cm dkt sgt..
last2 nekla jgak..
tgk mmg dkt je pun..
yay..
bjaya naik kanopi..
biew die sgt cntk..
nmpk klcc, kl tower..
then, turun tu agk jauh la..
siap sume, kul 5 jgak la bru nek kmtr nk blk..
dlm kmtr tu sgt ssak..
cume cm..
kite slalu bware yg ade pick pockets, n o rg rabe2..
tp snanye, sexual harassment cn happen in kmtr..
so, gurls beware..
lg2 klu guy tu nmpk cm psyco..

okeyh..
dats all for frim..
ill continue for kmns lak..

2008-06-09

sbtu+frim 1st episod.

sgt best..
walaupun penat..
let me start from de first..

mule2 cm nk g ke x..
n rs cm xnk g..
last2 bile jana dtg kt uo, rs nk g lak..
tp wat ella igt konon2 org xg..
so, sbtu gerak dr uo..
dlm kul 11 lbh dah..
sbb tunggu de boys nk siap punyela lame..
gurls pun siap lg awal tau..!
then, naik bs..
seb bek ukm nye..
save rm1..
then beli tiket ke kepong.
sape beli ek.
fiza xsilap.
yg pegi, me,cda,jana,fiza,idham,apis,zarith[xtau tol ke x eja],izzul.
then dlm kmtr diri jap.
xkisah pun.
tp kt kl sentral dpt duduk.
turun kt kepong.
upe2nye silap.
snanye kpong sntral.
then fiza berlari pergi bli tiket nk ke kepong sentral.
jumlah rm5.30.
then.
dr stesen kmtr naik taxi.
rm6.
smpila kt umh ella dah dkt kul 2 dh.

t smbg blk ek..

2008-06-06

penting sgt ke?

kali ni..
nk bhskan diri sbg 'aku' dlm blog ni.
slame ni aku rs cm sgt yakin ngn diri aku..
n then aku rs down..
tibe satu masa aku jd smgt blk..
mudahnye aku utk jatuh..
sbb, pkara2 di sekeliling..
tp aku xle slhkn persekitaran..
pape yg blaku do not blame others bcoz of wat had happen.

tibe2.
ari ni
cm byk tol decision kne wat.
ptt ke aku g frim?
lwt ella?
sdgkn blaja utk exm pun terkontang kanting..
ptt ke aku g kmns?
dlu rs sgt nk g utk pdt.
utk selesaikan ape yg blm selesai.
tp lps ym td.
ngn seseorg.
aku dh xrs mcm ade keperluan utk pergi.
klu nk pergi pun smate2 utk bbakti pada kmns yg tercinta je.
klu g kmns.
kne stat blaja dr skang.
nk g kmns 12 shj ke nk g utk 18 jgak?
atau dtg sbg plwt je?
aduh..
aku dah xtau..
aku rimas dah..
dgn b lg..
aku tau kdg2 aku mcm bksr dgn die.
tp kdg2 bile ade soalan yg ditnye tu..
cm die xcy kt aku ke?
mane la aku tau ape niat abg man.
klu aku tau pun.
itu ksh dlu.
dlu dgn skang kan dh lain.
dgn abg man pun dah xbaik.
pdhl dlu,
he used to b there by my side when evrybody is gone.
bile aiz xde.
zaira xde.
die yg aku cr.
skang dah jd cmni.
rimasla.
knape msti klu satu pershbtn antr lelaki n pmpuan melibtkn prsaan lain melainkan pershbtn jgak?
bile aku tulis mcm ni mcm aku dh xbrsyukur je kn?
dah lupakan yg ALLAH ingin menduga.
kesabaran kita, ketabahan kita.
aku hanye meluahkan kepeningan aku.
aku tau.
walau semua org kt dunia ni dh xnk pedulikan aku, ALLAH sentiasa ada.
cume, kdg2 aku yg leka.
alwani, kau mesti tabah.

2008-06-05

smangat2..!

at de lib...
doing i dont know wat..
wasting my tim i guess..
but then, i alredi printed sum of my pasyer questions..
n tried to attempt some questions.
woah..
gile punye lah..
bnyk xtau..
its like sumting like..
hahah..
are2 word..
lately, id been zaira so...
n cam keep flashing back those times..
those old times..
when we were old..
now, we are younger..
so, lets go clubbing..
harhar..
shahmal sent a testi asking to go kmns n help.
well, last tim when i went there, i only bcome fatin's bodyguard..
wif de payment of rm100 for 1 hour.
n she's stil berhutang wif me.
coz she 'dont have' the cheque book wif her..
so, who's bodyguard i'll be next?
we'll see..
but then, i stil dont know when will i b going to dat kmns..
coz i hav stuffs here.
ok, pen off.

2008-05-30

hujan..!!

ade org dok nyanyi kat seblah.
xtaula nyanyi ke ape..
abesla ujan.

2008-05-24

24 may

i've been wanting to go home his weekend. bcoz of 2 reasons. 1st. to get pinky. 2nd. so dat i can borak2 wif zaira at ym. but then, zaira bz ngn asgnments n exm. so, xpelah. ext tim kot. n i end up sgt bored. sape tah lg on. tp x say hi pun. ok i said hi. tp xbls, xpelah.

2008-05-19

jumpe kekasih lame di pilah..

jmpe kekasih lame. luka lama bdarah kmbali. =P lepas dah clash tim taun 2006 tu. tiap2 tahun dtg lawat die. n taun dpt lawat lg. wee~ sgt seronok.

dah lame plan nk g. dr musim exam lg. n then dgr2 dr org yg kekasih lamaku dah smakin kacak. yelah, nk jd penganjur ptndgn, mstilah kena jg penampilan. tol x? plan ngn nana nk g. btape sir xbg pegi, tp bile me ngn nana dh nekad jgak nk pegi. pegi jgak. main redah jek. pagi khamis. nek airbus kt lapangan dpn kolej, pstu submarine dr pelabuhan kt uk, pstu nek airbus lak g pilah. then naik beca g pitstop yg last. huih.byk tol transpot. but time nk tunggu airbus nk g pilah tu, g bli bekalan utk supper mlm tu. dunkin donut! hee.. bli yg 16 free 8. smpi pning nk pilih perisa kn, nana? hee~ odw 2 mmg debar2. yelah sir xbg pegi. sbb cm da lwt da. sham yg nk dtg ari ahd pun xle. efa yg da siap bli tiket pun sir x consider. tp xkire, nk g jgk, ape nk jd2 jdlah. seb bek xde pape jd bile smpi. sir kate. nape dtg lmbt2. lain kali dtgla awl2. tp nk wat cmne. ade kls. nana lak ade baksis. urm. tolak kul brape ek. 9++. then smpi kul 1200++. wah.. btolla diorg kate, makin kacak kekasih lamaku, kmns..sbb nak kakom, astaka ade.. atap minangkabau, ade.. ape tu, dataran perdana? n then pdg tgh renovate.. ape lg bru ek? x igt.. hee~

tp sonok wlupun dgn mcm2 yg blaku tu kn.. dpt jmpe kwn2 lame.. kcau2 dan, din, zim.. merase ade kuasa. wlupun bpure2 je kn.. yelah kate pelawat..

yg xle thn tu. ckp kat dan. t jmpe jgn tkjut. bdn dh naik. n the first word yg kuar dr mulut die ble jmpe is GEMUK! uih..xblh thn.. n bg yg bru jd fc sesi ni, sori la x igt name, xknl2. cm ade gul dr batch ku je tim tu. due org. tp.. cm dah lain jek. huhu.

urm..smpi2 jek ade org 2ggu kat gate. robe n tasnim. cm vip jek. dahla msuk curi2. tnpa kbnrn sir. kt foyer ade muaz. die tlg anta smpi blok a4. tim jmpe dan dan bising tnye sir da tau lum? n then die kate len kali jgn cal dlu. dtg jek. klu da dtg die bkn blh wat pape pun. xkan nk halau. tp klu die halau gak cmne? haa.. then zim bsg sbb dtg ari khms. die kate dh tmph kmpang utk ari rbu ptg. n he was lik 'mane de kompang tghari gni'. tp smpt knekan zim sbb mmg nmpk die dah mkin gelap. ayu kate zim dah ckp kat die dah. kak wani mesti kutuk aku punye. n mmg btul pun. rmai boys pkai bju fc yg kaler putih tu. n lps zohor lpak2 kt foyer jp. jmpe abg afiq. then sorg2 boys dtg. akmal. then suddenly c udean tu g sergah lak. serius tkejut..owh.. korg bpakat.. xpe2.. udean bsg nape xgtau nk dtg. klu x, le jmpt kt pilah tu. xla kne bayor 5 hinggit utk taxi. xpelah yek. ade ke tuntut kfc. sape utang sape snanye nih..? n then sorg2 dtg..borak2.. sonok diorg knekan nana. then cm meeting other fc.. dat nite jd fatin nye bodyguard. mule2 upah sejam rm5. n then up kan jd sejam rm100. atin, bile nk byr utang..? =P

friday, urm.. nothing much i guess. being fatin bodyguard. dan kate i look lik a doc. sbb others wearing coklat vest but i wear a black one. n s if fatin is my patient. harhar. jeles tol ngn fatin. ramai tol fc kenal die. femes tol. but then smpt kenenkan ngn zim. hahah. nkl kn. mlm tu operasi memberi u pack kt student yg nk. haru biru dsbbkn ksilapan ku. 2 hari je ku dh wat silap. but then dat nite mmg cm xde mud sgt. sbb cm sumting happened. n tah. tp tim u pack tu sgt kecoh lah. cm psr jek. xpelah. dh nk abs dh pun. so evrybody was like lega jek. so kuarla prgai gila2 msg2. n zim asek touching jek. uih. kwn ngn ayu jd makin sensitip ni. ape ni ayu. seronoknye knekan zim. urm. ade tim tu blackout kejap. then cm wat teropong tgk zim. xde niat pun nk wat die trase. sbnrnye i mean lik glp so leh skodeng zim. tp die trase. touching2. n then tnye ayu die ckp ngn sape. knn xnmpkla zim yg sdg ckp ngn ayu tu. n bile udean dtg dpn, borak2 ngn die bese jek. bile lmpu da ade blk, ckp kt ayu, ayu ckp ngn zim upenye. then ckp kt zim, zim akk xnmpk tp udean akak nmpk. zim pn mcm eh c udean tu 3 kali gnda drpd saya tau. hahah. lawak2. n its funny watching udean is very smgt of stapling those papers. ade ke word stapling? balun jek. n then aslam x abis2 dok kire duit. hahah. bbq, xde mud nk mkn. mkn aym sketul. borak2 ngn hanim, umi, zahid. hotdog tu bg kt umi. x larat nk abs kan. hahah. then blk siap2 nk tdo. try to fix those unfixed stuff. but it end up being even worse. loser me. its just dat im not feeling gud dat nite. im like worrying about i dont know what. zim says dat i dont look s happy s i am during pdt last tim. am i?

saturday. hav a visit at fatin's. c some of her pics. n hav bfast. n take pics. n then hav a short chat wif hazim. n then go to pilah. buy new tudung. hahah. mummy, i also bought big tudung. very teruja. hee~ then go to terminal 1. left bag there. if they said sooner going to sban parade, i will not leave my bag at terminal. need to pusing jauh to get the bag n then go to ktm blk. but then blk ngn mal n bulat. so they teman me to t1 n then go ktm station back. sonok. mal ckp kt bulat. kite ni cm bodyguard jek. jln pndg kiri knn. eyh, mmg pn mcm. knela jg akk ni. oklah tu. bulat cm tinggi2 bsr2. mal cm muke grg. xdela org nk kcau akk. hee~. tq. but then go sban parade n eat eat. n then they go for a bowl. i dont bowl. thinking dat if i bowl i will reach home at night. but just watch. aina.. aina.. ganas tol.. sorry udean,muiz, zim. x dpt jmpe secara dua hala 4 de last tim n say gudbye.

smpi sbg jy at 630++. n then home sweet home. guess dats all about meeting my ex at pilah.. c u again kmns. but dono when. pdt? c de date first. c who's going. mal n bulat is going perhaps.

sori n tq 4 evrything guys. 2++ days pn mcm2 happen.

Kdg2 kn. bile kite baik wif sumwon. cm slalu hang out together evntho just for few days. then when msg2 blk to life msg2 u tend to cm less cntct each other. samada purposely or without purpose. i mean lik ur bz so u dnt hav tim to cntct each other or u dont wanna cntct each other coz ur lik trying to elak from each other. only u kno the reasons la kan. so, when u meet up. like msg2 tau akn meet up. but tau from others la. so, when u meet up its lik there's nothing happened. both of u bcome baik lik dlu blk. kdg2 if there's a chance both of stil hangout together. talking about nothing. bullying each other. where else ade 'sumting' 2. i dont kno. bile one of u says dat nk krg baik cm tim b4 pdt tu. n then u tend not to msg each other. n dats y when u went for pst dis year, u didnt msg him to tell dat ur coming. bcoz mcm sgan sgt. then bile ade chance to hang out again tim dis pst, u dont have the guts to talk about what u wanted to talk about. dah susun ayt. tp xtau cmne nk stat. sbb cm tkut another person tu mrh sbb ur lik mengungkit ksh silam. n skang jd cmni. pinocchio, i already have sumwon. n loved him. so i cnt msg u de way we used to. just like the time i dont hav dat sumwon. n dlu, pinocchio jgak yg kate xnk serapat tim pdt dah. tp ble dtg blk pst ni. ok, klu jmpe borak2. i dont mind. tp klu msg nk pun just spnjg prog tu. tp lps prog tu, i cant. i hav other comitment. yet we r stil friends, kn? its just dat i want u to know dat i alredy have sumwon n i loved him. i dont wanna hurt n b hurt anymore. its hurting inside when u know that ur hurting sumwon else. i already had enough of this.

n sbb g kmns ni im lik jrg msg dgn din. kasihan die. cm rs sgt worried wif him. i dont know y. sbb die citer he's going where n not telling me y. n rs cm sdp ati. sbb 2 kot cm xbrape sgt. mlm jmaat i cried so hard. tah. cal aiz. n tim to the tears r flowing. he's worried about me. n he's stil worried. its just dat i dont kno.

urm. ok then.

how far these are true..?

DISEMBER

* Sangat setia dan pemurah.
-klu stia, xla byk kwn laki kn?

* Bersifat patriotik.
-urm..ye kot..

* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
-permainan tu slh.pergaulan tu lak.xla aktif sgt.tp klu dh jmpe org yg skepale tu, abslah.

* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
-hee...agkla..

* Bercita-cita tinggi.
-kate org aim for the moon.if u fall at least u wil fall among the stars.lbh kurg gtulah bunyi nye.

* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
-ske..sbb cm femes jek.hahah.tp im not a gud leader.tgkla ape jd tim pdt ari tu.

* Seronok bila didampingi.
-haah..sape yg xsuke?

* Suka bercampur dengan orang.
-yg ni tol kot..t leh jmpe kwn bru.

* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
-urm. dpuji 2 xla. sbb sgale pujian hanya pada ALLAH s.w.t. tp ske bile ade org care.

* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
-sgt jujur? xske tipu. tpu dose. kdg2 dpends tu de situation.

* Tidak pandai berpura-pura.
-bpura2? xske. tp klu sdih n bpura2 gmbira, i like 2 do it. 2 c how many people will realise dat im acting hiding d sadness.it usually ends up none.

* Cepat marah.
-yes. i hardly cn cntrol my emotions.

* Perangai yang mudah berubah-ubah.
-yes.n still learning to cntrol it since skool.igt lg kate raihan. kak wani kt cni kak wani blhla snsitif cmni.kitorg blh trime.tp bile msuk u nnt, ade ke org
nk care? btul.even ur fren.lecturemates+collegemates dont care.

* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
-urm. im not sure bout dis.

* Benci pada kongkongan.
-yup. i wanna b free like a bird.

* Suka berlawak.
-ske blawak n ske nyakat org similar x?

* Pandai buat lawak dan berfikiran logik.
-urm. perhaps. depends to my mud. logik thinking? well, name pun maths student.

* Pemurah terhadap perhubungan.
-meaning?

*Tergesa-gesa dalam perhubungan.
-yup. cth im nt ready yet tp trime gk. tp itu sdh jd ksh silam.

* Suka didampingi oleh pasangan.
-rase protected. ade bodyguard.

*Suka mempengaruhi pasangan.
-xtaula plak.

*Curang dalam percintaan.
-td kate stia? then curang lak? mane tol nii?

*Kurang bekerjasama dengan pasangan.
-klu da married ek?

*Selalu cuba untuk mencari pasangan yang baru.
-thinking dat he's not perfect? pnah. tim bf taun 2005-2007.

*Mudah menipu dan tidak jujur terhadap pasangan.
-td kate jujur?

plik2..berbelit2..huhu..

2008-05-18

Siti Nurhaliza - Cintamu

nota cinta lama
kujadikan lagu
walau tidak seindah
bisik kata yang kau beri

tetap dalam hati
siang malam menanti
tak jemu ku dibuai kerinduan

belum pernah ada getaran sebegini
memang benar aku dilanda
cinta kepadamu

bercahaya hidupku
dalam taman cinta
sehingga segalanya seperti pelangi
kau sambutlah rinduku
jangan lepas lagi
ku patri setia seteguh kasihmu
buatku.. oooooo

kini ku temui
insan yang ku sayangi
sentiasa di sisi
bagai bintang yang berseri

tetap dalam hati
siang malam menanti
tak jemu ku dibuai kerinduan

belum pernah ada getaran sebegini
memang benar aku dilanda
cinta kepadamu

bercahaya hidupku
dalam taman cinta
sehingga segalanya seperti pelangi
kau sambutlah rinduku
jangan lepas lagi
ku patri setia seteguh kasihmu
buatku..

apa jawapan engkau berikan
tak bisa ku rasa segala rahsia
kau pesona cinta yang membawa
bahagia

bercahaya hidupku
dalam taman cinta
sehingga segalanya seperti pelangi
kau sambutlah rindukujangan lepas lagi
ku patri setia seteguh kasihmu
buatku..

2008-04-28

when u think dat ur losing

i tot dat ill b going home by yesterday.
but then i end up going back home today.
on sat nite, i dont know y but i felt kind of sad dat nite.
i watch di cerekarama.
n felt kind of sayu wif dat story.
when im in my bed trying to sleep, i cried.
again.
it's like..
i felt so guilty bcoz being so selfish n burden sumwon else.
i tot dat id be stdying by bringing d book home.
but i dont really studied.
eventhough i read some pages but yet, i dont study it.
felt so guilty.
eventho its not really a big deal.
urm..
n sometimes, u scare urself out when u really into sumwon.
me into him.
i always think dat im bad.
but im lucky enough 2 hav a fweNd dat cared 4 me as if he's my big bro n him.
n i missed zaira.
been a long time didnt hav a chat wif her.
n my weight increased!!
damn
no more eating chocs, ice cream,eggs after dis.
a MUST!!!

2008-04-26

ke kampung halaman..

saturday..sabtu.. i am going back to hometown..
weee..
n tomoro dah kena blk..
exam is on friday..
huuuu..
back at home to send stuff..
but then i didnt pack up yet..
urm..

2008-04-15

ke unimap dgn hrpn..tp pulg dgn kekcewaan..=(

went 2 unimap..
4 keushwnn thingy..
but there r lots of problems dat occur during dat prog..
shows de lack of experience in organizing by the organizer..
hope dat they will improve..
i went there in other hope dat i cn meet up salami..
it had been a long time i didnt meet him up..
n now so near, yet so far..
only meet up faiz..
faiz, ive meeting him quite a tim somehow.
n salami..
since plkn though..
i guess, no rezki there..
went to pdg besar, shopping..
n went to kuala perlis late at nite..
n i had been very boros there..
keep shopping jek..
neway, im back in uk edi..
n now, focus for exm..
must dean this tim..
especially when i edi have a dean..
=P

gambatte ne!!
(^_^)v

2008-04-10

falling between de stars..

Last evening i cried. The reason? I don't know. I just feel like crying. Crying all my heart out. Stressed i guess. I'm having PMS. A headache. Suddenly i missed zaira damn much. And i kind of having a quarrel with B yesterday.

Last night i dreamed about zaira. meeting her. funny though. u kind of think about someone n then that someone come into your dream.

I still have my bisness assignment 2 b finished. lack of idea. n don't know how to goreng2. its all about the financial aspect.

n tonight is be going to a university in the northern Malaysia. Perlis. 4 usahawan thingy. i don't know whether i'm making a rite decision here. i hope i don't regret it. with d interview of the club, keusahawanan barbeque, n festival seni that i have to miss out.

n i alredi put de grasshopper in b's bag. he really thought that there's a grasshopper in his bag. i guess so.

n about club, de interview is 2 nite. im thinking of acting out as if i really desperately wanted to be in the club board. I mean the MOC board. Just to ensure that I have the experience of having an interview even though by those who are my lecture mates. But then I don't have the chance to do the acting part. So, let it be then.


2008-04-08

welcome back..

wah..
b is back..
happy..=P

2008-03-28

berbalam2..

it had been like how month i dont kno.
but i missed zaira. didnt have d time to evn say hi to her. i dont know hows she'd beeb doing back there. with all my chaos n hasses here. we'd been quiet to each other. felt guilty though. but i bet, she'd been bz 2. n i guess its her exm week edi. urm. maybe then maybe not. last nite was kind of a blast. wif de mmb. get certificate n also cenderamata n kind o f this small fon accesories. n i ate a looooooooooooooooootttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
yesterday. i ate rice at 10. then i ate porridge at 3. then i ate kerabu rice at 6. then i ate fat rice at 9++. then i ate fried mee hoon + fried rice + fat rice at 12 midnite. loadS rite? i kno. but my nafs of eating is damn active lately. although i didnt want 2 activate de nafs. n kind of fasting today. kind of.

2008-03-26

few days b4..

saturday klcc..
sunday mines..
exhausted..
but then the journey to d convention at klcc is interesting.. with de mcm2 songeh of de actuary boys.. n i spend like RM40..
then 2 mines.. to help ila in buying her new sandle.. but then they (ila n shida) end up buying clothes, instead of sandle n sport shoes. n me? i didnt achieve my gain. my gain is not to spend. but i spend like RM6 4 transpot n lunch. urghh.. quite tiring n frustrating..
expecially when at klcc i'm craving for 1901 but then i bought secret recipe.. only after dat i realised where the 1901 is situated..
n im kind of dissapointed when in komuter when i saw this.
ok. picture dis. de komuter is full of people. n when u look at de seats(which is obviously full), u c guys dat r sitting there. guys i mean those who r healthy, physically and mentally i guess. n those who r standing r people who is carrying a baby, old peeps. fine ur tired coz ur having a long journey. but then, have some sensitivity of the surroundings.

sometimes, when ur trying 2 hard b de isolated ion, d ions around u r attracting u towards them. sumtimes its better 2 b isolated. i mean like ur isolating urself n not isolated by others. its better dat way. bcoz sumtimes ur been knowing dat person 4 like 2 years but then they dont really know u. they just like know ur alwani but dont know who is alwani. get what i mean?

2008-03-21

Meniti garis pelangi

Suasana suram dan pilu semakin menyelubungi kamar tidurku. Matahari senja telah lama gugur dari lindungan langit. Cuaca mendung pada malam ini seakan-akan mengerti kesedihan yang sedang hebat melanda naluriku. Malam dicengkam kedinginan seolah-olah ingin memuntahkan selautan hujan untuk menenggelamkan bumi dan sekaligus menghapuskan kedukaanku.Seingat-ingatku, sudah empat hari aku memencilkan diri di dalam kamar ini.Mama dan papa serta Mak Timah saban hari memujukku dari luar bilik. Tapi, ternyata usaha mereka selama ini menuju kegagalan. Aku hanya keluar apabila perutku mula terasa lapar yang amat sangat. Itupun ketika semua orang di dalam Anggerik Villa ini sedang melayari mimpi yang indah dan mengasyikkan. Ketika itu aku persis seorang pencuri yang ingin mencuri makanan di dalam rumahnya sendiri.Kejadian lima hari lepas benar-benar meruntun hati dan perasaanku. Aku telah kehilangan seseorang yang amat kusayangi. Dia seorang yang begitu memahami fe'elku. Kenapa ini semua terjadi? Kenapa terlalu awal Zam pergi Kenapa Zam tinggalkanku terkapar-kapar seorang diri di sini? Kenapa dunia ini tak berlaku adil? Kenapa semua orang yang kusayangi dan baik padaku pergi tinggalkanku? Kenapa tidak orang yang kubenci selama ini?Persoalan demi persoalan begitu kerap bertandang dan mengetuk kamar hati dan ruang mindaku. Ia sentiasa berputar ligat di dalam fikiranku namun tiada jawapan yang boleh aku berikan untuk memujuk hatiku yang keluh-kesah dan gelisah seperti cacing kepanasan ini.Tiba-tiba aku terpandang sebuah rumah kristal yang dihadiahkan oleh Zam di atas meja tulis. Aku mengambilnya lalu kutatapi dan kurenunginya. Kau begitu mulia Zam. Sanggup kau buat semua ini semata-mata inginkan aku sentiasa mengukirkan senyuman. Tapi kini bagaimana aku harus senyum?Padahal kau baru saja pergi Zam. Ini benar-benar berlawanan dengan prinsip hidupku. Bergembira di atas kesengsaraan dan penderitaan orang. Perkara ini tidak ada dan tidak akan sesekali wujud dalam kamus hidupku. Bagaikan terbayang-bayang wajah Zam yang kutatapi buat kali yang terakhir.Masih lagi terngiang-ngiang di telingaku segala pesanan dan amanat terakhirnya. Ia bagaikan sebuah wayang gambar yang sedang berputar memainkan cereka yang penuh tragis di dalam fikiranku. Tanpa kusedari dan kupinta, air jernih mula bertakung di kolam mataku dan mula mengalir lagi untuk kesekian kalinya. Aku sendiri tidak pasti sudah berapa kali aku menangis dan meratapi pemergiannya. Aku sedar ini semua adalah takdir Illahi.

Tiada siapa yang mampu melawan kehendak-Nya. Aku juga menyedari akan hakikat ini. Namun yang pasti aku tidak dapat menerima pemergiannya secara tiba-tiba. Zam pergi di saat-saat kami ingin menggapai impian dan cita-cita yang telah kami bina bersama-sama selama ini. Tahun ini adalah tahun penentuan masa depan kami. Tapi sayang sekali Zam tidak akan sempat menunaikan perjanjian yang telah kami tandatangani dengan keazaman kami berdua. Kucuba kuatkan semangatku yang masih berbaki persis sebesar zarah agar dapat membimbingku ke jalan yang benar. Aku membaca serangkai dua doa penenang jiwa agar boleh mengubati hatiku yang tidak keruan ini. Andai waktu boleh berputar, ingin sekali aku kembali ke masa silam di saat-saat aku menangis dan ketawa bersama-sama dengan Zam. Kenangan pada masa itu mula membesar dan menjajahi seluruh benakku. Aku terlalu rindukan saat-saat itu.
________________________________________________________________________
Suasana di dalam kelas tingkatan 5 Sains 1 hingar-bingar lantaran Cikgu Mariam, guru subjek Biologi tidak hadir ke sekolah. Keadaan yang sedia bising itu bertambah bising disebabkan aku bertengkar dengan Zam kerana dia menuduh aku ada affair dengan pelajar baru kelas sebelah yang baru masuk ke sekolah ini minggu lepas. Aku menafikannya tapi Zam tidak mempercayainya lantas menuduhku sudah tidak mahu berkawan dengannya lagi.Gara-gara peristiwa inilah aku dan Zam hampir mencetuskan Perang Dunia Ketiga. Sakit hati, terkilan, kecil hati dan bengang meradak hatiku sekaligus akibat perbuatan Zam yang seakan-akan tidak percayakanku lagi. Dia sanggup mempercayai orang lain dan bukannya diriku ini sebagai kawan karibnya. Lantas aku bergegas ke taman mini sains sekolah yang berhampiran dengan kelasku setelah agak lama kami bertikam lidah. Selain itu aku sedar semua yang ada di dalam kelas sedang menonton drama yang sedang kami lakonkan ini. Zam dengan pantas pula mengekori jejak langkahku dan aku membiarkannya saja kerana tidak mahu bertengkar lagi.Zam mengekori setiap langkahku dan perbuatanku hinggakan aku bosan dengan sikapnya itu. Apa kena dengan Zam ni Dahlah ikut saja ke mana orang pergi, apa orang buat, senyum-senyum pulak tu. Tambahkan sakit hati aku adalah. Zam senyum-senyum seperti kerang busuk ni macam nak sindir aku saja. Dah tu pandang aku tak berkelip-kelip. Aku sekadar diam seribu bahasa walaupun matanya tak lepas memandangku, tapi aku buat tak tahu saja. Setelah agak lama kebisuan bermaharajalela, aku lihat Zam kegelisahan seperti cacing kepanasan dan mulutnya terkumat-kamit seakan ingin berbicara denganku.

“Eida, janganlah macam ni. Maafkan Zam okay,” Zam mula memujukku. Suasana sunyi dan senyap yang bermaharajalela tadi bertempiaran lari. Zam sudah membuka mulutnya tapi aku masih lagi membatu.
“Eida, maafkanlah Zam. Zam tahu Zam salah. Zam tahu semua ni silap Zam kerana tak percayakan Eida. Zam juga tau Eida tak buat camtu. Hisham dan Adnan tu yang buat cerita tentang Eida dengan budak baru tu. Dia orang cakap, dia orang ada nampak Eida keluar dengan budak tu kat KLCC minggu lepas. Siap pegang-pegang tangan dan peluk-peluk lagi. Manalah Zam tak hot. Tapi, bila Zam tengok Eida bermati-matian menafikannya, barulah Zam percaya. Sorrylah Eida, sebab Zam lebih percayakan kata-kata orang lain daripada best friend Zam sendiri. Hukumlah Zam kalau Eida masih tak puas hati lagi. Zam sudi terima apa saja hukuman daripada Eida,” Zam menjelaskannya dengan panjang lebar.

Setelah agak lama aku membiarkan Zam bercakap seorang diri, akhirnya aku memulakan percakapanku walaupun dengan nada merajuk dan berkecil hati.

“Pergilah Zam, tinggalkan Eida sendiri di sini. Eida tak perlukan Zam lagi. Zam pun tentu tak ….. ”

“Kenapa Eida kata macam tu? Zam tetap perlukan Eida. Eida begitu penting buat diri Zam. Masakan Eida boleh kata macam tu,” potong Zam. Zam seperti tidak suka aku cakap begitu. Seharusnya Zam faham perangaiku yang memang pantang apabila orang menuduhku yang bukan-bukan padahal aku tidak buat perkara tersebut.

“Why not,” aku bersuara lantang seakan-akan ingin mengajak Zam bertikam lidah lagi. Tapi seketika kemudian aku menyedari kesilapanku lantas aku diam sebentar untuk menenangkan hatiku yang mula panas. Zam terkesima dengan perkataanku sebentar tadi. Keadaan kembali sepi seperti tadi. Kami berdua diam seribu bahasa melayani perasaan masing-masing dalam beberapa minit.“Kalau macam tu Eida mesti senyum, ketawa dan gembira seperti dulu. Janganlah tarik muka empat belas lagi. Lagipun orang yang suka masam dan cepat marah ni lekas tua tau. Zam tak maulah kawan dengan orang yang lekas tua ni, nanti tak pasal-pasal berjangkit kat Zam pulak,” usik Zam tidak mahu mengalah.

“Alah Eida, senyumlah sikit. Zam dah penat tau pujuk Eida ni. Nanti kalau Zam tak mau kawan dengan Eida, Eida juga yang tak ada kawan. Nanti tak akan ada siapa yang nak kawan dengan Eida lagi tau. Lagipun, siapa lagi yang boleh tahan dengan perangai Eida yang kuat merajuk ni kalau bukan kawan Eida yang sorang ni,” usik Zam lagi setelah usikannya tadi tidak mampu mengubah pendirianku.

Walaupun begitu, aku rasa amat gelihati selepas dia menghabiskan ayatnya yang terakhir itu. Aku sendiri pun tak sangka aku boleh termakan dengan usikannya yang begitu bersahaja dan selamba tu. Walau bagaimanapun, aku berpura-pura tidak mengendahkan kata-katanya itu. Aku cuba jual mahal dengannya. Padan muka, biar dia tahu betapa susahnya nak memujuk aku. Siapa suruh dia tak percayakan aku. Ikut lagi ‘nasihat’ Adnan dan Hisham tu. Aku hampir-hampir nak ketawa tapi kutahan juga supaya Zam tidak perasan bahawa kata-katanya tadi mampu menundukkan egoku.

“Senyumlah sikit, sayang. Kalau sayang nak tahu, senyuman sayang tu mampu menyejukkan dan menggetarkan hati abang yang gundah-gulana ni tau.”Serta-merta tawaku meletus setelah aku cuba menahannya sejak dari tadi. Usikan Zam dengan memanggilku ‘sayang’ sebentar tadi benar-benar menggelikan hatiku.

“Apalah Zam ni, panggil Eida ‘sayang’ pulak. Dah buang tabiat ke? Zam ni demam ke? Kalau demam, boleh Eida temankan Zam jumpa doktor,” balasku sambil mengusiknya.

“Tapi kan, Eida rasa tekak Eida ni loya semacam aje. Eida rasa tekak Eida nak terkeluar aje bila dengar Zam kata macam tu tadi,” sambungku pula sambil ketawa.

“Ha….. kan dah senyum tu. Siap ketawa lagi. Kan ke betul kata Zam, bila Eida ketawa dan ditambah pula dengan senyuman Eida yang manis tu, serta lesung pipit yang dalam tu, alam ini akan terus ceria,” usik Zam lagi tanpa membalas kata-kataku sebentar tadi.

“Dahlah tu Zam, janganlah usik Eida lagi.” Balasku dengan nada yang manja.

“Ok, Ok! Zam tak akan usik Eida lagi. Maafkanlah Zam ye, Eida. Zam janji Zam tak kan ulangi lagi.” Aku memandang mukanya sekilas. Kesian pula aku tengok mukanya yang ingin meminta simpatiku itu.

“Takkan maaf aje kut. Tak ada apa-apa ke,” balasku dan ingin lagi jual mahal.

“Oklah. Apa saja yang Eida mahu Zam akan tunaikan. Cakaplah apa dia.”

“Kalau Zam dah kata macam tu, apa kata kalau Zam belanja Eida makan di gerai-gerai, takpun pergi…… KFC.” Balasku mengusik.

“Amboi, amboi ……! Lebih-lebih pulak dia ni. Orang bagi betis, dia nak peha.”

“Bukan ke Zam dah janji, yang Zam akan tunaikan apa saja yang Eida minta. Tak adillah kalau macam ni.”

“Oklah, Zam boleh belanja Eida makan. Tapi tak bolehlah di KFC. Nanti overlah bugdet Zam bulan ni. Tapi…. Kalau…. di kantin tu bolehlah,” ujar Zam mengalah.

“Oklah, kantin pun kantinlah. Asalkan ada orang yang nak belanja Eida hari ni sudah. Selamat duit poket Eida hari ni. Kalau camtu, apa yang nak ditunggu lagi. Jomlah kita pergi, kalau tak nanti habis pulak makanan di sana. Nanti terlepas peluang untuk makan makanan yang dibelanja orang.”

Begitulah kami hari-hari. Kalau sehari kami tidak bertengkar, kami mengibaratkan dunia ini seperti kekurangan sesuatu yang amat berharga dan tidak ternilai. Aku dan Zam boleh diibaratkan seperti isi dengan kuku. Kami tidak dapat dipisahkan lagi dan saling bantu-membantu dalam segala hal.
Tapi, ada kalanya pula kami seperti anjing dengan kucing. Pantang kami bersua muka, pasti ada saja yang ingin ditengkarkan. Kawan-kawan dan semua orang yang mengenali diri kami akan berasa pelik dan hairan dengan telatah dan perbuatan dalam perhubungan kami. Sekejap berbaik, sekejap bermusuh. Orang lain tidak akan dapat memahaminya. Hanya kami sahaja yang memahami tentang perhubungan kami.Sebenarnya, aku dan Zam telah lama berkawan, sejak kami berumur 5 tahun lagi. Kami selalu berada dalam kelas yang sama daripada sekolah rendah sampai sekolah menengah. Kami telah masak dengan perangai masing-masing. Tiada lagi rahsia antara kami. Kami seringkali berkongsi problem. Zam adalah teman yang pernah mengusap air mataku yang gugur pada waktu aku dilanda kesedihan. Selain itu aku juga menjadi pendengar paling setia pada cerita-ceritanya yang gembira mahupun yang pilu. Tahun ini kami akan menduduki exam yang bakal menentukan masa depan kami, iaitu SPM. Kami mempunyai impian dan harapan yang sama, iaitu kami ingin menjadi seorang doktor pakar bedah bahagian otak yang berdedikasi pada suatu hari nanti.Kami juga turut berkongsi hobi yang sama. Di Sekolah Menengah Sains Damansara Utama ini, semua guru mengenali kami. Bolehlah dikatakan kami famous di sekolah. Kami famous bukan kerana masalah disiplin tapi kerana kecemerlangan akademik dan ko-kurikulum kami. Setiap tahun aku dan Zam sentiasa menjadi pelajar terbaik di antara tingkatan di sekolah kami. Walaupun pada hakikatnya taraf kehidupan kami amat jauh bezanya ibarat langit dengan bumi tapi aku tidak sesekali memandang rendah kepadanya. Zam tinggal di rumah teres kos rendah di kaki bukit, manakala aku pula tinggal di dalam sebuah villa tiga tingkat di puncak bukit yang berhampiran dengan rumah Zam. Ayah dan ibu Zam hanyalah pekerja kilang di bandar metropolitan ini. Zam adalah anak yang kedua daripada enam orang adik beradik yang masih kecil. Berlainan pula dengan aku, papa seorang tokoh korporat yang berjaya. Mama pula seorang peniaga butik yang terkenal di ibukota ini. Aku pula merupakan anak tunggal dalam keluargaku.Sungguhpun begitu aku bersyukur kerana walau sesibuk manapun mama dan papa bekerja, mereka tetap dapat meluangkan masa untukku dan selalu bertanyakan apakah peristiwa yang telah berlaku di sekolah setiap hari. Mereka juga tidak menghalang aku untuk berkawan dengan sesiapa pun. Aku tidak berlagak seperti kawan-kawanku yang datang daripada keluarga berada. Aku tetap naik bas sewaktu pergi dan balik sekolah walaupun pada awalnya dilarang oleh mama.Memandangkan exam sudah hampir tiba, kami sering study bersama-sama di bawah pokok sena di hadapan rumah Zam. Suasana di situ nyaman dan menyegarkan membuatkan kami selesa membuat homework dan disscus tentang pelajaran kami. Minggu bertukar menjadi bulan, bulan berganti bulan, kini tibalah masa yang ditunggu-tunggu oleh setiap calon SPM. Kertas yang bakal kujawab nanti akan menentukan nasibku kelak. Adakah aku akan berjaya untuk mencapai impianku yang kugantungkan setinggi lelangit rumah itu?. Tanggal 10 November 2001 adalah tarikh keramat semua calon SPM seluruh Malaysia.Sebelum pergi ke sekolah seperti biasa dengan Zam, mama dan papa tidak lupa memberi kata-kata semangat dan perangsang buat kali yang terakhir kepadaku. Pada mulanya mama dan papa ingin menghantarku ke sekolah, tapi aku menolak dengan lembut dengan alasan tidak mahu menyusahkan mereka berdua di samping aku ingin menemani Zam.

“You can do it, honey. I know you can. Trust me. Try your best. Ingat Allah banyak-banyak, ye. This is very important for your future. May god bless you,” Mama berpesan sambil mengucup dahi dan pipiku dengan penuh belaian kasih sayang seorang ibu.

“Ingat Allah banyak-banyak. Sebelum masuk dewan baca doa dan ayat kursi dulu. Jawab dengan tenang. Jangan gopoh, ye honey,” nasihat papa pula sambil mengucup mesra dahiku. Aku rasa terharu dengan segala kata nasihat dan perangsang mereka berdua. Aku rasa sungguh bertuah kerana dikurniakan seorang ibu dan ayah yang benar-benar menyayangiku. Dalam diam-diam aku sematkan jauh di dalam sudut hatiku untuk cuba dapatkan 15A1 dalam exam yang bakal kujawab nanti. Hari ini dengan penuh semangat dan sedikit gementar aku melangkah ke dewan peperiksaan untuk mengambil exam.Sudah dua minggu peperiksaan SPM berlalu, Zam tidak lagi bertandang ke rumahku. Ke mana Zam pergi ni? Sudahlah batang hidung dia pun tak nampak, bila aku call dia, adik dia bagitau dia tak ada. Tapi…... bila aku tanya ke mana dia pergi adik dia kata tak tau. Hai…. Sungguh hairan bin ajaib kepala aku ni. Tak pernah-pernah dia buat macam ni. Bila aku pergi rumah dia pun macam tu juga. Mak cik Rosnaini bagitau dia tak ada di rumah.Tapi… yang heran tu bila aku tanya ke mana Zam pergi dia kata tak tahu. Takkanlah dengan mak dia pun Zam berahsia. Zam…… manalah kau pergi ni, aku jadi tak tentu hala bila tak jumpa kau tau. Tak pernah pun dia berperangai macam ni. Mama dan papa pun naik hairan dengan perubahan sikapku yang begitu mendadak. Aku sepatutnya bergembira dengan cutiku yang telah pun bermula. Cadangan mama dan papa untuk mengajakku pergi melancong ke overseas pun aku tolak semata-mata disebabkan Zam. Takkan aku nak bergembira dikala Zam entah ke mana hilangnya. Aku dapat rasakan Zam ada problem yang tidak dapat diselesaikan lalu dia melarikan diri dariku. Dia tidak akan dapat membohongi diriku apabila kami bersua muka di kala dia di dalam kesusahan kerana aku begitu bijak membaca riak wajahnya apabila dia ada masalah. Kenapa Zam buat perkara yang bodoh ini? Tapi mungkin juga aku ada salah apa-apa. Tapi…… apa salah aku hah? Setahu aku bila dia nak marahkan aku dia terus-terang saja. Apa nak jadi dengan Zam ni. Satu berita pun aku tak dengar. Minggu ni dah nak masuk minggu ketiga cuti, tapi bayang-bayang dia pun aku tak nampak. Zam… Zam…, manalah kau pergi ni? Aku rindukan kau, tau. Aku nak dengar suara dan usikan kau yang bersahaja tu. Tolonglah hubungi aku Zam. Aku amat terasa kehilangan kau.Pada petang Sabtu lalu, pada minggu keenam cuti, kedatangan abang Syafiq, iaitu abang Zam ke Anggerik Villa ini dengan muka dan pakaian yang tidak terurus tetapi nampak tenang itu benar-benar meruntun hati dan naluriku. Barulah aku faham kenapa aku tak nampak Zam sejak lima minggu yang lalu. Rupa-rupanya Zam sedang menderita dan berlawan dengan penyakit yang dihidapinya sekarang, iaitu leukemia. Sudah lima minggu Zam dimasukkan ke Hospital Putrajaya.

“Kenapa abang Syafiq tak bagitau kat Eida awal-awal yang Zam telah dimasukkan ke hospital dan ada penyakit leukemia,” Kataku terkilan sambil menangis selepas abang Syafiq habis berkata-kata.
“Bukan kami sekeluarga tak nak bagitau. Tapi itu adalah kehendak Zam sendiri. Abang kadang-kadang kesian tengok kau selalu telefon dan datang ke rumah kami untuk berjumpa dengan Zam, tapi kami tak ada pilihan lain melainkan terus merahsiakandaripada kau, Eida. Mengenai penyakitnya pula kami sekeluarga baru tahu beberapa minggu yang lalu, itupun selepas abang berkeras dengan doktor yang merawat Zam tu supaya bagitau apa sebenarnya penyakit Zam tu,” terang abang Syafiq lagi dengan panjang lebar.

“Habis… ada berapa lama lagi jangka hayat dia?” papa menyampuk setelah dia berdiam diri untuk beberapa ketika. Abang Syafiq menarik nafas panjang lalu melepaskan kembali sebelum mampu menjawab soalan papa tadi
“Mengikut kata doktor…., dia hanya mampu bertahan untuk beberapa hari saja lagi. Doktor sudah tak mampu lagi untuk berusaha. Mereka menyuruh kami supaya bersedia menghadapi segala kemungkinan yang akan berlaku. Mereka juga menyuruh kami berserah kepada Allah. Mereka juga berpesan supaya tunaikan segala kemahuan dan permintaan Zam. Syafiq ke mari pun kerana ingin tunaikan permintaan Zam yang terakhir. Dia teringin sangat nak berbicara dan berjumpa dengan Eida. Itupun kalau Datuk dan Datin tak keberatan.” Aku terus menangis tersedu sambil memeluk mama. Aku tahu aku bakal kehilangan orang yang kusayangi. Aku juga tahu betapa deritanya Zam sekarang ni. Mama membelai rambutku dengan penuh kasih sayang.

“Makcik dan pakcik takkan halang. Pergilah Eida, tunaikanlah permintaan Zam yang terakhir ni. Sabarlah sayang. Dia perlukan sokongan daripada Eida. Mama dan papa akan mendoakan keselamatan Zam,” mama memberi kebenarannya sambil memberi kata-kata semangat kepadaku.Sebaik sahaja aku sampai di bilik pesakit yang tertera nama Hafiz Redzuan Hanizam, aku terus meluru masuk tanpa sempat dihalang oleh seorang jururawat di situ. Aku terperanjat apabila melihat keadaan Zam yang tidak ubah seperti mayat hidup. Kepalanya tidak lagi dilitupi dengan rambutnya yang hitam berkilat dan terbelah dua. Aku tidak dapat lagi menahan rasa sebak yang kian mengasak di dalam dadaku sejak aku melangkah kaki ke bilik ini tadi. Mujurlah pada ketika ini Zam sedang tidur. Seboleh-bolehnya aku tidak mahu Zam melihat aku menangis. Selepas keadaan aku kembali tenang, aku menanti dengan penuh sabar di sisi katil Zam. Zam tersedar setelah hampir lima belas minit aku berada di sisinya. Dia menggagahkan dirinya untuk menguntumkan sebuah senyuman kepadaku. Aku membalasnya walaupun aku dapat rasakan senyumanku terlampau hambar.

“Kenapa Zam jadi seorang yang kedekut? Kenapa Zam tak bagitau Eida tentang penyakit Zam ni?” tanyaku memulakan bicara setelah dia menegurku dan aku membalas dengan seadanya. Zam tersenyum kelat sambil mengeluh bagaikan ingin melepaskan segala penderitaan yang ditanggungnya itu.

“Kalau Eida nak tahu, Zam memang seorang yang kedekut. Zam tak mahu orang lain berkongsi derita yang Zam tanggung selama ini. Biarlah Zam sendirian menghabiskan sisa hidup Zam yang masih berbaki lagi.” Ujar Zam dengan nada yang sayu sekali. Suara itu mengandungi seribu derita yang tidak berkesudahan. Aku hampir-hampir menangis di depannya tetapi kugagahi juga supaya air mataku tidak tertumpah di depannya.

“Sejak bila pula Zam jadi macam ni. Selama ni kan kita selalu kongsi problem. Jika Eida ada problem Zamlah yang tolong settlekan untuk Eida. Tapi kenapa bila Zam ada problem Zam sorokkan.”

“Masa dan keadaan boleh mengubah sikap dan sifat seseorang, Eida. Jika dulu Zam bagi nasihat kat Eida supaya optimis dan berfikiran positif, sekarang Zam tak ada lagi kekuatan itu. Zam ingatkan Zam boleh harungi penderitaan ni seorang diri, tapi rupanya tidak. Zam amat perlukan Eida untuk tanam kembali kekuatan yang kian rapuh dalam diri Zam ni. Eida amat penting dalam hidup Zam.”Suasana sunyi kembali bermaharajalela di dalam bilik ini buat seketika. Abang Syafiq yang menemani aku masuk tadi hilang entah ke mana. Kini di dalam bilik ini hanya aku dan Zam sahaja yang ada. Setelah beberapa ketika aku memulakan semula perbualan yang terbengkalai tadi. Pelbagai topik kami berbicara seperti hal sekolah, kawan-kawan, zaman kanak-kanak, impian kami dan macam-macam lagi. Pada malam itu, Zam memang banyak mulut. Dia tetap hendak bercerita macam-macam walaupun pada mulanya aku menegahnya. Tapi dia tetap hendak bercakap denganku atas alasan takut tak sempat lagi. Kami terus berbual sehinggakan kami tidak sedar bila kami terlelap.Pada keesokan harinya Zam telah dulu bangun sebelum aku. Aku tertidur di sisi katil Zam.

“Eida, ingat tak rumah kristal yang kita lihat di Mahkota Parade tahun lepas sewaktu kita pergi lawatan ke Melaka dulu,” Zam memulakan bicara sesudah kami bersarapan bersama.

“Yang mana satu? Mmm…… Oh, rumah kristal tu. Ye… ye… baru Eida ingat. Rumah kristal tu memang Eida berkenan sangat, tapi….. masa tu Eida tak cukup duit nak belinya. Pada masa tu memang Eida terkilan sebab tak dapat membelinya. Kenapa Zam tanya?”

“Cuba Eida buka laci yang kedua itu,” kata Zam tanpa menghiraukan pertanyaanku tadi sambil jari telunjuknya menunjukkan ke arah laci tersebut. Aku membukanya lalu terpana sebentar dengan apa yang aku lihat.Patutlah Zam tanya tadi, rupa-rupanya dia telah membelinya. Aku sungguh terharu dengan apa yang Zam telah buat. Rumah kristal ini harganya mencecah ribuan ringgit tapi Zam telah membuang duit begitu saja semata-mata untuk memenuhi impianku yang tidak aku jangkakan. Aku tidak dapat menyembunyikan rasa terharuku dengan semua ini. Tanpaku sedari manik-manik halus yang jernih mengalir ketika aku mengucapkan terima kasihku yang tidak terhingga kepada Zam.Tepat jam 12.00 tengah hari, Zam telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di sisiku serta kaum keluarganya. Zam pergi dengan tenang melepaskan kesemua penderitaan yang telah ditanggungnya selama ini. Aku cuba berlagak tenang tapi dari kelopak mataku, mutiara jernih mula menitis tanpa kusedari. Zam telah pergi untuk selama-lamanya dan tak akan kembali lagi.

Aku teringat warkah yang Zam tinggalkan untukku yang belum kubaca. Dengan perlahan-lahan aku mengoyak sampul biru itu lalu warkah yang berwarna biru lembut itu kutatapi dan kubaca.

Eida,Terlebih dulu Zam ingin meminta ampun dan maaf seandainya kehadiran warkah ini akan membuatkan kehidupan Eida tidak lagi tenang. Sebetulnya apabila Eida membaca warkah ini, Zam tentunya sudah berada di alam lain dan terasing untuk semua manusia di muka bumi ini. Zam sekali lagi ingin memohon ampun dan maaf kerana telah merahsiakan penyakit yang telah Zam alami ini. Untuk pengetahuan Eida, Zam tahu Zam menghidap penyakit leukemia ini pada tahun lepas. Pada masa itu doktor ada beritahu penyakit ini masih boleh diubati kerana masih di peringkat pertengahan. Zam bukannya tak mahu berubat, tapi Eida fahamlah macam mana keadaan kewangan keluarga Zam. Zam tak mahu menyusahkan ayah dan ibu Zam. Kebetulan pada masa itu abang Syafiq amat memerlukan duit untuk pergi ke universiti. Bayaran perubatan untuk mengubati Zam ini mencecah ratusan ribu ringgit. Manalah ayah dan ibu Zam ada duit sebanyak itu. Sebab itulah Zam biarkan saja penyakit ini merebak. Kalau Eida nak tahu, tiap-tiap hari Zam terpaksa menelan pelbagai jenis ubat tahan sakit. Zam terseksa Eida. Hanya Allah saja yang tahu betapa sengsaranya Zam mengharungi penderitaan ini seorang diri. Kadang-kadang Zam terfikir kenapa Allah tidak mengambil terus nyawa Zam ini agar penderitaan yang Zam tanggung selama ini berakhir, tapi Zam kuatkan semangat Zam untuk terus menjalani kehidupan ini dengan penuh optimis. Zam selalu berdoa agar Zam pergi dengan tenang dan dalam iman. Walaupun jauh di dalam sudut hati ini, Zam tidak rela melepaskan apa yang akan menjadi milik kita, tapi kalau ini sudah suratan takdir Zam pasrah menerimanya. Zam telah banyak menderita. Izinkanlah Zam pergi dengan tenang. Jangan lagi ditangisi pemergian Zam ini.Eida………Zam nak beritahu satu rahsia yang telah lama Zam simpan di dalam lubuk hati ini. Sebelum itu, sekali lagi Zam ingin memohon berjuta-juta kemaafan seandainya apa yang akan Zam nyatakan di sini bakal mengguris hati dan perasaan Eida. Perkara ini telah lama Zam simpan dan tidak mampu Zam luahkan. Biarlah Zam luahkan di atas warkah ini saja. Sebenarnya Zam telah lama menyimpan satu perasaan terhadap Eida. Perasaan ini amat sukar untuk ditafsirkan. Zam sendiri pun tidak menyedarinya bilakah perasaan itu hadir. Zam tahu dengan adanya perasaan ini persahabatan kita akan mula tak tentu hala. Zam juga takut akan natijahnya nanti bila Zam luahkannya. Zam amat takut persahabatan kita juga akan hancur berkecai begitu saja. Sebab itulah Zam banyak kali menafikannya. Tapi hati dan perasaan Zam tidak boleh menipu diri ini. Zam betul-betul menyayangi Eida lebih daripada seorang sahabat. Kalau boleh Zam tak rela Eida bersama dengan orang lain kelak selepas Zam tiada di dunia ini lagi. Tapi siapalah Zam untuk menghalang Eida. Zam tak sanggup untuk memikirkan dengan siapa Eida akan bersama kelak. Tapi, Zam tahu Zam tak boleh pentingkan diri sendiri.Alangkah bahagianya Zam kalau Eida pun mempunyai perasaan yang sama seperti apa yang Zam alami sekarang. Zam tak sempat nak tahu apakah perasaan Eida terhadap Zam.Eida, Zam sekali lagi minta maaf andai kata-kata Zam tadi menghancurkan hati Eida. Zam tidak pandai bermadah pujangga seperti seekor pungguk rindukan bulan tapi Zam amat berharap kalau Eida boleh memahaminya. Rumah kristal yang Zam hadiahkan itu diharap Eida jagalah baik-baik. Kalau Eida teringatkan Zam tenungkanlah rumah itu, pasti rindu Eida akan terubat. Zam tahu, Zam akan pergi sebelum sempat ambil result SPM, jadi Eida tolonglah ambilkan untuk Zam. Zam harap impian dan harapan yang kita gantungkan setinggi lelangit rumah itu dapat Eida capai walaupun tanpa Zam di sisi. Zam tidak lagi menaruh sebarang harapan. Sama ada baik atau buruk result itu nanti sudah tidak berguna lagi apabila Zam pergi nanti. Zam cuma berharap dan mampu berdoa agar cita-cita Eida untuk menjadi seorang doktor pakar bedah bahagian otak yang berdedikasi itu mampu Eida capai. Cuma satu harapan Zam, Eida jagalah diri Eida baik-baik. Tolonglah tengok-tengokkan keluarga Zam di rumah. Janganlah suka bertindak mengikut nafsu. Ikutlah suara hatimu yang baik itu. Janganlah ditangisi pemergian Zam ini. Zam nak tengok senyuman Eida sentiasa menghiasi bibirmu yang mungil itu. Untuk kesekian kalinya Zam ingin memohon ampun dan maaf yang tidak terhingga.Terima kasih kerana selama ini Eida menjadi sahabat Zam yang amat memahami diri ini. Hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya. Selamat tinggal, sayangku.Assalamualaikum………Sahabatmu,Zam(27/12/2001…… 11.30 mlm)

Aku tidak dapat lagi menahan sebak yang sedang hebat melanda diri ini. Aku menghamburkan segala-galanya. Kebetulan pada masa ini radio yang sedang terpasang sejak dari tadi memutarkan lagu “Salam Terakhir” nyanyian Sudirman. Itu adalah salah satu lagu yang amat Zam suka semasa hayatnya.Aku terus menangis tersedu apabila mengingati Zam. Zam, pergimu dengan penuh tragis. Tempatmu di dalam hatiku dan tidak akan ada sesiapa pun yang mampu menggantikannya. Jauh di dalam sudut kamar hatiku, aku juga mempunyai perasaan yang sama seperti yang Zam alami. Jangan bimbang Zam, selagi nadi ini berdenyut, selagi darah dalam tubuh ini mengalir tidak akan ada sesiapapun yang akan merampas Eida dari diri Zam. Eida berjanji di hadapan Rumah Kristal ini. Eida akan teruskan kehidupan ini demi Zam. Eida akan merialisasikan impian kita berdua walaupun tanpa Zam di sisi.Tunggulah suatu hari nanti Eida akan menjadi seorang doktor pakar bedah bahagian otak yang berdedikasi. Nama Nurul Juliana Shahidatul Dursina akan seiring dengan nama doktor-doktor pakar bedah dari luar negara. Eida akan bina hidup baru dengan setiap kenangan kita berdua. Zam tidak akan Eida lupakan buat selama-lamanya. Pemergian Zam tidak akan lagi Eida tangisi.Eida pasrah dengan segala-galanya. Dengan perlahan-lahan aku melangkah ke bilik air untuk menunaikan solat sunat pada dinihari ini. Aku ingin mendoakan kesejahteraan Zam di sana agar Zam berbahagia dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang Allah kasihi…...

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681