Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2013-06-25

Tidak bersyukurkah aku?

 
Salam.
 
Semoga semua dalam keadaan sihat sejahtera.
Alhamdulillah, setakat ini everything berjalan lancar. Cuma, there's a few things that worries me. Semalam and today datang kerja tak bersemangat at all. Maybe because this month-end thingy, or because of haze. Everything looks so blurry.
 
1. Achiq & Acu to the rescue.
Last Saturday, Achiq and Acu dropped by our house. They just want to ask us how are we doing with this Sunday plan. So mummy show them venue, menu, hantaran stuffs and more of chit chats. Maybe because dah lama tak berjumpa kan. Thanking them for the support. Acu will be cooking some laksa, and maybe some additional foods. I'm not sure of what. Roti jala kot.
 
2. Iyah balik Malaysia for good.
Alhamdulillah, iyah dah selamat sampai Malaysia last Sunday morning. Beriya bapa suruh kami buat a banner, using other banner. Since Friday night. Aisyah cuts the alphabets. Me and Amirah glued the alphabets on the banner, and added up Iyah's name on it. However we arrived there late. When Iyah bought the ticket, she forwarded us the e-ticket stating that her flight will arrive on 430 am Sunday morning. However, there were changes and we don't get to check earlier until that morning knowing that iyah had arrived the airport at 3, or 330 am. All of us woke up 'terkejutly' and rushed to KLIA airport. Luckily, her friends are also there and waited for us. And of course! The house is lagi bising. But I was too tired to chat.
 
3. Bafa is sick
Susah hati. He is sick. High fever. With this haze happening, and our engagement few days left, being sick is the last thing that I could wish for. Hoping that he gets well soon. I'm not sure if he gets to have a rest or not. Since his off day is only Sunday.
 
4. Haze & Engagement & paip bocor
Engagement is this weekend. But the haze thingy worries me. Nanti macamana orang nak makan kalau jerebut teruk? Muat ke kalau semua masuk dalam rumah? Macam macam fikir. Ini baru nak engage dah susah hati macam ni. nanti nak nikah, walimah macamana? Am I being too negative? Sepatutnya happy kan. Some more the pipe underneath the kitchen sink is bocor. And kena panggil plumber semua. But I don't get to think all these.
 
5. Class
The class is getting harder every week. And I didn't have time to study yet. Buat homework je. Itupun asyik salah. Exam is 20th Dec. If tak go for exam, rugilah. takde cert. If ada cert, at least I can leave this company ke. Degree in Mathematics + Book Keeping Cert should be an advantage kan? T_T
 
May ALLAH ease everything.
 
Yours sincerely,
Nor Alwani Binti Amran.
 
 
 "The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything they have."  

2013-06-17

2 weeks left!

Salam. :)
Excited, nervous, stress, penat, semua pun ada. Alhamdulillah. Daddy arrived home safely yesterday morning. Masa tengah sibuk angkat timba nak tala ke arah balak kan, tiba tiba ada kereta berhenti betul betul depan gate. Tengok tengok tu limo klia and penumpang is bapak! Apa lagi. Timba diabaikan lalu meluru nak pergi tolong sorongkan beg. Xmampu nak angkat. Berat. Hehe. Excited.

So hari ni tugasan di rumah, balik kerja sibuk nak sediakan apa nak makan. Beratur ratur la susun menu kedai untuk dinner. Hehe. Breakfast bolehlah masak. Kena bangun awal awal. Nak kena beli buah. Buah-buahan di rumah dah habis.

Ada lagi dua minggu. Tolak hari ni, kurang dari 2minggu. Busy nak kemas ofis ibu. Nak lengkapkan dengan peralatan asas. Sebab nak guna ofis ibu buat majlis tunang kan. Nasib baik ada kak linda ni. Kawan Fahmi. Dia ada semuaaa. Cakap je. Catering? Pelamin? Andaman? Khemah? Baju pengantin? Catering tak tahu lah nice ke tak. Tak pernah try. So tanya dia untuk khemah & peralatan bufet je. Penat buat kerja xcukup orang ni. Padahal msg kak linda je. Cuma tunang ni memang nak make up sendiri. Tak pun smaller sister buatkan. Beriya dia baca buku make up ni. Fotografi? Small sister buatkan kot. Smallest sister? Tolong jaga tengok air basuh tangan habis ke tak. Small and smaller brother? Tak tau nak assign diorang apa. Hantaran tak siap lagi. Kain pelikat yang dah beli tu ibu cakap tak ceria. Malasnya nak beli lagi. Haha. Kedekut. Tapi barang lain nak letak kat dulang dah lengkap. 3 vs 5 je.

Weekend ni iyah balik dari US. Bilik atas tak kemas habis lagi. Dia balik mesti pengsan. Tu dah pesan awal awal suruh beli taufufa dia ngidam. Padahal kitorang pun dah lama kot tak makan.

Hafsah dah bersalin. Agak ngeri. So seniors kat ofis marah saya. "Wani you don't do like that a. If not i piap piap you" sambil buat gaya tampar tampar. Papepun, semoga dia cepat sihat. Dan semoga fahim membesar dengan baik. Errr, betul ke tah nama dia fahim? :)

2013-06-08

Salam. I can hardly imagine. Sabtu jam 10@11 pg nikah. Mlm walimah. Ahad tengahari walimah pihak lelaki. Pengsan.  Nampak tak kekejaman di situ? Harap harap masa nikah blh solat. Masa walimah, piyed. :D

Salam.

"Saya teringat ustaz Pahrol Mohd Juoi pernah menulis tentang susunan dan aturan tanggunjawab kita terhadap mereka. Jika aturan ini kita fahami dan kita ikuti maka tidak akan ada istilah cemburu, iri hati, melebihkan yang di sana atau sebagainya.

Seorang anak tidak kiralah dia itu lelaki atau perempuan aturan tanggungjawabnya mengikut keutamaan adalah: Pertama Allah, kedua Rasulullah Sallallahu alaihi wa sallam, ketiga ibu dan bapa.

Tetapi apabila anak itu sudah berkahwin, susunan tanggungjawab mengikut keutamaan sudah berbeza. Jika dia anak lelaki dia perlu mendahulukan Allah swt, Rasulullah Sallallahu alaihi wa sallam, kemudian ibubapa dan yang terakhir sekali adalah isterinya sendiri.

Adapun perempuan, susunan tanggungjawab mengikut keutamaan adalah mendahulukan Allah swt, Rasulullah Sallallahu alaihi wa sallam, kemudian suami yang terakhir adalah ibubapa." Dari http://al-misk.blogspot.com/2012/07/cemburu-mertua-vs-menantu.html

Betapa besarnya tugas seorang anak. Lagi besar dari terhadap kawan-kawan. Tapi kawan-kawan jugak yang dibelanja, yang ditatang tatang sangat.

2013-06-04

June 2013 plans

Salam.

Hoping that you peeps are in a good health, now and always.

June 2013 had arrived. I'm not sure whether it's my fault that I didn't spend time wisely or, Handling these stuffs can really be categorized as busy.

1. Starting May, I have to attend one short course every 2 days in a week. for 2 hours each session. This course will end after 5 months. Estimation; September.

2. Every Sunday need to be dedicated for Tuition, 9.00 a.m - 2 p.m. (Including journey)

3. Helping mother to reorganize new office and starting classes, Classes should start on June. I normally spare my Saturday for this.

4. Involved in Alumni Seseri to set up Alumni registration. I dunno why on earth I involved myself with this activity. Bafa says, Seseri takpe because dekat dengan rumah.

5. Must settle Alumni KMNS stuff, regarding Account.

6. To be Kakla baik when Mummy is away for Meeting a whole week in June.

7. Kemas rumah so that smaller sister won't get heart attack seeing our room condition.

8. Save the best for the last. Engagement. I didn't get all the stuffs for my dulang hantaran yet. And food. and, the venue. Oh my.

June, pls be nice to me.

Jerawat tumbuh macam cendawan selepas hujan.


“The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything they have.”

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681