Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-10-30

Sahabat sejati - UNIC

Sahabat Sejati

UNIC

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

C/O :
Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

v(^_^)v


Kalau ada jodoh, akan ketemu jua. Walau di mana jua di pelusuk dunia ni. Segalanya mungkin. 

2009-10-29

Kisah silam.

Salam.

Hye.

Moshi moshi.

Sawadeekap.

Kisah silam. Semua orang ada kisah silam. Dan walau betapa baik pun orang itu, saya pasti dia ada kisah silam yang tidak mahu dia ingat langsung. Walau tidaklah seteruk mana di pandangan masyarakat. Kalaulah boleh ditekan butang backspace atau delete, pasti sudah lama ditekannya. Hingga langsung padam dan tidak nampak kesan walau sedikit pun. Dan dia tidak mahu kisah hitam itu berlaku lagi. Ibarat pisang berbuah dua kali. Manusia buat silap. Dan bila dah tersedar, seboleh dan sedaya mungkin akan cuba untuk perbaiki silap itu. Kalau tidak pun, Dia tidak mahu melakukannya lagi. Cukuplah sekali. Dan ia hanya akan berjaya jika dia benar2 nekad. Dan punya hati yang SANGAT kuat. Kalau rapuh, memang boleh sesat balik. Lantas, ia berulang lagi. Namun, manusia memang boleh berubah. Mungkin bukan dalam masa yang singkat, tapi andai dia benar-benar ingin berubah, segalanya mungkin berlaku. Sedikit demi sedikit. Lama-lama menjadi bukit. Manusia bertaubat.  Dan cuba untuk menjadi hamba ALLAH yang lebih baik. Peluang itu sudah ada. Tapi andai peluang itu dibiarkan berlalu pergi, bawaudalwauha lah anda.


Dan anda juga sangat2 beruntung. Andai betapa kurangnya diri anda, masih ada insan yang sanggup menerima anda seadanya. Lupakan yang lepas. Kita buka buku baru. Tinggalkan jauh-jauh. Andai 'dia' benar-benar hadir, Hargailah dia. Jagalah hati dia. Hormatilah dia. Sayangilah dia. Dan jangan sesekali melukakan hatinya. 


Tinggalkanlah kisah lalu itu. Campakkanlah ia ke dalam jurang Mariana. Atau Lubang hitam. Hargailah dia. Kerana andai dia pergi suatu hari nanti, anda pasti akan menyesal dan tidak memaafkan diri anda. Dan anda belum tentu akan berjumpa lagi dengan insan sepertinya.


Cinta bukan segalanya. Harus ada  kepercayaan, kesetiaan dan pengorbanan.


Kagum. (One of Daddy's fav word)

Salam.

Kagum. Is one of daddy's favourite word. Daddy will always say something like, "Yusuf sedang menulis. Kagum2 kagum." Ok, tak selalu. Kadang2 daddy tegur tentang perkara lain juga. Heee. At home, there's nobody else instead of Yusuf to be sakated. So, Yusuf lah yang kena. Sakated is also one of daddy's favourite word. "Y u sakated ur sister? Y u sakated makhluk?" Comel kan? At home, we are like using daddy's vocab. Until somehow, one day, Mummy figured out that Iyah's friends are also using Daddy's vocab. So, Iyah spread the words. Good or bad? Nah. I don't know. Suddenly I'm feeling homesick and feeling like flying to Winc. Ok. Back to my topic. I always admired other people's personality. Wishing me myself could be like them. More or less. Rasa kagum pun ada. Tapi kadang2 kagum je. Dan taknak jadi seperti mereka. =)


sedapnya dapat makan chocolate. temptations.


I always admired those yg kalau frust, atau sgt busy smpi tiada masa utk makan atau tidur. Because me myself sangat susah nak resist makan. I will at least eat something. Even hanya sekeping biskut. Kadang2 bukan lebih dari sekeping tapi xdelah sampai habis satu tong. See, che' takla makan banyak sangat ok. And tidur? Ada orang boleh berhari2 tidak tidur. Dan kemudian menjadi blur+nampak sakit+takbolehberfikir+tingtong. Tadi ada orang kata, no hal lah tidak tidur 24 jam. Tapi 100% caffein. Ok. Lagi kagum. Sebab I can't go along with caffein. Hahah. Nanti kalau kahwin habislah. Suami suruh buat kopi. Tapi tak berapa ngan kopi. Jap, ada ke orang nak kahwin dgn che'? Tapi taklah kagum sangat. Sebab cam guna catalyst kan. Catalyst ke? Booster kot. Ada orang minum Kacip Fatimah untuk stay up. 



Masa dia kecil lagi comel.


I always admired beberapa ni yang sangat pandai keep their personal life to themselves. Macam, kalau ada problem, dia simpan sorang2. Selesaikan sorang2. Sangat berdikari. Bila ditanya ada masalah ke, sebab kadang2 kalau kita kenal orang tu kita dah boleh tau yang dia ada masalah dari bilangan kedutan kat muka dia. ok. tipu! boleh taulah kan. sixth sense. pernah tengok sixth sens? best. kanak2 itu sangat comel. oh2. sambung balik. Bila ditanya ada masalah ke, share lah ke kan. Jawapan,"Takpe, dah biasa simpan sorang2". Atau bila ditanya dijawab dengan emoticon ym yg suke bersiul tu. So, I don't ask any further. =) Me? Hahaha. Cuba tanya kat luar tu siapa yang dah bosan dengar cerita Alwani? Mesti takde. Sebab kalau ada pun, Che' tau diorg sygkan Che' dan taknak mengaku sebab nak jaga air muka Che'. Kalau ada la kan. Hari tu try simpan sorang2 sume2 tu. Last2 bikin ribut semalam. =)


I always admire those yang mudah nak berkata jujur tentang apa yang dia rasa. Siapa yang tak kenal diri dia, memang akan rasa sakit hati ke apa ke kan. Atau malu mungkin. Tapi, kalau siapa yang kenal dia, akan faham that's dia punya nature untuk berkata jujur. Dan kadang2 mereka2 ini, bukan berniat nak sakitkan hati ke apa. Tapi mereka jujur sebab mereka care. Dan terpulanglah pada orang lain tu untuk terima pendapat mereka2 ini ke tak. Kalaulah che' boleh buat macam tu kan. Kalau. Tak reti nak express feelings. Nanti wat orang susah hati. Reti express situation je. Tapi bile tak express pun wat orang susah hati juga. Camne ye? 


I always admired those yg younger than me but knows how to drive. D.R.I.V.E. N not D.R.I.F.T. I only drifted n not driving instead. Real car, ok? If u know how to drive a van pun that's fine for me. And dahlah reti drive, ada yang boleh bawak 140km lak tu. Hahaha. Ironic tak? My license sedang menjadi pekasam semula. Lalala~ 


I always admired those yang pandai cari duit dengan cara yang Halal. Dalam erti kata lain, pandai menggunakan peluang yang ada. Berani. Me? I'm playing safe. Berjimat. That's how i have a whoooole lot of money. Ok. Taklah banyak pun. Dan semakin hari semakin sikit duit. Tapi takpe. Masih boleh hidup. It's a great day a beautiful day the kind of day that makes me wanna say I'm glad that I'm alive, I'm happy to be me. =) Padahal dalam serabut. Ku cantas semuanya. Hiyargh! 


I always admired those yang boleh berkata NO dengan lantang. Without thinking apa yang orang lain akan rasa. Dan dengan mengatakan NO itu menunjukkan yang dia tu berpegang teguh dengan prinsip dia. I used to say NO this one time. Sebab situasi itu menjadikan I'm sooo not me. Dan being there pun so not me. Yelah. Penat+ngantuk+ada-org-annoying. Pastu ada lak yang nak paksa2. Tak ikut. Ada yang merajuk. Ikut, ada yang act. Yay! Time tu I stand up for my ownself. Thanks for those yang pity me that time.


I always admired those yang matang. Kadang2 umur tu lagi muda. Tapi bila berkata2, bila melontarkan buah fikiran, bila bertindak, fuh. Jauh lebih matang. Dan ilmu agamanya pun, =). Usia tidak menunjukkan kematangan, kan?


I always admired those yang even sebusy mana pun, sepenat mana pun, still boleh bangun untuk bertahajjud. Tenang je kan. Bila ikhlas kerana Allah, segalanya mungkin kan? Lillahitaala. Me? kdg2 masih lagho. Hish, kene baiki ni. 


And lastly, I always admired my daddy. My idol I guess. Tegas. N nampak cool je depan orang. N sgt suka DIY. And And daddy is funny sometimes. And the best part is, Daddy have 2 wives but he only need to say akad nikah sekali je. Hahaha. Kawan dia lah ni. Ada ke Daddy's friend says that me, yang terang lagi bersuluh ni nampak macam 20 tahun ni isteri muda kepada kawan dia? Urgh. Mesti che' nmpk berumur kan. Ada org guna perkataan baik. Nampak matang. Nampak je lah. Tapi sebenarnya tak pun. Hee~


Ok. Tadi tu bukan last. Yang ini last. Yang betul2 punya. Urm. I did admire mummy too. Alamak. Dah boleh bayangkan Mummy blushing. =) Sebab mummy buat business. N reti jahit bunga. I only managed to do one flower. And I stopped. Entah bila baru boleh sambung buat bunga baru. Dan jahit kat kantung tu. Kantung tu pun dah ke mana entah. Ish3. Terasa nak sambung mummy nye business. Tapi takut jadi benda lain lah pula. Urm. Thinking again and again and again.  


P/S: Kalau seandainya jika if berlaku kemungkaran, atau rasa diri ini terbabas dari jalanNya, kajilah balik solat kita. Solat kan tiang agama. Mungkin ada kekurangan di situ. Simen xcukup ke. Tercondng ke. Atau mungkin juga Rohani kita dilanda kemarau. Lantas, kita jauh Dari Allah s.w.t. Tepuk dada, tanyalah iman. =)

P/S/S: Sedang cuba sedaya upaya menyahut cabaran itu. Sedikit demi sedikit. Papepun, LillahiTaala. Smlm, bagaikan ditarbiyah semula. =)

P/S/S/S: Mengingatkan diri sendiri. =) Malam ini kena tidur awal. 


kredit gambar: 

http://www.everythingparenttoday.com/2008/09/16/where-are-they-now-forest-gumps-son/

http://www2.worthingtonlibraries.org/teen/blog/index.cfm?catID=4


Berpendidikan tak bermakna terdidik.

Salam.

Bertemu lagi.

Sebenarnya dah lama dah nak cakap pasal ni. Boleh amek macam2 isu untuk dipertikaikan. Ok. Berpendidikan tak bermakna terdidik. Tak percaya? Terpulanglah. Taknak paksa. Che' percaya. =) Sebenarnya itu adalah salah satu ayat ada seorang pendidik masa kat satu institusi pengajian. Banyak yang beliau ajar kat che' dan kawan2 che'. Maybe xdelah die btul2 ajar che'. Tapi cam ada sekali tu borak ramai2 dengan pendidik tu lepas ada majlis ini. Sekejap tapi banyak input.


Ada sekali tu. Baru habis cuti. Tak ingat cuti apa. Cuti seminggu time tu. Cuti raya kot. Balik kolej awal. Jadi mestilah sunyi kan. G toilet. Urgh. Sangat lah kecewa. Ada orang tak flush! Geli. Come on lah. Perempuan kot. Pastu tak jaga kebersihan. Ke sebab dah biasa sangat sebab kat umah ada PR yang buat semua benda. Ish. Che' sangat tak boleh terima. 


Dah ada tampal notis kat sinki tu dah. "Jangan buang sisa makanan kat dalam sinki." Pantang betullah. Pastu bila tersumbat2 nak bebel. Padahal dia yang buang kat sinki dan menyebabkan berlakunya penyumbatan sinki. Dush3! Tumbuk berkali2. Lepas tu bila kata rakyat Malaysia pengotor ramai yang marah2. Haha. Bukan memang betul ke? Ok. Betulkan sikit statement itu. Kebanyakan rakyat Malaysia pengotor. Lepas tu ramailah pula nak perasan yang dia bukan pengotor. Lalala~



Tadi. Jalan2 kat luar bilik lak. Dekat depan tv. Ada sampah kat atas sofa itu. Hish. Macam Tau je siapa punya ni. Bukan ke dari kecik kita diajar untuk buang sampah ke dalam tong sampah? Oklah. xpe2. Sekarang masing2 busy nak exam kan. So macam tak teringat hal2 lain. Ok2. Tak baik tau buruk sangka.


Come on lah. Yang buat tu student U. Pelajar Ijazah. Kalau kanak2 tadika mungkin boleh diterima lagi. Oh oh oh. Lupa. Tak belajar etika. Lepas ni nak cadang kat U untuk wajibkan belajar etika. Dan bukan student2 tertentu je. Nanti student takle la guna alasan, "etika tu ape? tak pernah belajar pun?" Lepas tu pak guard boleh minta kad matrik n saman! yay! Haha.


Semalam pula ada junior cerita. Cantik tapi pengotor. Urm. Lagi satu hal. Tapi kan. pape pun, berbalik kepada agama lah. Kalau orang tu betul2 menghayati agama yang dia anuti. Tak kiralah Islam ke, Kristian ke, Hindu ke kan. Tapi mana2 agama pun menggalakkan penganutnya berakhlak mulia. So, kalau seseorang tu betul2 menghayati, mesti tak buat benda2 pelik macam ini kan? Tepuk dada, tanya iman.


Tts~ 

P/S: Apa yang saya merapu ni? Ok sudah 2.30 pagi. Tapi taknak tido lagi. Gudnite Aina!


kredit gambar: http://loopdreamer.wordpress.com/2009/06/30/mengelola-sampah-mengelola-gaya-hidup/

2009-10-28

Decision.

Salam.

Tadi che' buat satu keputusan yg sgtlah bawau. Can I turn back time? To the time where I don't spill out what's on my mind and make 'dia' hurt again. No, you can't. And alwani, U know that's the stupidest decison u have ever made. Take an axe and crack up my heart. As I'm already become heartless. Sebab serabut, 'dia' jadi mangsa. Kenapa bukan jadikan orang lain sebagai mangsa? Kenapa kenapa kenapa? 

How true is this quote? Will dia come back? I wanna be a better me. And I do hope,  this time it works.  But I need time. Will u wait? Will u? Time passes by rapidly.

Jatuh-bangun-berjalan semula.

Salam.

Lately banyak sangat luahan hati. Hahah. Biarlah. Hari itu che' dah buat post yang sangat panjang tentang kanser serviks dah. Tapi panjang pun sebab banyak sangat copy tampal. Panjang sebab taktau nak summarize camne and nak bagitau je semua yang che' dapat. Kalau ada gadis2 yang belum baca, silalah. Anda bakal menjadi ibu. Tapi, mungkin juga vaksin itu tidak jadi compulsary. Che' Kena kaji balik ni.

Ok. Cerita lain. Tukar mood sikit. 


Lewat malam semalam aku berjalan-jalan.

Ku tengok lorong itu.

Gelap. Sepi. 

Hanya ada tiang-tiang.

Lalu ku teruskan langkahku.

Gedebuk!

Aku terjatuh.

Sakit. Pedih. Terluka mungkin. 

Lalu ku bangun.

Ada 'dia' berdekatan tiang itu. 

Bukan salah 'dia'. 

Atau tiang yang melindungkan 'dia'.

Tapi aku.

Aku tidak nampak 'dia' yang terlindung di sebalik tiang.

Lalu melanggar 'dia'.

Pasti 'dia' terluka.

Sewajarnya, ku perlahankan langkah ku tatkala menghampiri tiang itu.

Lantas, ku bangun semula.

Maafkan aku, 'dia'.

Jagalah dirimu seelok mungkin.

Dan aku berjalan semula.

Kali ini, aku harus lebih berhati2 tatkala melintasi tiang2 yang lain.

Agar dapat ku tiba ke hujung lorong dengan selamat.

InsyaALLAH.



P/S: kan bagus kalau masa dapat diputar. Tapi ia hanyalah 'kalau' dan kalau bukanlah satu realiti. Tapi hanya fantasi semata2.

2009-10-27

Tidak jujur.

Salam.

Entri lain dalam hari yang sama. Kali ini. Memang hatiku berkata-kata. Tapi taknak kata banyak2. 

Tidak jujur. Kalau sinonim untuk tidak jujur, apa ya? Hurm... tidak dapat fikir dengan telus sekarang ini. 

Dalam life ni,  kejujuran memang penting, kan? Sebab tidak jujur ni lah, Che' pernah cakap bye kat sumwon. Tapi semua orang ada sebab mereka melakukan sesuatu itu. 

Urm... Susah sangat ke nak jujur? Kan nanti boleh rasa lega sebab dah cakap apa yang kita rasa? Pastu, nape che' susah sangat nak jujur dengan apa yang che' sebenarnya rasa? 

Jawapan che': Susah. Sebab nanti buat orang yang che' care tu kecil hati atau terasa atau sedih eventhough mungkin dia hanya buat2 kecil hati atau terasa atau sedih. Hahaha. Ada orang kata buat lah baik kat semua orang. Jadi lebih baik che' diamkan apa yang che' rasa. Lagipun, nanti melibatkan banyak soal jawab. Malas. Alwani itu C.O.M.P.L.E.X. Lalala~


P/S: kadang2 rasa sangat bawaudalwauha pun ada. Papepun, tts~

P/P/S: Marah tu tandanya sayang kan? Thanks. 


Elpi.

Salam.

Alhamdulillah. Hari ni che' sihat. Tak kena serang sakit kepala. Petang atau malam nanti sakit balik lah tu. Gara2 banyak sangat tengok Belle ni. Aiyo Belle. Kenapalah kamoo ni cun sangat? Ha. dah merapu dah ni. =)


Ok. Sambung. Apakah Elpi? Elpi ni nama glamor untuk LP (Linear Programming). Kalau sebut Elpi rasa cam comel dan kurang stress. Neways, Semalam exam Elpi. Hahaha. Nak ketawa golek2 jap. Okayh. Serius balik. Camne ngan Elpi? Hohoho. Haruslah che' berjaya menggoreng Elpi lalu membungkusnya dengan 'cemerlang gemilang terbilang'. Alert: 'cemerlang gemilang terbilang'. dan bukan cemerlang gemilang terbilang. Lain kan tu. Nanti mesti bila Dr tengok jawapan che', Dr cam sangat terkedu dengan ke'cemerlang'an che. Lalala~ Biarlah. dah lepas dah pun. Moga, ada lah yang betul juga kan. =)


Dan sekarang, ada beberapa kerja tertunggak yang melibatkan ulang2 kuar masuk blok. Yay. Jalan2. Asyik memerap dalam bilik je lately. Sangatlah tiada life. Dan semangat nak study subjek lagi dua itu. (sebab Elpi dah kena bungkus). Ngeee~ Berusaha!


Dan... Semalam beli sandal baru. *Check balik poket.* Nasib baik ada lagi duit dalam poket. Kalau tak, tinggal tulang je lah che' ni. Erk? Tinggal tulang? Impossible. 


Nanti nak buat review tentang sem 1 ni. Ya. Saya pelajar sem 1. Pelajar Tahun 1. Tapi tak perlu buat SPKG cam pelajar tahun 1 yang lain. Well... tengok orang lah. =P


Sekian. Itu sahaja untuk Elpi. Wassalam.



2009-10-24

Tiba2-rasa-nak-balik-umh-tapi-ada-exam.

Salam.

Study lah. Ish3. Apa ni. Boleh pula baca2 blog orang.

rumah impian. ok2 tak. Tapi sangat comel. dan pink ok. Dan rasa macam sangat princess. Dan dan... Ok cukup angan2 itu. 


Well... Tadi baca blog Syaima'. Tiba2 rasa nak balik umah. Padahal... baru je balik kolej Selasa lepas. And Isnin ni ada paper. Huhu. Rindu Bapak-Ibu-Are2-Aiman-Yusuf-Aisyah-Kak Ani-Gomok. =( xpe2. 26hb petang leh lari balik umah. Lalala~


P/S: Tahulah ni time orang lain tidur. So suppose tak dengarlah kamoo memekak kan. Tapi tak perlu lah nyanyi2. Ganggu orang study lah. Baru dapat moood study ni. Dan kamoo pula bising2. Urgh. Hilang balik mood. Kamoo ni kan... Sabar sabar sabar.


Regards gambar:

http://www.blisstree.com/articles/the-most-sticky-sweet-pink-house-of-all-the-pink-houses-in-the-world-69/

2009-10-23

Cintaku. Sayangku.

Assalamualaikum pembuka bicara.


Cintaku. Sayangku. Che' sangat sayangkan dia. Sangat rindukan dia. Cinta? Sangat cintakan dia juga. Cinta sesama manusia, takpe kan? Even dah lama tak bersua muka. Masing2 ada kekangan masing2. Last jumpa masa bila ek. Urm. Akhir tahun lepas ke ek. Tak tak. Awal tahun ni. Tak ingat bulan berapa. Rindu rindu rindu. 

Main msg2.

Che: Hye syg. Syg sihat?

Dia: Diam. (Maknanya die tak reply la tu)

Itu jam 1321 tadi.


Che: Lalink!

Dia: Diam.

Dan itu pula jam 2054 tadi.


Akhirnya... jam 2157...

Dia: Kakak cyg. ...

(kandungan msg tak dpt disiarkan. sbb die msg kat che' bkn kat kalian. Lalala~ ). 

Sangat gembira tau bila dah sangat lama dia tak msg pastu tadi akhirnya dia msg jugak. 2 hari tu lama kan? 2 hari ke? Kenapa rasa macam lama je... Kalau tak, dulu tiap2 hari. Seharian dari pagi sampai malam pun ada. Sampai dah tak tau nak merapu ape dah. Hehehe~

Balas2 dlm bbrp kali, dia diam balik. Nape diam? Reply lah lagi. =(

Atin wat akak rindu lg. Tak suka tak suka tak suka. 

Derita merindu. Penantian suatu penyeksaan. Hah. Apa lagi kata madah pujangga yang ada? Tak dapat fikir dah.

Sabar sabar sabar Alwani. Tts~

Sekian.

Yang merindu.


P/S: kesian Mama. anak dia kena culik lagi. Benci Cleaner. Lenkali culiklah Mama sekali. Sayu betul tengok Mama. Dahla che' tak sempat pegang2 main2 ngan anak2 mama lagi. Kalau sem lepas tu at least anak2 Mama dah besar sikit. 

Bila Diri Disayangi.

Salam.

Che' sedang membuat kerja sambil mendengar lagu. Sampai part lagu ni, tiba2 rasa macam sedih. Macam nak nangis. Kenapa ek? Ada kenangan ke dengan lagu ni? Macam tak. Uih. Makin dekat ngan tarikh 26 Nov, makin macam2 perasaan ada. 


UK's

Bila Diri Disayangi


Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

( korus )
Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri


2009-10-22

Satu hakikat kebenaran realiti fakta yang dari dulu che' susah nak terima

Salam.

Entri ini agak beremosi. Menunjukkan the negatif side of me. Selama ni macam bagi nasihat kat orang la ape la kan. Tapi, saya pun beremosi. Bagilah can kat che' pulak. Maafkan che'.


Ok. Bukanlah pape sangat. Tapi ada satu hakikat kebenaran realiti fakta yang dari dulu che' susah nak terima. Taknak cakap detail sangat.

Kesimpulannya, wahai insan-insan kat luar sana. Jika rasa macam taknak kawan dengan saya seumur hidup tapi hanya untuk sementara waktu sahaja, Atau hendak berkawan semasa saya gembira sahaja atau bak kata orang, habis manis sepah dibuang(ada kaitan ke?), sila jangan berkenalan dengan saya. Sila jangan cakap hi. Atau beri Salam. Sebab bagi saya, persahabatan itu bukanlah untuk seminit, dua minit, sehari, sebulan, setahun. Tapi untuk seumur hidup. Jangan buat saya suka berkawan dengan anda. Jangan layan saya dengan baik. Sila annoykan saya dan paksa-paksa saya buat sesuatu yang SANGAT melanggar prinsip saya. Gerenti saya tidak mahu anda berkawan dengan saya untuk seumur hidup saya. Dan tanpa rasa serba salah, saya tidak akan membalas message atau mengangkat call anda seperti yang pernah saya buat pada encik H dan encik F dan encik L(Mereka ni lahir tahun 1987).

Oh. ada lagi satu. Jangan buat baik dengan saya sebab nak mengorat adik saya sedangkan awak tak pernah jumpa adik saya tapi sebab tahu saya ada adik perempuan maka anda mulalah nak baik2 dengan saya dan desak2 saya bagi no fon adik saya dan suruh saya bagi peluang untuk awak ngorat adik saya dan saya mula membayangkan yang anda nak berkawan dengan saya sebab nak mengorat adik saya je. Macam encik L. Ada pepatah ke apa tah yang kata. Buatlah baik dengan semua orang di sekeliling anda. Jadi, jika rasa saya macam layan anda baik sangat, silalah jangan salah faham. Saya layan anda baik sebab anda ni orang (kucing pun saya layan baik kdg2. lagi2 Mama). Ada juga pepatah kata spread the words~ Jadi, kawan2, ya, saya sayang kamoo. Kerana kamoo kawan saya. Kalau ada orang nak salah faham juga, entahlah. Maybe bagi kamoo, leaving is the best solution. Tapi, kamoo kawan saya, pandai2lah saya tanggung risiko sebab menjadikan kamoo salah seorang kawan saya. Sekian, itu sahaja mengenai satu hakikat kebenaran realiti fakta yang dari dulu che' susah nak terima. Maaf sekali lagi.

Bukankah berdosa memutuskan silaturrahim?

Ikhlas kerana ALLAH Taala. Kan bagus kalau semua orang kat dunia ni ikhlas berkawan. Macam Encik Villa. =) 

P/S: Tengah cari balik kawan2 lama time sekolah dulu. Sangat2 maaf kerana lama menyepikan diri. SESERIans especially.

P/P/S: Taklah emo sangat kan? Hehehe~

P/P/P/S: I hated it so much when someone says goodbye. Ini adalah kali keempat. Ada lagi sape2 nak say goodbye? Kamilah? U don't mean it semalam, kan?

P/P/P/P/S: I'm so not good when it comes in giving explanations. tak suka. Lagi2 bila with that kind of explanation, it shows what i actually felt. 


2009-10-21

don't u dare to say goodbye if u once said hi.

Salam. Post ketiga hari ini. Don't u dare to say goodbye if you once said hi. Satu lagi keputusan drastik telah dibuat. Yup. Untuk kebaikan diri saya. Tapi saya tetap tidak boleh terima. Alwani. Tenang. Ok. Sekian. 


P/S: Rasa nak makan coklat cadbury. Ada sape2 boleh belanja? =P Brownies yg ada org2 itu makan kat SR hari itu pun sangat menarik. Tibe2 je. 

P/P/S: sgt rindu Fatin Awanis. Sangat sangat!

Kepadamu kucurahkan

Salam.
Heee~ Terjumpa lagu yang best. (Macam xde kerja je nak google lagu2 nih). Sangat suka lagu ni masa kecik2 dulu. Dari filem Gemerlapan. Tapi tak jumpa mp3 nya. Layan lirik je boleh? =P

Kepadamu kucurahkan
Kepadamu kubuktikan
Segala yang kujanjikan
Dari Dulu dan Selamanya..

Biar Musim pun Berganti
Namun Aku Kan Kembali
Kepadamu Disisi
Bersama Lagi Hanya Kau Kusayangi..

Biar..Hari Berganti dan Pergi
Kerana..Kutahu Kau Kasihku

Hari Ini Kukembali
Dalam Alunan Mesra Sinar Pagi
Kugenggam Erat Tanganmu Kubawa Bersama
Ke Alam Realiti dan Fantasi...


Sangat romantik, kan? Kalau dah kahwin. Best2. Tiba2 rasa nak kahwin. =) Susah rindu2 ni. 

Be strong, my loved ones.

Salam.

Kalian bagaimana hari ini? Sihat tak? Harap2 kalian sihat2 selalu. Alhamdulillah. Hari ini che' masih dikurniakan nikmat kesihatan yang baik. Masih boleh berjalan, bercakap, mendengar, melihat, merasa dan masih lagi bernafas di muka bumi ini. Urm. Berkias2 la pula pagi2 ni.

Ingat lima perkara sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Maka, hargailah apa yang kita ada sekarang ini sebelum ia pergi selama-lamanya...Mungkin kulit kita tak semulus Camelia, badan tak secantik Erra Fazira, otot tak semantap Lin Dan. Bersyukurlah dengan apa yang kita. Bersyukurlah yang kita diberi peluang lagi untuk bernafas di bumi ALLAH ini. Diberi peluang untuk beribadat kepadaNYA. Diberi peluang untuk melaksanakan tugasan sehari-harian kita. Ada lagi insan lain yang lebih susah dari kita. 

Urm...

Entry ni khas untuk kesayangan2 che'. Perasanlah tu rasa disayangi. Yang mana yang nama tak naik kat sini tu, bukan lah che' tak sayang. Tapi, bagilah can kat mereka2 ini ek. (",) Che' syg semuanya. (tamaknya)


Firstly, mi hermana. Iyah. Be strong kat sana. kat tempat orang tu. I know u r. And always are. ILU. Jgn nakal2 sgt. If ada pape, u know where to find me. =)  


For this one girl that I missed a lot. Urm. dah lama dah tak dengar alkisah gadis ini. Bila ditanya, =) je jwbnya. Dah berahsia ek, Atin syg. Xpelah. Itu hak Atin. (",) Kebizian diri membuatkan che' dah lama tak le nak msg2 girl ni sangat. Maaf sgt2. Moga Atin kuat hadapi hari-hari yang mendatang. Akak tau Atin kuat. Dan for all this while i know u as a one strong girl. IMU so much. Bila Atin dah ok, gtau la Atin kat mana ek. Nanti jadi pekasam lak KFC nya. =)


Kim ku syg, ur health pun makin hari makin ok ye? Moga kim cepat2lah sembuh k... Nanti lagi cepat dapat sambung study. Be strong. Abaikan apa yang orang kata. Kim yang lebih tahu apa kakuatan Kim. Sekarang ni, fokus kat treatment segala and juga untuk menyembuhkan diri, k? nanti dah sambung belajar baru fikir nak pulun study tu. Fokus kat yang kita tengah wat sekarang. Jgn nakal2 tau. =)


Bulat, akak tuntut tau janji bulat. Nanti g jumpa doc tau. Ya, akak tau bulat pun kuat gak. Cam dak kecik tu. Tapi, bulat still kena g jumpe doc jugak. Takut ade effect utk jangka masa panjang. Selagi boleh diubati, ubatlah. Jgn main2 dah. (akak je leh main2). Sem ni score tau. Sekeping kertas oh sekeping kertas. =)


Aini, adikku. Moga Aini cepat sembuh. Cepat dapat jalan. T leh sambung study balik cam biasa, kan? Jangan tensen2. Jangan gatal2 tau. Sementara ni, jaga control tu leklok k? =)


To a friend. I know u sometimes visit my blog. Reading my posts. Dulu tak lah rapat mana, kan? Tah camne tah rapat lah pulak. Selalu YM. Che' cr kamoo. Kamoo cari che'. Sampai kdg2 nama che' kt status YM kamoo and nama kamoo kat status YM che'. I hope u know i'm talking about u. =) Moga, segala keserabutanmu akan selesai. Che' tahu kamoo gadis hebat. n ur always will be one. Melainkan dah kahwin nanti lah kan? Sebab bila dah kahwin dah bukan gadis dah. Dah jadi bonda. Tapi itu lambat lagi, right? And even kamoo taknak gtau sakit ape, xpe. itu hak kamoo and che' taknak paksa. Cuma, nanti watlah treatment yang patut k? N moga cepat sembuh k. If there's anything, u know where to find me.=)


Efa my friend. Dalam hidup ini, kadang2 kita kat atas kadang2 kita kat bwh. I've been there. Maybe che' tak tau alkisah yang sebenar-benarnya. Namun, che' pernah alami situasi yang hampir sama. It takes time to mend a broken heart. Always remember, Efa stil ada insan2 lain yang lebih sayangkan Efa. Parents, family, friends. Paling2 nak tgk Efa happy. Be strong. And I bet u, it will be worth it. Berusaha demi sekeping kertas. Itu yang lebih penting sekarang ni. (mentang2lah dah ada sekeping kertas  tu) =)


Adlina. Sori sebab tak cakap sangat ngan kamoo. Lately cam prefer monolog dalaman kot. heee~ Che' juga ingin minta maaf kalau buat Adlina terasa hati dengan Che'. Samada Che' sengaja atau tak. Urm. Memang, bila tau kawan2 kerja kan. Macam Sangat best jek. Che' pun pernah rasa gitu. Rasa sangat jeles ngan kawan2 yg dah kerja. (Skang pun ada rasa lagi kdg2. Sbb malas nak study. =P) Tapi, kita dah pilih jalan ini. Siapa tahu, jalan ni lebih baik untuk kita? Kertas lagi oh kertas lagi. Jap, skang ni adlina dikira sedang bekerja, kan? =P


Aidah, be strong tau. Study molek2 deh. Nanti, akan oklah tu. Doa banyak2. Nanti satu hari nanti, akan ada peluang dan masa untuk mengedate. Bersabarlah. Aidah ngedate ngan buku dulu k? Akustik marin. Dan lain2 yang Aidah belajar. Akak tak ingat. Heheh. Nanti akak carikan kereta Tamiya pastu Aidah bawak, k? =)


Adik, status mu di YM menakutkan akak. Moga adik sihat2 selalu hendaknya. All the best untuk exam ni. Moga dapat better grades dari sem lepas. Kalau g Indon, nak ole2!!! =)


Adik Iwan. Adik diberi peluang kedua. Gunakanlah ianya sebaik mungkin. Tak ramai yang sangat bernasib baik untuk dapat peluang macam adik. Kuatkan iman. Jangan mudah goyah. Ingat apa matlamat adik. Jangan hampakan ayah+mama. Akak teringin nak tengok adik pun berjaya. =)


Aiz. All the best untuk FYP. Dah jarang contact ngan awak. But may u get the best. Sangat happy sebab awak sangat semangat lately. 4.0. Kagum. Tercabar lah jugak. Kadang2. Hehe. Moga, awak grad with flying colours. Jgn jadi mcm saya tau? =) BFFs.


Naim. Moga business kamoo akan berjaya. Tak kira lah business ape. Jangan pening2 sgt. Nanti jadi ikan kang. Berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian. Bersakit2 dahulu. Bersenang2 kemudian. Abaikan apa yang orang lain kata. I believe you can. (walaupun ada nyamuk ni slalu sebuk2 kan). BFFs. =)


UIA. Engine. Automotive. Hurt. Frustrations. Dissapointment. It's all a part of life. And that's what makes us US. Stronger day by day. If we only face the good part of life, we won't become human. But rocks or sticks instead. ALLAH is FAIR. HE won't gives us those kind of test that we can't face. They say bad things about u. So, what? Prove it to them that this 'bad' person they are talking about can be someone one day. Always remember. You still have ur family with u. And they want to see you happy. Do what you wanted to do. Abaikan orang lain. Selagi tak melanggar Hukum dan syarak. =) 


Lastly, kepada Mr Celcom. heee~ Kerja leklok kat Celcom tu. Maybe che' tak tau life kat Celcom tu camne. Tapi, what I know, it's hectic. Analisis, present. Analisis, present. Che' sgtlah tak suka presentation. Take ur own sweet time with your works. I'll wait. Patiently. (kot. heheh.) Ok. Che' belajar untuk jadi penyabar. ILU. Memang sangat2 merindui masa2 dulu. Tapi sekarang kita tengah hidup di dunia 'sekarang'. Jadi kena fokus kat yang 'sekarang'. Sekeping lagi kertas, here I come! =)


KEPADA SEMUA, ALL THE BEST UNTUK EXAM BAGI YANG STILL BELAJAR. DAN ALL THE BEST UNTUK KERJA BAGI YANG DAH BEKERJA. MOGA KALIAN SIHAT2 SELALU. DAN SENTIASA DALAM KEREDHAAN ALLAH S.W.T. Che' juga ingin minta maaf andai ada buat salah kat saudara/i semua. 

 


P/S: Berkata-kata cam che' ni hebat sgt jep. Bila che' jatuh, jatuh gak. 

P/P/S: wah. che' dh pndai bersyg2. Rasa awkward lah pulak. Saya sayang awak juga! =)

P/P/P/S: Pape pun, kita hanya berusaha, ALLAH yang menentukannya. Redhalah dengan iradatNYA andai tak dapat apa yang kita usahakan. ALLAH lebih MENGETAHUI apa yang kita perlukan. =)

P/P/P/P/S: Kalau che' sakit, che' pun xnk gtau sape2. =)

2009-10-20

Diam.


"terlajak perahu boleh diundur lagi, terlajak kata, buruk padahnya"

"kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan merana"


Salam.


Pernah dgr tak dua peribahasa ini? Pasti pernah, kan? Kedua-duanya menyimpulkan, berhati-hati apabila berkata-kata. Dalam erti kata lain, berfikir dahulu sebelum berkata-kata. Jangan kerana kata-kata kita merana. Kerana lidah itu adalah senjata yang berbahaya. Kerananya, ramai boleh terbunuh. Hubungan silaturrahim yang sedia ada habis terputus terus kerana kata-kata yang dilontarkan. Bak kata orang,"cakap biar berlapik". Ramai yang boleh terluka dengan kata-kata kita. Even kita tiada niat pun hendak melukakan. Tapi... Ya, hati itu rapuh. Mudah terusik. Sekuat mana pun 'The Hulk", tapi andai dia terasa, hati, jiwa dia pun akan terluka juga. mungkin tidaklah sebesar sungai nil. Tapi mungkin sebesar satu molekul H2O. Huh. Berkias2la pula che' pagi2 ini. 


Maka, andai kita rasa kata-kata kita itu akan melukakan insan yang kita sayang, diamlah. Kerana kadangkala diam itu lebih baik dari berkata-kata. Kepada insan-insan yang ku sayang(andai kalian membaca), andai kita sedang berbicara dan bagaikan hendak wujud pertelingkahan dan che' tiba-tiba diam seribu bahasa, ia Bukan bermaksud che' protes atau mogok atau menyampah atau apa-apa. Tetapi, che' hanya ingin mendiamkan diri dari mengeluarkan kata-kata yang akan membuatkan dikau terluka atau membuatkan keadaan menjadi lebih buruk. Di saat amarah menguasai, che' tak mampu berfikir sebelum mengeluarkan kata-kata secara berhikmah. Maafkan che'. 


P/S: kenapa lately ni sangat sangatlah suka cakap main lepas jek? Suka hati je cakap. Tak fikir langsung, hati, limpa, usus orang lain? dan suka sangat katawa tak sopan? ish3. 

P/P/S: jangan ulang silap lama, okeyh? Tak kiralah silap yang mana pun. Cukup lah sekali. Wat serabut jek. 

Wassalam. =)


2009-10-15

Jelas atau kabur?

Di saat segalanya menjadi jelas,
datang bayang2 hitam
yang menghantui kehidupan,
menagih perhatian.
Rimas tapi aku kasihan.
Lalu, ia menjadi kabur semula.

Hargailah apa yang kita ada sebelum ia hilang selama-lamanya.


2009-10-10

Vaksin ke kanser serviks yg lebih bahaya?

Salam.

Hari ini che' buka FB. ada kenalan jadikan ini sebagai statusnya,

"There's a talk about this cervical cancer jab on TV9 this morning and an ongoing campaign to promote this to the public.So many questions on my mind,such as:- Is the jab against cervical cancer neccessary for our girls? Survey has shown that % ......of cervical cancer is much lower than % of breast cancer..."
.
.
.
Dan ada artikel yang mengatakan tentang bahayanya pencegahan kanser serviks yg lbh tinggi berbanding risiko kanser serviks itu sendiri. Dan dengarnya, KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT (KPWKM) vaksin ni kat gadis2 di Malaysia ini.
.
.
.
Ada email yang kenalan che' dapat. Ini kandungannya.

Our government will implement a mandatory vaccine HPV (Gardasil vaccine) to ALL 13 year-old school girls and below from next year onwards to prevent cervical cancer (Please read the news report below, our Health Minister announced it on 25 Sept 2009). But HPV gardasil vaccine had been found to cause unbelievable side effects. For ALL parents who have school going girl aged 13 and below, please do a thorough research before you allow your daughter to take that HPV vaccine. Please pass this on to inform all parents about it, so that they could make an informed decision whether to allow their girl to take that vaccine or not.

News about the danger of Gardasil on CNN news
http://www.youtube.com/watch?v=_13plsrydPY&feature=related
A young beautiful girl was bed ridden after Gardasil shot
http://www.youtube.com/watch?v=R2z6RK2uTWc&NR=1
Emily Tarsell's 21 year old daughter suddenly died from unknown causes. After a personal crusade, the devastated mother found the death could be traced to a common vaccination, Gardasil.

http://www.youtube.com/watch?v=8xc4yBNV-U0&feature=fvw
New information links the Gardasil vaccine to thousand of health complaints and more than 30 deaths. Before there is one more unnecessary death, get the facts here
http://www.hsibaltimore.com/youtube
Jenny Thompson of the Health Sciences Institute exposes the real truth, some shocking side effects you aren't hearing about, and why this so-called "cervical cancer vaccine" could be completely unnecessary. Watch this before you or your daughter considers Gardasil.
http://www.youtube.com/watch?v=msoyRYSoSJk&NR=1
There are a lot more incidents or warning on this HPV gardasil vaccine on Youtube. Please read and go thru them and make a wise decision.
.

.

.

Ni pula artikel mengenai vaksin kanser untuk gadis2 Msia... xsure dari paper ape.

Govt offers cervical cancer vaccine for girls from 2010
Karen Arukesamy

Liow with Chew after the launch of CRSM Mobile
Clinic and Cervical Cancer and Health Awareness campaign..


KUALA LUMPUR (Sept 25, 2009):

The government will provide all 13-year-old girls three doses of human papillomavirus (HPV) vaccine to prevent crevical cancer from next year onwards.
“The Cabinet has accepted and approved the Health Ministry’s proposal to provide the HPV vaccines, which is 98% effective in preventing cervical cancer for all Form One students,” Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai told a press conference today.
Also present was Deputy Women, Family and Community Development Minister Datin Paduka Chew Mei Fun, who is also the MCA Wanita chief, chairman of corporate social responsibility committee of the Obstetrical & Gynecological Society Dr R Gunasegaran, and director of Lim Foo Yong Holdings O. B. Lim.
“This programme will cost the government RM150million for 300,000 girls per year and will be done for all form one batch students annually,” he said after officiating the MCA Crisis Relief Squad (CRSM) mobile clinic and cervical cancer and health awareness campaign here at Wisma MCA.

The programme will most probably be conducted in schools for Form One students in the stages. After the first dose, the second dose will be given after a lapse of two or three months and after six months for the third dose.
“All 13-year-old girls in Malaysia will obtain it regardless whether they are from the public schools or private schools,” Liow said, in response to a question.
He said the HPV vaccine that will be provided is for HPV type 16 and 18, the more common types of HPV amongst Malaysian women.
Liow said it has been proven that the HPV vaccine had reduced cervical cancer by 70%.
“The vaccine is already available in the private sector for RM1,200 for three doses but today the CRSM team is providing the vaccine at about 40%-45% lower price compared to market price.”
He said the Universiti Kebangsaan Malaysia ’s study in 2007 showed that the government spends RM382 million for cervical cancer treatment a year.
“In contrast, providing the vaccine will only cost RM150 million a year to prevent cervical cancer. Thus the best way would be to choose a cost effective method and prevent the cancer instead of spending more to cure it,” Liow explained.
He said the Health Ministry will continue to negotiate with the vaccine manufacturer to reduce the vaccine price, however added that it could only be done with mass purchasing scale.

Liow with Wanita MCA chief Chew after the launch of CRSM
Mobile Clinic and Cervical Cancer and Health Awareness campaign.

Liow said the government will do the mass purchase from next year onwards when the vaccines will be provided for the form one students.
“We hope to be able to negotiate a reduction to about RM500 per person for three doses of HPV vaccine instead of the current RM1,200,” he said.
Liow reminded that although the vaccines are available and the government is looking at ways to reduce the price, Pap Smear tests must be continued as these are the two best preventive steps for cervical cancer, the second most dangerous and frequent disease for women after breast cancer.
He urged all women and girls aged between nine and 26 to obtain the vaccine and women above 25 should take the Pap Smear test every three years.
“The cervical cancer incidents in the country is 16.1 for every 100,000 women, which means close to 2,000 new cases are diagnosed every year in the country,” he said in his speech, adding that it is very high compared to developed countries like United States and Australia.
Another peculiar findings of cervical cancer in Malaysia , Liow said, is that women from the Chinese ethic group are at higher risk with a rate of 23..2 for every 100,000 women, compared to 16.4 in ethnic Indian women and 8.2 in ethnic Malay women.
“I have asked for a specific study to be done to find out the reason for such an occurrence,” he said.

.
.
.
Ni artikel tentang bahaya vaksin tersebut. Kalau nak tau lagi, google lah.

 

Top researcher who worked on cervical cancer vaccine warns about its dangers

Mike Adams

NaturalNews

Thursday, Oct 8th, 2009

One of the key researchers involved in the clinical trials for both Gardasil and Cevarix cervical cancer vaccines has gone public with warnings about their safety and effectiveness. This highly unusual warning against these vaccines by one of Big Pharma’s own researchers surfaced in an exclusive interview with the Sunday Express in the UK over the last few days. There, Dr. Diane Harper openly admitted the vaccine doesn’t even prevent cervical cancer, stating, “[The vaccine] will not decrease cervical cancer rates at all.”

This is astonishing news. The whole push behind the cervical cancer vaccines is based on the belief that they prevent cervical cancer. That belief, it turns out, is a myth.

Dr. Harper also warned that the cervical cancer vaccine was being “over-marketed” and that parents should be warned about the possible risk of severe side effects from the vaccine. She even concluded that the vaccine itself is more dangerous than the cervical cancer it claims to prevent!

Hysteria over genital warts?

In a New York Times article published last year, Dr. Harper spoke about the fear-based marketing of Gardasil by Merck:

“‘Merck lobbied every opinion leader, women’s group, medical society, politicians, and went directly to the people — it created a sense of panic that says you have to have this vaccine now…”

This behavior by drug companies — using fear tactics to promote a particular disease in order to sell the “treatment” — is called disease mongering. Most of the pharmaceutical profits generated today are based on precisely this tactic: Spread the fear, then sell the treatment. Read more about disease mongering here: http://www.naturalnews.com/disease_…

You can also toy around with the NaturalNews disease mongering engine, where you can invent your own diseases at the click of a button: http://www.naturalnews.com/disease-…

Why is disease mongering so important to the profits of the drug companies? They figured out many years ago that selling drugs only to those people who are sick was a very limited income opportunity. To rake in the real profits, they needed to devise a way to sell drugs to healthy people (i.e. people who don’t need them). That’s what cervical cancer vaccines really are: A scheme to sell vaccines to people who aren’t suffering from any disease at all.

That one of the industry’s own researchers is willing to speak out against this is not just highly unusual; it’s also highly courageous. It makes you wonder: Who, exactly, is this Dr. Harper?

Dr. Diane Harper

Dr. Harper is a graduate of the Massachusetts Institute of Technology. She studied additional courses at Stanford and received her medical degree from the University of Kansas. She was a key researcher in both Gardasil and Cervarix vaccines, and she’s one of the most experienced researchers in the world on HPV-related diseases. She’s done work for both Merck and GlaxoSmithKline.

Dr. Harper’s warnings about cervical cancer vaccines are especially relevant considering her expertise in the cost/benefit analysis of vaccines. Her conclusion is that cervical cancer vaccines aren’t worth the risks, nor are they worth all the effort being put into hyping them to the public. “This may not be the best use of our resources at this time,” she said in a Washington Post article.

So why do cervical cancer vaccines continue to be pushed by doctors and health authorities across the US, UK and other first-world nations? Because Big Pharma is the great corporate puppeteer that’s pulling the strings of legislators. With enough money and lobbyists, you can always overcome scientific thinking with fear-based marketing and under-the-table deal-making. Science-based medicine has no place in a world where disease is big business.

There’s a ridiculous amount of money to be made by pushing vaccines onto people who don’t need them. If I had ten bucks for every teenage girl that’s been injected with a cervical cancer vaccine, I’d be… well… GlaxoSmithKline.

sources of this story:

UMKC, Darthmouth Medical SchooL, WASHINGTON POST, DAILY EXPRESS

.

.

.

Malas nak baca?

Kesimpulannya lah kan, dari artikel ini, katanya, Vaksin tu takde effect pun. N wat org yg amek vaksin tu kena side effects lain yang lagi teruk adalah. Such as, fainting, dizziness and maybe infertility(kemandulan). Dan paling dahsyat, menyebabkan kematian. And tak silap, kat US, ada brape tah kematian sebab vaksin ini.

Isunya?

Kenapa tiba2 Malaysia sibuk nak wat vaksin tu? Sedangkan probability untuk mandul sangat tinggi. Propaganda untuk pupuskan umat Islam kat muka bumi ni ke?

Cuba pikir logik. Apa punca kanser serviks ni? Rata-rata kajian cakap, kanser serviks ni berpunca dari merokok, pendedahan awal
kepada seks, jangkitan kuman Chlamydia, penggunaan oral kontraseptif, bilangan anak yang ramai, umur yang muda semasa mula melakukan hubungan seks, pengamalan hubungan seks yang aktif dengan pelbagai pasangan atau pasangan mereka ada ramai pasangan seks. Senang cite, orang yang SANGAT BERISIKO TINGGI untuk hidap penyakit kanser serviks ni adalah dari yang amalkan seks bebas.

Malaysia bukankah negara ISLAM? Dan bukankah dalam Islam, HARAM hukumnya melakukan seks sebelum kahwin n dengan bukan suami/isteri? Dan hukumannya berat lagi. Berbalik kepada agama, sekiranya berpegang teguh kepada hukum ALLAH, AL-QURAN dan SUNNAH, insyaALLAH, selamat dunia akhirat. Renung2kan.

P/S: Che' tidak mahu ambil vaksin itu. even kjaan nk bg elaun utk amek vaksin itu pun che’ tidak mahu.

2009-10-08

Sahabat atau teman?

Salam.
Dari web lain.
Sekadar ingin berkongsi.
Apabila kau ingin berteman,

Janganlah kerana kelebihannya,

Kerana mungkin dengan satu kelemahan,

Kau mungkin akan menjauhinya.



Andai kau ingin berteman,

Janganlah kerana kebaikannya,

Kerana mungkin dengan satu keburukan,

Kau akan membencinya.



Andai kau ingin sahabat yang satu,

Janganlah kerana ilmunya,

Kerana apabila dia buntu,

Kau mungkin akan memfitnahnya.



Andai kau ingin seorang teman,

Janganlah kerana sifat cerianya,

Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,

Kau mungkin kan menyalahkannya.



Andai kau ingin bersahabat,

Terimalah dia seadanya,

Kerana dia seorang sahabat,

Yang hanya manusia biasa,

Jangan diharapkan sempurna,

Kerana kau juga tidak sempurna...



Tiada yang biasa-biasa,

Menjadi satu yang sempurna.

Tapi bersahabatlah kerana Allah...


2009-10-04

Hujan.

Salam.
Sebenarnya apa yang nak diperkatakan TIADA KAITAN pun dengan topik di atas.

Cuba bayangkan ini. Selama ini kan, tiap2 hari kita dengan orang itu. Buat kerja sama-sama, ingat-mengingatkan and apa-apa jualah yang menggambarkan KEBAHAGIAAN dan KEGEMBIRAAN.

Sekarang, orang itu dah TIADA. Ok, ada, tetapi dah TIADA KEBAHAGIAAN dan KEGEMBIRAAN macam dulu dah. Sebab, orang itu dah ada TANGGUNGJAWAB lain. So, nak buat macam mana? Rasa LOST? Haah. Maka, pengajarannya, KITA kena jadi INDEPENDENT dan bukannya DEPENDENT. Dan JANGAN HARAP orang tu akan tolong lagi. Jadi, JANGAN nak NGENGADA sangat nak ngadu-ngadu. Kita mesti tahu buat KERJA SORANG2(mcm LONERANGER tak kalau wat kerja sorang2?) Ok.

Post ni nampak macam sangat NEGATIF ke ek? Hohoh. Tapi, salah ke kalau sesekala kita mengharap SEORANG ITU untuk ADA? DATANG bila nak and PERGI bila kena pergi. LANTAKLAH. Cuma, ada orang kata, I SCRATCH UR BACK, U SCRATCH MY BACK. Buat baik dibalas baik. Tapi, JANGAN TERLALU MENGHARAP yang akan ADA ORANG scratchkan balik ur back tu. Ikhlas kerana ALLAH. Itu yang sebaik-baiknya.

Sekian. Wassalam.

P/S: seorang itu boleh jadi siapa2 yang anda nak. kucing kat blok pun boleh jugak. tapi kena tukar jadi seekor itu.

P/P/S: Jangan main-main dengan hati dan perasaan orang lain. Nanti memakan diri. Kan kan kan?

2009-10-01

Cabaran bulan oktober.

Salam.
Tersebutlah kisah.
Semalam kira belanjawan. Update buku akaun. Whoa. Sangat banyak belanja masa bulan September. Dan bulan2 yang lepas. Duit asyik keluar sahaja. Kalau orang lain ada lah jugak masuk, kan? Ini, kita takde duit masuk. Pastu berlagak cam kaya banget. Isk3. Tak senonoh punya perangai Sedarlah, Alwani!

Maka, ada satu cabaran menanti untuk bulan Oktober ini. Che' dicabar oleh Teh. Akan ku buktikan kat Teh. Teh tengoklah nanti. Haaaa~ Moga berjaya. Dan kesannya, duit cukup sampai abis belajar nanti. Ni pun yuran kolej RM776.00 tak bayar lagi. Tak elok hutang2 ni. Makin keringlah akaun saya. Belum lagi termasuk trip yang bertunda2 tu, n yg konon2 gathering kat klia tu. Entah dapat pergi entah tidak.

Sekian.
Papepun, tts~

P/S: tts=tenang2 selalu.
P/P/S: nak g pd.

Setinggan.

Salam.




Pernah dengar tak perkataan setinggan? Pasti kalian pernah kan? Selalu dalam berita ada cerita pasal setinggan ini. Perkampungan setinggan terbakar. Banyak yang terbakar. Sebab rumah rapat-rapat. Rumah setinggan ni dihuni insan2 yang kurang berkemampuan berbanding insan2 lain di Malaysia ini.

Tapi time sekolah dulu, ada satu perkampungan setinggan dekat2 sekolah. Seberang 'sungai' tepi sekolah. Rata2 cam ada kereta hebat2 gak. Tapi xsure lah kereta cap ape. Sebab tak reti cap2 kereta nih. Yang penting bukan Cap Kapak. Heee~ No komen.

However, bagi sape2 yang pernah@sedang belajar kat mane2 ipt. Mesti juga pernah dengar tentang setinggan ni. Atau pernah buat. Dan kali ini bukanlah merujuk kepada membina rumah setinggan ke ape. Dipanggil setinggan sebab, ada orang yang bukan penghuni bilik tu yang menumpang.

Contohnya, penghuni bilik itu sebenarnya seorang je iaitu Cici. Pada suatu hari, Cici ada asignment. Maka, Cici dan kawannya Didi pun nak menyiapkan asignment itu. So, Didi datang bilik Cici and tidur kat bilik Cici. Ha! Ni lah nama nya setinggan.

Setinggan ni tak kisah berapa hari. Tiasa had masa. Boleh jadi sehari ke, dua hari, sebulan ke, setahun ke. Dan yang menumpang tu orang tau. Haaa... Jangan pikir lain lak. Tau lah Dah abis bulan puasa ni. Makhluk-makhluk itu dah tak diikat dah. Dan ia di atas risiko sendiri. Kalau kantoi, berterbanganlah duit kamooo~

Tapi kalau kat sekolah asrama, tidur bilik orang lain namanya ape ek? Fly ek? Lupa... Heee~

Tersebutlah kisah...
*kisah ini tiada kaitan antara yang masih hidup atau masih meninggal dunia. Jika terdapat sebarang persamaan, ia adalah suratan.

Dong Dong Dong!!! (Bunyi felo ketuk pintu bilik dengan sangat kuat sampai pintu nak runtuh tapi nasib baik tak runtuh kalau tak siaplah felo itu. =P)

Leha yang tersedar pun g lah buka pintu. Jam menunjukkan 3.00++ pagi.
Tersembul kat muka pintu seorang Felo yang bernama Aling.

Aling: Hah. Nape ada 3 orang?
Leha: (malas nak layan) Dia tumpang tidur.
Aling: Nape ada 3 orang? Kolej mana?
Leha: (terkulat-kulat nak jawab) Die takde kolej. Tengah nak mintak duk kolej nih. (kalau nak denda tuh, denda je lah. Tanye banyak-banyak lak. Aiyo. abislah duit aku. ape hal lah dak dua nih tak sedar langsung nih...!)
Tibe-tibe datang Kak Ayu, felo yang kenal Leha dan sangat kenal lagi dua gadis yang tengah seronok dibuai mimpi2 indah itu. Iaitu Peah dan Eton. (Gelap2 pun leh kenal. Hebat Kak Ayu nih. =) )
Kak Ayu: Eh. Napa ni? Tu Peah kan? (Peah merujuk kepada gadis yang menumpang)
Leha: Haah. Dia tumpang kejap sebab tengah nak apply kolej ni. Dia tengah nak jadi r.a.

Yada Yada Yada...(malas nak taip dah). Kes setel.

Sekian, lalutan di pagi hari sebab tak le nak tido. Sekarang dah kul 5 pagi. Tidur terganggu. N masih rasa marah sebenarnya. Tapi tak nak study atau sambung usaha mencari jurnal. Sebab tadi kul 1.30 xtidur2 lagi. Xtaulah tidur pukul berapa tapi yang penting, tak cukup tidur, kena bangun ngan paksa tadi pastu takkan nak paksa otak berfikir lak. Owh tidak sama sekali!!! Saya mahu tidur semula. Good Morning.

P/S: Kak xxxx, Thank you.
P/S: Jadilah penyibuk. N make sure felo kat kolej anda kenal anda. Cam Kak Ayu kenal Peah. kan selesai kes. =P

credit gambar --> kedaikopitepimasjid.blogspot.com

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681