Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2011-02-27

eh, awak!

Salam. hei awak.! awak dah buka blog saya. meh baca saya bebel. bacalah. semalam, jumaat malam, saya rasa sedih. tapi sedih tu lain macam. dilema pun ada. macam diluah mati emak ditelan mati bapa. punyalah cari orang orang nak ngadu. abang, kakak, adik, jerit jerit mana awak?, tapi... heh. semua tak jawab. lagi bertambah tambah sedih. sampai dah setinggi banjaran titiwangsa dah. heh. taklah. gunung korbu je pun. last last, orang yang tak dijerit jerit juga yang bersengkang mata, minda, jiwa nak baca saya bebel bebel. awak pergi mana tah? dahlah SAYA dilema. last last diri sendiri gak yang kena sedapkan hati sendiri. penat lah nak cakap cakap kasi hati sedap. eh, eh, awak pernah kena camtu eaaa. tapi tulah. camtulah semalam. sedih. last last pagi ini bangun, macam... entah. satu je nak cakap dengan awak, yang awak sibuk sibuk nak susah susah msg orang tu buat apa? ALLAH kan ada. takyah guna kredit pun. heh. ok. dah siap. thanks.

2011-02-25

I wanna go. =(

Salam.

Tomorrow, there's going to be a convoy to a friend's wedding. School mate masa SESERI dulu. Sejak the bride told us about the wedding lagi, they started to plan up about this wed. So, macam girl's weekend out. Gath. But, the prob is, gath ni is not in Selangor.

And me, is sick. =( Wed, Fever. Yesterday, today, diarrhea. Food poisoning. Berani kah nak pergi esok? Even macam semua girls kan, diorang akan help me take care of myself tak? Macam my friends masa I went unwell climbing FRIM and Broga hari itu? I doubted. Tapi ada Dietitian following juga tak silap.

If tak pergi esok, larat ke nak pergi meeting?

But I really really wanna go the wed. I really do. =(

Food poisoning sebab makan chicken chop kat Food Court Mydin USJ. Dah lah mahal. Tak sedap. Chicken chop kat Peng Hulu yang lagi murah pun lagi sedap okay.
Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-02-21

Solitary Man.

Salam.

Idk why but I really likes to make a review of Criminal Minds series. Today's series title is "Solitary Man".
"The family is a haven in a heartless world." -Christopher Lasch
"We're all sentenced to solitary confinement inside our own skins, for life." - Tennessee Williams
The unsub kidnaps ladies. And kills them. Throw the bodies elsewhere. Cruel? Kind of. Reason? Here goes.

He have a daughter. Aged around 7, 8 years old. He's the king. The daughter is the princess. And he's finding the perfect queen for the family. His daughter is being guarded by a lady. And he tells stories about his hunt of the queen. He works as a Truck Driver. So he always travels. Wifey? She died in a fire incident. And he have nobody else to help out. The judge said that he is not eligible to take care of her own daughter since nobody would be at home when he's away. 

Time passed by. He's on his hunt for the perfect queen for his family. When he thinks the kidnapped queen is not the right one, he kills them. Until one day the guardian told him that there's a family wanting to adopt his daughter, he was desperate. Finally, he found the perfect queen. However, the team founded him too. Final decision, he let the queen go. And he kills himself. The girl? The girl was on tv and his wife's sister take charge taking care of his daughter. 

The ending is kind of sad. You know. The guy loved his daughter so much. And he became desperate, willing to do anything for his daughter.

In life, people do unexpected thing when they are desperate.

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.





2011-02-20

Choc Cake. Yummyyy.

Salam.

Bertemu lagi kita dalam rancangan masak masak bersama cik Cahaya. heee. jumaat, I main masak masak lagiii. buat kek coklat pula. Dengan bantuan adik kecil for the cake; dialah bangun ambil tepung; telur semua, dan mummy help out with the topping. HIHI. I baru nak belajar buat double boiling. The best part is when your beloved ones ate it and said it tasted good. Nanti bolehlah buat lagi. Kek ini nampak cedera sebab berlaku kemalangan kecil semasa proses pemindahan kek dari tempat bakar ke tempat hidang. =)


Kek ini nampak cedera. 
Tapi semua orang puji. nyum nyum. 
Thanks for the recipe owner. =)


KEK COKLAT ---Klik sini untuk tuan punya resipi punya blog. Yang purple purple, I edit edit sikit. hehe.

Bahan A
250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar  Susu tepung Everyday yang dibancuh.

Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant kopi Radix. Kat rumah I ada kopi RADIX je.
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.

Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko  I guna one bar baking choc.


1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap. Bagi cair choc. Then tambah susu pekat. Then letak butter. 
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.




2011-02-18

Fuiyooo. Dah SBT laaaa.

Salam.

Fuiyoooo. SESERI dah SBT laaa. Walaupun artikel ini lebih banyak menceritakan mengenai SK Ulu Lubai, namun saya tetap  nak masukkan artikel ini. Muahaha. 

dari Berita Harian.

23 sekolah lagi diiktiraf SBT


2011/02/17

LIMBANG: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan nama 23 sekolah lagi yang diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) selepas ia didapati memenuhi kriteria yang diperlukan.

Beliau membuat pengumuman nama-nama sekolah itu semasa melawat Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Lubai, kira-kira 55 kilometer dari sini, yang juga salah satu daripada sekolah yang tersenarai di bawah pengiktirafan itu.

Katanya, sekolah-sekolah itu terdiri daripada Sekolah Menengah Imtiaz, Terengganu; Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Empat, Selangor; Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Perak; Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak, Selangor; Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kubang Pasu, Kedah; Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Pekan, Pahang; Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Kuala Lumpur; Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Kelantan; Sekolah Menengah Sains Miri, Sarawak; Sekolah Menengah Sains Seri Puteri, Kuala Lumpur; Sekolah Menengah Sains Selangor, Kuala Lumpur; Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah, Pahang dan Sekolah Menengah Sains Muar, Johor;
Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Lubai, Sarawak; SK Convent Muar, Johor; SK Seri Biram, Pahang; SK Sultan Ahmad Tajuddin, Kedah; SK Setiawangsa, Kuala Lumpur; SK (Perempuan) Methodist Kuantan, Pahang; SK Sultan Ismail, Terengganu; SK Jalan Tiga, Selangor; SJK(C) Perempuan China, Pulau Pinang dan SJK(C) Lick Hung, Selangor.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, tahun lalu 20 sekolah diumum sebagai SBT.

Berhubung pencapaian SK Ulu Lubai, Muhyiddin berkata, sekolah ini menunjukkan pencapaian akademik yang cemerlang sejak 2006 dengan memperolehi kelulusan 100 peratus dalam UPSR.

Katanya, sekolah itu mengambil pelbagai inisiatif yang cukup luarbiasa sehingga membolehkan ia menjadi sekolah pedalaman pertama mendapat pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi.
Beliau berkata, sekolah itu juga pernah memenangi dua anugerah di peringkat antarabangsa, lima anugerah peringkat kebangsaan dan 14 peringkat negeri. - BERNAMA



Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.





2011-02-14

Kem D-.

Salam.

Last Thursday, I went for UKM. Ada kena buat kerja sikit.

Yang penting report SELERO! tak siap lagi. CIkguuuuu. Wani minta maaf. Nanti malam kena siapkan nih.


Broga pun ada mamarazi okeh.! Haha.

Okeh. Jumaat lepas pergi Broga. Kami pergi berempat. Ini serupa kem kakak lah. Pagi pagi jam 5 lebih dah kena bangun. Padahal tidur jam 2+ pagi kot. Nasib baik kakak dan ada adik ini ada sumber cahaya. Hehe. I bawa juga. Tapi... dah orang lain buka fon dia punya torch light, kita diamlah kan. Lagipun tangan penuh dengan barang. Haha. Punca punca kejatuhan dan ketidakstabilan badan.
Maybe awal tu tak stretch kan. Tu yang sampai jalan pun terhuyung hayang. Last time daki daki is masa pergi FRIM. Time itu, I almost pitam. Memang nampak bintang bintang dah. Tapi berjaya juga sampai canopi walk. Persamaan Bukit Broga and FRIM ini, I jalan belakang atlit kot.! Pastu nak kena ikut kelajuan cahaya mereka. Mana tak mengah? Haha. Padan muka diri. Then sampai satu tempat tu, terjatuh. Sampai satu tempat tu, muntah pula. Heh. Macam orang sakit je rasa. 

Keputusan akhir? Ada 4 puncak. Puncak 1st pun I tak sampai. Kakak trainer kem ini kata, kalau assessment SPA, I dapat D- jek. Tak F sebab I hadir. So ada markah untuk kehadiran. Hehe. Entah berapa kali repeat nih baru dapat A? 

Tapi tak sampai puncak 1st tu pun, sebab stop kat bahagian yang lapang, boleh nampak scenery cantik juga. Siap jumpa kawan Sagacious juga. Dan student Soksek. Alaaa. Sekolah asrama kat Penang yang nama dia panjang tu. Dan ada student UiTM. Student UPM. Pengalaman yang tak terungkap dengan kata kata. Balik itu dah terbayang bayang nasi lemak dah. Tapi sampai hari ini tak dapat nasi lemak lagi. Haha.!

Kesian dengan orang yang gayat kan...? Lagi lagi gayat teruk. Dan orang yang kena operate kaki. Tak dapat nak daki daki sangat. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada.

P/S : Student U lain terus tegur I dengan gelaran kakak. I nampak macam kakak sangatkah? Huhu.



Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-02-13

Quarrel.

Salam.

Yup.! Saya anak yang jahat. Don't they even noticed that? Yang paling jahat ialah saya. Dan bukan adik adik. Faham tak?

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.








2011-02-08

5 dah jadi 6. Patut 4 tapi tinggal 3.

Salam.

Beberapa tahun lepas, ada 5 je. Dari 5 tu 3 diisi. Yang betul betul diisi. Then, 1 yang sudah diisi ditambah.So suppose dia jadi, 4 yang berisi dari 6 lah kan? Tapi somehow, hari itu, yang disebut berisi, 3 je. Yang lagi satu itu, dah tak valid ke? Kalau lagi satu tu sudah tidak diperlukan, cakap je. Dia sendiri akan hilangkan diri dia. Tapi dia bagilah kertas beberapa fail, buku resit dll semua tuh. Kesian yang satu itu. Memang dia tak cakap banyak. Tapi hati dia dah semakin mengecil. Takpelah. Kalau orang kenal, dia tahulah camne yang satu itu kan. 



Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.







Belaian Jiwa.

Salam.

Seindah. Tiada lagi kau ku ingatkan. Sayang kau hilang.

Masa BBQ sabtu malam itu. Adik and Meerul sang this song. Suddenly the others pun joined them on the stage. Time tu airmata bertakung.
First, sebab lagu itu sendiri. Kedua, sebab adik yang nyanyi.

Haish. Balik rumah ini memang dah tak makan sangat. Sebab apa yang dia cakap masa nak ambil food tu, teringat ingat sampai sekarang. 

We're not blood related but we're a family. I don't if I can still hold on to this. 

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.



Sunshine.

Salam.

Heh. Dinda si sunshine yang selalu brighten up my day dah hilang. Sob sob. T_T dah. Tapi bila dia pasan I rindu dia, dah tak jadi sob sob. Haha. Perasan betullah awak nih.!

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.




2011-02-07

Reunion Alumni KMNS 2011

Salam.

Ini cerita saya tentang reunion hari itu. Tapi malas nak taip balik. So, sila ke sini. (kalau nak bacalah. Tak paksa) \

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-02-04

Nak buat business?

Salam.

Okay. Sekarang ini macam macam gaya orang berbisnes. The easiest and cheapest is by selling secara maya lah kan. Blog ke. Tak perlu set up kedai kan. Tak kiralah bisnes apa, catering, clothings, books, printing, apa apa lah kan. 

But yang paling penting is that...
Please have banyak bank accounts! Kalau tak pun, guna bank accounts yang ramai orang guna. Faham fahamlah ya, akaun apa. Bukan apa. Senang diri you juga. Nanti customer mesti akan stay. Sebab senang nak deal with you.

I buat post ini bukan nak promote mana mana business. hehe.

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.





2011-02-02

Haha. Haha. Haha.

Salam.

Kalau dah tahu menda tuh nak jadi, nape tak cakap awal awal? Fine, saya salah. Sebab tak gitau awal awal kan. Saya kan TAKDE KERJA kan. Lepas nih, lantak korang lah kan. Siapa lambat, nasib kau. Lantaklah konsep family tuh. Yang penting nak kerja siap, kan? So, takyah ah jaga hati orang dah kan?

Huh. Malas dah. Maaf di atas segala kesulitan. 

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.








You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681