Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-09-22

2 Syawal itu.

Salam.

Dah lama dah cerita ini tersimpan. Tak tertaip taip. Dah jadi pekasam dah pun. Hehe.

Tarikh 2 Syawal jatuh pada hari Sabtu. Hari itu masa Aidilfitri, kami sekeluarga awal awal lagi dah balik kampung. Isnin dah bertolak balik. Tidur di rumah Kak Ziah di Penang. Then Selasa pergi rumah Tok di Perak. Memang beraya di Perak sahaja lah tahun ini. Jadi, Sabtu dah siap siap nak pulang ke Subang. Sebab Monday smaller sister ada class. Dan daddy pun dah start kerja. Ahad boleh lah rest kemas kemas apa apa yang patut, kan? Laundry lah banyak.

Okay. Standard lah. 1 Syawal macam ramai orang pun nafsu makan meluap luap. Lepas satu rumah pergi satu rumah pula kan. Lemang, rendang, ketupat, laksa, nasi dagang, kena pulak tuan rumah tu, jenis yang masak marvellous kan. **rasa lapar tak?** So semua pun macam main sebat lah. Termasuklah keluarga I nih. Kadang kadang I nampak lah muka Dr. Kadang kadang buat buat tak nampak je. Adik I kata I angau dengan Dr tu. Plz lah. Hehe.

Sabtu.
Hari kejadian. Keberangkatan pulang. Kalau dari rumah Tok, nak ke Subang akan lalu banyak jalan pening pening. Salah satunya adalah, antara Kroh dan Gerik. Kalau nak ke Baling pun pening pening juga. Time tu, stok gula gula dah ada. I tak tahulah kenapa time itu I macam sangat nakal. I pergi nyanyi nyanyi lagu kat adik I. Entah macamana dia tutup tutup mulut. Tiba tiba... Cepat cepat ambil tuala semua lap lap. Adeh. Horror sangat ke I nyanyi? Tak, kan...? Jadi I terima alasan bahawa adik I muntah sebab dia makan macam macam masa 1 Syawal. Tiada kaitan pun dengan nyanyian I. Titik noktah. Segala surat menyurat tidak akan dilayan.

Dalam perjalanan, singgah di Kuak yang dekat Tasik Raban itu. Okay. I dah buat permohonan dengan Daddy nak singgah situ. Dan permohonan diluluskan. Kalau macam nak jumpa jumpa orang ini, daddy selalu macam bagi. Hehe. Langkah kanan. Jumpa gadis itu. Banyak betul jamu jamuan. Siap ada dessert kek coklat lagi. Kalau ambil bawa bekal untuk perjalanan pun okay. Tapi sebab time tu I dah nampak Dr, tak jadi nak minta. Lagipun tiba tiba I jadi pemalu. Hehe. First time makan daging kijang. Smaller brother kata rasa cam daging lembu je. Thanks darling! And to your family juga. Sampai juga I di Kuak itu. Ada rezeki, I singgah lagi. =))


Pengajaran : Jangan nyanyi pada 2 Syawal. hehe.  Sorry, cerita taklah best pun.


1 comment:

tyanoty said...

hihihiihhi..

thanks sbb sudi singgah!

hahahaha

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681