Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2011-03-30

"The Internet Is Forever"

Salam.

"The single biggest problem with communication is the illusion that it has taken place." George Bernard Shaw
"The Internet is the first thing that humanity has built that humanity doesn't understand, the largest experiment in anarchy that we have ever had." Eric Schmidt
As usual. Monday night is Criminal Minds episode. 5X22 "The Internet Is Forever". And this series creeps me. Actually every series pun creeps me. But somehow, lagi nak tengok. Sebab macam buat kita fikir the bad side of doing things. Macam bagi kita fikir lebih luas. Taklah one way je kan. 

Episode ini tells about ada this one person pilih mangsa from social networks. Macam mangsanya semua ada all kinds of social network. Facebook, Twitter, Myspace, yada yada. Dan SANGAT rajin update status. Bagitahu nak pergi mana mana kan. And dia add kawan suka hati. I mean like, sebab kerja, nak promote stuff semua kan. So add people as friend. On the other hand, macam bukanlah kenal sangat orang itu macam mana. I mean like, you don't know dengan siapa you are sharing your daily life with. Tak creepy ke? And tanpa sedar macam ada people stalking you semua. And kena pula your face segment macam menarik bagi Stalker tu. Ha. Kan makes you lagi terdedah to be killed. I mean the unsub tu pilih mangsa ikut bentuk wajah. Semua kiraan ikut maths dia sama. And, ada lagi satu quote ini. "What's on the internet is always on the internet". 

Sebab Unsub ini sangat superb dengan internet ini. Macam hacker lah. Be careful with the people you deal with. Kita tak tahu apa yang dia tahu. But dia tahu apa yang kita tahu. Aha. And ada kawan ingatkan, be careful dengan webcam juga. Sebab ada software untuk hack webcam. Haaa. 

And yes, hari itu ada Earth Hour kan. Macam kat US, Criminal Minds punya episod juga, ada kena blackout sebab suhu tinggi sangat. Time gelap gelap itu ada serial killer tengah cari mangsa. ha. Takut tak? Senang nak buat jahat. Nak buat baik yang susah. 

Maybe I'm backdated kan. =P


Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-03-26

Yang dikejar, orang bagaimana?

Salam.

Once, masa jadi fasi di Matriks, ada lecturer bagi soalan ini. Tiba tiba terjumpa balik. Simple psychology question about apa yang dicari dalam pasangan. maybe you people pernah dengar. Yet, I still wanna share. Mungkin betul. Mungkin salah.


Ujian Psikologi – Apa Sebab-Sebabnya Anda Memilih Pasangan Anda?

Ini suatu ujian psikologi yang sangat menarik. Ianya bukan sembarangan soalan kerana daripada jawapan yang diberikan, anda dapat mengetahui sebab-sebab mengapa seseorang itu memilih pasangan mereka. Walaupun ia cuma ramalan psikologi, namun ada juga kebenarannya.
Ada 5 perkara berlaku serentak.
  1. Air Mendidih di Dapur
  2. Air Paip Melimpah di Bilik Air
  3. Bayi Menangis.
  4. Telefon Berbunyi
  5. Ada Orang Ketuk Pintu
SOALANNYA: Kalau anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan urusakan dahulu?
Anda dikehendaki untuk susun perkara 1 ~ 5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan. Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan. Susunlah ikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu.
Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang. Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda.
Fikir…
Fikir…
Fikir…
Fikir…
Fikir…
Jika sudah habis berfikir, sila semak jawapan anda.






.... lihat di bawah ......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

JAWAPAN DAN ANALISIS
Apakah ciri/sifat/perkara yang anda utamakan dan pentingkan dalam memilih pasangan anda?

1. Kalau anda memilih untuk menutup air medidih: Ia menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan ’si dia’ untuk membimbing anda.

2. Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air :
Ia menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.

3. Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis : Ia menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.

4. Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : Ia menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.

5. Kalau anda memilih untuk membuka pintu: Ia menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.


So, which did you choose...? I choose the baby as my first. 2nd telefon berbunyi. =)

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.





2011-03-22

it happens again.

Salam. i always felt that i'm not the kind of girl a guy would seek for. dalam erti kata lain, bukan orang baik baik. but i'm trying my best in being a nice one. obedient with islam. to be a muslimah. and in siblings, i'm the naughtiest. it's just that, when you have elders around you, you go for them to ask for advices. you said, i don't share. but whenever i tried to, you don't listen. or when i tried to, you judge. yet i didn't finish my stories yet. it hurts knowing that when someone else tells her stories, you stay and listen. then, what else should i do instead of keeping the stories for myself. i'm childish. i tell stories, knowing that they care. instead people saying that i don't grow up yet. but when i keep it to myself, you're asking whether i'm doing good or not cause your instinct says that i don't. i don't wanna quarrel. i really don't wanna. but everything that's happening hurts me so much. again, i'm traumatised. the person that promised to take care of me is the same person that hurts me. done. enough of promises. i won't believe in promises anymore. or sumpah.

2011-03-17

Salam.

Menyintai Tidak Bermakna Memiliki


Janganlah kau angkuh melaungkan
si dia kepunyaanmu
atau kau kepunyaan si dia
kerana hakikatnya
kita tidak pernah memiliki sesiapa
walau sekeping hati seorang insan
tidakkah kau sedar
hukum alam menyatakan
menyintai tidak semestinya memiliki?

Manusia pandai berpura
berlakon di pentas dunia
dan bertopeng menutup rahsia
tetapi hati
tidak pernah berdusta pada empunya
tentang perasaan yang bergolak di dalamnya

Tidakkah kau sedar
mungkin si dia melafazkan
ungkapan cinta padamu
tetapi hati dan perasaannya
tidak pernah berniat begitu
dia hanya berselindung
di sebalik sejuta alasan

Dan kau
begitu jujur dan setia menyintainya
sehingga terlupa
hukum alam menyatakan
menyintai tidak bermakna memiliki

Sesungguhnya…
“Aku tidak pernah memiliki dirimu…
dan kau jua tidak memiliki diriku.”

Mengertilah
kita sebenarnya kepunyaan
Yang Maha Esa
tiada sesiapa berhak memiliki dir kita
kecuali Dia
Dia mengasihi hambaNya
Dia memiliki hambaNya
Dan ke pangkuan Dia kita kembali

Nukilan:
Adriana Adelina


Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-03-15

Bercuti di UK.

Salam.

Aha. Saya sedang bercuti di UK... Rasa macam vacation je. Perasaan? Satu perkataan. Happy.

Terima kasih kepada awak, awak, awak, dan semua semua lah yang berkaitan di atas wujudnya perasaan Happy ini. Yang penting, terima kasih, ya ALLAH kerana walaupun keadaan sekarang ini wujudnya bermacam macam masalah dunia, diri ini masih punya kesempatan untuk merasai apa itu Happy. Syukur Alhamdulillah.

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.





2011-03-13

Sahabat.

Salam.

Sahabat ada buat post baru. You. post itu untuk I ke? If untuk I, I tak tau bila dapat jumpa you or tak tahu bila I dapat face you. I tak tahu. Dalam keadaan macam ini, I tak kuat nak jumpa sesiapa pun.

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.







2011-03-12

Dear blog. I feel bad.

Salam.

Dah lama I tak bercerita dalam ini. Macam selalu Isnin malam akan ada post pasal Criminal Minds kan, I tak post post lagi. Macam terlalu banyak perkara yang jadi. And I tak tahu nak express dalam ini macamana. Sebab takut nanti memburukkan lagi keadaan. Betul, this is my blog. Suka hati I lah nak tulis apa kan? Tapi... Apa yang I tulis, taip kat sini boleh backfire diri I sendiri. Ok lah. Senang cerita. I taknak hurt orang yang I sayang. Dah. Itu sebab sebenarnya. Sebab siapa yang baca blog ini, I assume care pasal diri I. Or dalam erti kata lain, nak tahu pasal diri I. Even i tak cakap dengan orang itu pun kan.
Just apa yang baru sangat berlaku ini memang tak buat I tenang. Sangat sangat tak. And I really hope that things will be better. tak kisahlah if I sendiri yang terbakar, hangus, hangit ke. I really hope that things will be better.

Last 2 days, secara tak sengaja, I hurt a little girl's feelings. Dalam situation itu, apa yang I fikir is I want to help her friend yang dah macam adik I dah. But my text tu macam, makes her hurt. I feel so bad. Macam, when you meet an elder sister, what you hope from her is that, she guides you, protects you, help you out. Macam macam expectations. LIfe kan macam tough. So, somehow, maybe dari hati seorang kakak kepada adik, mak kepada anak, nenek kepada cucu, lagi dekat. Walaupun character masing masing berbeza. Tapi instead, I, yang lagi elder ni buat dia hurt. Sangat sangat bad. I don't want her to end up being like me. I want her to have a better life. Dapat tempat yang lagi mulia di sisi Tuhan. Betul. Ada kakak ini buat I rasa sangat hurt. Walaupun bila ditanya, I tak nak ngaku kan. But, I don't have any reasons nak buat this little girl ni to feel the same way like I did. Macam I know how it felt. How dare me nak buat macam itu kat dia? Ya ALLAH. I really hope that things would be better for her. Tak kiralah I hangus ke hangit ke in this situation. As long as that little girl feels better. Or at least in this case dapat focus with her studies balik. I taknak jadi kejam macam kakak tu. Tapi somehow, I rasa macam I dah jadi kakak itu dah.

I bet little girl to felt this way.

Saya sangat kejammmmmmmm. Little girl. Saya sangat sangat sangat sangat sorry. Promise tak buat dah. I tak suka promise, but bila I dah promise I keep my promise.


Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.





2011-03-10

So true.

Salam.

Quote lagi.

A true man does not promise, he commits.
A true lady does not demand, she thanks.

I wanna be a true lady. =)

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.


A love quote.

Salam.

The best love story for a Muslim is finding another Muslim who makes their Imaan rise, who makes them want to gain knowledge and become more pious, what is more blessed than that? -tumblr

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.




2011-03-07

do something, get something in return. Betul ke?

Salam. i tak tau you macamana. tapi i ada terfikir yang people selalu buat something with the expectation that, they get something in return. you baik sangat, people ambil kesempatan atas you. macam, kalau you nak kawan dengan orang pun, mesti ada reason kan? on saturday, masa group discussion, i duduk sebelah orang yang pandai lead group. with the expectation yang, kalau i bagi pendapat, my suggestion akan diconsider juga. well, it works. haha.  Now, I nak tanya. nape you baca blog I ni? mesti ada reason kan? And nape you berkawan dengan I? Jawab jawab. =) Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-03-05

Keluarga itu.

Salam.

I don't wanna be one. Anymore.

If you love something, set it free, kan?


Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.




2011-03-04

Terbang burung terbang.

Salam.

Ada seekor burung ini. Saya sayangkan burung itu. Sangat. Selalu bagi makan bila dia minta makan. Kadang kadang, dia tak minta pun saya bagi. Sebab dah sayangkan. Masa pun berlalu. Si burung ada cita cita. Burung kata, dia mahu berjaya. Mahu tolong kawan kawan dia. Mahu guna ilmu yang dia ada. Mahu terbang tinggi di awan nan biru.
Berat rasa hati. Tapi pastilah saya mahu burung itu gembira. Saya mahu dia capai cita cita dia. Kan ada pepatah kata, If you love something, set it free. If it comes back to you, it's yours. If it doesn't, it never was. Saya tak mahu kurung dia lagi. Mahu dia terbang  bebas. Saya lepaskan dia pergi. Walaupun hati sangat sedih dan tidak mahu dia tinggalkan saya. 

Wahai si burung, terbanglah dikau terbang tinggi. Capailah awan, segala yang diimpikan. Jaga diri baik baik. Saya sayang kamu.

Ada ke burung yang bila dah terbang bebas, nak kembali ke sangkar?

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.

2011-03-03

Dah Mac.

Salam.

Sekejap je dah Mac. Pejam celik pejam celik. Semoga esok, esok lagi dan esok esok lagi segalanya berjalan dengan lancar. Tak mahu tunggu lebih lama. Tak mahu delay promise lagi.

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.



2011-03-02

Gedik.

Salam.

Tidakkah anda rasa saya ini gedik? Arghhh. 
Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.




You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681