Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2017-07-21

His solid food journey

Assalamualaikum, 
Aydan almost reached 16 months now. Subhanallah, cepat betul masa berlalu. Rasa macam semalam je, still lepak lepak makan nasi ayam sambil contraction. Hah. Tak cerita lagi kisah bersalin kat sini. Dah basi betul. 
Ok. Solid food. Alhamdulillah, dari 6 months, he accepts bubur. Cuma as he grows,  texture bubur tu berubah. Mula2 cair, blended, then kurang air, then makin banyak flavour. ada junior ni suggest this Saathu Maavu, xsure asal dari mana. But this powder,the seller says boleh bantu naikkan berat badan anak. Masakkan dalam bubur or nasi. Rasa powder ni nak macam kuah dhal. Sebab, ingredients nya is kacang. Macam2 jenis kacang. So since sebelum Raya, jadi satu ikhtiar jugakla untuk naikkan berat badan Aydan, tambahkan selera badan dia. Idk if this works or what, tapi lepas keluar hospital, selera Aydan boost balik. Dia dah start nak minum EBM at school balik. Ibu dia pulak susah hati pasal production. Haha. Teacher cakap, sebab tengok kawan2 dia minum susu. So dia nak jugak. 

Ada a while, teacher try nak bagi dia food macam nasi, yang makanan orang besar. And ada sekali tu bagi dia pasta bolognese, Aydan refuse. So continue with bubur je. Until semalam teacher cakap, Aydan dah nak makan macam orang besar. Makan nasi dah. So boleh bawak satu je termos. If dia taknak, boleh makan bubur sekolah dah. Fuh. Aydan dah besar kan. Cuma oats tak try lg

Sekarang makin banyak words dia.
Mek - ambik
Tup - tutup
Shoe
Socks
Mo mo - more more
Ni ni
Nak
Pasal more more ni nak cerita.  Sekali tu, teacher nak tuang bubur dalam mangkuk, and nak tuang sikit je la sebab sebelum tu dah makan banyak. Sekali dia sebut mo mo. Then they figure out it's more more. 
Besar nanti agaknya talkative macam bapak dia tak? I thought so. 

Thank you & have a nice day,
Noruaruwani

2017-07-18

Aydan at mall

Salam.

Semalam rasa malas nak balik rumah terus so in prompto bawak Aydan pergi Mall yang dekat after picking him up at school. Best, sebab tak ramai orang and, sangat spacious so he gets to walk/run satu mall. tapi tebal muka ibu dia la kan nak kejar and say no no or careful. Mall tu carpeted so ok je lah.
Ceritanya, ibu dia nak usha kasut baru nak gi kenduri, Yang ada sekarang tak cukup tinggi. haha
Pergilah Parkson kan. Fuhhhh. te te te te tangan dia nak tangkap every shoes reachable atas rak. pastu pergi kat bahagian swim wear. ada bag luggage habis dilanggarnya. yang surfer board pun dikebasnya lari. Luckily promoter tak marah, diorang just rasa cam Aydan comel. fuh.

then nak balik, macam, ala dah Maghrib tapi tak puas bagi Aydan jalan lagi. Konon kalau dia jalan banyak kan, malam nanti dia tidur cepat. *mimpi*
Sekali kat Surau taknak lepas, dia jadi selfcautious, takut orang ambil dia, kena ambil wuduk sambil dukung dia.

baliknya tu, tak tido pun! kitorang sampai rumah dalam pukul 845 pm. pukul 10 baru tido.

But I'm happy to see him jalan2 lari2. Nanti nak bawak lagi. but tak dapat masuk Parkson la. haha.

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal. “The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything they have.” :D

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681