Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-04-30

Matriks oh Matriks.

Salam.

Ohoh. This post is made specially for this small girl. Plus i felt like telling bits bout my life in matrix.
Urm. Macamane yep nak start...

I'm the eldest child in family. So, macam time sekolah dulu cam tak tahu sangat life lepas SPM. kiranya macam tak tahu cabang2 lepas SPM, dia punya choices semua. Yang tahu, masa form 5, nak masuk UKM sebab anak sepupu masuk UKM. Ada yang masuk Uitm dan UIA. Tapi macam taknak UIA sebab ada achik kerja kat situ. Nanti takle nakal2. UiTM pula sebab dekat Shah ALam. Cam tak jauh dari rumah. Betapa tak berfikir jauh masa tu. Agak lah kan. 

Masa Form tu jugalah baru cam faham sikit2 ada Diploma, ada Matriks, ada Ijazah dan istilah2 tu semua lah kan. Kat bilik kaunseling ada tampal hala tuju lepas SPM. Ari tu ingat nak tulis kat sini  hala tuju lepas SPM. Tapi sampai sekarang tak buat2. Sebab chart AIna tak ambil lagi. Masing2 tgh busy. Kalau nak buat diploma, ada kolej swasta, UiTM, politeknik, dll. So, memandangkan belajar kat sekolah asrama, kaunselor plak, (time tu Achiq) cakap daftar Matriks, daftar UPU, sebab Achiq dah settlekan semua tinggal nak amek no pin ngan daftar je. Ngan time tu scholer petronas ngan JPA/MARA. So daftar je semua.

Dah dapat result SPM, tak lama lepas tu I dapat interview untuk scholarship JPA. Fly. Then dapat offer pergi matriks. KMNS. Grab the chance jelah. Masa tu cam, apa yang dapat, ambil je. Pastu result untuk JPA/MARA keluar. Tapi rezeki sikda di situ. Kind of frustrated lah. Sebab Bestie, Zahira dapat. Kawan2 sekolah serius ramai yang dapat. MEdic lah. Biotek lah. Ada yang fly pergi US lah. Jepun lah. India lah. RUsia lah. Jelesssssss.

Orientation week.
Hari pendaftaran, rasa funny. Sebab macam tengok gaya masing2 daftar. Yang mana baru keluar PLKN tu ada yang siap pakai kemaje PLKN, ada yang pakai kasut PLKN. *teruja tengok mereka bersemangat* 
I stil remembered, parking kat padang. Pergi PS daftar. Kakak/Abang/CIkgu tu cakap gi kaunter mana mana kan. Then dah siap semua, angkut barang naik blok. Part ni serius paling best. Sebab dapat Blok C3, Aras 3. Blok C3 ni, kalau kat KMNS kira cam antara blok paling jauh lah dari pentadbiran, kuliah semua. Sebab kat atas bukit. Time tu memang cabaran agak hebat lah. *dengan harapan dapat kuruskan badanlah kan. Tapi tipu je semua itu* Nasib baik ada askar2. Kesian Ibu ngan bapa time tu. And dah penat2 sampai depan blok, nampak poster tulis, Jangan Marah Senyum Selalu. Ingat lagi, kakak2/abang2 berkali2 ulang ayat ni masa orientasi. Trademark ni sampai sekarnag still guna masa orientasi. Tapi sekarang kurang kot. 

Masa orientation tu, macam tak puas hati sebab nak tahu camne kakak2/abang2 tu terpilih jadi fasi. *sekarang dah tahu. haha.* Orientation tu memang penat. Tapi somehow tak buat diri rasa nak give up. Sebab hati sangat2 kata kat diri sendiri, "aku nak buktikan kat orang lain walaupun Alwani ni tak dapat JPA/MARA macam orang lain, tapi Alwani tetap leh success" Punyalah semangat kan? Atau juga, mungkin sebab dah biasa bangun kul 5 pagi tido kul 12 kat PLKN dulu kot. Tu yang cam orientasi tak effect sangat. Bersedialah. Orientasi ni memang akan tak cukup tidur. Tapi hujung minggu tu dah boleh qada'. Yippi!

Kuliah.
Mula2 dapat Hayat. 1st week tu serius kind of terseksa nak cerna subjek Biologi tu. Biodiversity tu. Animalia Plantae. Ape tah. Tapi saya dapat friends yang best untuk H1P3 tu. Kitorang wat nama cam Along, angah, anjang, dll. Saya? Saya jadi Adik. Heee~ Tapi tak tau bila dapat jumpa Angah ngan Uda, Anjang dah jumpa dah.Oh. lupa nak cakap. Blok C3 time tu adalah blok untuk pelajar Hayat. So, kat blok macam ada beberapa orang(5 kot) yang tukar ke fizik.

Tukar ke Fizik. Sebab fikir nak buat maths kan. So better by fizik. Lagipun sangatlah susah nak cerna Biologi tu. SO masuk F8P3(Fizik 8 praktikum 3). tak berapa ingat total kelas ni. Dalam 20 kot. Kuliah kecil, 5 praktikum(kelas) je. Then sebab tak ramai, masa sem 2 kuliah tu bubar. So, tukar ke F6P3. Dan serius praktikum ni sangat happening. Total, 28 orang, 15L 13P. And one of those boys dalam prak ni, sampai sekarang is one of my besties. Started dari diorg ejek sebab lahir akhir tahun.

Study.
Masa matriks ni, memang sangat bersungguh2 study. Sebab target nak dapat 4.0 supaya nanti masa masuk U dapat wat maths/aktuari. Memang tak pandang coz lain dah. So, kalau nak  tanya pasal coz2 lain cam bio2 ke, engine ke, sorrylah ye. Tapi tu time tu. Sekarang, kalau nak tanya, boleh je. Leh roger2 kawan2. (bajet ramai kawan lah kan) My way of study is, tidur awal, bangun awal. Sebab memang dah biasa tido awal. time tu lah kan. Time sekolah dulu pun, lights off kul 1130, 1130 tu lah dah ada atas katil nak tidur. Tapi time matriks tu depends juga. Sebab, kalau jumaat atau sabtu malam memang akan tidur lewat sikit. Tengok tv maaa~ Selalu tidur around 10++ kadang lepas maghrib dah tertidur, kul 2 pagi bangun isyak. Ish. tak baik lewatkan solat. Kalau tidur kul 10++ @ 11++ tu, pagi akan bangun area 3 pagi. Sebab malam selalu I tak pulun sangat. *tak suka study masa orang lain study* Nanti rasa cam stress tgk rumet study. So pergi tidur. And bila rumet tidur bangun study. Hehe.

And tutorial maths I mesti buat sendiri Selalu by hujung minggu tu mesti dah siap. Sebab, nanti kawan2 akan datang tanya2. Seronok dapat tolong ajar kwn2 bagi diorg paham. Kalau tak buat, tak dapat ajar. Kannn? Dan buat sistem barter lah, I ajar Maths, rumet ajar I kimia. yang tu jelah yang boleh exchange info. Kalau mau belajar fizik, I selalu pergi bilik ex prak mate masa F8P3. Takpun prakmate F6P3 lain. Dan, masa nak dekat2 exam tu, I always go for the tutorial rooms. Awal2 pagi dalam kul 8 dah pergi tutor. Study dengan Atul. =)

Sweetness.
Tapi somehow, I am very lucky sebab dapat roomates yang best. We all selalu main gaduh2. Tapi gaduh main2. And floormates yang best. Felo blok pun best. *tapi taklah rapat ngat ngan Umi* Petang2 pergi main basikal semua. ngan roomates Tak pun badminton. Pagi Sabtu pergi pasar. Cari Taufufa. Semata2. Haha! Ahad /Sabtu pagi bangun awal tengok TMNT. =)

Sibuk-sibuk.
Lupa pula nak cakap. Sebab masa sekolah dulu suka pegang jawatan so, kat matriks ni pun ambil lah peluang tu. Takdelah sampai lawan jadi JPP. Tapi masa orientasi tu offer diri jadi ketua aras. Kalau nak tau kerja ketua aras tu apa masa orientation, offerlah diri jadi ketua aras. tak pun nak lagi best ketua blok. Rasa seronok orang kenal. Haha. Ok. niat salah tu. So, lepas orientasi, AJK blok dilantik semula. Sebab dah mencapub masa orientasi tu kan, sepanjang tu jadilah Bendahari blok. Kena pula Angah yang jadi ketua blok kan. So, haruslah saya manja. =) Tapi takde pape aktiviti sgt. Hehe. 

Tak boleh lupa.
Ada satu incident ni. Malam itu saya tidur awal. Dalam jam 2 pagi terjaga. Sebab rumet dan jiran depan tengah bual2 kat tengah2 bilik. Diorang pun bercerita. Bilik I kat hujung sekali. So, dari koridor tu boleh tengok cafe, susur gajah yang orang guna nak pergi kelas, ladang getah belakang blok, blok pentadbiran. view best jugaklah. kot. Then, malam tu, mereka bertiga, diri kat koridor bual2 tgk langit, bintang, bulan, kapal terbang semua. Tiba, ada orang jerit dari bawah. "Yang kat atas tu turun sekarang!" Berlari mereka masuk bilik. Tiba2 ada student aras 1 naik atas panggil mereka. Mereka pun turun. Iecturer tu tanya2 "Mana lighter?" Terpinga2 mereka. Ikut lecturer tu pergi rumah felo blok lain. C4. Kat situ ada a few felo lain juga. Lecturer yang jerit tu bukan felo tak silap time tu. Tak ingat pula jawatan dia. Felo2 lain macam tak percaya cakap lecturer tu, Sebab ada antara felo tu yang ajar mereka. Rupa2nya kan. Lampu handphone pun boleh jadi lighter kalau tengok dari jauh. =)



Gila panjang post ni. Penat korang nak baca. 

The conclusion is, especially for yang bakal masuk matriks, matriks can be a great memory if you make it one. Faham kan? Kiranya cam, lantaklah SPM tu result berapa kan. Tapi kalau kat matriks ni, U bersemangat, pandai susun masa untuk study semua, insyaALLAH dapat revenge balik untuk result yang lepas. Oh lupa. Masa SPm I get 7A's tak hebat. Kawan2 9, 10 lah kan. Masa matriks, sem 1 I get 3. 77. Sem 2 dapat 3.89 kot. PNGK jadi 3.83. Ada one chinese girl ni. SPM 4A's je. Tapi both sem dapat 4.0. Kalau dia boleh, takkan u alls tak boleh kan?

Pahit2 pun ada juga masa matriks ni. Tapi bila pikir balik, dah tak ingat dah pahit2 tu semua. Yang ingat manis2 je. =)

Oh oh. Udein pun ada cerita pasal life dia at matriks. Lagi adventure.  Check it out.

Siapa kata matriks tak best? Sampai sekarang I still look forward untuk pergi balik matriks. Dan tiap2 tahun I go there. =))


Huruf X.

Salam.

Selepas Huruf X, Y ye kawan2.

Sebelum X, dia jadi W.

Tadi takde angin tiada ribut Encik X msg.

Masa awal2 Encik X tu jadi X, saya selalu nyanyi lagu ni.

Jom nyanyi ramai2.

Kalau kawan2 tak suka, maaf lah ye. Dulu2 saya ni peminat Siti Nordiana. Bak kata encik Teh. JIwang! 

Siti Nordiana

Menggenggam Suratan <---ke youtube. klik sini.

Sendiri aku... sendiri
Menyusuri jalan-jalan yang sepi
Terguris hati... menangis
Merempuhi ranjau cinta berduri

Kini tiada lagi cahaya yang menanti
Kerana kasih telah berjauh hati
Tiada lafaz cinta yang dulu untukku
Antara kita nyata makin berbeza

Kalau kutahu bercinta
Detik akhirnya akan berpisah
Kalau kutahu merindu
Ada akhirnya akan terluka

Tidak kudekati dan tidak kuingini
Walau puisi indah membalut hati
Kugenggam suratan yang ditakdirkan
Kutiti jalan lurus tanpa halangan
( korus )
Melewati diriku kenangan cinta lalu
Bersemadi di jiwaku meronta-ronta
Tertinggal padaku hati yang kegersangan
Kehausan kuingin mendakap cintamu

( 1 )
Setiap gelora terdampar
Di hati yang sunyi
Demi cintaku sedia menunggu

( ulang korus, 1 & 1 )



 ok. dah ngantuk dah. nunite.












2010-04-29

Kapal2 belayar.

Salam.

I don't always write about my love life here. Haha. As if I have somewhere else to write about it. This blog is meant as a space for me to fill with my thoughts. And my feelings. Habislah korang serabut baca pasal jiwaku ini. =)

Tapi kali ni rasa nak taip pasal love life ni. Secara general. Kot.

Sebagai sebuah kapal yang sedang belayar dia sebagai kapten, saya sebagai pembantu, macam2 halangan akan datang. Bila kita rasa betul2 macam dah nekad, kata kat hati, aku dah taknak orang lain, aku nak dia je. Macam2 dugaan datang. Satu satu. Dah ok, diuji lagi. Ok lagi, uji lagi. =)

Tapi tu lah, Sanchez pernah cakap, dalam percintaan memang kena banyak berkorban. =)


Ok. Kadang rasa macam nekad. Kadang rasa macam betul ke dia orangnya? Itulah. Kak Ida kata, buat solat istikharah. Ibu pun kata macam tu.

Tapi kadang2 rasa macam give up pun ada. Kalau hari2 jumpa, kalau ada masalah apa pun boleh settle dengan senang. Tapi kalau dah sebulan sekali dua je jumpa, Setakat text je, Tak pun call je memang boleh buat ada salah faham. Maklumat tak sampai. I'm not good in expressing my words, my feelings. lagi2 berkait2 dengan hati. Macam kena confess lah kan. Contoh macam orang tanya, kenapa suka pakai baju warna merah. Mesti ada maksud tersirat kan. Cam ada kenangan indah2 dengan warna merah ke, atau ada perasaan yang orang lain takkan faham ke kan. Itu jawapan yang dia nak. Tapi instead, I bagi jawapan, sebab dia best. See, tak pandai nak cerita ikhlas dari hati.

Nak kata baru menjebakkan diri dalam bidang cinta, tak juga. Jadi bukanlah amatur kan. Siap boleh jadi advisor lagi. Tapi kadang2 kan cakap memang senang. Tapi bila jadi kat diri sendiri, =P 

Kita tengok secara positif, things will be better kan?

Being quiet doesn't mean that I hate. It just means that I'm giving u the chance to miss me. =)










Melodi Bersama.

Salam.

Adik2, nanti kita duet sama2 nak? Hehe. =)



Melodi Bersama
Album : Kiasan Naluri
Munsyid : Amar
http://liriknasyid.com

Duhai kekanda usah membisu
Mengapakah bersedih
Duhai kekanda ku rasa sayu
Mengapa kau begitu
Dinihari petang menanti
Ku kesepian

Duhai adik kau tak mengerti
Mengapa ku begini
Kukenangkan kisah silam
Memori indah bersama
Apakah saat itu mungkin berulang
Ku harap saat itu akan berulang

Kiasan hidup ibarat roda
Kekadang di atas di bawah di atas semula
Redha dan syukur apa kehendak-Nya
Itulah tanda kasih sayang kita

Tutur katamu itu penuh bermakna
Kini hilanglah kerinduan di jiwa

Wahai kekanda tenangnya di hatiku
Melihat wajahmu kembali ceria

Lagu : AMAR
Lirik : AMAR
Album : Kiasan Naluri
Amar (Duet Bersama Adik Mohd Amir Shakirin B. Nasir)







B.e.T.T.e.R.

Salam.

I felt better today. Serious. Had a very looooong sleep. 

Haha. Makin gemuklah macam ni.
Tengah berfikir2 macamana nak lupakan pasal semalam.

Rasa macam bawau pun ada juga. =)

Maybe semalam emo2 sebab exam. And ada benda yang jadi tu.

Mula2 rasa frust. Betul2 frust. Berkali-kalilah juga hujan kan. 

Lepas tu. Haih. Korang tau tak ALLAH itu MAHA PENYAYANG? Tau tak? Kalau tak tau, memanglah.

Betul, ALLAH itu MAHA PENYAYANG. In a blink of an eye je, DIA tunjukkan sesuatu. Dan made me realize untuk kali ke berapa tah.

Menyedarkan saya tentang betapa saya tidak patut kecewa dengan apa yang berlaku. Dan kena teruskan hidup dengan apa yang ada. Yang lepas biar berlepas. Akan datang jangan terlepas. 

Dah banyak kali juga sebenarnya cakap kat diri sendiri, let's move on living with what's left.

Betul. DIA MAHA PENYAYANG. DIA BAGI BANYAK petunjuk supaya saya tak lari jauh dari DIA. Tapi saya yang degil, Buat tak tahu petunjuk2 yang ada depan, belakang, kiri, kanan mata ni. Asbab2 yang DIA turunkan pun banyak. (lebih dari satu, banyak kan?)

Sekarang ni tiba2 rasa protective ngan a girl ni. Tak pernah jumpa. Tapi kadang2 terbump into her dalam dunia online. Jap. baru dua kali je pun. 

Hey Encik E! Kalau I tahu u sakitkan hati girl ni lagi, siaplah. I pergi tempat u tu cari U and and and... siaplah! I ada bodyguard okeh! Hish. Girl tu syg GILA kat U and u... GERAM. 

Ok. Sekarang, siapa nak jadi I punya bodyguard? ke bouncer ke? Ada siapa2 nak tak? =)

Dan sekarang sangat2 harap girl tu reply my msg. PLz plz plz reply.

Siapa kata Sharing is Caring? Orang yang nak share tu yelah kot caring. Yang tumpang kat apa yg dishare tu caring ke? Dah. pergi farmasi Caring. MOga dapat sikit2 perasaan Caring tu.

Yet, I still need to fix something. Moga elok sampai akhir hayat. AMin.  Ok, nak kena pergi kedai mana ea...





2010-04-28

Barang rosak.

Salam.

Kalau laptop rosak, hantar kedai komputer.

Kalau kamera rosak, hantar kedai kamera.

Kalau handphone rosak, hantar kedai handphone.

Kalau aircond rosak, panggil tukang baiki aircond.

Kalau kereta rosak, hantar bengkel kereta.

Kalau gigi rosak, pergi jumpa doktor gigi.

Kalau gigi pecah, pergi jumpa doktor gigi dia buat baru.

Tapi kalau otak rosak, mahu pergi jumpa siapa?
Tadi exam tak boleh buat. T_T
Dah cuba recall banyak2 kali pun rumus taknak keluar juga. 60 markah hilang macam itu. Macamana nak grad ni? Masa exam tak dapat fikir pasal exam. tapi benda lain. Siapa kata pelajar MASTERS hebat? Tipu je semua itu. =(

Kalau hati hancur, mahu pergi jumpa siapa?
Tadi pergi jalan2. Nampak surat. Baca. Tiba2 hati pun terjatuh. Terus pecah.

Terus teringat ukhwah. Persaudaraan.

Saya dah tahu jawapannya. 






Ikhlas dari hati.

Salam.

Aku manusia hipokrit.

Hanya mereka yang tahu yang tahu.

Aku sedih. Tapi aku kata, aku gembira.

Aku kecewa. Tapi aku kata, aku bahagia.

Aku marah. Tapi aku senyum.

Aku menangis. Tapi aku ketawa.

Aku rasa negatif. Tapi aku kata yang positif.

Salahkah aku? BUkankah kita patut berfikiran positif?

Dan sekiranya kau benar2 tahu apa perasaan aku, ketahuilah kau sangat istimewa. Kerana kau tergolong dalam mereka yang tahu.

Dan tadi di FB aku letak =)

Kalaulah kamoo tergolong dalam golongan 'mereka yang tahu'.




kepada kau.

Salam.

Aku mahu kau gembira.

Senyumlah...

Kan dah selesai.

Kita sudah sepakat kan?

Hati, kuatlah.

Betapa aku mengharap saat-saat ni, kau diperbuat daripada besi.

Dan senyuman kau tu ibarat satu tatu yang takkan padam sampai kau mati.

Walaupun kau sangat2 kecewa dan bergelen2 airmata mengalir.





2010-04-27

Criminal Minds punya cerita.

Salam.

 Let me start by giving this one quote.


No matter how dark the moment, love and hope are always possible. George Chakiris.
I got it from this one tv series called Criminal Minds. At the end of this episode. Criminal MInds ni macam those kind of series yang pasal forensik2 tu, Ala2 CSI, NCIS, Numbers. Geng2 tu lah. Tapi dalam banyak2 watak dalam criminal minds ni I paling suka yang guy yang psychologist tu.
Just watched it. Haha. Padahal Exam lusa. Gedik, kan? Kat TV laaaa... =P

A short brief about this episode. Serius. Episod kali ni betul2 buat saya rasa terharu. Ok. menitis sikit air mata. Sebab ada adik yang tengok juga jadi kena control macho lah kan. 
SUmmary ni bukan ikut flow cerita. Harap maaf. 

Ok. kisah kali ni pasal ada guy ni. Dia cam tiap2 tahun membunuh ada perempuan. Ciri2, warna rambut, cara pembunuhan semua sama. Kat tempat sama. Buffalo nama tempat tu. Cumanya dia ada penyakit. Apatah nama dia. Sorrylah. Part nama2 scientific tu susah sikit nak lekat. Nak bagi space untuk teorem2 dan rumus2 maths dalam otak ni. Special untuk Risk Management dan Investment. Ok. Then pembunuh tu bagi video lah kan kat polis. ada part tu pembunuh tu tulis help me. 

Oh. pembunuh tu macam ada kamera kat speks dia. So orang yang masuk dalam rakaman dia tak sedar yang mereka dirakam. Dia macam pembunuhan tu jadi rutin tiap2 tahun. Sampai satu masa tu dia nak diri dia dihalang. 2 years before dia bagi tape tu, dia ada bunuh ada perempuan tu. Dan ada saksi. Anak dia. Tapi dia tak bunuh pun. Plus, anak dia tu blind. 
Thensomehow yang pembunuh tu nama Vincent. VIncent tu selalu jumpa budak(Stan) blind tu. Ada hint dalam episod ni pasal tarikh 29. tarikh 29 tu birthday Stan. Vincent selalu tolong Stan bina2 benda. Termasuklah Ferris wheel. So, ada part tu Vincent jumpa Stan adn cakap, "tonight." Sambil buat bulatan atas tapak tangan Stan. Sebab time tu birthday Stan. Tapi few hours before dia bawa Stan tu dia kena tembak dengan samseng jalan. So dia cederalah kan. On the way tu Vincent secara tersirat explain kat Stan napa pembunuh mak Stan tak bunuh Stan. Stan cakap, "I wish he killed me."
Part terharu tu. Vincent bawa Stan pergi Ferris Wheel. STan pegang tangan Vincent.
Stan : DO you see it? Is it the same as ours?
Vincent : Yes. (sambil pegang pinggang dia yang kena tembak tu)
Stan : Let's go.

Sampai kat Ferris Wheel tu, Vincent cakap kat yang kemudi Wheel tu suruh berhenti kat part paling atas. sebab Stan nak.(Time ni ingat Vincent nak bunuh Stan)

Stan : Can u see the stars? Is it pretty?
Vincent : Yes. Thousands of them. Bend forward to grab them. 
Stan pun bend forward.
Vincent pergi bisik kat telinga Stan, "Never wish to be killed" berkali2. 
Stan : Why?
Vincent : Because you are special.
Stan : How special?
Vincent : You make me see.
Then Vincent grab tangan Stan and pegang. And mati. Sebelum tu dia cakap, " I'm Sorry."
Pastu polis pun datang suruh Ferris wheel tu pusing. And Stan jerit2 Vincent. And Stan tanya Derek(FBI), " Did he killed my mum?" Derek diam. 
Ok. Vincent tu ayah dia bunuh mak dia yang caught red handed curang kat rumah sendiri. Dan Vincent nampak incident tu. Dia rakam. And ulang2 kali tengok. SO, macam dia rasa Stan tu cam sama dengan dia. Iaitu mak dibunuh. 

Haha, tak tau korang faham ke tak. Stan tu budak lelaki yang umur dalam 11 tahun kot. tak sure. 

Tapi tu lah. Ada mata tak semestinya dapat melihat. Melihat dengan hati.






2010-04-24

s.t.u.d.y. ok?

Salam. 

Yesterday, something bad did happen. I lost my mood. But today, I'm trying to look in the bright side of it. People makes silly mistakes. ANd what happened has already happen. Regretting it wasn't the only thing I can do. Instead, life still goes on. And the sun will keep shine on. So does the time. It goes on ticking.

I'll keep what happened to myself. There are some things better to be left untold. But it has nothing to do with Encik. NOTHING. JUST me. =)

So, here I am. Trying to collect back all the strength and live my day out. I cannot go on moody all day long. Plus, I'm at home.  Being moody in front of your loved ones? Crap. 


Things will be better. Soon. I hope. So....... Where are u my notes? Come back to Mummy.

Today I left this song repeatingly played in my music player. Takkan berpaling dariMU . An inspirational one.



2010-04-23

I just wanna.

Salam.



MOOd, please come back.

I just wanna study for my exams.

I wanna score this semester.

I wanna grad.

I wanna get a good job.

I wanna live life to the fullest.

I wanna be happy.

I wanna treat others nicely without thinking the consequences.

I wanna do things right.

I just wanna...




I won't stop.

Salam.





If ur going to say bad things about me, go on. 

I won't stop u. 

I know I can't.

I already have a bad name. 

And explaining them doesn't mean that u'll believe me, don't u?




p/S: I know that it's not good to write a post if ur not in a good mood. COz it will make u look stupid. Yet, I still write it.    Cepatlah semua ni habis. I wanna finish my studies and go work somewhere farrrrrrr away. sarawak. or sabah. nak tukar no fon semua. email semua. nak tutup fs, fb. Nak buang semua kenangan jauh2. Nak lupakan semua dan mula hidup yang baru. 


 







Just 3 words.





















































Stop this crap.



 

Another wedding.

Salam.

Last Sunday I went for another wedding.

A lecture mate's brothers wedding. Understood? Ok. I rephrase it. I have this lecture mate. And it was his brothers wedding. Two of them. And twins. Interesting tak? Bukan selalu we can see twins getting married together. Went there with my lecture mates while I was a Degree student few years back.


And... It was truly nice. BEing with the friends while you were studying in Degree. And the best part is that, the boys guys looks bigger! I mean they look makin tembam and berisi. Ye lah. Masing2 dah berkerjaya kan. Dan makan pun dah pandai cari makan kat kedai sedap2. And masing2 macam staying kat rumah sendiri. Ulang alik dari rumah sendiri pergi tempat kerja. Haih. Siapa yang boleh resist Mum's cook kan? Me either.

On that Saturday night, Luckily I was gigih enough to stay online after a journey back to home sweet home. Come on lah. Penat ok naik komuter 2000++hours and arrived home around 2200 hours. Tu lah. lain kali bertolak balik lepas Maghrib lagi. kan dah... Ok. Then I noticed that I was invited. Terus macam, ok. I wanna go. Texted the friend in charged. And I'm on. The meeting place is at Batu Tiga. Just one station away from my place.

Funny. And It's  normal when you go for a wedding and you're not married, for to be asked, "Who's next?" We'll see who's next. But it's NOT going to be ME.

In the morning, I tagged along Daddy to watch smallest sister. She went for a competition. Hafazan dan terjemahan. As a representative of her school. Amongst other contestants, she's one of the smallest. Mummy and sister went earlier. I revenged. I myself get to go date with Daddy that morning. While me and Daddy walked into the school, the competition is in an Islamic school nearby Subang Parade. Masjid Darul Ehsan. Some people watched us. (Perasan) But I loved the way if people thinks that I'm Daddy's wife. I don't know why. But I loved it. Haha. =) Around 10++am my sister did her part and we went back home.

The wedding is in a hall in SHah Alam. I forgot the name of the hall. But we went for the wrong wedding 2 times. And finally we get it right. Soooooo adventurous. And as the trip to Gunung Ledang past 2 months, someone is late. And we almost had an accident. I mean ALMOST.  Despites that, I'm happy. =)

After the wedding ends, I went back to Subang Jaya. Mummy is sleepy. So I took my own sweet time to go ride a bus. The bus ticket is RM1 now. Cheaper. I don't know since when. The bus stopped somewhere farther than where I'd expected. Walked in front of my secondary school on my way back. And I still have my time flashing back those memories. Those times where I walked myself back home after school. After my duty shift as a Librarian in the evenings. Sweet ones. Naughty ones.  =)

Too bad that Nazzrin didn't tell me earlier that he's planning to visit me in Bangi on Sunday. If he told me earlier than Saturday midnight(the next day is Sunday) and through phone and not FB, at least I can still consider. Sorry to say that I don't really like it when some people spreading words about gathering through online where else if it's so important, why not through phone instead. Unless you don't have that person's Phone number. Or that person doesn't respond through the Phone. But what to do, things happens. =) *I need to text them*

Nothing much to be shared. So, adioz amigos~

Pictures? I don't really like posting pictures. Hehe. And I didn't take it from my friends yet. Sorry.








2010-04-22

Pandai tupai.

Salam.


Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.

Debuk. Bunyi kau jatuh.

Padan muka. =P

Tu lah. lompat2 lagiii...


2010-04-21

Nak jadi kejam boleh tak?

Salam.

FYI, cik cahaya ni mood nya berubah2. Kadang happy. One second later, moody~
Tak percaya? Haha. tak paksa pun.

Tapi... quite a while, I can still control my mood. Marah camne pun still leh maniskan muka. Tapi dalam hati, @#$%^& pun ada. Kadang2 kita kena jaga hati orang lain juga kan. Kadang2 jujur je lah cakap, "beta murka!!!". Oooops. tercuri ayat cik Anggun.

CUmanya, lately ni... MOod kata: Malas nak ambil kisah pasal orang lain. Evil kan? I wanna be in my own world. People that cares will ask, "Are you ok?". People, I'm doing good. Just mood sekarang kata malas nak busy body hal orang lain. Malas nak tanya macam2. Malas nak sebuk2. Malas nak cari orang suh mereka dngar my stories. Macam2 jadi sebenarnya. Tapi... tu lah. Malas.

Even, since kejadian kat MId yang dua2 fon tak le on sebab satu memang prob satu lagi battery habis tu, I left my phones vibrate sahaja. MEaning, kalau ada org call, or message tidak akan berbunyi. Just vibrate. So, macam tak sedar lah. Sorry. And nak text sape2 pun Malas dah. Lately rasa cam takde kepentingan pun ada fon. Nak campak jauh2 pun ada. Haha. Kejam kan?

Nak jumpa orang pun ada rasa malas. Someone ajak hangout tapi... I know ada yang marah with my actions ni. But I need my space. Ada masanya, I just do what I wanna do. I don't give a damn about what other people felt or think. And this is the time. Lepas I went for MPPB nanti lah I reschedule balik my meetings. (Meetings cam dah bekerja apa je kan?)

What's keep revolving in my mind is that:
1. I need to study for my 2 papers on 28 and 4th may.
2. Regarding facilitators (is this spelt correctly?) for selangor matriculation. I don't know where to find more people.
3. Watch out my daily food consume.
4. Watch out for my acne.
5. About where I'm staying after 28th of April.

But there are certain times I still care. So somehow, I still look forward whether my fons have a msg or a missed call. So, jgnlah pula rasa taknak msg atau call because this post. Kejam mana lah sangat cik cahaya nih boleh jadi. =)





Tak tau.

Salam.

Kalau dalam exam, kita tak tahu nak jawab soalan ituh, samaada
a. Biar kosong
b. Goreng2 jawapan. Kot2 dapat markah ke kan.

Tapi dalam life, Kalau orang tanya soalan, kita tak tahu, kita jawablah tak tahu, kannn? Kadang2 disusuli dengan harapan, orang yang tanya tu dah tak tanya dah. Tol tak?

Dan orang tu mungkin akan tukar topik ke apa ke kan. *harapan*


Tapi... Kalau kita tak tahu, dan kita dah kata kita tak tahu, dan mengharap agar orang tu tukar topik lain ke kan...

Last2 orang tu tanya... Nape tak tahu? Then, nak jawab apa?

*lalala*

2010-04-20

fasi KMNS. roger roger.

Salam.


korang... 
fc kmns batch 0607, 0506 dan ke atas, 
kalau korang sayangkan diri sendiri kan,
jom la jadi fasi laaaaaaagi. 
kali ni kat kolej matriks selangor. 
tak yah lalu bukit putus da. 
jom laaaaaaaaaaaaaa~
6hb-15hb mei 2010. 
jomlah tambah kenangan kita bersama. ♥ ♥ ♥ 
 
Sila beri details anda (nama, ic, alamat, course/universiti, no handphone, batch di KMNS) kepada Abg Bad di---> mr.msbadri@gmail.com
 
 

2010-04-19

Sayu.

Salam.

Petang semalam naik kereta Syafiq terdengar lagu Nadiku.

Petang tadi cari lagu tu and ulang2 pasang lagu tu.

Mood: Sayu + T_T


Perasaan yang datang masa prog jun tahun lepas lepas datang balik.

Perasaan saya mahu sangat2 tolong tapi...




Tapi... Kena redha. =)



Petang tadi.

Salam.


Dalam tengahari tadi I dan Mummy dan adik2 I pergi jalan2. Girls day out lah kannn. Memandang kan fon yang kekosongan battery, I tinggalkan dua2 fon I kat rumah. 

Yang Celcom charge. Yang maxis masuk waiting list. Sebab I malas nak cari charger2 lain yang ada kat rumah. Dah lambat dah time tu. Sister dok tanya banyak kali Kakla nak ikut tak. Kakla nak ikut tak. Kakla nak ikut tak. Sebab borak kat fon lama sangat. haha. Lantaklah. 

Then pergilah. Dengan berbekalkan purse yang ada RM6 sahaja. (Habislah ibu kena pow).
Balik rumah penat2 dalam jam 3 petang tu, tengok fon kejap.
Eh, Encik M1 call. Selalu kalau Encik M1 call, macam ada hal mustahak. So I pun cepat2 call Encik M1 balik. 




Lebih kurang camnilah kisahnya. Lebih kurang ok. sebab tak ingat dialog yg sbnr. Lain kali kena rekod ni.
I: Hello.

Encik M1: Haluuu. 

I: Kenapa call?

Then Encik M1 pass kat orang lain. Suara dia cam Encik M2.

Encik M1: Hello? Hello? Hello? Hello? Hello? (Berapa banyak hello pun I tak ingat. Tak sempat nak kira. Bukan I tak reti kira OK. Tak sempat je. Sebab dok fikir suara tu macam kenal and apahal diorang ada bersama ni.)

I: Eh, sapa ni? Sapa ni? (Padahal cam suspek Encik M2 dah.) Korang kat mana? 

Encik M2: Kat mid.

I: Nape korang kat mid? Tak aci~ 
.
.
.
Encik M2 pass kat Encik M1.

Encik M1: Siapa suruh tak on YM semalam? Tadi call pun tak angkat.
HUwaaaa... Kejam. Time I takde mood nak online online ni lah korang sibuk nak discuss kat waiem nak ngedate ngedate. 

I: Alaaa. Tadi fon habis bateri. Pastu tinggal kat umah caj. Dua2 tinggal.

Encik M1: Padan muka.

I: Ada siapa lagi?

Time bila tah Encik M1 pass kat Encik M2 lak. Seb bek lah I tau suara korang ni. Haih.

I: Ada siapa lagi?

Encik M2: Siapa suruh tak datang. haha.

I: Kejam lah korang.

Encik M2: Normal lah.

I: Taknak normal. Nak abnormal. Tanak kawan.

Encik M2: Tanak kawan sudah.
Grrr. I tau lah u tau I tak boleh kalau tak kawan dgn u alls kannn. Lantaklah siapa orang ketiga tu kan. 5 minit lah juga perbualan tu.
.
.
.
Then letak fon.




Nak sedih pun tak jugak. Sebab benda dah jadi. Tiba2 nak rasa terharu boleh tak? Sebab Encik M1 ingat nak call I. Haha. Perasan! Nanti buat lagiiiiii!






P/S : M1--> Muhammad        M2--> Muhammad

cute lah korang ni. haha.
=))





BApak dah habis kem.

Salam.

Bapak dah abis kem.

tidak!!!!!!!!


fyi,
bapak=kawan yang treat me like i'm his daughter. Dia tak sabar nak kahwin and ada anak. lagi2 dah belajar subjek parenting.

Daddy=my biological daddy. Yang nama nya at the end of my name in IC tu.

Harap jgn salah faham.


Karma.

Salam.


What goes around comes around.

Now I'm feeling what someone else is feeling.

Taubat taknak buat lagi macam tu.


Ok Cik Cahaya.

Sayangi diri anda dan orang lain berpada2.

Tgk dari jauh je okie? Okie.





sanchez.

Salam.





awak kata jgn hilang. jgn lari.




tapi mana awak?






sorry.




klu sy ilang lg, bkn slh awk.



2010-04-18

lari2. LAGI.

Salam.














































Nak lari2 lagi.


















Macam dulu.






Tak kenal.

Salam.

Pernah tak bila tgk seseorang rasa dah tak kenal orang itu dah?

I did.

When I look into the mirror, I don't think I knew that person anymore.

Singing Reflection over and over again.


Kerja gila.

Salam.

Pernah tak buat kerja gila?

I did.

Yesterday. Haha!

2010-04-16

buka buku.

Salam.


Buka buku baru?

Lupakan salah faham lepas?

Hati sakit.

If only it's as easy as that.

It will took me a while.

Masih syg friendship itu.

Tapi, I need time.


So...... Jom main game!
assignment dah siap. hehe.



Weekends.

Salam.


It's Friday. And my next exam is 28hb. Like more than 1 week more.

So I have plans.

1.
I felt like going to visit Sanchez at Ayer Keroh. But yesterday when I texted him asking whether he is busy or not, I cancelled the plan. Because he is busy. And I don't want him to force himself to entertain me if I did go visit him. No. I'm not going there just because to meet him. Coz I can meet Kakak! And... of course I'm not going alone. Plus I promised to visit him during his studies. But he'll be finishing it by May. So, I have another unkept promise.  

2.
I felt like going to Manjung. Coz that lil girl gets the offer of doing matriculation. Penang. And... the registration will be on 10th May. Coz at first I'm thinking of going to visit her after the orientation week for matriculation. Since I'll be involved with the orientation week. And... thinking of, I can visit that lil boy at Manjung also. But suddenly this came up. Thinking again, I might not go there. Coz I don't have any idea of who I should ask to tag along.

3.
Meeting Encik. But somehow. I didn't tell him anything about this plan. So, maybe not.

4.
HOME!!! This is the plan I'm going for since last week. A'idah told me this," Akak rajin balik umah ek lately" Yup. Lately I keep goimg home when weekends arrive. And this time I might bring back some stuff to be left at home. BEcause this semester is going to reach the end soon. Homey, get ready. You're going to be stuffed up with my stuff! Haha. But I don't know when to go home. Today or tomorrow?





Ada masa nya...

Salam.


Ada masa nya...

Kita tersilap kata.

Kita tersilap andaian.

Kita tersilap langkah.

Kita tersilap faham.

 
Lantas...

Ada yang terluka.

Ada yang terguris.

Ada yang kecewa.

Ada yang sedih.



Dan bila hati terluka, terguris, kecewa atau sedih,
Bersabarlah.

Pasti ada hikmahnya.

Redhalah.
Kerana setiap hambaNYA akan diuji.


Saya dah buat orang salah faham. Effectnya, dia salah andai. Dan saya terluka dengan apa yang terjadi.

Saya tahu apa saya perlu buat.

*KENA NEKAD*








Dream.

Salam.



Dreams can come true, don't they?


=)

2010-04-15

Buntu.

Salam.





Saya Buntu.




Need to decide. Again.


T_T





I'm giving away Contact lens. Anybody interested?

Salam.

Ada tak anybody nak beli contact lens?

Soft lens. Brand Acuvue. Tiada color. Tiada Astig, Tiada silau.

Ada 2 kotak.

Power 4.75 and 4.50 each.

Each box ada 6-1=5 pieces. BEcause I already used 1 piece from each box.

Price can nego. Ok. Ok. I bagi free je lah.

I bought it for Rm50 each box. (Rm50 ke Rm40 tah). Tapi sekarang ni tak nak guna dah. Sebab tu nak give away. Sayanglah hendak buang. Boleh guna lagi. Tak buka lagi tau. I mean the contact lens tu lah. Kotak tu mmg lah dah buka. Urm. Faham tak?

Nak bagi sister, sister sebelah mata 4.25 and lagi sebelah 4.50 takut nanti endangered her eyes pula.

Calling once.

Trice.

Anybody?

Anyone?



2010-04-14

Sampai bila nak lari?

Salam.

I bet, semua orang pun ada bad memories kan. Dan from those bad memories tu, sedaya mungkin nak DELETE semua tu dari ingatan and nak DELETE orang yang terlibat tu dari LIFE. Dan for sure semua orang pun akan ada trauma2 yang tersendiri. Tiada? Tiiiiipulah. Okay. Okay. I believe. =)

If only life is just as simple as that. Macam bila tulis post kat blog. Tak suka, delete. Tak suka, sorokkan dari orang lain baca. If and only if.

I have those feelings. Masa lepas SPM dulu, I was forced to join ada program ni. Dari program tu, I made friends with loads of people. Dan dari ramai2 tu  I have these few people yang somehow throughout life, makes me feels traumatic with them. Cam seboleh mungkin nak laaaari jauh2 taknak jumpa diorang langsung sampai lah mati. Sebab tak suka. Takut. Fear. Semua2 yang negatif pun datang. (Macam bila jumpa maskot. Maskot tu tak buat apa pun tapi perasaan nak lari jauh jauh tu sangaaaat lah tinggi menggunung) I still have friends from that programme yang I still keep in touch. So, we gathered end of last last year. And somehow, those people yang I don't wanna meet tu came. (Those - more than 1) Luckily, I have my sister tagging along. Thanks sister. COme on lah. Sampai bila nak lari, kan? Sebab those person tu pun are making friends with my friends. So somehow akan jumpa mereka lagi. I just hoped that mereka dah berubah. Dah tak macam suka paksa2 orang. I really hated those people that forced me doing something against my priciple. Ok ok. kadang2 tu bertolak ansurlah juga, Tapi kadang2 mmg tak boleh. So, bila tak boleh tu and people keep forcing me, I will be like sgt2 marah tapi cuba lagi nak bermuka manis. Yup. Hipokrit. I hate when I'm being hypocrite. And the next time, memang jangan haraplah I nak ajak jumpa insan2 itu lagi. Sebab TRAUMA. Melainkan TERPAKSA. (Macamlah I ni perfect sangat kan?)

Dan semasa program tu, I was naughty friendly sikit. Cubalah bayangkan. Form 1-3, tak mix dgn boys sgt. And then form 4-5 masuk ALL girls boarding school. And jadi PRS. So, masa program tu macam, making friends; girlfriends, boyfriends and macam extrovert sikit. SIkit je. Hehe. Alaaaaa. Buat2 lah percaya. =P

So, masa gathering last2 year tu, those peeps yang datang pun macam mengungkit my story masa programme tu. Haih. Tu lah. Siapa suruh jadi gatal friendly sangat. Tapi that's the past. I dah moved one with my life. And happier with what I have currently, Families, families families and and and macam2 families lah.

It's just that, these past few days I found group made specially utk programme tu. So I joined it. In FB, I didn't use my nickname masa program tu. So they was like, which one am I, which one are you, can you describe yourself. Bila nak describe, takkan lah nak ungkit balik apa yang dh lepas masa program tu kan? Kisah tu kan patutnya dah tanam dah. (mesti u all pening kan). Takpe takpe. Diorang dah tengok gmbr dah. So diorang macam kenal lah. kot. Hehe. Cumanya... Those yang I'm running from tu tak add me as friend lagi. And I'm afraid they might add me. Betul2 afraid ni. (Menggeletar). And even my bestfriend from that program boleh nak ugut nak suggest me to those people. Sangat kejam. Apa punya kawanlah kan. Tapi tu lah. Dah kata kawan. Jadi kena SABAR BANYAK2 dengan dia. Haih.  

I don't know whether by joining that group is a good decision or not. I really hope it's a good one. Setiap yang berlaku ada hikmahnya, kannnnnnnn?

Adakah melarikan diri daripada mereka means that I'm being mean and not fair to them? Tapi mereka beri saya trauuuma.

Okay. Okay. Fikir positif. EVerything will be ok in the end. If it's not ok, it's not the end.

So, cahaya, sampai bila nak lariiiiii? Face it girl. FAce it.

Nak pergi belajar silat dari bapak+basri+akmal+iyah lah macam ni. =)



BAck~

Salam.

Ada orang tu dah abis sekolah.

Dia dah start cuti.

Selamat bercuti~~~

ABislah nanti dia dapat sentuh kereta+laptop.

Moga kamoo cemerlang dan Lulus dengan warna berterbangan(Pass with flying colours) untuk peperiksaan kali ini. AMin.  =)

Masuk UKM tau.

I nak kahwin. =)


Nak jadi cerdik dan cantik?

Salam.





Yufi buat post tentang nak jadi cantik tak.

Saya nak buat post tentang nak jadi cerdik tak pula.

Siapa nak siapa nak siapa nak?

Ada adik selitkan dalam email dgn dia baru2 ni.

Marilah kita sama2 ingat mengingatkan. :)

Dari Abi Ya'ala Syaddad Ibni Aus R.A, dari Nabi SAW bersabda: "Org yg cerdik ialah mereka yg membentuk dirinya selaras dgn agama, dan beramal utk persediaan sesudah matinya.
Manakala org yg bodoh ialah mereka yg menurut keinginan nafsunya dan berangan-angan yg Allah akan melaksanakan segala cita-citanya"
----(Hadis Riwayat Tarmizi).







dan ini yufi punya.
.
.
.
sape nak jadi wanita cantik?? (cepat2 angkat tangan...)
huhu...

ade kawan anta msg. terharu n bersemangat lepas baca....

WANITA CANTIK MENURUT ALLAH ADALAH:

    melukis kekuatan melalui masalahnya
      tersenyum di saat tertekan
        tertawa di saat hati sedang menangis
          tabah di saat terhina
            mempersona kerana memaafkan
              mengasihi tanpa meminta balas
                bertambah kuat dalam berdoa dan pengharapan ILLAHI semoge kita berada dalam golongan orang2 yang beriman dan beramal soleh...aminnn....LILLAHITAALA..(^_^)



Stokastik. tu apa?

Salam.

Tadi pagi I ada exam stokastik.
Rasa sangatlah malas nak study.
Dengan tak habis study, boleh lagi nak tidur2.
Asalnya nak tidur jam 12++ dan Minta Boolat kejutkan jam 3 pagi.
Then boolat kata taknak. *rajuk*. Last2 jam 325 pagi dia ada misscall dua kali.

Tapi I tak sedar sebab I merajuk dan tolak handphone Celcom jauh2. Siap biar bervibrate lagi.

Actually dah lama juga Phone tak berbunyi.
Tapi sekadar Vibrate. 
Ada lah juga biar bunyi.
Tapi jarang.
Since Kejadian Pergi mid dan dua2 fon tak boleh guna tu.
Then nasib baik pergi lepak study kat bilik junior.
Dia tidur lewat.
So dia pun bising2 suruh bangun.

Check FB, boolat tag nama. Dia kata macam ni,

XXXX XXXXX, adik anda ni telah mengejutkan anda tepat jam 3.25pg. tp tiada respon. harap maklum~ 

sweet~



Exam tadi?
Serius. Sangaaaaat banyak berlebih masa.

Sebab tak tahu nak jawab apa.

Hahaha.

Nak tipu2 buat cereka pun tiada isi.

Rumus2 pun sudah lupa.

Hai Encik Chapman Kolmogorov, napalah nama U ni menarik sangat sampai lecturer I ulang2 U dalam exam paper tadi?

Dapat sekurang2nya B pun dah sangat bersyukur.

Sekarang perlu siapkan assignment R.M.




2010-04-13

Esok final stokastik.

Salam.

ta nak bangun tidur.
ta nak pergi mandi.
ta nak study.
ta nak pergi exam esok.
huwaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


2010-04-12

akmal+hazim.

Salam.

khas utk akmal(adik)+hazim.

happy burfday~

Moga pjg umur.
Murah rezeki.
happy always.
sihat selalu.
success sokmo.
konvo degree tahun 2011.
bahgia dunia akhirat.
dan... kahwin cepat. =)



Kisah hari ini. Kami sayangkan aida. =)

Salam.

Tengahari ini, saya dan bulat buat ini. Bulat start it first. Kami sygkan Aida. =)



cute kan? =)



Twilight on Sunday night? LOL

Salam.

Last night, I planned to sleep early.

But somehow, something else turn up.

I went blog hopping. And reached this guy's blog. The Bogus Circus.

I came by the post where he talked about Twilight.

I told sister and suddenly we ended up watching someone else reading Twilight. At Youtube. But he didn't finish reading about it till the end yet. Currentky until Chapter 12. Nerimon's channel.  Oh oh. Dia ada cursing lah juga. Just to warn you guys earlier in case you guys wanted to check it out.

Try lah check out. FUN. He studied twilight and macam2 books lagi as if it was Shakespeare's work. Ye lah, orang belah sana kan kena study Shakespeare. (sini pun)

I didn't read Twilight. So watch people read Twilight pun ok juga. Haha.

Hilang sekejap stress.

Pagi ini bangun and then, OH noooooooooooooooooooo! exam lusaaaaaaa!

Tapi sempat lagi nak blog. Lol.

Ok.

Kena tolong smallest sister sikat rambut.

Daaa~





2010-04-07

Friendship is about...

Salam.

Salam.

Yesterday she called.

Every one have their ups and down.

So do I.
So do you.
So does her.

=)



Friendship is about accepting ur friends the way they are.
Even how bad ur friends are, keep it to urself.
No good to spread the words.
Coz u urself are not perfect either.

Friendship is about reminding each each other.
There are times where we forget.
And that's when u, as a friend should remind.
Because u remembered.

Friendship is about trying hard to be there.
When ur friends cried out your name, you try hard to be there.
Eventhough you yourself are not doing good.
Sometimes it's not how happy u are that counts.
Instead, it's about how bright ur beloved one's day u can do.

Friendship is about listening instead of hearing.
Just to lend ur friends ur ear are more than enough.
Give them suggestions.
Instead of blames.

Friendship is about helping each other out.
Even when the sky is dark.
And the storm had come.
Guiding each other to the right road.
BEcause every cloud have a silver lining.

Friendship is about saying the right things u wanna hear.
Everything is going to be ok in the end.
If it's not ok, it's not the end.

Friendship is about love and care and everything that makes the world goes on spinning.
Coz u know ur always have a friend to turn to when ur lost.

I may not a good friend, but I tried to be one.


So dear friend, I wanna tell you this since I still remember.
Don't give up.
You have a looooong wayyyyy to go.
There's always a way.
Maybe, u just not in that way yet.
ALLAH always knows what's best for us.
HE always knows.
ALWAYS.




*I don't know what kind of poem I wrote up there. Macam merapu je. Hehe. =)*


Lupa.

Salam.



Aku selalu lupa.

KAU hantar dia, mereka untuk mengingatkan.

Terima kasih Tuhan.

Alhamdulillah ku ucapkan.








Pandang2.

Salam.


Aku pandang.

Kau pandang.

Aku tanya.

Kau tanya.

Dua-dua geleng.

Siapa yang akan jawab?



Berkesan kah study group?







Rindu nak study di Library. *sigh*


2010-04-05

4 perkara sihat. =)

Salam.

artikel copy tampal.
.
.


Empat perkara menguatkan badan 
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan 

1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata 

1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata 

1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran

1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

CARA TIDUR:
1. TIDUR PARA NABI - Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH - Miring ke sebelah kanan untuk
memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA - Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN - Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Peringatan : Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki.Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah. Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/ Jin Betina.Tidur dgn tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain. Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin. Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai "bapa-bapa angkat" mereka ketika kita bersetubuh dulu.


2010-04-04

Jangan jadi wanita begini.

Salam.

I found this somewhere.
.
.
.
Dicatat oleh Imam Al-Ghazali

"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, iaitu wanita yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah."

Wanita Ananah:
Banyak mengeluh & mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah:
Suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, "Aku membuat itu keranamu."

Wanita Hananah:
Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah:
Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah:
Ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia
marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkan
bahagiannya.

Wanita Syadaqah:
Banyak cakap tidak menentu lagi bising.


Homeeeeee!

Salam.

I'm at home. =) Since Friday actually. Why go home? Influenced by Che' Qah. She went home. So, I felt like going home also. Haih. Where else I have a discussion with Kak Atie. On Mondayyyyy. Stochastic. And and and the cafe is close until 15th of April! If I didn't loose weight, I don't know then.

And I bought 4 books from MPH. Yes, i know I have 'a lot' of money. Mr Celcom says, "Assume this as an investment. For future." And in my room, I have loads of books to be read.

  • 7 Best Things Smart Teens Do. ( I have this book since... my secondary school)
  • Tentang Cinta
  • Malaysia Melangkah ke Hadapan
  • Quran Saintifik.
  • Andalusia
  • Kombat 1515H(didn't remember the exact title)
  • The Kite Runner
  • My Sister's Keeper
  • Aku Terima Nikahnya
And the list goes on...

Happy at home. My brothers are back also.



 
Wrapping a wedding gift. =)


Lately, the famous question is: "When are you getting married?" Helloooo! I didn't even finish my studies yet. Wanna finish them first. Then work. Then I'll think about it.

Even my little sister keep asking.

Aisyah (8 years old): Kakla, bila kakla nak kahwin?

Me: Alaaa. lambat lagi lah.

Then one day, she said:
Aisyah: Kakla, boleh tak kakla tak balik sekolah? Kakla dok kat rumah je?

Me: =)

Then it gives me an idea.

Me: Aisyah, kalau Kakla kahwin cepat, lagi cepatlah kakla jarang balik rumah. Keluar dari rumah.

Aisyah: Kalau macam tu Kakla kahwin lah masa Aisyah umur 10 tahun.

Me: 10 tahun? Lagi 2 tahun je pun.

Aisyah: Kalau macam tu, masa Aisyah 12 tahun lah.

Me: Lambatlah pula.

Aisyah: Tadi Kakla cakap cepat, sekarang lambat lak.

Me: =)

Kanak2 sekarang semakin pandai kan?



Fakta: Aisyah adalah seorang adik yg sangaaaaaaaaat manja. =)






2010-04-03

IDK.

Salam.

These few days, I was sooooo happy. To have back my big family. Guess I missed them a lot. But then, May is just around the corner. It means that, there's going to be gatheringsss again.

Hey Mr Facebook. I don't know why you existed. Being able to communicate with that little fellow studying in the southern area makes me happy. It's not that I'm not being grateful with what I have currently, but knowing that I get more makes me happier. But. Somehow. I don't know why when it comes to this brother, I easily felt slighted. Is it the correct word? terkilan. I saw something. And the next thing I did is that, I untagged my name in one of my favourite pictures. I deactivated my account. And here I am.Blogging. Childish am I? Let me be.

And this past few days, boolat wrote something in his blog. About our big family. I'm speechless. Makes me love you even more my-big-but-little-brother.

I have a special exam on 10th of April. I hope that I'll pass. With flying colourful colours.

And Stochastic exam is on 14th April.

Dates. Dates.

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681