Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2016-10-18

Sesak kali ini.

Dear,

Tadi masa amek Aydan, he's the last amongst his classmates masa balik. So teacher dah bawa dia ke depan tunggu with other classes. Aydan muntah sampai dua kali today. Due to his phlagm. Nak buat macamana lagi eh nak bagi hilang phlagm? My time is limited. Balik kerja, Aydan dah nak tdo. So tertdo sekali. Bangun 5 am siapkn brg nk hantar Aydan to school. Itupun kalau bjaya bangun 5am. Kalau tak, 6 or 630 jugak. Weekends takde kat rumah. My favorite weekend is staying at home golek2 with Aydan depan tv doing nothing. With the morning, I've dobe my laundry. And kalau sempat, pagi tu dah g grocery kejap. That is the best. Takyah sampai nak gi Perth ke NZ bagai. So now, Aydan tdo bunyi2, kalau lepas pukul 12 mesti terjaga dah. Dah jadi ibu kena rajin kan. Nanti ibu cari Salbutamol lagi.

Actually nak cakap pasal sesak. Tadi masa nak dismiss dengan teacher, she asked, tahun depan hantar Aydan lagi? InsyaAllah. Then teacher cakap pasal yuran naik. Oh tak perasan pun pasal surat yuran tu. Naik lagi 200. Tapi, what other options do I have? The environment is very nice. People pun baik. And above all, rasa senang hati nak gi kerja. Ya Allah. Permudahkanlah. I dunno with my current work, i'm able to get a raise next year. I really have to. 10%.

Love,
Noruaruwani

-Keep praying and stay calm-

2016-10-10

Bad Monday

Hello,

Feels like today is a bad Monday.
I hate morning chaos. The drivers drives crazily, kat bulatan pun nak drive laju2 masuk lane orang. Jalan dah takle lalu pun nak lalu jugak and taknak give way to other people untuk bagi jalan tu lagi senang untuk dia lalu lagi lagi bila dia nya jalan/turn.

I woke up late this morning. Being cranky, suddenly. Amasa drive marah2 sampai Aydan pun tiba tiba terdiam. Like, does baby knows if we're angry? And above all, arrived late at office for the seratus lima puluh juta kali.

Bought bekal sebab taknak kuar lunch.

Love,
Noruaruwani

-Keep praying and stay calm-

2016-10-03

Feeding FM to baby during hospital after labour

Assalamualaikum,

There would be many reasons of why, FM will be given to the newborn. Although, the mother insisted breastfeeding. Paling bagus if, bagi birth plan. Buat few copies, and Doc sign. Satu copy letak dlm file kat hospital, satu simpan. Tapi kalau diorang don't bother about it, takle nak buat apa jugak la kan. But still, yang susah kita jugak nanti.

I find this FM thing is important. Masa bersalin Aydan dulu, bersalin by czer. And bukan through normal process. Reason? Stated dalam form is Fetal distress. Actually, there's many reasons, and one of it was,  masa waterbag burst, the color is a bit yellowish. That's what Doc and abg said. And it shows baby dah berak. This actually shows Fetal distress. So lepas dah bersalin, I cannot go to Aydan due to the drip. And Aydan pun ada drip antibiotic sebab dah berak tu kan. And nobody was there with me that time. A very hard decision. But, they provided a form to sign. It wasn't a whole page pun. Just macam kertas MC je. And I asked the nurse, the amount yang akan diberi, how frequent, guna alat apa. Masa tu, they give guna syringe. About 5-10 ml. And frequency, is every 2 hrs I think. Still ok. Then dah dapat susukan Aydan, glucose level Aydan pulak drop. So bagi FM lagi, again, they gave cara sama, amount sama. Kena buat 3 reading so if OK can keluar. Alhamdulillah Aydan did good. So, by the time keluar hospital, still dapat kejar his demand.

Tahu tak, bila baby lahir ni perut dia besar sebiji kacang hijau je. Kalau omputih, sebut Pea. Besar tu je. Sebab tu bila baru baru tu kolostrum tu tak banyak mana pun. Tapi the tummy will expand bila demand baby meningkat.

What happened today was, a clinic ni bagi baby baru lahir about 2 oz of FM guna botol! Why tak boleh guna botol? Sebab taknak baby confuse. Taknak baby reject from latching. Luckily this baby ni latch and memang menyusu. Cumanya, supply mother belum cukup lagi la kan. Sebab baru 3 hari and supply susu baru nak build up. Kolostrum ni kan sikit sikit je, mana nak dapat terus 2 oz... 2 oz ni macam demand Aydan masa 3 bulan tau. I compare dengan Aydan je. Kalau ikutkan demand Aydan tak tinggi sangat. Back to the story, So the baby keeps crying sebab lapar. The mother becomes so stressed. Dahlah first time mother, tak tau apa pun kan. Last last I berjaya persuade the mother to let me feed the baby. Tertido la jugak la baby tu kan. Haha.

How else can I help? I'm buntu.

Love,
Noruaruwani

-Keep praying and stay calm-

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681