Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2016-11-30

Not happy at work


Dear blog, 

I'm now working in a not happy feeling.
Each and everything that has been done now, is being questioned. 
All this while OK je. Why now?
Datang and balik cepat cepat nak ambil AYdan je. 


--
Thank you and have a nice day. 
Nor Alwani Binti Amran

niat itu mestilah kerana ALLAH s.w.t.

Baby sick

Assalamualaikum,
What I'm feeling now, everyday at work is to go home sharp 530 and pick up Aydan. Penat layan dia buy enjoying it. Cuma bila dah rushing and Aydan buat aksi tu yang tak tahan.

And I'm not happy at work. At all. Kata we act together tapi asyik nak main blaming game. Tak boleh ke tanya leklok. Why have to cc the whole world?

Sebab tu akan tak sabar nak balik. But time flies so fast. Kejap je aydan dah 8 months kan.

Love,
Noruaruwani

-Keep praying and stay calm-

2016-11-15

Nursing and eating.

Assalamualaikum,

Masa lunch today, ada colleague timbulkan issue tayang hasil tuaian. Dalam erti kata lain, tayang berapa banyak susu yang dipam to public. Vural at FB katanya. I don't know. Jarang sangat bukak FB. Login, tengok notification, komen, or baca, then sign out. Tidur lagi best. So I dah faham why kawan kawan yang dah ada anak tak aktif FB sangat. Hihi. Ok, sambung. Katanya jugak dah ada mufti cakap, takle buat. Sebab nak macam aurat. Nanti buat orang lain imagine macam macam. And faham jugak, boleh buat orang lain sentap or jealous, kot ada yang hari tu susu drop ke, baru wean off tapi nak susukan anak lagi ke, etc.

Ceritanya, ada juga topik pasal nursing in public ni. Terasa so dengar jelah apa diorang nak komen. Benda salah, memang salah. But somehow, kalau boleh avoid, I know any mother pun akan avoid nursing in public. Masing masing cakap pasal ada cover but tak rimas ke anak tu nanti. Nursing pasal cover pun dah pernah buat. Kat meja makan pun pernah buat. Sebab nampak orang terdekat buat, I thought it's fine to do so. Segan memang segan. Kalau kat meja makan kat kedai, akan cari meja tersorok sikit, and cuba cover habis mungkin. And pakai nursing cover. Pernah, masa aydan kecik lagi, masa tunggu queue nak jumpa gynae, Aydan nak nyusu, tapi klinik takde mother's room, kalau nak kena pergi paeds yang kena berjalan sikit, so cari kerusi jauh jauh sikit and pakai nursing cover yang klinik sediakan. Tapi aduih, nursing cover ni tak sound proof. Tu pun sebab separuh hari kena tunggu queue.  If not, memang akan susukan Aydan before keluar. So at least, next feeding about 2 hrs, sempat la shopping apa apa kan. Or another option, pam susu siap siap and bawak. Susu fresh boleh tahan few hrs. Once, keluar makan malam, I always rejected offer untuk keluar malam dengan in laws. Tapi sekali ni, fikir nak ambil hati diorang la sebab asyik cakap tak join kan. Aydan memang routine malam fixed. About 7 pm ke 8 pm ke nak susu sambil baring until tertdo or nak susu few times then tido. So masa tu keluar makan malam, memang tak selesa sebab about pukul 8± aydan memang dah ngantuk nak tidur and, I know his routine tapi kena let go sebab orang nak main dengan Aydan and all. End up dia cranky and kena feed him lah kan. Nasib, ada surau and normally masa Isyak orang tak de kelam kabut nak pergi surau solat instead solat kat rumah sebab masa panjang. So dia dapat tidur la jugak. And all the while makan tu aydan was on my lap, sleeping. Ada nasi jatuh jatuh atas Aydan. And this is, the last time kluar makan waktu malam. If petang pukul 5 or 6, I'm okay. And I see keliling kedai makan tu, ada yang pukul 10 baru sampai kedai nak makan dengan bawak anak anak kecik ada yang lagi kecik dari Aydan kot, umur dalam 3 or 4 months. Kenapa, suka dera anak keluar malam macam tu? For me, cukuplah masa belum ada anak tu keluar malam semua. Kalau nak keluar malam makan oun, maybe after Aydan dah 1 years old, dah pandai cakap. Kesian ok.

Good thing is, now Aydan dah almost 8 months,dah boleh makan so if keluar makan, which is rarely, boleh feed him with food. Memang jarang keluar makan now. Once a month ada lah. Everything is expensive kan sekarang. If keluar,  bagi Aydan rice ke mashed potato ke. Rice tu sebijik sebijik, nak bagi dia kulum. Baru ni beli biskut yang finger tu, very handy, so boleh bagi Aydan pegang and makan sendiri. Memang buat dia leka.

Love,
Noruaruwani

-Keep praying and stay calm-

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681