Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2015-02-20

Tekanan, saat 1 tahun 3 bulan.

Assalamualaikum.
Alhamdulillah.  Perkahwinan kami dah cecah 1 tahun 3 bulan.  Kalau dah ada anak,  dah pandai berlari.  Barulah namanya berlari dengan anak,  kan?

Kerja,  I'm improving myself at work. Setiap hari,  mesti ada request,  urgent shipment,  expedite,  customer line down.  MESTI. Kadang customer request,  kadang shipment delay,  kadang myself SLOW.  MD dah tukar baru ini,  expectation is very high.  SPEED and ACCURACY are the first things that becomes priority.

Bila umur 28 tahun,  what else do you expect?  Kahwin sudah.  Kerja sudah.  Next step,  rumah and anak anak.  Trying,  yes we are trying.  Abg faham.  Alhamdulillah.  Ibu bapak pun OK.  Kadang,  ada orang jeles,  cakap bestnya leh honeymoon lagi.  Tapi kalau boleh undur masa,  mesti taknak putar kan? You know,  hidup kita ni kita takkan dapat semua yang kita nak.  Cukup untuk kadang kadang cakap pada diri,  apa yang kita nak, kita belum dapat tapi orang lain dapat dan apa yang kita dapat,  orang lain nak tapi belum dapat.  Faham?  Bahasa mudah je ni.  ;) Cuma…  well,  there's always a 'but'. Cuma,  bila orang yang kita tak berapa rapat,  mula bagi cadangan macam macam, pegang pegang perut kita,  diri ini rasa offensive. Mungkin,  prihatin,  mungkin,  cuma ingin membantu,  mungkin,  I'm just being too sensitive. But this is how I felt.  Usaha kita untuk buat diri jadi matang dan bersyukur jadi macam sia sia je atas satu soalan atau satu cadangan yang tiba tiba datang tanpa diminta. Ceh,  macam puisi.

Tolonglah,  bukan mudah nak tutup mata buat tak nampak apa yang kau ada dan bersyukur dengan apa yang diri ada sebab yes,  aku pun boleh jadi manusia yang tidak tahu bersyukur kadang kadang. 

Apa apa pun,  kadang kadang kita minta A, Allah s.w.t. bagi A. Kadang kadang Allah s.w.t. tak bagi A tapi bagi B, which is apa yang kita perlu.  Dan kadang kadang Allah s.w.t. tak bagi A atau B tapi Dia bagi C, which is jalan untuk dapat A. Setiap perancangannya adalah yang terbaik.  Terima kasih Allah sebab kurniakan suami,  keluarga,  kwn opis,  kwn whatsapp yang penyabar dan gugel bergerak.  Lebih lebih lagi bila diri ini emo balik untuk isu yang sama. 

Take care. 


2015-02-13

Thursday 12 Feb

Assalamualaikum,

Pagi pagi meeting was bad. Frustrating to have a team mate yang tak go straight to us when ada issue tapi after berminggu minggu pergi cakap depan semua orang.  Macam,  kalau kau gitau awal2 kan bagus,  hidup kau pun tak susah.  I won't know what I did would effect others.  I mean,  I don't know.

Petang,  kena maki dengan supplier.  Best.

Small sister merajuk with me cause I didn't pick her up.  Dah cakap banyak kali,  cakap awal2 at least pukul 5 la,  if nobody's picking you up.  So that if I hang out at the mall,  I can wait.  Takdelah dok berulang alik nak pickup.  My rabun malam is getting worst. 

And small bro datang rumah after kerja.  He dingdong 3 time and I was so lazy to wake up.  Tiba tiba Eh!  Berlari turun jerit panggil nama tapi maybe dia dah jalan.  Dengan tak pakai speks nya.  Cepat2 dress up pergi start engine cari.  Jumpalah juga.  And I finally cried. I just felt so lonely.  There's so much things to handle. But you know,  I can't complaint.  Nanti aibkan oranglah,  etc etc. 
I'm tired. 
Tapi takpelah,  kakla kuat. 

Dapat berita TG Nik Aziz Bin Nik Mat sudah meninggal.  Ya Allah,  peliharalah dan kau tempatkanlah rohnya di kalangan orang beriman.  Rasa sangat sebak. 


You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681