Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2015-06-25

Depression is coming back.

I think my depression is coming back.  Buka puasa,  makan kurma sebiji,  vico sejuk+cereal.  Alhamdulillah,  going to be my rezeki smpi hbs puasa. 
Kalau bosan,  jadi roti cicah vico.  Hihi



Posted via Blogaway


2015-06-23

Desakan hidup.

Dear self,

I had a conversation yesterday with husband.
Antara minat dan gaji, yang mana lagi ok.
Kata suami, kita mungkin boleh dapat dua dua, tapi kebarangkaliannya, mungkin rendah
Gaji tinggi tapi tak minat.
MInat ada tapi gaji lagi rendah.

Macam, ada orang yang gaji sikit, tapi Allah s.w.t. Bagi ramai anak.
Ada yang gaji lebih sikit, tapi Allah s.w.t. belum kurniakan anak.

I asked husband, ada tak orang yang ada anak tapi taknak anak?
Dalam hati menambah, dan rasa menyesal berkahwin dengan orang yang dia cinta.
Adakah kerana desakan hidup, segala rasa cinta dan sayang masa baru berkahwin menjadi semakin pudar, seiring dengan pertambahan bilangan anak?
Lantas, terus lupa dengan tujuan kita hidup di dunia ini?
Ya Allah, permudahkanlah. Amin.

Thank you.




2015-05-30

Udean is officially a husband.

This was after Nikah.
Us
All of us. Our family is expanding!

Assalamualaikum,

I'm writing this in an excited and happy heart.  Sangat excited,  Udean and Fyza already married. 
Yesterday 29.5.15. was their Solemnization Day. 
We arranged a bachelorette party 🎉  for Udean on 27th May,  some place at Putrajaya.  Dulu last buat bachelorette untuk Epa je.  And that was like,  3 or 4 years ago? Tu pun kat Putrajaya jugak hihi.

Somehow masa party tu,  Udean was telling siapa tah,  location nikah. And abg was listening.  At first,  Both of us only planned to go there after nikah.  Time makan je. Then,  during working hours yesterday,  decided to ask Kak Yan,  location etc.  And cakaplah,  kena buat closing cause kak yan was asking korang datang pukul berapa and such.  Then,  as she said,  jomlah iring,  rombongan Udean tak ramai.  Siap share pakai baju kaler apa.  Not long,  Udean pulak message bagi location and warna baju.  Bila dah macam tu,  it doesn't feels good lah if datang lambat kan?

Closing lambat.  Dapat cabut balik about 545pm. Stucked at jalan Subang Airport dah berapa minit tah.  630 baru masuk Subang,  then 750pm baru sampai Semenyih. A very bad traffic at Kajang Silk.  The vehicles were crawling!  All the way,  I was praying, Ya Allah,  mudahkanlah kitorang nak sampai sebelum pukul 9. Sampai semenyih,  Cepat cepat siap,  check waze,  845pm boleh sampai Seremban.  Majlis supposed to start at 9. Alhamdulillah,  doa makbul.  Kak Yan dah sampai.  What an adventurous evening! But I enjoyed it.  Hehe.  With Fyza,  we'd been friends in social networks,  FB,  Instagram. And finally,  get to meet her in person.  Rasanya Pernah awal awal dulu masa zaman belajar ada jumpa tapi agaknya kita shy shy cat kan.

I'm glad I'm able to be at his big day.  Thank you Allah s.w.t. for lending me my Abam.  He'd been supportive enough,  when it comes to PaKMNS family members though,  he's not wanting to register.

Hey Udean,  thanks invite kitorang join rombongan pengantin lelaki.  Semoga dipermudahkan segalanya dalam perkahwinan. Segalanya. There will be hiccups,  but yeah,  both of you'll get through. Expect less,  give more.  Complaint less.  Appreciate more. See you in Jaybee!  InsyaAllah.  ;)

Our non-blood-related family is expanding,  you better watch out!  Aha. 


2015-05-23

A little exercise.

Assalamualaikum,

These few weeks/months,  I'm obsessed with losing my weight.  Last 3 weeks,  I managed to lose 2 kgs. Now,  I'm looking forward on losing another 8 kgs.  I want to get the figure while I was at the PD beach with PaKMNS gang.  The best part is,  I'm losing appetite to eat! Yay!  Bayang nasi,  bayang lauk,  rasa nak muntah je.  So now macam makan roti wholemeal je.  Kajian cakap,  lagi elok makan nasi dari roti sebab nasi nya gula tu lagi ringkas.  Tapi,  takle nak makan nasi,  how? 

Tak kisah.  Yang penting,  berat turun.  Petang tadi,  sempat basuh balak jap.  Sian balak,  lama tak mandi kan.  Esok pagi,  try wax balak pulak. Tak puas hati tak cukup shining tapi langit dah gelap. 

Da~


2015-05-19

Super Duper down.

Assalamualaikum,

Few times in life, we just felt super duper down due to some small loss.
Last few days, my SD card went damaged. I lost all my pictures, my memories.
And somehow it affected me a lot.
When we focus too much on what we had lost, we tend to overlook what we have right now.
I lost my appetite.
The phone description was, can last in water for 30 minutes straight but somehow, maybe reasoned by the age of the phone, it doesn't work anymore.
I guess, the rubber that was supposed to prevent the water from coming in, somehow had loosen grip.

It kept me hard.
What did I do less?
It's just in a nick of time, Allah s.w.t. Takes back what he borrowed to me.

Sesungguhnya semua di dunia ini hanyalah pinjaman semata-mata. Bila bila masa sahaja Allah s.w.t. Boleh tarik balik. Redhalah, dan hargailah apa yang kita ada.
For we, won't miss the water until it's gone.




Life is a box of chocolate.


2015-04-23

It's hitting me hard.

Assalamualaikum,
It's almost 4 years now.  But I'm not sure what's holding me from leaving 3M. Maybe gaji.  But I'm not happy here.  Dahlah kerja tak related dengan Maths and teaching. Memang,  something useful,  sebab tak ramai orang tahu bidang supply chain tapi tak happy macamana?

Buatlah kerja gigih mana pun,  ada je bnda yang tertinggal.  Lagi lagi rating last year below than average.  So increment takde langsung.  Budak SPM je,  xde degree boleh dapat gaji lagi tinggi kat sini,  buat salah pape,  boss backup semua.  Why?  Tak fair. Sekali kena bash depan semua orang.  Airmuka jatuh kot.  Please tell me this is normal working in MNC? 'kena bash dpn semua org,  slh skit kecoh.  Org lain buat slh xde pape pn'

I'm telling myself,  if this year rating sama lagi,  I'll leave.  Lagi bagus untuk company kan.  Harap harap by this year dpt buat loan rumah dah.  Kalau tak,  jadi susah. 


2015-04-20

Hilang selera makan

Assalamualaikum.

Dah masuk bulan Rejab dah.  Lagi 3 bulan je tinggal.  Woot woot. 

Ok,  Beberapa minggu ni, hilang selera maka.n. tapi still kena makan.  Effect dari Metformin ni.  Dulu pernah makan Metformin tapi tak pernah rasa loya/mual yang dahsyat camni. Memang takle nampak kari.  Tapi best.  Sebab berat tak naik. And somehow, sikit sikit turun. Walaupun 0.5 kg je.  Haha. 

I'm putting some effort to eat some fruits everyday.  Minggu lepas sebiji pear sehari. N inak bagi hilang mual punya pasal.  Minggu ni tengok buah apa yg rasa sedap lak. Kalau ada passion fruit lat kedai buah tu,  memang dah grab dah.  Yums. 

I'm selling some cookies for Raya this year.
Nak try market Choc Rice,  Viennese Cookies,  and lagi satu tak tau apa.  Mama Carries macam tak berapa laku la kat opis ni.  Takpe,  nanti bincang. 


2015-04-15

Perancangan perumahan terjejas

Assalamualaikum,

As we were getting to stabilize our financial & life, at this stage, we decided to take a new step forward.
Fahmi & I both went to a house viewing last Sunday, and we both liked the house.
Not a big one, but convenient enough with our budget and, well, our partnership.

However. There's always a but. We don't have enough cash for the deposit/booking, or the 10%.
You know, Maybe after Raya, we will have some extra cash.

Thus, reluctantly, have to let the house go. There's another buyer wanting to buy that house.
Mungkin belum rezeki kami lagi.
Harapnya, lepas Raya, dapat proceed lagi.

Thanks.


Noruaruwani


2015-04-13

Big decision.

Assalamualaikum.
Me and abam is trying to workout something big.  It's a tough decision. Hoping that this could be the best for us.  May things go through smoothly. 
Amin. 


2015-04-08

Follow Up PCOS

Assalamualaikum,

Dah banyak kali sebenarnya,  teringin nak tulis kat sini about treatment. Cuma kadang terasa macam membuka aib sendiri.  Betul ke macam membuka aib sendiri?  Tau,  yang baca blog ni memang tak ramai.  Lagi2 blog ni google tak boleh search. 
Cuma,  harapnya,  dengan kekurangan diri ini akan beri kebaikan kepada orang lain.  Or bila dah dua tiga tahun nanti,  baca balik,  boleh ingat how I managed to go through this.
Nanti ada masa,  akan cerita dari mula.

Toodles.


2015-03-22

Offended.

Salam. 
Dalam minggu lepas,  Kakla busy sangat bodek abang untuk pergi jalan jalan.  Lari dari rutin mingguan.  Rumah sendiri-kerja-rumah bapa-rumah mertua.  Niat kan,  JUST  a sweet escape dengan abang. 
Sebelum book,  dah tanya abang bajet berapa semua.  Bajet memang tak banyak. Sebab gaji tak masuk lagi.  Memang bulan ni Kaklanya expenses teruk sangat.  Overuse duit yang patut simpan bulan ni.  Kalau kira akaun,  mesgi negatif dah.  And then tanya kakak,  ok ke. Abang macam OK. Sebab kalau nak balik kampung,  nak balik Kroh,  jauh.  Sian abg,  msti penat nak drive,  campur jam lagi.  And tak worth it kalau satu malam je.  At least kena lebih dari satu malam. 
Bagi Kakla,  apa yang ada kat Fraser's Hill tu dah cukup best.  Suasana sejuk dan nyaman. Tak ramai orang.  Banyak pokok.  Dapat spend masa dengan abang,  tak fikir pasal kerja rumah apa tak siap lagi,  tak fikir pasal nak masak apa,  tak fikir pasal kerja opis apa yang tak siap lagi.  Just kena rasa stress sebab sejuk tapi kena mandi.  Tu je.
Offended sebab,  ada orang cakap Fraser's Hill takde apa.  Best lagi gi Bukit Tinggi. Ada orang cam mulut memang tak pandai jaga hati orang.  Cubalah kata,  nanti cuba pergi Bukit Tinggi pulak.  Best jugak Bukit Tinggi tu.  Ni just cakap,  memang SNAP sangat. 
Sorry abang,  b ajak abang g tempat yang takde apa. 
Pesan kat diri,  Lepas ni kalau nak gi mana mana,  cakap kat ibu bapak je.  Takyah nak gebang kat orang lain dah kan.  Nanti buat susah je nak rasa offended macam sekarang ni.  Orang tu tak rasa pape pun. 

Pernah tak dengar orang putih kata, something yang maksud dia,  "apa yang penting,  bukan destinasi kita,  tapi perjalanan kita yang melibatkan orang yang kita sayang".

Tak jumpa quote sebenar. Jumpani je.
"Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it."

Greg


2015-03-18

Week 10

Assalamualaikum. 
Dah minggu ke 10. Ada org tanya,  minggu 10 preggie ke?
Countdown bukan untuk preggie. Tapi personal,  more on berapa lama abg kerja. Hehe. 

Percayalah,  kehidupan berkahwin bukanlah sentiasa bunga bunga.  Tapi,  yang durinya kita kena sorok dan simpan simpan. 

;)


2015-03-10

Blogspot blocked

Salam. 

Lunch hour, feels like blogging & bloghopping but now blogspot dah kena block dah kat opis. Hari ini bangun awal sikit nak pegi ofis. Sebab, ada kerja tak siap, yang patutnya due semalam.  :p

Sejak akhir-akhir ini, customer request macam2. Jadi kena usaha dengan lebih banyak. Tekanan kena pandai handle. Bad thing is, tak boleh handle stress by nibbling foods. Sangat tak elok untuk mission before 30.

Hari Sabtu jumpa Epa, cerita sikit pasal mission sebelum 30. Tapi mindset asyik kata tahun ni dah 29. Padahal baru je umur 27 tahun. So ada 2 tahun 9 bulan lagi. 


Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal. “The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything they have.” :D

2015-02-20

Tekanan, saat 1 tahun 3 bulan.

Assalamualaikum.
Alhamdulillah.  Perkahwinan kami dah cecah 1 tahun 3 bulan.  Kalau dah ada anak,  dah pandai berlari.  Barulah namanya berlari dengan anak,  kan?

Kerja,  I'm improving myself at work. Setiap hari,  mesti ada request,  urgent shipment,  expedite,  customer line down.  MESTI. Kadang customer request,  kadang shipment delay,  kadang myself SLOW.  MD dah tukar baru ini,  expectation is very high.  SPEED and ACCURACY are the first things that becomes priority.

Bila umur 28 tahun,  what else do you expect?  Kahwin sudah.  Kerja sudah.  Next step,  rumah and anak anak.  Trying,  yes we are trying.  Abg faham.  Alhamdulillah.  Ibu bapak pun OK.  Kadang,  ada orang jeles,  cakap bestnya leh honeymoon lagi.  Tapi kalau boleh undur masa,  mesti taknak putar kan? You know,  hidup kita ni kita takkan dapat semua yang kita nak.  Cukup untuk kadang kadang cakap pada diri,  apa yang kita nak, kita belum dapat tapi orang lain dapat dan apa yang kita dapat,  orang lain nak tapi belum dapat.  Faham?  Bahasa mudah je ni.  ;) Cuma…  well,  there's always a 'but'. Cuma,  bila orang yang kita tak berapa rapat,  mula bagi cadangan macam macam, pegang pegang perut kita,  diri ini rasa offensive. Mungkin,  prihatin,  mungkin,  cuma ingin membantu,  mungkin,  I'm just being too sensitive. But this is how I felt.  Usaha kita untuk buat diri jadi matang dan bersyukur jadi macam sia sia je atas satu soalan atau satu cadangan yang tiba tiba datang tanpa diminta. Ceh,  macam puisi.

Tolonglah,  bukan mudah nak tutup mata buat tak nampak apa yang kau ada dan bersyukur dengan apa yang diri ada sebab yes,  aku pun boleh jadi manusia yang tidak tahu bersyukur kadang kadang. 

Apa apa pun,  kadang kadang kita minta A, Allah s.w.t. bagi A. Kadang kadang Allah s.w.t. tak bagi A tapi bagi B, which is apa yang kita perlu.  Dan kadang kadang Allah s.w.t. tak bagi A atau B tapi Dia bagi C, which is jalan untuk dapat A. Setiap perancangannya adalah yang terbaik.  Terima kasih Allah sebab kurniakan suami,  keluarga,  kwn opis,  kwn whatsapp yang penyabar dan gugel bergerak.  Lebih lebih lagi bila diri ini emo balik untuk isu yang sama. 

Take care. 


2015-02-13

Thursday 12 Feb

Assalamualaikum,

Pagi pagi meeting was bad. Frustrating to have a team mate yang tak go straight to us when ada issue tapi after berminggu minggu pergi cakap depan semua orang.  Macam,  kalau kau gitau awal2 kan bagus,  hidup kau pun tak susah.  I won't know what I did would effect others.  I mean,  I don't know.

Petang,  kena maki dengan supplier.  Best.

Small sister merajuk with me cause I didn't pick her up.  Dah cakap banyak kali,  cakap awal2 at least pukul 5 la,  if nobody's picking you up.  So that if I hang out at the mall,  I can wait.  Takdelah dok berulang alik nak pickup.  My rabun malam is getting worst. 

And small bro datang rumah after kerja.  He dingdong 3 time and I was so lazy to wake up.  Tiba tiba Eh!  Berlari turun jerit panggil nama tapi maybe dia dah jalan.  Dengan tak pakai speks nya.  Cepat2 dress up pergi start engine cari.  Jumpalah juga.  And I finally cried. I just felt so lonely.  There's so much things to handle. But you know,  I can't complaint.  Nanti aibkan oranglah,  etc etc. 
I'm tired. 
Tapi takpelah,  kakla kuat. 

Dapat berita TG Nik Aziz Bin Nik Mat sudah meninggal.  Ya Allah,  peliharalah dan kau tempatkanlah rohnya di kalangan orang beriman.  Rasa sangat sebak. 


2015-01-06

Goodbye 2014, Hello 2015

Assalamualaikum,

I think,  it's not too late to say as per title above,  huh?

2014.
It was a year journey as a daughter,  in law,  a wife,  precisely. Quarrels are always a part of a marriage,  and what keeps the marriage hold on is patience.  True, most wives,  get pregnant just in a nick of time, and well,  not our luck yet,  perhaps.  Let's not get things too sensitive shall we,  Noru?  Life's great,  Alhamdulillah.  2014 went well.  My words are tumbling right now.  Which is which to say first.

Alhamdulillah.  Happy thoughts,  we made it through another year.  It's not an appealing savoury one but,  we made it through. Though there's some much of muffin on top and love handle around us,  that's some thing for us to work through this year.  ;)

What relieves me most is,  we learned to love every important person around us extra more.  Abam learned to get into the rinv of my family, friends and of course my Pakmns members and me,  myself,  learning to accept and understands his family and friends better.  Lucky enough,  Abam tries his best and gives the supports that I need to still keep intact with those Pakmns programmes. In fact,  he turned out to be one of the Committee and speaker too. That is,  quite impressive. 

2015.
My hopes are,  this 2015, may our lives are showered with blessings from Allah s.w.t., care,  love and happiness to and from people around us. I'm not sure what might lay upon me but one things' for sure,  it's the best plan by Allah s.w.t. and we,  should be grateful for it,  no matter what it is.  And of course,  more adventures with Abam!

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681