Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-07-30

it's a great day. a beatiful day.




It's a great day
A beautiful day
The kind of day
that makes me wanna say
Im glad that im alive
Im happy to be me...






Hohoh. I'm back. Now with a happier mood. Hati ini berserabut sebenarnya.
Ada yang menggembirakan, ada yang menyedihkan, ada yang merisaukan, ada yang merindukan. Ah, mcm2 lah. Tapi, yang penting I wanna share what makes me happy today.

Pagi tadi, bangun cam biasa. N then g pejabat UO. anta gmbr. Sebab ape? Jeng jeng jeng. Nak anta gmbr. Sbb... dpt stay kt uo!!! sgt gembira ok. thanks abg N. Smlm dh dpt kunci. So, dh xde dah merempat2. Tapi tgh cari penyapu. Nak sapu2 bilik dulu. If there is anybody out that that have a penyapu, do tell me. Susah sgt ke nk cr penyapu? Penyapu Sabrina the teenage witch ye lah susah kot. Cumenya... Kali ini berumetkan org lain. N bukan lg Cik Kamilah. Rindu.


kunci bilik! no dirahsiakan.


Lepas anta gmbr, g mkn kt cafe. Sengsorang. Klu x mesti berdua. Wafi pun tnye. ohohoh. Die dh jd org Celcom. xmain lah mkn kt cafe UO kn. Hish, apa merapu ni. Lepas mkn tu, g library!!! sgt lame x g library. Ari jumaat lps dh dpt kad matrix so lehla g pnjm buku. G lib pkai kasut baru yg ilang ms kt mid ari tu. Merasmikan. =)


its pink!


Gi library tu kan... tau x jmpe sape? Ade abg batuk!!! Sian abg tu dipanggil abg batuk. Sorilah abg. xtau ape name abg. Tp alhamdulillah td abg tu sht. xde batuk2. Sempat gak berbual ngan abg tu. Heee~ sbb xdftr lg jd xle nk pnjam buku. Isi2 borg. tunggu jap. n then dpt gak pinjam buku. Pinjam 2 buku. Masters dpt pinjam buku 40 hari. blh renew 3@4 kali. so, cm 120 hari lah kn. weee~ Smbl tunggu borg itu di key in, bc LP japs. sgt seronok. dh dpt mood nk study blk. xsabar nk tunggu tamatnya 1 Ogos 2009. =)


dpt gak pinjam. semangat baru.


Then, kelam kabut g kelas sbb tim tu dh kul 2. Uish. manelah sy tau kena dftr borg dulu. n kene tunggu 15 minit lg. G draw duit dulu. pas2, dgn kuasa kasut baru, ku jalan cepat2 selaju cahaya. (mcmlah PTSL tu jaaaaaaauuuuuuuuuuuuuhhhh sgt ngn PPSM). Smpi PPSM, g klas. Pastu jd blur2 sbb xstudy lg bhgn yg lctrr tu ajar. Tnye 2 syura. pstu yay! phm. nk try wat t. nk kne study utk time series. Pg t kls. kul 9. Pas kls, g kaunter. nk bli buku simulasi. xpuas ati tgk ade kakak2 lain yg dh beli. Maka, berjaya! nanti nk cr pembalut buku balut buku ni. Buku pertama sbg pelajar Sarjana. Cheyh. Berlagaknye. Xdelah. buku ni RM75 tau. jd kena jg baik2.


simulation.


Kemudian, beli kad lak. RM40. Kad ni gunanya utk msuk kmptr lab. ari tu xbeli sbb yanti kata t share je ngan die. Lgpun, dh ade wifi kt kolej, so xperlulah lepak lab sgt. tp lecehla. lg2 dh xjd dok ngn yanti kn. Nnt nk msuk kls ssh. Ade sendiri t leh rayau2 suke hati. xyah cr2 org. Ahahah. jd lone ranger. Lantaklah. ape sy kisah. yang saya tahu, sy nk revenge atas kesilapan ms degree dulu. Lps isi borg kad, lupe nk byr dulu. sibuk nk dptkn kad ni jek. Pastu dh rasmikan dh. die bunyi "tit". eh, yeke? alah, cm kt touch n go tu. En fendi bising sbb kate org cm xcy kat die. bkn xcy en fendi tp semangat nk merasmikan benda baru.


jom msuk lab!




Sekian dari cahaya. alhamdulillah syukur.... Syukran Ya ALLAH.

2009-07-29

pertahankan diri? perlukah?

Satu fakta tentang tuan punya blog ini. Dia sgt suka menyibuk. Buktinya? Smpi sekarang dia xreti nk retire dr jd fc kmns. N ari Ahad lps even xdijemput ke prog jalinan kasih tp die dtg. Siap dtg utk post mortem lg. Cukup tak buktinya? Ada lagi, tp tdpt kekangan ms utk menaip. nanti, xdpt nk menyibuk lak.

Oleh kerana sifatnya yang sgt suka menyibuk tu lah, dia jd ajk utk satu program yg akn berlangsung ujung minggu ni. Gerai dan karnival adalah nama unit yg diberi. Singkatannya, GERAK. Kerja yg dia perlu dibereskan, jemput pelajar sekolah utk join sukaneka. Kena follow up sekolah.
Target --> 10 buah sekolah. Tapi, tersebutlah kisah, jumaat lepas dpt msg kata yg sukaneka dibatalkan. sbb smbutan krg memuaskan. Yelah, setakat ari Khamis, 1 sekolah je yg dpt jd peserta. Rata2 xnk jd, xdpt jd sbb ade event lain.

yada yada yada. hari2 pun berlalu. Ketua pun senyap. N katanya, klu nk tlg die, tlg die jg gerai. Klu xnk, watla pape keje yg ada. Mmg dulu penulis ni jnji nk tlg ketua itu. Tp, napa lain mcm aytnye? Then, ape jd ngan karnival? Am i still in? nak tnya sapa? Semua org xnak bg explaination. N last night. Sumwon told me. Someone else is handling the carnival. Reason, org karnival xwat keje. xfollow up. Meaning, aku termasuklah tu kan? Hello, I do follow up ok. Ok. aku tau aku xreti wat keje. Aku xwat keje. Sebab aku xwat keje ni lah aku dapat stay kat kuo ni selama 3 tahun. ulangan, 3 tahun! sbb aku xwat keje ni lah, aku blh knal jnior2 ppsm. sbb aku bz sgt xwat keje ni lah pointer aku drop ms 2nd sem 1st year ari tu dengan sgt mendadak. sbb aku xwat keje ni lah pointer utk degree aku hancur. Rasanya dah ckup kot bukti ketidak buat kerjaku.

Seseorg menasihatkan utk explain apa2 yg jd dulu. apa yg dh dbuat n so on. Tp, honestly, rs sgt tawar hati sekarang. rs nk quit pun ada. tp, sia2 lah if i just quit like that. I delayed my registration for masters to settle things out n peeps saying like dis. N i end up, going class n feeling lost. Yanti, Syura, n others, thanks for helping out when i'm lost back then. Yanti especially. msging me so that i didn't go for class at the wrong time.

N the other person adviced me to just be quiet. I know what I did. N i have my own reasons. Even I dont have proof. Dr's letter n such. Yet I have my own reasons. Only me knowing what happened to me that few days. Ha, kan i dh ngungkit2. Org ckp xelok ngungkit2 ni. Its just that Someone else is suffering way more critical disease than me but yet still being strong. n me? just bcause of fever n im being so babyish.

n I don't know whether I'll clean up my name or just being quiet. I'm frustrated with this stuff already. I'd been so excited about this at first n now it became somehow making me hurt.

Ada orang kata, jangan buat kesimpulan sendiri andai tidak tahu keadaan sebenar.
Dan sesungguhnya perbuatan memfitnah itu adalah satu perbuatan yg lebih kejam dari membunuh.
Kita bekerja atas nama ISLAM, membawa nama ISLAM, membawa imej ISLAM.
Buatlah kerja berlandaskan ISLAM.
Tepatilah masa.
Siasatlah sesuatu perkara sebelum membuat kesimpulan sendiri kerana kelak ia akan menjadi fitnah buat yang teraniaya.
Dan pada masa itu, sudah tiada lagi rasa bertimbang rasa pada sahabat.
kerana kuasa khabar yang telah dibawa angin itu sangatlah perkasa dari persahabatan.
Namun, tiadalah di dunia ini yang lebih berkuasa daripada ALLAH YANG ESA.

Sekian,
yang kecewa.

2009-07-27

Prog Jalinan Kasih.

Kala diri ini menaip, suara2 berkata2 kedengaran dari luar tingkap. Ilham oh ilham datanglah padaku. ku menyerumu. Uih. takutnya. mcm baca mantera jek. Rewind. delete. dh xnk panggil dah. Okayh. Nak taip2.

26 Julai 2009.
Program Jalinan Kasih.
Ohoh. Dapat jumpe jnior PPSM! sgt seronok! Slame ni dpt jmpe jnior fc jek. Kali ni dpt adik2 lagi. walaupun xdijemput secara langsung oleh pelajar tahun 2, namun, ku tetap nk menyibuk jugak! Xnak kira.

Tp, atas sbb2 yg xdpt dielakkan, dtg lmbt. kul 1130 lah jugak. Tim tu peserta baru nak stat explorace. Cik Rafidah n Haf dh smpi. maka, joinlah mereka2 itu. N then, ade pakcik ni dtg situ. Borak2 ngan pakcik tu, die cite pengalaman die. Die tnye, ragging jnior ek. "Eh mane de, kami ni baik." Pakcik tu pun guna ayat sama cm Ika. "org baik xngaku die baik". Pakcik tu pesan, bdsarkan penglmn die, klu jd lecturer, kene cm layang2. Bila jauh, tarik. Jgn dekat sgt. N ade dak2 ni klu lctrr baik sgt, nanti pijak2. ade ke soklan lctrr yg kne jwb. Patutnye, bile lctrr tu baik ngan kita, kita lg rajin usaha, kite kene hormat dia. tp... dak2 zmn skang ni... Lame gak borak ngn pakcik tu... psl jgn memilih pangkat bile cr calon, psl masalah siswa siswi sekarang... Awal tu pakcik tu ade tanya org mane. Kami bertiga ckp jelah kn. N b4 pakcik tu balik, die smpt tnye diri ini. Tnye pa keje ape, ibu keje ape.
Pastu die kate sumting cam I have sesuatu istimewa yg ramai org nak. Meaning? xphm snanye... tp pakcik tu xnk ckp mksud die... N tim tu, Cik rafidah dh ktawe2 ckp muka ku dh merah2. Seganlah org ckp gtu. Tp xphm. Pape pun, thanks pakcik sbb kongsi pengalaman.

About the prog, dlm kul 2++ alumni lain dtg. Ansar, Farah, Saiful, Azhar, Capik, Shy. Maka, batch kami ade 8 org. Din xle dtg. Die ade hal. ptg tu ade sesi LDK. best2 dpt kongsi pengalaman. Tp... terpulanglah kat adik2 nk terima atau tak ape yg kami ckp kan tu. Xsemestinya benar.

N ptg tu, dlm kul 6++ abis.

Alhamdulillah, sambutan dr 1st year lbh menggalakkan dr tahun2 yg lps. Student 2nd yg bg support pun ramai. 3rd year yg dtg pun ramai. Alumni pun ramai. Nampak la yg seniors ni supportive. Sy xmerasa ms sy first year dulu. Blh dikira. Tp, Ada lah jgak mslh kcik2. next tim leh perbaiki lg.
Tahniah kepada AJK. Anda telah bertungkus lumus utk menjadikan prog ini satu kenyataan. N Thanks kepada semua yang datang bg sokongan. Andai ku ada terkasar bahasa, mengguris hati masa prog tersebut, maaf ku pinta.

Ada Satu lagi perkara yang ku dapat masa siang tu. N dh byk kali dh ku face keadaan gini. Suara org bwhn tidak didengari org atasan. sdgkan org bwhn tulah yg face keadaan atau mslh2 sehari2an. so, mereka pun mempunyai idea utk mengatasi sesuatu mslh. namun, tidak diendahkan org atsn. org atsn hanya berbincang sesama mereka n wat keputusan, without ambil kira pndgn org yg face mslh tu hari2. xkira la mslh ape kn. Kita ni kan org Islam. apalah salahnya kalau kita wat balik cam ape yg RASULULLAH n PARA SAHABAT wat. cthnya cam Saidina Umar. mlm2 menyamar as rakyat utk tgk mslh rakyat. so, dlm kes ni, apalah slhnya org atsn tu turun pdg, nyamar jd org bwhn utk tgk sendiri apa yg dihadapi org2 bwhnnye. kita ni sume manusia, diberi akal utk berfikir. xkan org2 yg jwtn tinggi je blh bg cdgn pnyelesaian jek?

kne bli bru RM500.

RGP ku ilang sebelah!!! sgt sedih, tak ternangis tp sgt sedih. smpi skang xtido lg. ni dh dkt kul 5pg. xpenah wat gini. hrp2 leh bli baru sblah jek. Jgnlah kne bli smpi due2 belah. n harap Menara kt deret kedai dkt ngn bintang tu ade jual RGP. n leh siap minggu ni.
HARAP SANGAT!!!

Pengajaran: jgn buka contact lens kul 3 pg. sbb... t klu ilang xle nk ngadu kt sesape kcuali bulat. ksian bulat. dhla kene buli ms kt mid. kt forum pn kene buli. nk tgk hati malaya pn xtnang. =P n cm tiap2 minggu msti akn jmpe bulat. Mesti die bosan asek jumpa sy jek.

saya sedang rindu mereka ini!!!

Rindu oh rindu.
ada org kata jgn mudah melafazkan rindu. Tapi saya xnak kira!



Fatin Awanis.
Dak kcik nih sgt degil. N nakal. Katanya, sbb sy blh degil n nakal maka dia pun boleh. Heyh, tiru! Saya rindukan dak kecik ni. Tengah tunggu masa nak jumpa dia jek. Dapat je green light, terus zas g jumpa dia macam Flash. Ya ALLAH, percepatkanlah lampu merah tu jadi Hijau. Saya nak lihat wajah kegembiraan dak kecik ini. Hanya Engkau yang tahu apa yg tersimpan dalam hatinya. Berikanlah kekuatan pada dirinya. She had been so strong all this while. I don't want anything else but to c her happy face again.



Noor Kamilah.
Ini lah antara insan yg plg rapat dengan saya selama 3 tahun saya bernama pelajar Degree ni. Sy sgt bersyukur mendapat dia sbg rumet sejak dr 1st yer. Thanks rumetku. Die seorg pendengar n pemberi nsht yg baik. Kasihan dia kerana kena dengar cerita2 sy yg membosankan itu. Hee~ t dgr lg ek? Tp... die dh nk keje. die dh xjd rumet sy. Jd, xle buli die dgr cite sy dh. Die tlh mengajar sy mkn mskn johor. =P Hasrat kami utk mengambil kemahiran membuat keputusan tidak tercapai. maka, kami masih lg mengalami mslh utk membuat keputusan.(ye ke kami?) Namun, setakat ini, sy masih berpuas hati dgn keputusan2 yg telah sy ambil. Rumetku, rindunya!!! Sy syg kamu!!!



Mohamed Awaluddin.
Sudah lama tidak bertukar2 kisah dgnnya. Dia sudah kerja. N semakin bz. Sabtu lepas sepatutnya ada discussion dengannya. Tapi terpaksa tunda discussion tersebut atas sebab2 yg tidak dpt dielakkan. Bila ek nak wat discussion lg?


Nor Hasnida.
Ohoh. gadis kecil molek ini merupakan antara gadis yg plg dekat dgn sy sms tahun 2 dulu. Bosan2 sy ke blknya. Bila die bosan, die ke bilik sy. Pg2, subuh, sahur, dia akn kejutkan sy. Trima kasih sahabat. Eventho gadis ini juga pelajar Siswazah, tetapi sudah lama tidak dapat bertukar2 kisah dengan gadis ini. Dekat tetapi jauh~ Xpe2. kita dtg cni utk belajar.




Ohoh. mereka2 ini adalah antara gadis2 yg plg rapat dgnku sms bergelar pelajar matriks. Mcm2 aktvt dilakukan bsama. Piknik. Menonton michael. Mengira kekerapan pengunjung2 Cafe C di waktu petang. Mengira purata bilangan kayuhan utk mengelilingi matrik di waktu petang. Oh Aras mate. Di manakah kalian? Masing2 sedang mengejar impian. Berusaha!



P/S: Sesungguhnya, insan2 di atas is not available. Maka, jgn cuba utk hubungi sy utk berkenalan dgn mereka. Walaupun sy membuka pusat mencari jodoh, tapi mereka is NOT AVAILABLE. Sy tau semua insan2 di atas cun2 belaka. Tp, Sila cuba pada waktu yang lain. Sekian.

2009-07-26

berjalan2 dengan musafir.

AMARAN: nama watak2 didalam kisah ini adalah nama panggilan semata2. Kalau ada yang namanya macam dikenali, sesungguhnya, ia telah disuratkan untuk ada ramai insan dalam dunia ini dengan panggilan yang sama. Tiada kaitan dengan yang hidup ataupun yang sedang meninggal dunia.

Tersebutlah kisah.
Minggu ni jadi minggu melawat U** lagi oleh fc2. Dh due minggu dh. Minggu dpn, ada fc2 nk lwt U**?

21 Julai 2009.
Malam itu, ku berborak dengan yufi. Yufi kata, Naqib nk dtg Khamis mlm. Sebab nk anta dvd kat Yufi. Then camne tah bincang2 ngan Yufi nak ajak Naqib jln2. Time tu cam main2 jek. Tp mmg plan nk kuar ari Sabtu. Sbb nak shopping barang2 keperluan. Then camne tah, x igtla Selasa mlm jugak ke Rabu mlm, cm ade plan ngan Mr Sumbody lak nk g jenjalan. Sbb cm dah tensen ngan macam2, so, Mr Sumbody nk ajak g jenjalan sbb nak releasekan ketensenan diri ini.

23 Julai 2009.
Hari-hari pun berlalu. Tersebutlah kisah. Khamis petang. Mengonlinekan diri. Wan online. "Akk, tgh bt ape tu?...saya kat U** ni." Terkejut diri ini. Sbb ari tu Naqib je nk dtg. Tibe2 Wan lak dtg. Nek moto lak tu. Bkn USM tu jauh ke.? Hohoh. yg penting, time tu sgt tidak percaya yg Wan berada d U diri ini n dtg dgn menaiki motosikal. BBrp kali la jgak ku tanye die. So, nk buktikan, dia kata nnt jmpe. Sgt seronok dpt jmpe Wan lg b4 die nek belon. Pastu cm mlm tu diri ini dh pning2. Alamak. Wan ngan Naqib dtg. nnt nk kuar ngn mereka. Tah bile lg dpt jmpe Wan ni. Btul, pjg umur jmpe lg. so, rs nk ikut kuar ari sbtu. Tp igt nk kuar ngn Mr Sumbody ari Sabtu. Ari Ahad mmg xle. Dh direserve utk jmpe adik2 PPSM lak. Bincang2 ngn Yufi nk g mane satu. Tbe2 ade dpt msg kate Sbtu pg kul 930 ade miting kt UM. tim tu lgla. rs nk ponteng pun ade. tp... dh due kali xdpt g miting. N mlm 2 Naqib ajk breakfast Jumaat pg.

24 Julai 2009.
Akhirnya ape yg jd? Pg Jumaat tu breakfast same2 gak. berlima. Fain, Yufi, Naqib, Wan dan diri ini. Ms breakfast tu, Wan ade ckp. "xsangka eh kak, kita jumpa lg". Ms nyorok tu, ade la gak selingan peringatan atau tazkirah utk msg2. Usrah. Sbb ade Naqibah tim tu. =) N, tim tu cm pikir, klu dh breakfast ngn mereka n xkuar ngn mereka Sbtu pg, cm xpelah. Tim tu tengah confuse antr dua, nk g miting @ discussion ngn Mr Sumbody. Urm. Pening2. Ptg tu lak, dlm kul 5 wat discussion ngan Yufi, Naqib, Wan, Bob, Nadia psl pjlnn ari sbtu kat Tasik Kejut. Smbl tunggu Nadia, jln2 ngn Yufi kt Tasik tu. Dh lame xjenjalan hirup udara yg segar bugar. segar ke? jerebu kn. Hahah. Biarlah.Tim tu pkir, G miting n then dlm kul 12 abis pastu g lah Mid. Sbb ramai cm nak men boling tim tu. N mid cm plg sng nk g. Tim tu, cm terpaksalah tangguh discussion ngn Mr Sumbody ke tarikh yg belum ditentukan. memikirkan nak meraikan musafir yg dtg tu kan. Xle lah klu ade yg cm wat muka ksian. Cm xsmpi ati. Pdhl tim tu cm igt xnk g Mid tu. N then, area Maghrib la jgak miting tu abis. Nasib baik Nadia reti bwk moto. so, Nadia gilir2 anta Yufi n then anta diri ini. Tim tu lah, rs sgt2 nk ade kete. tp, lesen dh berkulat dh. N smbl tunggu tu, Sempat lagi passing2 bc msg kt fon. Msg yg membuat diri ini rs sgt tersentap. Yg penting, ku tau apa yg ku lakukan. InsyaALLAH, xlanggar lg batasan agama. YA ALLAH, jauhkanlah diriku dr fitnah dunia. Amin. Mlm tu, dpt , miting ari Sabtu cancel. Urm. Nape ek? Tp, yay gak. dpt g awal. Shopping brg. Cr kasut. Mlm itu, bncg ngn Yufi lg. Kami decide nk ajk fc2 yg area lmbh Klang join g Mid if free. mintak tlg wakil U gtau kt yg ken. kpd yg xdpt msg tu, harap maaf. Segala kesulitan amat dikesali.

25 Julai 2009.Tersebutlah kisah, jam 1200 sampai at Mid. Sori ocha n yufi at kelewatan.Bulat call, tanya kat mane. Tim tu baru smpi mid. Atie xle nk dtg sbb xsihat. N then Bulat call lg, kate dh smpi dh. magic. Hahah. Maka, bermulalah operasi bershopping dgn kak wani. Yufi, Ocha, sy n Bulat. Thanks Bulat sbb masih stia jd bodygad akk. Ari tu ms PSK pun, cmni gak. Sume nk jenjalan tp xtau nk g mane. Memandangkan sy dh buat list nk beli brg apa dan adik2 xkisah nak g mane tim tu, maka, beramai2lah rombongan utk membeli list Kak Wani. ahahahah. Yg bestnye, ms sbtu tu, bli gelang same ngn ocha n yufi! Rock! Hahah pasan. Lalu dpn MPH. ade blackberry nya promotion. N then ternampak sesuatu yg sgt horror! Ada maskot Blackberry! Dgn sepantas petir ku berlari ke eskelator supaya xkne kejar ngn maskot. Bulat dh cam, akak, maskot tu nak amek gmbr ngn akk. Hushh. jgn bising. nanti die dtg. Horror betul. Then jln2, kul brape tah mereka2 msg kata dh smpi Mid. Wat plan jht. sbb xpuas ati mereka dtg lmbt. N wat2 la konon cr kasut ilang. Kasut yg ilang sbb xjumpe2 lg kasut nye. Kasut yg nk dibeli. Hah. ayat berbelit. Tp, tim tu sgt kesian ngn Izwan, Saceh n Faizul. Tp yg plg utama, Izwan lah. Izwan akk minta maaf. Niat nk bergurau jek. xsangka lak cmtu. Betul2 minta maaf. Then kul 6 jugak men boling. cm biase, Bulat xmain. nadia pun xmain. Yg lain sume main. mereka adalah; Me, Yufi, Naqib, Ocha, Wan, Awal, Faizul(kwn pdt mereka2), Bob, Saceh n Heryl(kwn Bob). Bulat, n yufi, thanks sbb wat payung. Bulat blk ms Maghrib. xsmpt amek gmbr ngn Bulat. amek2 gmbr jp, Then balik. Anta Ocha UPM, balik. Kesian aida. xdpt masuk blk sndirik. Sgt2 minta maaf. smpi foyer, naik cc jmpe Ella. tp xpuas!!! sgt sekejap. xdpt lepaskan rindu pun. Then kul brape tah smpi blk.

Kepada Wan:
Wan bc ke? xnk kira lah. Nk taip gak.
Dulu, Wan dpt kos lain. Tp, ade rezki, Wan still diberi peluang utk masuk bidang yg wan minat. Akk doakan smoga berjaya. Panjang umur, kita jumpa lagi. Jgn nakal2. =) Minta maaf andai tkasar bhs ke ape ke. Thanks 4 everything. Nice knowing u. Pape pun, berusaha!!!
n jgn sekali2 putus asa walau apa2 pun yg berlaku, k? usaha+doa+tawakal=kejayaan...insyaALLAH
=)

P/S: Gambar akan diupload kemudian.

2009-07-24

Lemas~

Semalam,
aku ke pantai.
Ah. rindu sekali.
Hembusan bayu yang sepoi-sepoi bahasa.
Bunyian ombak menderu-deru ke persisirannya.
Cicipan burung berterbangan menghiasi angkasa.
Mendamaikan.

Namun, hatiku tak setenang lagu alam.
Andai suara hatiku dapat didengari, pasti bercicit burang terbang pulang ke sarang.

Kakiku melangkah satu persatu.
Terasa lembut ombak menyapa kakiku.
Namun, ku terus melangkah.
Ke tempat yang tiada tentunya.

Di tebing itu,
Ku lihat teman-teman.
Bergembira bersama-sama.
Tersenyum aku melihat mereka.
Teringat kenangan lama.
Terima kasih teman.
Sentiasa di sisi di kala suka dan duka.

Ombak besar tiba.
Datang dan membawa ku ke tengah lautan.
Ku terkapai-kapai.
Sahabat, di mana kalian?
Masih di tebingkah?
Tidak mengapa.
Ku berusaha berenang ke tepian.

Tanganku dipegang.
Bantuan dihulur.
Ku tempis.
Terima kasih.
Namun, aku tidak mahu menyusahkan.
Sedikit demi sedikit,
Biar berapa lama sekalipun,
akhirnya kakiku merasa jua pepasir pantai.

Ya ALLAH. aku bersyukur padamu.
'Kesakitan'ku lebih ringan dari insan lain.
Hanya Engkau mengerti 'kesakitan'ku.
Bantuan, terima kasih.

P/S: sori bhs kelam kabut.

message peringatan.

…Say: “ HE is my LORD; there is no deity but Him. I put ny trust in Him and I turn to Him”

Ar-ra’d:30.

 

Telah tertulis suratan nasibmu,

derita buatmu ada hikmahnya, besar hikmahnya…

Terlukis senyum dibibir lesu,

Tak siapa tahu hatimu… krn innallahamaa’na…

 

Bagaikan dirimu mengetahui keadaan diriku. Sedangkan dikau bukanlah berdekatan atau berada di sekelilingku.

Senyumlah. walau betapa sedihnya, terlukanya kita sekalipun, sekurang-kurang nya ia dapat menceriakan hari orang lain yang mungkin jauh lebih sedih dari kita. Sesungguhnya hanya Allah dan kita yang mengetahui apa yang tersirat di sebalik senyuman itu, Apatah lagi apa yang tersimpan dalam hati kita.

Thanks penghantar msg. Syukran sebab masih mengambil berat.

kata ganti diri?

urm...
blog oh blog...
dlm blog ni lately banyak tersimpan luahan2 hati diri ini...
tp... smpi skang stil dlm dilema.
nak bahasakan diri ape ek ms bercerita?
saya?
ngan org lg tua mmg bahasakan diri sy.
org?
ngn kawan2 bhs diri org.
tp tu leh jd isu gak.
org mane? orang-orang?
aku?
eheheh.
guna aku, leh? monolog dalaman slalu guna aku ataupun kakla.
kakla sbb nama panggilan kat umah.
jrg bercakap ngn org guna aku. pernah try. tp ramai org kata "wani xsesuai guna aku". ayu sgtkah sy? eheheh. tp, ade gak gune aku. ngan 2 org shbt itu jek. ngee~
xpun...
wani.
tapi, cm wani tu lg sesuai klu bercakap face to face ngan seseorang rather than menulis karangan cam dalam blog ni.
ahahah.
pembaca sekalian, terima jelah seadanya ya?

kjap sy, aku, ku…

yg penting phm.

mcmla ade org bc…


Yay. ade org usm n utm dtg cni. ptg t ngn bbrp insan same u dgnku nk g jenjln ngn mereka. esok mereka nk g boling. nk ikut. tp ade miting. tp tah bile lg dpt jmpe.

2009-07-23

bijak membuat pilihan.

ari sabtu ni free.
nk g jenjalan.
A ajk kuar ari sabtu.
dah lame xkuar ngan A.
tp, B dtg melawat u. melawat ke?
tah. yg penting dr die nye u die dtg u diri ini.
Snanye die nak setel benda lain.
tp dh die kat cni kan.
Terasa nak jumpa.
Lps ni tah bile akan jmpe die lg.
Sbb t die fly g oversea dh.
Tp...
A ajk kuar.
nnt A rajuk lak.
cmne ni????

pastu...
tbe 2 dpt msg.
ade miting lak kul 929 pg.
dh la luar dr uk lak tuh.
arghhhh!!!
marahnye!!!
benci!!!

sekolahku syurgaku.

Sekolahku Syurgaku.
Teringat lagi, masa sekolah dulu, kat dinding sekolah ada tulis ayat ni. Mind set kata, ayat tu ditulis(dicat) sebab nak para pelajar rasa sayang kat sekolah. Seterusnya, sama-sama jaga sekolah cam jaga rumah sendiri. Namun, sejauh manakah keberkesanannya? Hahah. Itu bukan apa yang nak ku persoalkan di sini.

Dengan ini, ingin ku persembahkan sekolah-sekolah yang pernah ku masuki. Kalau dalam resume, kena tulis ikut yang paling recent. Maka, here goes.



Sek Men Sains Seri Puteri, KL.

Ni logo sekolahku masa form 4 & form 5.
Masa sekolah ni dibuka, time tu dah bulan Jun dah.
First day.
09/06/2003.
Hari pendaftaran.

Proudly, I'm the first batch.
Sekolah perempuan.
I repeat.
PEREMPUAN.
Rasa sangat bebas sebab tiada insan2 bernama lelaki.
Maka, boleh mengaktifkan diri tanpa ada rasa segan dengan insan bernama lelaki.
Kiranya, I graduated high school at SESERI ni lah.
Kelas 4 CattleYa, 5 CattLeya.
Join apa kat sekolah ni?
Eheh.
takyahla cite.
kisah lama.
Rindunya kat kawan-kawan n cikgu-cikgu n junior2.




SMK USJ 4

Next, ini logo sekolahku masa akhir Form 1 sampailah pertengahan tahun Form 4.
Wah.
Macam-macam kenangan masa kat sini.
Agak nakal la jugak.
Hahah.
Biarlah.
zaman kanak-kanak tak matang kan, time tu?
Kat sini lah berkenalan dengan dua orang bestfriend yang sampai sekarang still bestfriend ku eventhough jarak memisahkan kita.
Zahira n Afiq.
Happily, Sampai sekarang still contact.
1 Dahlia, 2 Bakawali, 3 Tanjung & 4 Melur.




SM Subang Jaya

Ohoh. Seterusnya, blajar kat sekolah ni 0.5 tahun jek.
Sebab?
Bukan tak best.
Tapi, sekolah ni hanya tumpangan sehingga Sek. Men. Keb. USJ 4 siap jek. So, Sekolah tu siap pertengahan tahun.
Maka, pindahlah sekolah secara beramai2 ke SMK USJ 4.
Apa ek kenangan kt sini?




Nape tibe2 wani cerita pasal sekolah-sekolah menengah die ek?
Okayh. Here goes. Dalam banyak-banyak tempat yang kita belajar, kan... Yang paling akan memberi kesan kat kita ialah sekolah menengah. lebih2 lagi, time kat sekolah menengah kita dah besar n boleh berfikir kan. so pengalaman masa sekolah menengah lebih diingati berbanding sekolah rendah.

n for sure kan, akan lebih bangga kalau sekolah kita cam SBP ke, MRSM ke kan. lg2 kalau sesame SBP antara top ten ranking SPM ke kan. atau MRSM tu MRSM bitara ke kan. Me myself rasa proud my school nya result untuk SPM bagus. So, for sure yang lain pun akan rasa proud kan?

N bila berkenal-kenal ngan orang baru, harus rasa gembira jumpa orang yang satu sekolah ke, tak pun, sama geng SBP atau MRSM ke kan? No big deal. Me myself pun rasa gitu.

Cumanya kan... Kita kena sedar. Betapa gah atau hebatnya sekolah kita tu. No satu SPM satu dunia ni pun ke kan, tapi bila kita masuk Matriks, masuk U n even masuk kerja pun, orang tak kan pandang semua tu. Maybe lah ada yang akan berkata, wah dak ni sekolah ni. Tapi, bila kita masuk U lah umpamanya kan, betapa hebatnya sekolah kita tu, kita start as ZERO kat u ni. Sama je ngan orang lain. Semua kena usaha untuk success sebagai pelajar. Pikul tanggungjawab sebagai seorang anak, n tunaikan harapan ibu n ayah yang bertahun2 dah besar kan kita. Kebesaran sekolah tu tak bagi pointer kita naik pun kalau kita tak usaha. Tak salah nak banggakan sekolah kita. Tapi, ingatlah, biarlah berpada. So does bila kerja nanti. Orang nilai kita berdasarkan performance kita kat tempat kerja. n bukannya apa nama sekolah kita.

Sedarlah~

kesinambungan dari kejadian siang tadi.

2009-07-22

diriku yg berbeza.

Arini. bgn lewat. Keadaan diri yang kurang sihat. Maka tido pun terlebih2. Ade org suh rehat. jd rehatlah. Xpun sbb telan panadol 2 bijik kot. Hahah, salah kan ubat lak. Neway, Klas pun stat petang. Tp patutnye kene wat folo up. Mind set kate klas stat kul 4. seyes. Tibe2 kul 2 td yanti msg, "wani where r u?. Klas kt makmal 15 tau." Aduh. Klas kul 2 ke? Seyes dok igt kul 4. mcm2 pkir kn. smpi klas kul bape pun leh srabut. Alwani. Klas simulasi kul 4. Klas linear programming kul 2 ok. Then kelam kabut siap2. tp last2 xg klas pun. Sbb ape? Urm. adala sbb nye. Then, blk bilik. On de way blk tu. Dok pikir2 mcm. naik tangga dkt blok U tu. tibe2 ku berdehem. N then terkejut. Sebab ade michael kt sebelah tu jek. n ku boleh tak perasan. michael tu siap terkejut skali. Tp, michael ke michelle ek tu? tah. Sampai bilik, trus Pengsan. Arini xtau nape tp rs sgtlah penat. org cal, msg sume xdilayan.

N td, rs sgt down. thanks en peti sejuk.

Smlm tghari pun same. Thanks lg skali en peti sejuk krn nsht2 itu.

Alhamdulillah. Smlm pg, ape yg telah tertunggak selama setahun dh terurai. apa yg unfinished business tu dh setel. Yg melibatkan hati dan perasaan itu dh terluah. Rs SGT LEGA. N leh kwn cm biasa blk. Gembira sikit.

Tp... Bbrp arini seyes sgt serabut. dgn kokok+acu. Muka pun dh naik jerawat dh. Wah. dh xcute dh. Pstu spnjg mnggu ni, dh terabai dak kcik tuh. Adikku syg, akk sgt2 minta maaf. Tp, akk sgt xsuke adik msg gtu td. Berjejeran airmataku membacanya. eventhough, Mati itu pasti, hidup insyaALLAH. Itu adalah kenyataan.

Ya ALLAH. Selamatkanlah dirinya.

Dhla. dh mls nak taip.

masa untuk bergembira. =)

Semenjak dua menjak ni diri ini rasa sangat serabut. Macam2 terjadi. yang tak terhadapi. Tadi, terasa nak lawat web abg saiful. DrInspirasi. Jumpa artikel ni. Banyak artikel yang memotivasikan diri. Kalau minat artikel2 cenggini, silakanlah ke abg Saiful nya page.

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Jika anda sedang bersedih, artikel hari ini sememangnya untuk anda. Tetapi jka anda gembira, artikel ini juga untuk anda. Kegembiraan adalah hak semua. Saya mendoakan anda sentiasa tabah menghadapi ujian dan sentiasa ceria dalam menghadapai sebarang dugaan. Sebuah cerita untuk dikongsi dan diambil pengajaran daripadanya. Mungkin cerita benar. :-P

Seorang yang berumur 30 tahun kini berpindah ke negeri lain.Ini disebabkan dia terpaksa mengikut arahan kerja. Dia mengambil keputusan untuk tidak membawa anak-anak dan isterinya. Dia bercadang untuk menyewa terlebih dahulu di kawasan baru tersebut sebelum membawa keluarganya.

Lalu berjumpalah dia dengan seorang lelaki tua. Lelaki tua tersebut telah mengiklankan mengenai bilik kosong yang ingin disewakan.

Pakcik ada bilik kosong yang ingin disewa? Saya berminat untuk menyewanya,” kata pemuda tersebut.

Memang ada nak, mari pakcik tunjukkan, “balas pakcik sambil membawa kunci untuk ditunjukkan kepada pemuda tersbut.

Pakcik itu kehairanan. Sebabnya semasa perjalanan ke bilik tersebut, lelaki tersebut asyik senyum panjang sahaja.

Maaf pakcik bertanya. Aneh pakcik lihat anak ini. Anak asyik senyum sahaja. Apa yang berlaku?”, tanya pakcik tersebut ingin mendapatkan kepastian.

Bukan apa pakcik. Saya sedang gembira. Saya seronok dengan bilik tersebut. Saya membayangkan ianya sebuah bilik yang mendamaikan.” Balas pemuda tersebut.

Tetapi anak belum lagi melihatnya,” balas pakcik tersebut.

Saya tahu pakcik, tetapi kegembiraan bukanlah diukur pada keadaan bilik tersebut. Ianya adalah tentang apa yang difikirkan. Ianya adalah tentang perkara yang bermain dalam minda kita. Ianya bergantung pada diri kita. Jadi sebelum saya sampai lagi ke bilik tersebut, saya pun sudah gembira. “

Kegembiraan bermula daripada minda. Raikannya. Masa untuk bergembira. Anda boleh memilih untuk gembira atau sedih.Tetapi pilihlah untk gembira. Saya harap saya sentiasa bergembira. Begitu juga harapan saya untuk anda. Yosh~ :-P

Salam inspirasi….




Moga artikel ni sedikit sebanyak dapat menggembirakan anda semula.

kokok+achu

Ya ALLAH...
percepatkanlah penyembuhan diri ku ini...
Ku nak buat kerja pun...
(ku hanya memberikan alsan kan?)

teruknya diri ini.

beberapa minggu ni, beberapa hari ni, ku telah menyusahkan ramai pihak.
ku tau mereka BENGANG dengan diriku.
ku telah menyusahkan seorang abg ni.
dulu ku yg sgt bersemangat nak menyibukkan diri.
Konon nak tolong abang tu,
Sekarang?
Minta maaf berpuluh2 juta kali pun belum tentu abg tu dpt maafkan.
Abg K, wani minta maaf sbb byk nyusahkan abg.

tulis? taip? baca?

td siang rs nak update blog.
tp sgt mls skang.
tdo lah.
ngantuk.
=P

2009-07-19

Buah-buahan penting.

Pa balik kampung. N sampai umah kul 9 td. N pa bawak balik buah2an.
Maka, melantaklah kami sekeluarga. Ada yang polok2. tp bukanlah diri ini. org lain ok. even tgh batuk, selsema tp ttp dgil. Maka, jeng jeng. abislah buah2an itu. pdhl td makan durian jek. =P




kulit2 n biji benih.


sekian. itu sahaja.

Kejujuran adalah penting.

Kejujuran adalah penting. Namun, sejauh manakah kita jujur terhadap diri sendiri.

Pada orang, lain yang kita kata. Tapi, sebenarnya, apa yang kita kata tu mengguris perasaan sendiri. Dan akhirnya, kita lebih banyak menyimpan perasaan.

Kerana terlalu sayangkan persahabatan itu, kita nak jaga hati orang lain, kita tak nak nyusahkan orang lain itu, kita kata yang kita taknak kata. Dan akhirnya, sampai bila-bila pun orang lain tidak akan dapat memahami diri kita yang kompleks itu. Tercari-cari salah mereka. Sedangkan, ia bukanlah salah mereka tapi salah kita. Kerana kita tidak jujur.

Namun, seandainya kita jujur, adakah ia akan menjadikan keadaan lebih baik?

DeceMbeR

* Loyal and generous
* Patriotic
* Active in games and interactions
* Impatient and hasty
* Ambitious
* Influential in organisations
* Fun to be with
* Loves to socialise
* Loves praises
* Loves attention
* Loves to be loved
* Honest and trustworthy
* Not pretending
* Short tempered
* Changing personality
* Not egoistic
* Takes high pride in oneself
* Hates restrictions
* Loves to joke
* Good sense of humor
* Logical

2009-07-18

komuter mempunyai gerabak.

Jam menunjukkan 1215 tengahari. Platform komuter telah dipenuhi dengan orang ramai. Ku teruskan bacaan novel itu. Tiba-tiba, komuter itu tiba dengan kelajuan yang sangat laju. Ku percepatkan langkahku. Penuh. Ini adalah kebiasaan. Lebih-lebih lagi pada hari Sabtu. Hujung minggulah katakan. Pelajar hendak pulang ke rumah. Keluarga hendak membeli-belah. Masing-masing dengan tujuan yang tersendiri. Ku masuk ke bahagian tengah gerabak. Pengalaman mengajarku agar menjauhkan diri dari pintu komuter lebih-lebih lagi pada waktu puncak begini. Komuter tersebut meneruskan perjalanannya dan berhenti di stesen-stesen komuter seperti kebiasaannya. Perjalanan darah di kaki ku bagaikan sudah terbeku. Ku berusaha sekeras-kerasnya untuk melawan inersia. Dengan mengeraskan kaki dan membesarkan luas tapak untuk meningkatkan kestabilan diri. Tambahan pula, tika itu tiada tempat untuk ku berpaut. Pastilah tiada. Di tengah-tengah gerabak kan. Tentulah tiada tempat berpaut. Penumpang lain dah memaksimakan penggunaan tempat-tempat berpaut yang ada. Beberapa kali ku terlanggar gadis itu. Gadis, terima kasih kerana membenarkan ku berpaut padamu. Sangat-sangat membantu. Sedang ku seronok melawan inersia, tatkala di stesen Serdang tak silap, sangat ramai insan-insan yang gopoh memasuki perut dan usus komuter. Terdapat suara-suara sumbang yang menjerit "tunggu next komuter lah!". Namun teriakan oleh suara sumbang dan juga teriakan kesakitan kakak itu tidak dihiraukan. Kejamnya. Mereka tetap ketegaq hendak memasukkan diri.

Tersebutlah kisah. Sekali lagi ku berasa sangat bersyukur tidak berdiri di tepi pintu komuter. Kasihan kakak itu. Dia terhimpit dek lelaki-lelaki yang rakus memenuhi usus komuter. Cuba bayangkan. Sudahlah terhimpit, penuh dengan lelaki pula tu. Seram. Teringat masa naik dari Kepong Sentral dulu. Sangat Euw.

Berbalik kepada kisah tadi. Ku cuba pertahankan kestabilanku. Dan menghiburkan hati melihat pemandangan di luar. Tiba-tiba, seorang laki ni (A) menjerit-jerit cari enponnya. Dan menuduh-nuduh orang yang berdekatan. Kerana ternampak tangan yang mengambil enponnya. Dimintanya seseorang menghubungi nombornya namun, dah dimatikan enpon itu oleh pencuri tersebut. Kekepohan berlaku di dalam sebuah komuter yang sesak dengan orang ramai. Sangat sesak. B pula dituduh. B pun panas. C menyuruh A 'menyepotcek' dirinya. Maka, pergaduhan mulut berlaku. Terdapat suara-suara sumbang "Gaduh luar ah!". Dan mereka turun jua di stesen Mid Valley.

Ku meneruskan perjalananku. Dan akhirnya, ku di rumah, menghadap Belle, menulis post ini.

Pengajaran:
Guls, klu naik komuter, jgn dok depan pintu, nanti ramai2 masuk for sure akan berkumpul kat dpn pintu jek. dahla sesak. Probability nak kena sexual harassment sgt tinggi.

Bila naik komuter make sure simpan barang2 berharga DENGAN SANGAT BAIK.

Banyakkan bersabar.

Jangan cepat percaya dengan orang lain. Zaman sekarang macam-macam cara orang leh pukau.

P/S : everytim naik komuter, ada je yang nak di post.

20 jun 2009.

tunggu!
lg 2 hari jek.
=)

Gas Permeable (GP) Contact Lenses. apakah?

SELAMAT PAGI!!!
Pagi yang gelap. Kini sudah terang.

Rigid Gas Permeable (RGP or GP) Contact Lenses


mine.

Soft contact lenses are most common, but there is another lesser-known category of contact lens materials: gas permeable (GP) contact lenses, also known as RGPs, rigid gas permeable, or oxygen permeable lenses.

GP contact lenses are rigid, but they shouldn't be confused with old-style "hard" contact lenses, which are now obsolete. Hard contact lenses were made of a material known as PMMA. Before 1971, when soft contact lenses were introduced, just about all contact lenses were made from PMMA.

The problem with PMMA lenses is that they are difficult to get used to and somewhat uncomfortable to wear. Also, PMMA does not allow oxygen to pass through it, and healthy eyes need plenty of oxygen.


What Makes GPs Different?

GP lenses were first introduced in the late 1970s; they are actually a newer technology than soft lenses. Most GPs incorporate silicone, which makes them more flexible than PMMA. And silicone is oxygen permeable, so oxygen can pass through GP lenses, resulting in greater comfort and better eye health. In fact, GPs transmit more oxygen to the eye than do traditional soft contact lenses (although some silicone hydrogel soft lenses are comparable to GPs in oxygen transmission).

GPs can also provide better vision, durability, and deposit resistance than soft contact lenses. They can be easier to clean, and since they're long-lasting, they can be less expensive in the long term than soft lenses.

One big difference between soft lenses (top) and GP lenses (bottom) is their size: GP lenses have a smaller diameter. (GP lens photo courtesy of GP Lens Institute.)



nak tambah. Ku dah guna RGP(dlm artikel GP.tp kat kotak contact lens RGP. mane2 lah. same je maksudnya.) ni beberapa tahun. dah due rasanya. JAp. cek kalendar. haah. 2 taun. Last appointment dis 2007. ohoh. dh lame tak cek mata. camne leh terpakai RGP ni? Tersebutlah kisah. Nak wat contact lens(CL) baru. Selama ni guna soft CL brand Focus. Special Case sbb astig n silau tinggi. Makin lame, astig n silau makin tinggi. So, kakak Azarina promote guna RGP. sbb, katanya, RGP ni leh maintain power. Pastu cam bg mata sndiri btulkan astig n silau. hah? cmne tu? g confirmkan sendirik ngan optometrist. (betulkan kalau fakta ni salah) RGP ni semi hard contact lens. maknanya, still boleh diterima mataku. Harganya, dlm plus minus RM500. permanent sepasang ni selama 5 tahun. mataku berharga Rm 250 sebelah! Kalau ilang, nangis!!! Oklah kan. daripada soft CL brand Focus. Focus, 6 bulan, RM 280 dah. sebab sekotak yang leh dapat 3 pasang RM 140. Power kiri n kanan lain. Maka kena lah beli dua kotak.

Sebab RGP ni special case sikit. CL tu btul2 ikut saiz anak mata kita. maksud ku, dianya kelonjongan anak mata. Pstu tu tempah saiz. 2 minggu la jugak baru dapat. Cara nak pakai sama ngn soft CL. Tapi cara nak kuarkan dari mata tu lain sikit. Maka akan ada appointment ngn optometrist secara berkala. Utk check kesesuaian ngan mata kita. Check ade calar2 kt CL tu ke tak. Mula2 seminggu. pastu seminggu lagi. pastu 2 minggu. pastu sebulan... pastu setahun. Pastu ku dah tak g dah. ahahah. kakak, nanti saya lawat ya.

Adala keburukan sikit. Kalau soft CL, bila kena habuk sikit kat mata, cam boleh diterima lg. tapi klu RGP ni, sakit die lebih sikitlah. Kenapa ek? Urm. susah nak jawab. Cuba tanya optometrist. nanti kang terbagi fakta salah, ajaran sesat lak kang. Beli eye drop yang khas untuk RGP ni. Then drop drop dlm mata. then ok dah. Pastu, kena beware lebih kalau bersukan. Nanti kena mata ke. Takle lasak2 sangat. Well, I pun ayu kan. =P

Tapi... yang bestnya, orang xtau kita pakai CL!!! ahahah. Sume pun mcm, wani pakai speks? Haah. tp slalu pakai CL. sbb diameter RGP lg kcik dr soft CL kan. Pastu leh pkai lg lama. sbb lg kecik n then cam lg byk O2 msuk dlm mata.

Ok. itu je rasanya. Kalau nak tau lagi, silalah GOOGLE. atau pun, klik ni. RGP. =P ataupun pergi ke Optometri terdekat n bertanyalah sebanyak yang mungkin.

Sekian. nak sambung baca novel. Nak abiskan arini.

Wassalam.

2009-07-17

lama ke kejap?

sehari ke?
dua hari ke?
seminggu ke?
biasenye it takes about 1 - 2 days..
depending on the type of anaesthetics used,
ngn depend on d type of reversal used..
tp, generally biasenye about 1-2 days..
eventho, ade gak cases where patient was asleep 4 a whole week..

walau cane pon, kte redha je..
smua ni atas ketentuan n kuasaNya..
alwani. sabar. insyaALLAH selamat semuanya.

stiap yg b'laku adelah ujianNya utk hamba2Nya di dunia..
so, kene bnykkn b'sbr,
n tawakkal bnyk2 pdNya,
insyaAllah, dgn izinNya, doa kte dmakbulkn...Amin.

sedapnya coklat.

tahukah anda?
bila makan tu kena berjaga-jaga.
gemuk atau kurus bukanlah ukurannya.
tapi. kandungan kolesterol, gula dalam darah yang membahayakan.
plus macam2 penyakit yang leh datang kalau salah makan.

darah tinggi, penyakit jantung, kencing manis.
tak kurang juga ngan penyakit kanser.
macam2 penyakit sekarang.

tiba2 je cakap pasal ni.
sebab tadi mr sumbody berkata-kata.
yang penting jaga kesihatan.
jangan sampai sakit.
maka, jangan sakitkan diri anda ya kawan2, adik2, abg2, kakak2.

yang lepas biar berlepas.
akan datang jangan terlepas.

kepada insan2 yang sedang sakit, moga kita cepat sembuh~

ari ahad miting~

rindu kah?

waspadalah terhadap kerinduan:
hati-hatilah anda terhadap perasaan rindu sbb ia boleh menimbulkan kecemasan dan kesedihan yg blanjutan.

penawar kerinduan:
1.menyibukkan diri beribadah kpd Allah & mohon kesembuhan
2.m'jg pandangan mata & kemaluan
3.meningggalkan tmpt di mana org yg dirindukan berada & m'hindar diri drpd mgingatnya
4.menyibukkan diri dgn amal soleh
5.menikah secara syar'i

sumber dipetik drp "La Tahzan"

syukran ya cda.

jgn sedih2. (2)

smlm dpt msg lg.
insan itu sedang berjuang bermula pagi tadi.
YA ALLAH, selamatkan lah dirinya. Permudahkanlah urusannya.

semalam juga.
sangat risau lepas tu.
kacau2 datuk seri.
maaf datuk seri sebab saya ganggu anda.

Tuan bilik, saya minta maaf selama beberapa hari ni banyak menyusahkan anda.

Tadi, Zaini singgah Uk. Lunch kat luar. Thanks for visting, Zaini. N terlepas waktu Zuhur. Dah janji dah nak jumpa ms Zuhur.
Adik, sgt2 minta maaf.

Hari ni, ponteng kelas lagi.
Alwani. kenapa anda sangat bermasalah ni?

rindunya kat abgku. mesti dia tgh pening2 ngn psm. Abg. berusaha!!!

Mr sumbody tgh keje. Berusaha jugak!!!

Bila blog ni nak ceria balik?

pendiam.

dulu. rsnye smpi sekarang, org akan kate mula2 ku nmpk cm pendiam.
tp bile dah bertegur sapa, bual2, kenal, lain snanye.

urm.
n skang ni, ada orang kata, akak ni suka sangat bercerita.
boleh tak kalau nak jadi pendiam?
sume benda pendam sorang2.
apa yg kita rasa takde sape yg tahu.
pastu kita takde lah asek kacau orang.
nyusahkan orang.
n wat orang salah paham ngan kita.
n wat orang terpaksa layan kita.
sebab taknak kita kecik ati.
n cam nampak kita cam takde masalah jek.
n bercakap hanya bila perlu.
cakap perkara yang ilmiah jek.
boleh tak?

bila cakap pasal ni cam sangat tak matang kan?

2009-07-16

penantian sudah berakhir~

skang. ku berseorangan di bilik ini.
Tuan bilik keluar mkn.
Hahah. Wat cam bilik sendirik jek. Maap la Tuan bilik. Nanti saya buat lagi.
bahaya dok kat bilik ni.
Akak. ade koko krunch. sedap. mehla makan.
akak. ade jem. tadi baru sedar ada dlm plastik. t leh mkn ngn roti.
akak. ade kerepek. amekla mkn. xmkn sgt kerepek ni.
akak. jom wat campbell soup. ade cooker kan.
akak. mknla biskut tu. sedap. sedap kan?
Janganlah layan akak baik sangat. jamu itu ini. risau saya.
uih. makin comellah diriku ini.

Happy for her. Penantian dia dah berakhir. Buat masa ni lah.

Kelmarin ku tunggu2 malam smlm.
tp bila mlm semalam menjelma, lain jadinya.
Bila berjanji, jangan mungkiri.
Maaf. Telah ku cuba sedaya upaya.
Apakan dayaku.

Tadi, penantian ku berakhir jua.
Tapi, ku terkedu.
Terlalu banyak yang nak diperkatakan dan akhirnya ku terkedu.
Mulut ku terkunci dan hanya mampu mendengar.
Keadaan dah berubah mungkin.
Berat nya hati. Bile sumting yg dh jd kebiasaan, lama2...
Entah.

Alhamdulillah, keadaan semakin baik untuknya.
Ku gembira mendengar ceritanya.
Bukan ku hendak merahsiakan.
Tapi...
Ku cuba sedaya upaya ku untuk tidak mengganggu. tidak menyusahkan.
Ku cuba.
Moga dikau berjaya menggapai impianmu.
Doaku.
Terima kasih kerana mengakhiri penantian itu.

mcmane pun, ku rs sebak.
Terlalu banyak yang hendak diceritakan, tapi tak dapat diceritakan. dan bila tiba masanya dan ada peluangnya untuk dikongsi, ku hanya terdiam. sedih kn? Sedangkan nak sangat2 cite.
rindu kot nak bercrite.
Ku taknak jadikan keadaan lg buruk.
Ah. nape emo balik ni...

Berita baik~
Mr sumbody dah keje.
OFFICIALLY.
Mula2 dia kate xde keje. last2 ade byk keje. Hahah. padan muka. I'm happy for u. SANGAT. rindu.

Serabut~
dr ari tu xdpt pilih lg.
nk 2 sem ke 3 sem.
amanah 1 ogos xlangsai lg.
smpweb xdftr lg.

N menanti minggu depan ari jumaat, jam 230 petang. Nak g ke tak ek. Hahah. Berdebar2.

N lepas ni xtau lg bile leh online. wifi uk ni. ade kene dftr2. ape tah. xle gune id lame. sbb dh grad. Jd kene dftr lain. kene guna yang prepaid tu. ni pun gune Tuan bilik ni punya. Maka, update puas2.

Bbrp ari ni nk abs kan ada novel ni. Cepatlah habis... eventho x abis lg, skt sbyk ku cube tmptkn diri d tmpt watak utama nya. n cuba memahami tindakan2nya.

Hahah. semalam ade yg melawat uk ini. Maap kpd yg tak terckp tu psl ni. ku srabut la gak bbrp arini(alasan). Tp sgt2 minta maaf. Thanks kepada yang datang, yang tolong sambut. ade gambar.

Esok. Tim Zuhur. InsyaALLAH jumpa adik yang seorang itu. Semalam g biliknya, dia takde.

2009-07-13

adat. agama.

apa itu adat?
menurut kamus dewan edisi keempat ia bermaksud peraturan yg sudah diamalkan turun-temurun (sejak dahulukala) di dlm sesuatu masyarakat (sehingga merupakan hukum dan peraturan yg harus dipatuhi), lembaga: ~ Minangkabau; ~ Perpatih; ~ Rembau; 2. cara yg sudah menjadi kebiasaan, sifat, kebiasaan: ~ air cair, ~ api panas;


apa itu agama?
menurut kamus dewan edisi keempat, agama pula bermaksud kepercayaan pd Tuhan dan sifat-sifat serta kekuasaanTuhan dan penerimaan ajaran dan perintah-Nya, kepercayaan pd yg Maha Kuasa: ~ Islam, ~ Kristian; orang yg memeluk ~ Islam disebut juga orang Mukmin; ~ langit agama yg bukan ciptaan manusia;

isu ini sangat sensitif sebenarnya. Sekiranya ingin berhujah tentang isu ini, perlulah dibuat kajian yang lebih mendalam sebelum berhujah. Zaman ini, Terdapat banyaknya salah anggapan mengenai ADAT MELAYU dan HUKUM AGAMA ISLAM. Dan adalah SANGAT BERBEZA antara ADAT MELAYU dan HUKUM AGAMA ISLAM. Yang diamalkan kerana hukum agama Islam dikatakan adat Melayu dan begitulah sebaliknya.

Tadi ku  tonton 3R. isu yang dikupas adalah berkaitan kesedaran rakyat Malaysia berkenaan adat kaum-kaum lain kesinambungan daripada konsep Satu Malaysia yang dibawa oleh PM kita.

Babak pertama menggambarkan mengenai seorang wanita bertudung yang Muslim yang tidak mahu bersalaman dengan seorang lelaki Cina(tak ku tau agamanya) kerana bukan adatnya. Salah tanggapan berlaku di sini kerana, bersalaman adalah adalah budaya Timur. Namun, tidak bersalaman dengan seorang yang bukan Mahram BUKANLAH ADAT MELAYU TETAPI HUKUM AGAMA ISLAM.

Babak kedua pula adalah mengenai, agama Hindu yang tidak membenarkan penganutnya makan daging Lembu dan agama Buddha yang mana penganutnya vegetarian(tapi kalau tak silap, xsume). Kiranya, tuan rumah harus alert dengan apa yang penganut agama lain makan dan tidak makan.

Babak ketiga tak jauh beza dengan babab kedua. Yang terdapat seorang Muslim datang ke rumah seorang berbangsa Cina. Masalah timbul apabila tuan rumah tidak alert bahawa penganut agama Islam SANGAT  menitikberatkan kehalalan sesuatu makanan,

Kesimpulan ku, kita sebagai orang Islam harus belajar untuk membezakan antara ADAT MELAYU dan HUKUM AGAMA ISLAM. banyak lagi amalan Melayu yang disangkakan wajib dibuat kerana HUKUM AGAMA ISLAM.

2009-07-12

damai~

ku dah berdamai dgn insan itu.
katanya maafku diterima dengan syarat ku memberitahu kebenaran padanya.
dan sekarang dah berbaik semula.
yay!
sgt seronok.
kepada insan itu:
terima kasih banyak2. moga kejayaan milikmu. dan jgn nakal2. sy akn berusaha utk tidak mudah terasa. kiv itu akan ku tuntut ok. =)

dan adikku syg akn exam esok n esok n esok.
all the best~
may u pass with flying colours.
=)

n usop ku syg akn exam esok dan hari2 seterusnya juga.
all the best~
may u also pass wif flying colours.

dan mr sumbody ku syg juga on the way ke kl.
sgt yay!

hahah. sume2 ku syg.

esok nk g u tp brg xkmas lg.
brg2, sila masuk ke dlm beg coklat ya.

dan saya kena jadi matang.
berusaha!!!

hahah. td rs sgt malu. kene hentam sbb ape yg ku tulis kt blog. biarlah. suka hati sayalah.

adat. agama.

apa itu adat?
menurut kamus dewan edisi keempat ia bermaksud peraturan yg sudah diamalkan turun-temurun (sejak dahulukala) di dlm sesuatu masyarakat (sehingga merupakan hukum dan peraturan yg harus dipatuhi), lembaga: ~ Minangkabau; ~ Perpatih; ~ Rembau; 2. cara yg sudah menjadi kebiasaan, sifat, kebiasaan: ~ air cair, ~ api panas;

apa itu agama?
menurut kamus dewan edisi keempat, agama pula bermaksud kepercayaan pd Tuhan dan sifat-sifat serta kekuasaanTuhan dan penerimaan ajaran dan perintah-Nya, kepercayaan pd yg Maha Kuasa: ~ Islam, ~ Kristian; orang yg memeluk ~ Islam disebut juga orang Mukmin; ~ langit agama yg bukan ciptaan manusia;

EXTRA! EXTRA! READ ALL ABOUT IT!

PURSUING STUDIES IN MASTERS.

This is the latest news about me.
I'm pursuing my studies in Mathematics.
Still in consideration of whick part of Mathematics I'll be doing.
Either Management, Applied or Pure.
According to my Degree result, the best is Management.
But according to the market of being a lecturer, Applied and Pure is most wanted.
I'm still thinking about it.
The same uni as b4.
The registration is on Monday.
What else.
I guess that's all.
It's so tiring to answer questions by my fans.
DO PLZ don't ask anymore.
JUST READ it here.

ONe more thing.
My convocation is on : 19hb July 2009.
Sidang 9.
7.30-12.00.

finally. i know when it is.

Berbicaralah denganku~~

Salah faham?
Kenapa ia berlaku?
Apa penyelesaiannya?

Salah faham berlaku kerana terdapat miscommunication antara kedua-dua pihak yang terlibat. Satu pihak mempunyai niat yang lain. Satu pihak lain salah tafsir niat pihak yang lagi satu itu. Seterusnya menjadikan keadaan lebih rumit. Mulalah nak bermasam muka. Tak bertegur sapa. Menyepikan diri. Dan lebih teruk, berdendam antara satu sama lain. EGO.

Seharusnya, berbincanglah dengan masing2. Namun, kadangkala, payahnya hendak memulakan bicara. Langkah yang paling mudah adalah dengan meminta maaf. Sering ku ungkapkan kata-kata ini. Jika kita melakukan salah, maka kita meminta maaf. Namun, jika kita meminta maaf, tidak semestinya kita yang salah. Lenturkanlah ego itu untuk menjernihkan semula keadaan yang keruh itu. Di kala ini, bukanlah salah siapa yang patut dicari. Tetapi, patut mencari jalan untuk menyelesaikan salah faham ini. Biarlah kita yang beralah. Asalkan ukhwah yang terbina tidak putus begitu sahaja.

Kepada insan itu:
Maafkan diriku kerana kata-kataku itu pada hari itu sms ym itu.
Mungkin ku yang EMO. dan keadaan pada waktu itu yang menjadikan diriku mudah TOUCHING.
Keserabutan dan pelbagai perkara lain yang memerlukan perhatianku menjadikanku leka dan terlupa untuk menjernihkan kembali kekeruhan yang melanda. (ah. alasan.)
Persoalanmu itu, tak ku terjawab.
Kerana sejak beberapa ketika ini, bila wujud satu keadaan yang memerlukan ku berbicara dan terlalu banyak soal jawab yang akan berlaku, ku lebih suka mendiamkan diri.
Ku malas nak berdebat.
Kerana perdebatan bukanlah minatku.
Tapi ku tahu, dlm keadaan ini, memerlukan penjelasan.
Maaf kerana membuatmu serba salah.
Mungkin kerana rasa rindu akan ukhwah dahulu.
Masa berlalu, dan masing-masing punya tanggungjawab masing-masing untuk dilaksanakan.
Dan ini adalah hakikat dan kenyataan yang perlu ku terima tanpa berdolak dalih.

2009-07-11

satu hari.

satu hari.
3 tempat.
bukit angkasa.
ukm.
stesen u.
smpikn abg afiq kate, wani ni unpredictable.
ohohoh.
sy sgt suka ungkapan itu.

2009-07-10

adventure dan revenge dan afraid.

adventure itu pengembaraan.
dan revenge itu balas dendam.
dan afraid itu takut.

wah.
mcm banyak nak cakap hari ini.
ada yang gembira.
ada yang sedih.
tapi yang gembira dulu nak citer.

sekarang nak cite ape yang berlaku pagi tadi.
maka ia melibatkan bkaitan revenge.
ha?
alwani membalas dendam?
ya.
saya membalas dendam.
percayalah.
sebab ari tu xdpt jmpe b**** n a***.
and hari ni dpt jumpe mereka!!!
lunch lg.
hohoh.
tp td ade org nk jeles kan ku. sbb die pun g jmpe mereka berdua n siap import seseorg dr u nya itu.
xheran...

ape itu adventure?
bila...
tak pernah nek moto jauh2 pastu kne bonceng jauh2.
n bwk laju lak tu.
bergegar otak!!!
dlm ati, cool jek.
ahahah.(shhh! ni rahsia tau)
slame ni nek dlm ukm jek.
jauh pun, ke kajang ke hentian kajang tah.
sakit blakang.
pastu g mkn kt umh ade kakak ni dinner.
jamuan.
dkt2 ngn frim dh.
sgt cntik landskap umh nye.
even halaman xluas, tp sgt cntik.
after pnat wat keje, then rht2 kt umh kakak itu.
mkn sgt byk.
org jamu.
mkn jelah.
nanti puasa.
bulan rejab ni.
sunat tau pose.


afraid itu adalah apbl kita takut sesuatu yg paling kita taknak berlaku itu berlaku. bgku, sdg kritikal. ku tak henti2 mendoakan die.
moga2 mlm2nye diulit mimpi2 indah.
Ya ALLAH, permudahkanlah perjalanan hidupnya.
InsyaALLAH.

dan lg satu yang gembira ialah
mr sumbody nak dtg kl ahad ni!!!
yay!!!
sgt seronok!!!
at least ade gak yg happy dlm minggu ni kan.
satu2 pergi.
tp dtg balik insan itu.
ALHAMDULILLAH.
SEGALA PUJI BAGIMU YA ALLAH.

dh ngantuk lah.
salam.

2009-07-09

spina bifida. pernah dengar?

urm...
asek2 tulis pasal kesedihan je kan?
lame2 berkabung lak blog ni.
tibe2 nak cite pasal spina bifida ni.
pernah dengar?
mcm comel jek namenye. bagiku namenye comel.
xtaula kalian camne. hohoh.
ku pun baru tau pasal penyakit ni dalam setahun lepas.
seorang insan yg ku syg hidap penyakit ni sejak kecil.
dari kecik, xberpisah dgn ubat.
smpi kan, rsnye ubat die lg byk dr farmasist sendiri.=)
moga keadaan dirinya semakin baik~

ni ade sikit info pasal penyakit ni.
ku google jek. pastu terjumpe pastu copy paste jek. hahah.
kalau rase nak tau, silalah baca :


Apakah yang dimaksudkan dengan Spina Bifida ?
Spina Bifida (dalam bahasa Latin bermaksud tulang belakang terpisah), adalah salah satu kecacatan sejak lahir dikenali sebagai kecacatan di tiub neural. Sebahagian atau keseluruhan tulang belakang tidak bersambung dengan sempurna dan menyebabkan saraf tunjang terdedah. Keadaan ini terjadi di awal kandungan, seawal bulan pertama kandungan.
Ianya berlaku di bahagian bawah tulang belakang dan jarang berlaku dibahagian atas. Kadang-kadang sebahagian dari otak juga turut terdedah.


Jenis‐jenis Spina Bifida.
a) Spina Bifida Occulta
Saraf tunjang adalah normal. Hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.

b) Meningocoele
Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang selalunya sempurna.

c) Meningomyelocoele
Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keterukkan keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang ringan (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda. Sekiranya kecacatan teruk yang mana melibatkan saraf tunjang , kemungkinan bayi tidak selamat. Selalunya bayi ini akan mengalami kelumpuhan, hydrocephalus (kepala besar disebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/kongenital. Kebanyakkan kes mengalami keterukkan sederhana yang mana juga memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.


Sebab‐sebab terjadi.
• Sebab sebenar masih tidak diketahui
• Ia adalah disebabkan oleh kombinasi antara faktor genetik dan persekitaran.
• Salah satu faktor yang menyumbang pada keadaan ini adalah kekurangan asid folik
sebelum mengandung dan pada awal kandungan.


Tanda‐tanda
• Kemungkinan kelihatan benjolan di bahagian belakang. Ia adalah penonjolan saraf tunjang atau meninges melalui ruang pembukaan di tulang belakang.
• Saiz kepala yang besar atau ukuran lilitan kepala membesar akan terjadi pada sebahagian kes meningomyelocele.
• Bagi kes spina bifida occulta, perubahan warna kulit, lekok ,ketulan tisu lemak yang lembut atau jumbai rerambut akan dapat dilihat di bahagian belakang.

Gejala
Sebahagian dari gejala dikesan peringkat awal dan yang lainya di kemudian hari.
• Sakit dibahagian bawah belakang
• Sistem usus dan pundi kencing yang tidak berfungsi.
• Bahagian anggota kaki adalah lemah atau lumpuh.
• Hilang deria rasa dibahagian yang terlibat.
• Pembelajaran yang lemah.
Kadang-kadang tidak ada gejala yang ditunjukkan. Kecacatan itu hanya dikesan semasa pengimejan (x-ray) dilakukan untuk masalah kesihatan yang lain.
Masalah ini boleh dikesan semasa mengandung melalui ultrasonography,MRI dan pengukuran alpha foeto protein (AFP)


Komplikasi.
1. Komplikasi spina bifida selalunya disebabkan oleh kerosakan pada saraf tunjang atau hujung saraf yang terkeluar dari saraf tunjang.
Ini akan mengakibatkan:-
o Sakit belakang
o Tidak boleh mengawal buang air kecil dan retensi urin.
o Tidak boleh mengawal buang air besar dan sembelit
o Lemah atau kelumpuhan pada bahagian kaki.
o Hilang deria rasa di bahagian yang terlibat - yang mana menyebabkan
kecederaan, kudis tekanan atau kelecuran di kulit.

2. Spina bifida selalunya berkaitan dengan hydrocephalus dalam 70 % kes. Otak dan saraf tunjang di alirkan dan di bekalkan dengan nutrisi oleh cecair serebrospinal. Dalam spina bifida , pengaliran cecair serebrospinal tersekat menyebabkan pengumpulan cecair ini di dalam otak. Keadaan ini berbahaya kerana cecair yang terkumpul akan meningkatkan tekanan dan akan menyebabkan kerosakan pada otak.

3. Jangkitan
o Meningitis - Jangkitan pada selaput yang menyaluti tisu saraf.
o Jangkitan di salur air kencing melibatkan pundi kencing dan atas buah
pinggang - Retensi air kencing akan menyebabkan pengalirannya berbalik ke buah pinggang semula.

4. Masalah tulang seperti scoliosis (bongkok), telepis (club foot ) atau terkehel tulang
pinggul.


Rawatan.
Rawatan untuk spina bifida ialah pembedahan dan rawatan sokongan yang berterusan. Tiada rawatan khusus untuk spina bifida.
• Sekiranya seorang bayi dilahirkan dengan kecacatan yang terbuka , pembedahan dilakukan secepat mungkin.
o Saraf tunjang dan meninges yang terkeluar akan dimasukkan ke tempatnya dengan berhati-hati.
o Tujuan melakukan pembedahan ialah untuk mengurangkan risiko jangkitan dan mengekalkan fungsi saraf tunjang.
o Pembedahan semula mungkin diperlukan apabila kanak-kanak membesar. Ini adalah disebabkan saraf tunjang dan tulang belakang membesar pada kadar yang berbeza dan boleh menyebabkan dan boleh menyebabkan tisu saraf terperangkap.
• Sekiranya mengalami hidrosefalus, shunt mungkin diperlukan untuk mengalirkan cecair yang berlebihan dari otak ke abdomen. Shunt perlu di pantau untuk jangkitan dan penyekatan aliran cecair serebrosinal serta memberi rawatan yang berpatutan.
• Penilaian yang kerap perlu dilakukan ke atas kanak-kanak oleh pasukan kesihatan seperti Pakar Perubatan, fisioterapi dan terapi carakerja.
• Jangkitan perlu dirawat dengan sempurna.


tu je. if interested nak tau lagi, silalah ke hospital berdekatan, atau google la ek. jom streamix!
berdasarkan artikel tu, tercatat yg pnyakit ni byk komplikasinya. n insan yg ku syg itu, mmg ada komplikasi pun.
one of them is die xle kene sejuk. sentiasa bersweater.
if sejuk sangat, nanti akan cramp.
n then, xle panjat2 tangga. becoz effect kt tulang pinggul.
So, die slalu ponteng kelas bersebab.
n byklah aktvt yg cm sports, camping sume xle nk join.
but die being strong for all this while.
n i hope die akan terus strong.
even i think, she's stronger than me yg sempurna tubuh badan ni.
teringat yg dulu kne jd bodygad die.
tman jln2 keliling kolej.
xla keliling sgt pun.hahah.

kesimpulannya, bersyukurlah dengan segala nikmat tubuh badan yang sempurna ni. gunakanlah ia ke jalan kebaikan. (tp sdih ku nk buat baik xle).
Moga kita sentiasa dalam keredhaan ALLAH s.w.t.

bersabarlah sayang.

solat subuh.
dan hatiku menangis lg.
hati blh menangis?
rs sgt kehilangan~
bila semua ni nak selesai?
salah satunya,
prog ni ngah serabut n then takkan ku nk go away just like that?
ms dah suntuk dh.
n tenaga kerja yg ada brape keratla sangat.
dan kerana kuasa besar itu, ku xle nak mnyumbang kurangkan beban orang lain.
bagaikan ku buat kerja separuh jalan jek.
tak suka nya.

2009-07-08

dipaksa terpaksa memaksa.

siang td, tgh borak2 ngn ade adik ni kt um, ada org call utk jd fc next week.
it is what i like.
dpt jumpe org sharing pengalaman.
lg2 prog tu melibatkan pelajar sekolah.
bgku it's sumting yg baik.
bkn wat jht ape pun.
tp...
alangkah sedihnye bile niat ku itu ditentang habis2an.
kne wat mende lain.
m**t**S.
psl mende ni pun satu.
xtau lg dpt ke tak.
tp td calling.
ade kwn ckp, g amek surat kt pps.
esok pg2 ke.
dgn nk settlekan konsert ni lg.
1 ogos je kot prognye.
satu2 kot.
igtkn nak tangguh dulu.
bkn xnk wat.
tp tangguh jek.
ari tu pun kate klu x jd, tlg2 ngn kerja2 lain.
xle lencong2.
pdhl ku dh ilang smgt nk wat bende tu.
lg2 bile tgk no tu pg jmaat itu.

ada org kate, buat la ape yg kita minat.
n bila ku dpt peluang utk wat yg kita minat tu, nape ade yg menentang?
sgt sedih.
rs nak rebel jek.
antara minat n kehendak org.
dok2 kt cni, ngadu, mintak pendpt yg lbh tuwe.
ade yg memujuk.
n sgt ramai yg menyokong utk kerja dulu.
tau lah apa ku nak buat.

ku nak juga berdikari.
wat keputusan sendiri.
sedih2.
........................................................................................................................................

jam belle 1.42 pagi.

niat d hati nk ngacau u***n sbb nk ilangkn ke emoan.
last2 ngan die pun ku leh gado.
ape hal ni alwani?????????????????????????????????????

dgn sgt frust sbb abg a*** n b**** n a*** g mkn kt bukit angkasa. n ku kt bukit angkasa. n terase sgt2 nk cntct si b**** nih nk suh die dtg cni n cte2 kt die psl dk kcik tuh. tp nape lah ku xcntct dak tuh????????????????????

alwani, assobaru minal iman.

2009-07-07

...

Ya ALLAH...
berikanku kekuatan...
kenapa semenjak dua menjak ni hatiku sangat berserabut, n mudah sgt rapuhnya?
Napa ku sgt beremosi ni~
Napa ku sgt xbersemangat ni~

cte lain lak.
ari ni, satu keputusan yg drastik dbuat.
berat snanya, tp utk kebaikan bersama kedua2 pihak.
alwani, anda kena faham keadaan dia n napa dia nak wat gitu.
dh kuar u pun xkan xreti2 nk fhm kot?
INSYAALLAH.
semoga dia berjaya capai impiannya~
Minggu depan, ujian pertama beliau.
Moga selamat semuanya.
Amin.
no sacrifice, no victory~

and and and...
bermulalah episod xyah topup mxs dah.
pdhl, slame ni xksh pun psl topup2 tu.
xde lg kisah enpon sakit.
sng cte, dh xde kisah dh.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

and and and.
ade ke nk g kepong tp bli tiket nk g kepong sentral.
asal la ngan kamu ni alwani???
tp td date ngn cik mim.
wuhu!!!
mkn manok.
dh.
tu je nk cte.

2009-07-06

harum tak wangi

Siti Nordiana

Harum Tak Wangi

Bagai aur bertemu dengan tebing
Saling bertaut pada janji wangi bicara
Nampak tenang namun arusnya dalam
Menghakis sari rindu
Yang nampak takkan gusar

Hati ini bagai retak seribu
Berkecai tidak jua
Bercantum tak sekali
Kerana kita dulu bagai sang kekasih
Kini jauh tersisih
Harum tak lagi wangi

Mungkin nasib silu menghampiriku
Atau cinta segan lagi nak menyapa
Dalam hati yang ada hanya kamu
Yang tiada hanya aku
Jemu ditelan waktu

( korus )
Wajah ini serinya pudar sudah
Itulah kata-kata yang cukup menghirisku
Mujur bagiku kesedaran ini
Belum terlewat ke senja hari

Bertemu cinta jatuhnya jangan di mata
Terpaut hati rindu biar sampai mati
Seri wajahku bercahaya dari hati
Halus kataku harum sering budi

2009-07-05

jgn sedih2.

jgn sedih2.
hidup ni ade mcm2 dugaan.
setiap yg berlaku ade hikmahnya.
kita mesti kuat.

Ya ALLAH, peliharalah dia.
xsdap ati arini dia xreply msg.
dh due ari main teka teki ngn die.
arini dia menyepi.
Alwani, bertenang.

abg. nape msih menyepi?

bila kita sedih, atau punya masalah.
Pasti ada sesiapa jua; ibu, ayah, adik beradik, sahabat yang akan di sisi.
Mendengar masalah, memberi bantuan agar masalah kita ada penyelesainnya.
Namun, ada juga waktunya.
Bila kita sangat-sangat memerlukan seseorang, insan itu tiada.
Sangka kita, orang itu marahkan kita atau menjauhkan diri dari kita.
Mungkin sangkaan kita itu silap sebenarnya.
Mungkin orang itu bukanlah marahkan atau menjauhkan diri dari kita.
Tetapi, dia juga mempunyai masalahnya dia sendiri.
Setiap insan di dunia ini, ada komitmennya yang tersendiri.
bukanlah untuk berada di sisi kita sahaja.
Maka, kita haruslah belajar untuk memahami keadaan insan lain sekiranya dia tiada di sisi.
Dan mungkin juga, pada saat itu, insan itu sebenarnya lebih memerlukan kita dari kita memerlukan dia.
=)

2009-07-04

tersentap.

oh.oh. esok hari ahad.
jd wajib makan roti canai.
n kena bgn awal teman ibu g cr roti canai.

td, ku ckp,"XXX, esok XXXXX ade miting". "Nak g miting, g ah miting. watpe nk kacau masa XXX". lah. kalau xcakap nak g mane, risau. bile cakap nak g mane, kate camni lak. FINE.

2009-07-03

rindu lagi~

tadi ku buka fs. ade yanto comment. n buka die nye fs. ade blog upenye kakak ni. rindu~ tajuknye.

Tibe2 rasa sangat rindu kan kawan2 masa matriks dulu. even setahun je bersama2, tapi... macam2 dh jd. yg lawak ada, yg gmbira ada, sedih ade, jahat ade, baik ada. sume2lah. bertahun2 ulang alik matriks tp... bkn jumpe kwn2 dulu pun!!! geng2 c3 ku. ni, masing2 dh abis degree dh. hopefully dapatla wat gathering. terlalu banyak nak diceritakan. bile nk piknik lg? tgk bintang mlm2? men badminton? prak mate pun. h1p3, f8p3, f6p3. tp, prak mate mostly ade lg stahun. sbb msg2 amek engine. tibe2 rindu kat abgku itu. nape abg sy menyepi sekarang? sekarang ni, blog ni dh jd cm luahan perasaan jek. pdhl, ade plan igt nk jdkn tempat perkongsian ilmu2 ke ape ke... tp yg penting, ku punye blog, ku buat yg mampu ku buat. uhuk2.
kwn2 u. nape xrindu sgt kwn2 u ek? sbb nnt konvo jmpe lg kot.

kwn2 skolah? kalian sume kat mane? ku dh lost~

fuyoh. mat usop mkn mlm 2 kali!!! biar ah die lapa. yg penting, kakak die xmkn. hohoh. berusaha!!!

adik dh mula pgl2 gomok. capik pun. berani ye kamu.

Permata Yang Dicari

Permata Yang Dicari
Album : Insan Istimewa
Munsyid : De Hearty
http://liriknasyid.com


Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Lagu : Fahmi (o.p. DeHearty Publishing / s.p. NAR Publishing)
Lirik : Nurul Uyun Abdul Aziz (o.p. DeHearty Publishing / s.p. NAR Publishing)

after dengar ade org nyanyi...

oh hati…

Ade satu mlm tu…
Sgt merisaukan…
Iyah nak balik… ibu suh die naik bas dr kmtr… t turun dkt2 umah ibu amek lah…
Tersebutlah kisah. Tim nak solat maghrib tu ibu trus g kuar pintu(mcm flash. Tibe2 je dh ilang). Pastu iyah msg kate die x turun kt perhentian last bas. Dhla ku x ikut. Ibu nye enpon lak ibu tgl. Iyah lak batry low. Sgt gile. Pa lak xde. Uih. Dh xtau nk wat ape. Tim tu cm doa ibu cpt2 lah balik. Seb bek kan tim tu x amek kunci keta bapak n blasah drift g cr ibu. Naseb baik. Klu x, lg satu mslh timbul. Last2 kul bape tah ibu blk. N time tu cpt2 saut tudung n p ikut ibu. Alhamdulillah iyah dijumpai. Gile ah. Dh la mlm. Mlm2 bhy. menggelatar tau kaki ibu. Iyah ni… len kali stick 2 de plan lah… Ibu mane tak risaukan anak2 die…

Smlm diner, ibu blnje kt luar… mkn bsar tol lah.
Asal la skang ni nafsu mkn melampau2. Mane la x brat nek 2 kg dlm sminggu… ni pun td cek berat. Dh turun skit!!! Skang ni, due2 enpon msti sentiasa ade krdt… celcom mmg wajib ade… sian dak kcik tu. Kebosanan die. Ku hanya mampu msg2 die jek… moga die cpt smbuh. Kuatkan dirimu!!! Seharian jugak main teka-teki ngan dak kcik tuh. xnk bg die boring.

Minggu ni, wat keje dr umh jek. Minggu dpn baru g markas. Tim tu msti ramai yg dh smbg blajar kn. Stat sem baru. Moga adik2 n kwn2 n abg2 n kakak2 akn perform lg baik utk sem ni… Berusaha!!! Bile la nak dpt tau smbung masters ni… rs cm sgt mls jek… kalau x ibu suh dok umah tlg2 ibu jek. Oh tidak!!! Sgt bahaya. Nanti nafsu makan ku melonjak2 tahap langit ke tujuh kang. Nehi!!!

And and and… xsabar nak dpt gmbr dr naqib!!! Ari tu nye corrupt.
Tgh mlm td ade dak kcik bciter2 padaku… tabahkan hatimu ya adik… hidup ini pnuh dugaan… ALLAH MAHA ADIL… di setiap dugaan itu ada hikmahnya…

Wah… sgt pandai ku berkata2. Tp tiba time ku ada mslh, ku jugak yg terkontang-kanting. Nasihat org, senang je kn? Tp bile kita yg kena…?

Skang kan… cm dh xkisah dh. Asalkn ku tau, ape yg ku buat dpt gembirakan org. Hrp2 apa yg ku buat ni , xbertentangan dengan hukum ALLAH.

Arini blaja mende baru.
“iyah x off bedak!!!”, kata are2 the gadget gurl. (wah. Zaman skang ni bedak pun blh on off!!!)

P/S : rindunya ngn org Balik Pulau n yg kat New York n kt Sepintar n kat Jelebu.

2009-07-01

The Good Old Days

Cerita ni dalam bahasa Cina.
Dulu dah pernah tayang kat tv dah.
Tim tu ku umur brape ek...
tak ingat...
awal2 form kot...
ke akhir2 drjh...
Skang kat tv7 ulang tayang cite ni balik.
ku sgt suka tgk cite ni.
masa tua2 dulu, follow this story.
Ni, dah muda2 ni, and alang2 smbil hadap tv, tgk2 lah jugak...

Ku kagum dengan watak utamanya.
Sau Hao (tol ke eja ek?)
seorang wanita yg sgt tabah.
dgn family yg susah.
die sbg anak sulung.
N then kawen ngn family yg dikenali jugak...
sgt baik ngn family mentua die...
sentiasa menyokong ape yg Ho Sang nak wat.
even ati rs sgt berat nk bg Ho Sang g perang.
N bile dpt brite Ho Sang dh xde, die sgt tabah...
n g lak keje kat bndr...
mcm2 jd, ttp tabah...
dgn husband die yg kawen ramai, terima seadanya.
n bile jumpa blk husband die, husband die x igt die lak tu...
sgt tabah, hardworking, baik, bfikiran positif, kreatif, optimis.

Nape ku tak macam tu????
alwani, berubah lah!!!!!!!!!!!!!!

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681