Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-10-11

Tanya berulang kali.

Salam.

Di saat saat macam ini, adalah normal jika ditanya. Ada yang berulang ulang. Dan jawapannya tetap sama.

S : Kat mana ini?
J : Di rumahlah. Di mana lagi.

S : Dah habis masters ke?
J : Tak habis pun. Separuh jalan. Haha.

S : Kenapa?
J : **soalan ini paling tak suka nak jawab.** Sebab kena tendanglah. **putar belit.haha.**
Kadang-kadang diikuti dengan...
S : Serius....???????

J : I ni suka main main ke?

S : Dah kerja?
J : Belum.

S : Tak cari?
J :Tak lagi.

S : Kenapa tak cari lagi?
J : Sebab ada program bulan 11+12. Dah habis program baru nak cari kerja. Sayang nak lepas program itu sebab dah pergi training. Lagipun nanti leceh.

S : Bila nak kahwin?
J : Errr...

S : Bila nak belanja I?
J : *haha.

kadang-kadang, perbualannya macam ini.
I : I dah xbelajar dah.
orang itu : lah yeke... kesian kak e**
I : **kau boleh pikir orang tu sedih. aku pun sedih okay. dah macam tu kau teman lah kak e** tu.**
    nak buat macamana... dah benda nak jadi.



penatlah jawab soalan macam ini berulang kali. Tapi takpelah. Mereka care. sebab itu mereka tanya kan...? haha.

Ada a few yang pesan, rehat rehatlah dulu. Nanti dah kerja tiada masa semua. have time dengan family semua.
Ada a few pula yang kata, keadaan tak mendesak untuk wani cari kerja. Sebab family macam okay je. Sebab tu macam wani pun tak de nak cari kerja sangat.
Ada pula yang kata, apa lah. ada degree. tapi menganggur. Saya ini, lepasan SPM je. Tapi dah bekerja.

Sebenarnya kan, setiap yang seseorang nak buat itu, mesti ada kehendak. Kalau tiada kehendak, memang tak jalan. Contoh macam, nak makan aiskrim. Kehendak di sini is makan aiskrim. Maka, akan berusaha cari duit. dan pergi ke kedai yang jual aiskrim. See, kalau ada kehendak maka pasti akan disusuli dengan usaha. Sebab itu, ada pepetah melayu. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Konsep jika maka. Jika saya mahu bekerja, maka saya akan cari kerja. Tapi jika saya cari kerja, tak semestinya saya mahu bekerja. Mungkin kerana saya hendak mengisi masa lapang sahaja. Nampak beza tak? Yang penting, niat itu kena ikhlas kerana ALLAH s.w.t. . Kalau tak ikhlas, buat apa apa pun tak jadi.

usaha doa tawakal.






No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681