Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-05-25

Terapi diri.

alam.

Pendahuluan : Entri ini dibuat kesinambungan ada kakak ni cerita pasal I kat blog dia. haha. 

Emo. Isu I suka emo tiba-tiba jadi cam isu besar lah pulak kan. Takdelah besar pun. Cam I je yang saje saje besarkan. Sejak dua menjak ni I senang sangat emo. Tak terbendung-bendung lah kan. Effect nya kat orang-orang yang dekat dengan I. Maybe, maybe lah kan they all boleh perasan. Siapa yang cam tak kenal I sangat maybe tak lah sedar pun. Atau they all tak sedar tapi saje je nak kenakan I cakap I emo. Haha!

Ok. Masalah yang sebulan dah dikepam-kepam tu kan, dah getting better. alhamdulillah. Even though bit by bit kan. Tapi it's getting better. And I like it. =)

Through out life, there are many ways in handling one's emotion. Macam-macam cara yang boleh buat sebagai terapi diri. Depends kat diri masing-masing. As myself, I have my own way.

The usual way, as a Muslim, berdoa, solat hajat, mengaji Al-Quran adalah cara yang terbaik sebagai terapi diri. Tenang pun tenang kan. Sebab bila mengadu kat DIA, kita macam akan meredhai apa yang berlaku. Dan ALLAH takkan uji hambaNYA dengan ujian yang tak dapat kita pikul. Kannn?

I ada my favourite people to share my stories with. So, kalau ada pape, I'll go for them. And I'm lucky enough mereka masih ada. Kadang-kadang, kalau mereka takde, I'll go for other ways to help myself out. 

 Such as, I myself, suka membusykan diri. Sebab tu sekarang ada kat southern. Merantau. Tengok tempat orang. Berjalan-jalan. Padahal hari Sabtu lepas baru balik dari 9th state. Lately, kalau stress ke apa ke, I'll end up stranded somewhere. Macam melarikan diri dari masalah sekejap. Tapi tu lah, melarikan diri bukannya dapat solve masalah tu. Kita still kena face it juga. Delaying kadang-kadang menjadikan keadaan lebih baik. Kadang-kadang juga menjadikan keadaan lebih buruk. Pandai-pandailah confront problems itu. As for me, being away makes me think back apa-apa yang dah jadi. And at least bagi idea juga of what to do. Merantau tak ingat nak balik rumah lak tu. Haish Cik Cahaya ni. Debush!

Dan alang-alang dah berjalan kan... Haruslah end up pergi mall. Lately, kalau stress dan pergi mall, I'll end up bringing back a box of shoes. Haha. Kasut kat rumah tu dah berlambak-lambak. Ada yang baru pakai sekali. Ada dulu beli Marie Claire punya palms, baru dua kali pakai. Sandal kelabu yang dulu beli masa pergi merayau kat Mid sorang-sorang tu, baru beberapa kali pakai. Ni dah tak pakai dah. Sebab sekarang mood bukan nak pakai kasut, sandals, wedges yang ladylike. Instead I wear shoes, snickers. Senang nak lari-lari. Tutup aurat pun iya juga. Tu lah. Girls my age semua pakai kasut tinggi-tinggi. Me? Hehe. Dah jadi macam sebaya dengan my sister yang 18 tahun tu je. Nasib baik saiz kaki sama dengan smaller sister. So, boleh bagi pinjam. Dan tak nampak sangatlah kan pembazirannya. *alasan*

Dan... Alang-alang kat tempat orang ni kan, tetamu ni dijamu dengan macam-macam jenis makanan. Kena pula Ma ngan Mak Ti kepada Cik Epa ni rajin masak. I makan melampau-lampau sangat kali ni. Selalu dinner awal. Jam 630 petang. Ni tak. Kul 830, kadang kul 10 malam still makan lagi. Lepas makan terus tergolek atas katil dah. Dalam seminggu paling banyak I makan 2 biji telur. Minggu lepas, 5 biji ok. Selalu, kalau I dah minum air, I dah tak makan dah. Ini tidak. Dah minum air, dioffer makanan lagi, I sebat jugak. Udang tak udang, sebat jugak. Padahal pantang tak leh makan seafood. Banyak pantang yang dilanggar ni. Nanti, balik umah kang, ibu tak bagi masuk. Sebab dah tak cam. Terasa jugalah kebesaran badan ini. Balik rumah nanti kena lari-lari lompat-lompat hari-hari ni. BAHAYA. Nanti jadi macam Giant susah. Tapi tu lah, memang kalau stress out, sometimes I'll tend to eat abnormally. Makan melampau-lampau. Tak hengat.


 Main pepsi cola pun ok juga. =)

 Another way is that, I like to make other people happy. Macam kalau tau someone tu sedih, padahal diri sendiri pun tak berapa stabil kan, I will go buy something bagi orang tu. Selalunya makanan lah. Then tengok mereka happy, I myself pun jadi happy. Seronok bila dapat bagi orang makan. Taklah kita gemuk sorang-sorang kan. Ok. Niat dah salah tu. Tapi, itu if and only if orang tu berada berdekatan. Contohnya cam orang tu satu kolej kediaman dengan kita ke kan. Atau satu U ke kan. Ini, I kat rumah, orang tu kat Kelantan, susah gak. Nak pos, boleh jep. Kalau bukan makanan, buku, novel pun jadi gak. Atau, as simple as a short message saying hye. Tu pun dah boleh help orang lain cheer up. So, I pun tumpang happy. Kadang-kadang, orang tak sedih pun I belanja je. Ajak siblings semua pergi movie ke kan. Hehe. Suka sangat berlagak kaya. Seronok bila tengok orang yang kita care tu happy. =)

Try to spot what's similar. *duh. so obvious kot*

Dan yang paling selalu juga I buat is, menyakat orang. Or go meet up orang-orang yang I sayang. Bergurau senda dengan orang-orang yang I sayang. Macam semalam lah kan. Berapa banyak tag daaa... Tapi time semalam tu memang menggila sikit. Bukan sebab ada masalah apa sangat. Harap2 orang yang ditag tu tak marah. Hehe. Cam tak biasa kena tag je kan. Selalu kot. Dan tiba-tiba semalam habis semua orang kena chak. Tapi tak sempat buat semua. Tak larat. Sekarang notti kat fb 100 lebih tak tertengok. Haha. Nakal tol. Cam takde kerja je kan. =P Tapi kalau I don't go meet u up tak bermakna your excluded. haha. Susah nak jaga hati semua orang ni. 

Atau... I'll go for cartoons. TMNT is one of my therapy. Pagi-pagi hujung minggu bangun awal. Then buat diri rasa puas hati sudah. Sebab even tidur lambat, yet still manage to wake up early in the morning. Then pergi mandi, have breakfast then watch the cartoon. And sekarang I really looking forward for Pocoyo. 9.00 a.m. on weekdays. Tak berapa pasti hari apa. But what I knew is that ada pada setiap pagi Isnin dan Selasa. TV3. Comel sangat dia ketawa. Bila dia ketawa dia tutup mulut dengan tangan. *cuba bayangkan.* comel kan? Told ya! =)

Tapi kalau I layan u baik pun, please lah jangan perasan lebih-lebih. Susah juga orang yang kuat perasan ni. =)

And above all, yang penting kan, have faith in ALLAH. I always believe that, everything is going to be ok in the end. If it's not ok, it's not the end. Macam dalam cerita fairytale. =)

I'm just sharing what I always do. Bukan sebagai seorang kaunselor ke, penceramah berlesen ke. Just because I like to tell stories. =)

No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681