Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-07-27

Prog Jalinan Kasih.

Kala diri ini menaip, suara2 berkata2 kedengaran dari luar tingkap. Ilham oh ilham datanglah padaku. ku menyerumu. Uih. takutnya. mcm baca mantera jek. Rewind. delete. dh xnk panggil dah. Okayh. Nak taip2.

26 Julai 2009.
Program Jalinan Kasih.
Ohoh. Dapat jumpe jnior PPSM! sgt seronok! Slame ni dpt jmpe jnior fc jek. Kali ni dpt adik2 lagi. walaupun xdijemput secara langsung oleh pelajar tahun 2, namun, ku tetap nk menyibuk jugak! Xnak kira.

Tp, atas sbb2 yg xdpt dielakkan, dtg lmbt. kul 1130 lah jugak. Tim tu peserta baru nak stat explorace. Cik Rafidah n Haf dh smpi. maka, joinlah mereka2 itu. N then, ade pakcik ni dtg situ. Borak2 ngan pakcik tu, die cite pengalaman die. Die tnye, ragging jnior ek. "Eh mane de, kami ni baik." Pakcik tu pun guna ayat sama cm Ika. "org baik xngaku die baik". Pakcik tu pesan, bdsarkan penglmn die, klu jd lecturer, kene cm layang2. Bila jauh, tarik. Jgn dekat sgt. N ade dak2 ni klu lctrr baik sgt, nanti pijak2. ade ke soklan lctrr yg kne jwb. Patutnye, bile lctrr tu baik ngan kita, kita lg rajin usaha, kite kene hormat dia. tp... dak2 zmn skang ni... Lame gak borak ngn pakcik tu... psl jgn memilih pangkat bile cr calon, psl masalah siswa siswi sekarang... Awal tu pakcik tu ade tanya org mane. Kami bertiga ckp jelah kn. N b4 pakcik tu balik, die smpt tnye diri ini. Tnye pa keje ape, ibu keje ape.
Pastu die kate sumting cam I have sesuatu istimewa yg ramai org nak. Meaning? xphm snanye... tp pakcik tu xnk ckp mksud die... N tim tu, Cik rafidah dh ktawe2 ckp muka ku dh merah2. Seganlah org ckp gtu. Tp xphm. Pape pun, thanks pakcik sbb kongsi pengalaman.

About the prog, dlm kul 2++ alumni lain dtg. Ansar, Farah, Saiful, Azhar, Capik, Shy. Maka, batch kami ade 8 org. Din xle dtg. Die ade hal. ptg tu ade sesi LDK. best2 dpt kongsi pengalaman. Tp... terpulanglah kat adik2 nk terima atau tak ape yg kami ckp kan tu. Xsemestinya benar.

N ptg tu, dlm kul 6++ abis.

Alhamdulillah, sambutan dr 1st year lbh menggalakkan dr tahun2 yg lps. Student 2nd yg bg support pun ramai. 3rd year yg dtg pun ramai. Alumni pun ramai. Nampak la yg seniors ni supportive. Sy xmerasa ms sy first year dulu. Blh dikira. Tp, Ada lah jgak mslh kcik2. next tim leh perbaiki lg.
Tahniah kepada AJK. Anda telah bertungkus lumus utk menjadikan prog ini satu kenyataan. N Thanks kepada semua yang datang bg sokongan. Andai ku ada terkasar bahasa, mengguris hati masa prog tersebut, maaf ku pinta.

Ada Satu lagi perkara yang ku dapat masa siang tu. N dh byk kali dh ku face keadaan gini. Suara org bwhn tidak didengari org atasan. sdgkan org bwhn tulah yg face keadaan atau mslh2 sehari2an. so, mereka pun mempunyai idea utk mengatasi sesuatu mslh. namun, tidak diendahkan org atsn. org atsn hanya berbincang sesama mereka n wat keputusan, without ambil kira pndgn org yg face mslh tu hari2. xkira la mslh ape kn. Kita ni kan org Islam. apalah salahnya kalau kita wat balik cam ape yg RASULULLAH n PARA SAHABAT wat. cthnya cam Saidina Umar. mlm2 menyamar as rakyat utk tgk mslh rakyat. so, dlm kes ni, apalah slhnya org atsn tu turun pdg, nyamar jd org bwhn utk tgk sendiri apa yg dihadapi org2 bwhnnye. kita ni sume manusia, diberi akal utk berfikir. xkan org2 yg jwtn tinggi je blh bg cdgn pnyelesaian jek?

4 comments:

adelin_uk said...

cm na nk kasi smgt wat msters?
xsmgt pn

Haf said...

hue3...tah brape rmi dah pakgad yg berkenalan dgnku.

tp kesal laa,org bijak pandai di ukm ni lgsg x endahkan pndgn org bwh.so sad...

CaHaya said...
This comment has been removed by the author.
CaHaya said...

adlina:
bersemangat!
klu xcpt abs masters t xle kawen.
=P

haf:
hang mmg. ramai btul kawan.
tp, bkn kt ukm je mslh gtu.
mane2 tmpt pun, org atsn xdgr pndpt org bwhn. sdgkan org bwhn yg face mende tu hari2.
cube la jd cm saidina umar kan?

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681