Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-07-29

pertahankan diri? perlukah?

Satu fakta tentang tuan punya blog ini. Dia sgt suka menyibuk. Buktinya? Smpi sekarang dia xreti nk retire dr jd fc kmns. N ari Ahad lps even xdijemput ke prog jalinan kasih tp die dtg. Siap dtg utk post mortem lg. Cukup tak buktinya? Ada lagi, tp tdpt kekangan ms utk menaip. nanti, xdpt nk menyibuk lak.

Oleh kerana sifatnya yang sgt suka menyibuk tu lah, dia jd ajk utk satu program yg akn berlangsung ujung minggu ni. Gerai dan karnival adalah nama unit yg diberi. Singkatannya, GERAK. Kerja yg dia perlu dibereskan, jemput pelajar sekolah utk join sukaneka. Kena follow up sekolah.
Target --> 10 buah sekolah. Tapi, tersebutlah kisah, jumaat lepas dpt msg kata yg sukaneka dibatalkan. sbb smbutan krg memuaskan. Yelah, setakat ari Khamis, 1 sekolah je yg dpt jd peserta. Rata2 xnk jd, xdpt jd sbb ade event lain.

yada yada yada. hari2 pun berlalu. Ketua pun senyap. N katanya, klu nk tlg die, tlg die jg gerai. Klu xnk, watla pape keje yg ada. Mmg dulu penulis ni jnji nk tlg ketua itu. Tp, napa lain mcm aytnye? Then, ape jd ngan karnival? Am i still in? nak tnya sapa? Semua org xnak bg explaination. N last night. Sumwon told me. Someone else is handling the carnival. Reason, org karnival xwat keje. xfollow up. Meaning, aku termasuklah tu kan? Hello, I do follow up ok. Ok. aku tau aku xreti wat keje. Aku xwat keje. Sebab aku xwat keje ni lah aku dapat stay kat kuo ni selama 3 tahun. ulangan, 3 tahun! sbb aku xwat keje ni lah, aku blh knal jnior2 ppsm. sbb aku bz sgt xwat keje ni lah pointer aku drop ms 2nd sem 1st year ari tu dengan sgt mendadak. sbb aku xwat keje ni lah pointer utk degree aku hancur. Rasanya dah ckup kot bukti ketidak buat kerjaku.

Seseorg menasihatkan utk explain apa2 yg jd dulu. apa yg dh dbuat n so on. Tp, honestly, rs sgt tawar hati sekarang. rs nk quit pun ada. tp, sia2 lah if i just quit like that. I delayed my registration for masters to settle things out n peeps saying like dis. N i end up, going class n feeling lost. Yanti, Syura, n others, thanks for helping out when i'm lost back then. Yanti especially. msging me so that i didn't go for class at the wrong time.

N the other person adviced me to just be quiet. I know what I did. N i have my own reasons. Even I dont have proof. Dr's letter n such. Yet I have my own reasons. Only me knowing what happened to me that few days. Ha, kan i dh ngungkit2. Org ckp xelok ngungkit2 ni. Its just that Someone else is suffering way more critical disease than me but yet still being strong. n me? just bcause of fever n im being so babyish.

n I don't know whether I'll clean up my name or just being quiet. I'm frustrated with this stuff already. I'd been so excited about this at first n now it became somehow making me hurt.

Ada orang kata, jangan buat kesimpulan sendiri andai tidak tahu keadaan sebenar.
Dan sesungguhnya perbuatan memfitnah itu adalah satu perbuatan yg lebih kejam dari membunuh.
Kita bekerja atas nama ISLAM, membawa nama ISLAM, membawa imej ISLAM.
Buatlah kerja berlandaskan ISLAM.
Tepatilah masa.
Siasatlah sesuatu perkara sebelum membuat kesimpulan sendiri kerana kelak ia akan menjadi fitnah buat yang teraniaya.
Dan pada masa itu, sudah tiada lagi rasa bertimbang rasa pada sahabat.
kerana kuasa khabar yang telah dibawa angin itu sangatlah perkasa dari persahabatan.
Namun, tiadalah di dunia ini yang lebih berkuasa daripada ALLAH YANG ESA.

Sekian,
yang kecewa.

No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681