Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-07-23

sekolahku syurgaku.

Sekolahku Syurgaku.
Teringat lagi, masa sekolah dulu, kat dinding sekolah ada tulis ayat ni. Mind set kata, ayat tu ditulis(dicat) sebab nak para pelajar rasa sayang kat sekolah. Seterusnya, sama-sama jaga sekolah cam jaga rumah sendiri. Namun, sejauh manakah keberkesanannya? Hahah. Itu bukan apa yang nak ku persoalkan di sini.

Dengan ini, ingin ku persembahkan sekolah-sekolah yang pernah ku masuki. Kalau dalam resume, kena tulis ikut yang paling recent. Maka, here goes.



Sek Men Sains Seri Puteri, KL.

Ni logo sekolahku masa form 4 & form 5.
Masa sekolah ni dibuka, time tu dah bulan Jun dah.
First day.
09/06/2003.
Hari pendaftaran.

Proudly, I'm the first batch.
Sekolah perempuan.
I repeat.
PEREMPUAN.
Rasa sangat bebas sebab tiada insan2 bernama lelaki.
Maka, boleh mengaktifkan diri tanpa ada rasa segan dengan insan bernama lelaki.
Kiranya, I graduated high school at SESERI ni lah.
Kelas 4 CattleYa, 5 CattLeya.
Join apa kat sekolah ni?
Eheh.
takyahla cite.
kisah lama.
Rindunya kat kawan-kawan n cikgu-cikgu n junior2.




SMK USJ 4

Next, ini logo sekolahku masa akhir Form 1 sampailah pertengahan tahun Form 4.
Wah.
Macam-macam kenangan masa kat sini.
Agak nakal la jugak.
Hahah.
Biarlah.
zaman kanak-kanak tak matang kan, time tu?
Kat sini lah berkenalan dengan dua orang bestfriend yang sampai sekarang still bestfriend ku eventhough jarak memisahkan kita.
Zahira n Afiq.
Happily, Sampai sekarang still contact.
1 Dahlia, 2 Bakawali, 3 Tanjung & 4 Melur.




SM Subang Jaya

Ohoh. Seterusnya, blajar kat sekolah ni 0.5 tahun jek.
Sebab?
Bukan tak best.
Tapi, sekolah ni hanya tumpangan sehingga Sek. Men. Keb. USJ 4 siap jek. So, Sekolah tu siap pertengahan tahun.
Maka, pindahlah sekolah secara beramai2 ke SMK USJ 4.
Apa ek kenangan kt sini?




Nape tibe2 wani cerita pasal sekolah-sekolah menengah die ek?
Okayh. Here goes. Dalam banyak-banyak tempat yang kita belajar, kan... Yang paling akan memberi kesan kat kita ialah sekolah menengah. lebih2 lagi, time kat sekolah menengah kita dah besar n boleh berfikir kan. so pengalaman masa sekolah menengah lebih diingati berbanding sekolah rendah.

n for sure kan, akan lebih bangga kalau sekolah kita cam SBP ke, MRSM ke kan. lg2 kalau sesame SBP antara top ten ranking SPM ke kan. atau MRSM tu MRSM bitara ke kan. Me myself rasa proud my school nya result untuk SPM bagus. So, for sure yang lain pun akan rasa proud kan?

N bila berkenal-kenal ngan orang baru, harus rasa gembira jumpa orang yang satu sekolah ke, tak pun, sama geng SBP atau MRSM ke kan? No big deal. Me myself pun rasa gitu.

Cumanya kan... Kita kena sedar. Betapa gah atau hebatnya sekolah kita tu. No satu SPM satu dunia ni pun ke kan, tapi bila kita masuk Matriks, masuk U n even masuk kerja pun, orang tak kan pandang semua tu. Maybe lah ada yang akan berkata, wah dak ni sekolah ni. Tapi, bila kita masuk U lah umpamanya kan, betapa hebatnya sekolah kita tu, kita start as ZERO kat u ni. Sama je ngan orang lain. Semua kena usaha untuk success sebagai pelajar. Pikul tanggungjawab sebagai seorang anak, n tunaikan harapan ibu n ayah yang bertahun2 dah besar kan kita. Kebesaran sekolah tu tak bagi pointer kita naik pun kalau kita tak usaha. Tak salah nak banggakan sekolah kita. Tapi, ingatlah, biarlah berpada. So does bila kerja nanti. Orang nilai kita berdasarkan performance kita kat tempat kerja. n bukannya apa nama sekolah kita.

Sedarlah~

kesinambungan dari kejadian siang tadi.

3 comments:

adelin_uk said...

i like this post..ehe
teringat kenangan lalu..

zeiDa said...

waa bgitu bnyak mnulis entry rentetan peristiwa tersebut..(^_^)

Haf said...

har3...sindiran yg mcm xmenyindir.ko kene berguru dgn pakcik sahak ni,baru pedas sket,hua3...

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681