Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-08-29

Lelaki yang dinamakan Daddy dan Bapak.

Salam.

Last night, something bad happened. Not so bad actually. Tapi might turn out bad. Smaller sister, went out to meet her friends at Taipan. She planned to meet her friends after tarawih but daddy insisted her going after Isyak. So that she won't be coming back home. Daddy mana yang tak bising anak dara balik lambat. Lewat lewat malam macam macam boleh jadi. Sebab itu kalau I ada kat rumah, I tak berapa nak balik lambat lambat. Nanti dahlah balik lambat, susahkan parents nak go pick up somewhere pula. Kadang kadang nak keluar jumpa orang pun malas. Kalau nak jumpa cam kawan perempuan, atau ramai orang cam gathering ke apa kan bolehlah pergi.

Okay. Sambung. Her friend come pick her up around 10. Lewat sikit kot. My bad. Time tu kenapa entah tak terasa nak pergi sneek out tengok her friend tu drive kereta apa. Suspected, by 11 she's already back at home. Tapi tak. Bila daddy come back at 12 he asked my s.sister is back or not. Then he looked worried. Angry tu satu hal. Worry pun satu hal. Insisted me to call s.sister. I text and called tapi tiada reply pun. Then he wasked me to go out and find her. Pergi tempat yang sister cakap tu tgk2 dah tutup. Pergi tengok kedai kopi semua, old town. starbucks, semua semua lah, TIADA. Then call Mummy asking her firends punya number. SUddenly Mummy called telling yang s.sister is at home. Time tu macam eh, bila masa dia balik? Kenapa I tak perasan pun? Takkanlah I ni dah nyanyuk sangat sampai kalau sister lalu kat living room tu pun I tak perasan kan? Tapi, memang, masa dalam kereta dengan daddy tu I tried to acted cool. Layan je dia. Sebab tahu, daddy was worried. Then balik rumah, tanya brothers apa semua, macam tak dapat nak detect by what time she came back. Tapi macam not so long after we went out searching for her lah. Urm. Kasih bapa kan. Daddy never shows his love by words. But by his actions. That's why, it's hard for me in saying, I LOVE YOU. Tapi sebenarnya kat rumah Daddy is being called bapak. Tapi takut nanti cam people salah faham kan. So my real dad is being referred by daddy. kadang kadang kalau text daddy pun refer him as 'daddy' juga. so okay lah kot? =P

The next part. Tadi tentang daddy.Ni tentang bapak pula. Okay. There is this one friend. I call him Bapak. It started masa ada satu program. I knew him pun because he is a friend's friend. Macam setiap prog kan ada sekretariat kan. I'm under orang lain sebenarnya. Tapi sebab something happened so I masuk bawah dia. Jadi Kebajikan. Know my tugas apa? Haha. Jadi pemandu arah dari Stadium MBSA ke Mydin USJ. Pegri balik lah. Nasib baik tak sesat. Okay. Macam mana jadi bapak tu kan? One day he said something like this. Tengok orang lain panggil anak buah macam mana. "korang korang dengar sini". Kalau aku, "anak anak bapak dengar sini bapak nak cakap" So, bermulalah era penjajahan seorang bapak. Mula mula cam main main. Then lama lama memang dia bahasakan diri dia bapak. Layankan je lah.

Bapak ni, macam daddy juga. Being protective. Dia selalu bising kata jangan nakal nakal semua. Hehe. Nak nakal juga. Lalala~ Bapak punya instinct besar betul. Pernah sekali tu, macam tengah kat KL Sentral. Ada junior nak ke Bukit Jalil. So, macam blank nak naik apa kan. Baru nak call bapak, tiba tiba ada depan mata. Cam magic. Hari Jumaat, odw nak balik ke SJ. Ternampak ada orang tu macam bapak tapi bukan dia lah. then, tengah nak naik komuter dapat call from him. And he said, I'll be watching from far. Tiba tiba rasa macam ada guardian angel lah pula. Hey, you jangan mess up with me. Nanti bapak I bawak 40 orang kawan kang. Nanti bapak make sure diorang tak masuk tempayan yang disangkut kat keldai ea? =P Tak tahu kenapa. Suka sangat mendengki dengan bapak ni. Everything will be okay. Don't worry. Cuma, i just terkilan tak dapat make up my promises dengan dia. Tu je. Tapi... LIfe goes on kan? Bapak, thanks. Kamoo pun jangan nakal nakal. behave okay. I'll be watching you. hehe. I can say these things also. Say je lah. =P


Pernah sekali kan daddy cakap, nak letak nama dia kat fb sebagai bapak noru. Sebab, dia tahu I put someone else as parents kat fb tu. Hehe.

Nanti nak share story pasal momok pula. Tapi tak tahu bila. Tak siap siap taip lagi. hehe.
 





No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681