Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-04-27

Criminal Minds punya cerita.

Salam.

 Let me start by giving this one quote.


No matter how dark the moment, love and hope are always possible. George Chakiris.
I got it from this one tv series called Criminal Minds. At the end of this episode. Criminal MInds ni macam those kind of series yang pasal forensik2 tu, Ala2 CSI, NCIS, Numbers. Geng2 tu lah. Tapi dalam banyak2 watak dalam criminal minds ni I paling suka yang guy yang psychologist tu.
Just watched it. Haha. Padahal Exam lusa. Gedik, kan? Kat TV laaaa... =P

A short brief about this episode. Serius. Episod kali ni betul2 buat saya rasa terharu. Ok. menitis sikit air mata. Sebab ada adik yang tengok juga jadi kena control macho lah kan. 
SUmmary ni bukan ikut flow cerita. Harap maaf. 

Ok. kisah kali ni pasal ada guy ni. Dia cam tiap2 tahun membunuh ada perempuan. Ciri2, warna rambut, cara pembunuhan semua sama. Kat tempat sama. Buffalo nama tempat tu. Cumanya dia ada penyakit. Apatah nama dia. Sorrylah. Part nama2 scientific tu susah sikit nak lekat. Nak bagi space untuk teorem2 dan rumus2 maths dalam otak ni. Special untuk Risk Management dan Investment. Ok. Then pembunuh tu bagi video lah kan kat polis. ada part tu pembunuh tu tulis help me. 

Oh. pembunuh tu macam ada kamera kat speks dia. So orang yang masuk dalam rakaman dia tak sedar yang mereka dirakam. Dia macam pembunuhan tu jadi rutin tiap2 tahun. Sampai satu masa tu dia nak diri dia dihalang. 2 years before dia bagi tape tu, dia ada bunuh ada perempuan tu. Dan ada saksi. Anak dia. Tapi dia tak bunuh pun. Plus, anak dia tu blind. 
Thensomehow yang pembunuh tu nama Vincent. VIncent tu selalu jumpa budak(Stan) blind tu. Ada hint dalam episod ni pasal tarikh 29. tarikh 29 tu birthday Stan. Vincent selalu tolong Stan bina2 benda. Termasuklah Ferris wheel. So, ada part tu Vincent jumpa Stan adn cakap, "tonight." Sambil buat bulatan atas tapak tangan Stan. Sebab time tu birthday Stan. Tapi few hours before dia bawa Stan tu dia kena tembak dengan samseng jalan. So dia cederalah kan. On the way tu Vincent secara tersirat explain kat Stan napa pembunuh mak Stan tak bunuh Stan. Stan cakap, "I wish he killed me."
Part terharu tu. Vincent bawa Stan pergi Ferris Wheel. STan pegang tangan Vincent.
Stan : DO you see it? Is it the same as ours?
Vincent : Yes. (sambil pegang pinggang dia yang kena tembak tu)
Stan : Let's go.

Sampai kat Ferris Wheel tu, Vincent cakap kat yang kemudi Wheel tu suruh berhenti kat part paling atas. sebab Stan nak.(Time ni ingat Vincent nak bunuh Stan)

Stan : Can u see the stars? Is it pretty?
Vincent : Yes. Thousands of them. Bend forward to grab them. 
Stan pun bend forward.
Vincent pergi bisik kat telinga Stan, "Never wish to be killed" berkali2. 
Stan : Why?
Vincent : Because you are special.
Stan : How special?
Vincent : You make me see.
Then Vincent grab tangan Stan and pegang. And mati. Sebelum tu dia cakap, " I'm Sorry."
Pastu polis pun datang suruh Ferris wheel tu pusing. And Stan jerit2 Vincent. And Stan tanya Derek(FBI), " Did he killed my mum?" Derek diam. 
Ok. Vincent tu ayah dia bunuh mak dia yang caught red handed curang kat rumah sendiri. Dan Vincent nampak incident tu. Dia rakam. And ulang2 kali tengok. SO, macam dia rasa Stan tu cam sama dengan dia. Iaitu mak dibunuh. 

Haha, tak tau korang faham ke tak. Stan tu budak lelaki yang umur dalam 11 tahun kot. tak sure. 

Tapi tu lah. Ada mata tak semestinya dapat melihat. Melihat dengan hati.






No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681