Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-10-29

Kagum. (One of Daddy's fav word)

Salam.

Kagum. Is one of daddy's favourite word. Daddy will always say something like, "Yusuf sedang menulis. Kagum2 kagum." Ok, tak selalu. Kadang2 daddy tegur tentang perkara lain juga. Heee. At home, there's nobody else instead of Yusuf to be sakated. So, Yusuf lah yang kena. Sakated is also one of daddy's favourite word. "Y u sakated ur sister? Y u sakated makhluk?" Comel kan? At home, we are like using daddy's vocab. Until somehow, one day, Mummy figured out that Iyah's friends are also using Daddy's vocab. So, Iyah spread the words. Good or bad? Nah. I don't know. Suddenly I'm feeling homesick and feeling like flying to Winc. Ok. Back to my topic. I always admired other people's personality. Wishing me myself could be like them. More or less. Rasa kagum pun ada. Tapi kadang2 kagum je. Dan taknak jadi seperti mereka. =)


sedapnya dapat makan chocolate. temptations.


I always admired those yg kalau frust, atau sgt busy smpi tiada masa utk makan atau tidur. Because me myself sangat susah nak resist makan. I will at least eat something. Even hanya sekeping biskut. Kadang2 bukan lebih dari sekeping tapi xdelah sampai habis satu tong. See, che' takla makan banyak sangat ok. And tidur? Ada orang boleh berhari2 tidak tidur. Dan kemudian menjadi blur+nampak sakit+takbolehberfikir+tingtong. Tadi ada orang kata, no hal lah tidak tidur 24 jam. Tapi 100% caffein. Ok. Lagi kagum. Sebab I can't go along with caffein. Hahah. Nanti kalau kahwin habislah. Suami suruh buat kopi. Tapi tak berapa ngan kopi. Jap, ada ke orang nak kahwin dgn che'? Tapi taklah kagum sangat. Sebab cam guna catalyst kan. Catalyst ke? Booster kot. Ada orang minum Kacip Fatimah untuk stay up. 



Masa dia kecil lagi comel.


I always admired beberapa ni yang sangat pandai keep their personal life to themselves. Macam, kalau ada problem, dia simpan sorang2. Selesaikan sorang2. Sangat berdikari. Bila ditanya ada masalah ke, sebab kadang2 kalau kita kenal orang tu kita dah boleh tau yang dia ada masalah dari bilangan kedutan kat muka dia. ok. tipu! boleh taulah kan. sixth sense. pernah tengok sixth sens? best. kanak2 itu sangat comel. oh2. sambung balik. Bila ditanya ada masalah ke, share lah ke kan. Jawapan,"Takpe, dah biasa simpan sorang2". Atau bila ditanya dijawab dengan emoticon ym yg suke bersiul tu. So, I don't ask any further. =) Me? Hahaha. Cuba tanya kat luar tu siapa yang dah bosan dengar cerita Alwani? Mesti takde. Sebab kalau ada pun, Che' tau diorg sygkan Che' dan taknak mengaku sebab nak jaga air muka Che'. Kalau ada la kan. Hari tu try simpan sorang2 sume2 tu. Last2 bikin ribut semalam. =)


I always admire those yang mudah nak berkata jujur tentang apa yang dia rasa. Siapa yang tak kenal diri dia, memang akan rasa sakit hati ke apa ke kan. Atau malu mungkin. Tapi, kalau siapa yang kenal dia, akan faham that's dia punya nature untuk berkata jujur. Dan kadang2 mereka2 ini, bukan berniat nak sakitkan hati ke apa. Tapi mereka jujur sebab mereka care. Dan terpulanglah pada orang lain tu untuk terima pendapat mereka2 ini ke tak. Kalaulah che' boleh buat macam tu kan. Kalau. Tak reti nak express feelings. Nanti wat orang susah hati. Reti express situation je. Tapi bile tak express pun wat orang susah hati juga. Camne ye? 


I always admired those yg younger than me but knows how to drive. D.R.I.V.E. N not D.R.I.F.T. I only drifted n not driving instead. Real car, ok? If u know how to drive a van pun that's fine for me. And dahlah reti drive, ada yang boleh bawak 140km lak tu. Hahaha. Ironic tak? My license sedang menjadi pekasam semula. Lalala~ 


I always admired those yang pandai cari duit dengan cara yang Halal. Dalam erti kata lain, pandai menggunakan peluang yang ada. Berani. Me? I'm playing safe. Berjimat. That's how i have a whoooole lot of money. Ok. Taklah banyak pun. Dan semakin hari semakin sikit duit. Tapi takpe. Masih boleh hidup. It's a great day a beautiful day the kind of day that makes me wanna say I'm glad that I'm alive, I'm happy to be me. =) Padahal dalam serabut. Ku cantas semuanya. Hiyargh! 


I always admired those yang boleh berkata NO dengan lantang. Without thinking apa yang orang lain akan rasa. Dan dengan mengatakan NO itu menunjukkan yang dia tu berpegang teguh dengan prinsip dia. I used to say NO this one time. Sebab situasi itu menjadikan I'm sooo not me. Dan being there pun so not me. Yelah. Penat+ngantuk+ada-org-annoying. Pastu ada lak yang nak paksa2. Tak ikut. Ada yang merajuk. Ikut, ada yang act. Yay! Time tu I stand up for my ownself. Thanks for those yang pity me that time.


I always admired those yang matang. Kadang2 umur tu lagi muda. Tapi bila berkata2, bila melontarkan buah fikiran, bila bertindak, fuh. Jauh lebih matang. Dan ilmu agamanya pun, =). Usia tidak menunjukkan kematangan, kan?


I always admired those yang even sebusy mana pun, sepenat mana pun, still boleh bangun untuk bertahajjud. Tenang je kan. Bila ikhlas kerana Allah, segalanya mungkin kan? Lillahitaala. Me? kdg2 masih lagho. Hish, kene baiki ni. 


And lastly, I always admired my daddy. My idol I guess. Tegas. N nampak cool je depan orang. N sgt suka DIY. And And daddy is funny sometimes. And the best part is, Daddy have 2 wives but he only need to say akad nikah sekali je. Hahaha. Kawan dia lah ni. Ada ke Daddy's friend says that me, yang terang lagi bersuluh ni nampak macam 20 tahun ni isteri muda kepada kawan dia? Urgh. Mesti che' nmpk berumur kan. Ada org guna perkataan baik. Nampak matang. Nampak je lah. Tapi sebenarnya tak pun. Hee~


Ok. Tadi tu bukan last. Yang ini last. Yang betul2 punya. Urm. I did admire mummy too. Alamak. Dah boleh bayangkan Mummy blushing. =) Sebab mummy buat business. N reti jahit bunga. I only managed to do one flower. And I stopped. Entah bila baru boleh sambung buat bunga baru. Dan jahit kat kantung tu. Kantung tu pun dah ke mana entah. Ish3. Terasa nak sambung mummy nye business. Tapi takut jadi benda lain lah pula. Urm. Thinking again and again and again.  


P/S: Kalau seandainya jika if berlaku kemungkaran, atau rasa diri ini terbabas dari jalanNya, kajilah balik solat kita. Solat kan tiang agama. Mungkin ada kekurangan di situ. Simen xcukup ke. Tercondng ke. Atau mungkin juga Rohani kita dilanda kemarau. Lantas, kita jauh Dari Allah s.w.t. Tepuk dada, tanyalah iman. =)

P/S/S: Sedang cuba sedaya upaya menyahut cabaran itu. Sedikit demi sedikit. Papepun, LillahiTaala. Smlm, bagaikan ditarbiyah semula. =)

P/S/S/S: Mengingatkan diri sendiri. =) Malam ini kena tidur awal. 


kredit gambar: 

http://www.everythingparenttoday.com/2008/09/16/where-are-they-now-forest-gumps-son/

http://www2.worthingtonlibraries.org/teen/blog/index.cfm?catID=4


6 comments:

sanchez said...

sy kgum,,,,
kt sume org,,,
slen sy,,,
huhu

CaHaya said...

Lagi satu tertinggal.
I also admired this one friend of mine yang tgh degree sekarang sangat rajin compared to masa matrix dulu.
Che' plak terbalik. matrix rajin, degree bungkus.
Kagum dengan perubahan itu. =)

noin said...

so u jeles on me la coz I can drive?
hahahahaha =D

the saying NO part, i guess i know which part eh. u already post the entry long b4 dis rite? hehe :P

CaHaya said...

noin: jeles? ehem. pembetulan. admired. admired and jeles lain kan tu. =P and and, yupsy. the saying NO tu dah pernah diceritakan sebelum ini. u remembered? terharuuuuuuuuu nye. =)

iyah manis said...

hahahaha lawakkk iyah baru bace brp baris dah trgelak2 hehehe iyah tau jugak laa NO tuu hihihi terharu x weee kakla smbung2la bisnes ibu klu rajin hihi nnti iyah nak join invest huuuu rindu nye kat makhlukkkk!!! hahahahaha :P iyah rindu kakla jugakkkk take care! :*

CaHaya said...

iyah manis: manis ke? mesti dah penuh dgn semut. kannn? kakla sambungkan? hehehe... I busy lah. lgpun baru berjaya siap satu bunga je.

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681