Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2010-07-01

Dia cuma berumur 8 tahun.

Salam.

Hai semua? Apa khabar? Harap harap semua okay okay sahaja. Musim sekolah kuliah dah nak mula. Dah prepare? Belum? Tenang tenang selalu. Okay. I have this one story to share. 

Ada this family ni is on their way back to their house. CUti sekolah kan. So, semua pun pakat pakat balik kampung. Well, this is how this family spend their holiday. Yang 8 tahun tu youngest dalam family tu. =)
Kiranya, dari kampung they wanna go back to their house lah. Nak kata jauh, dalam 5-6 jam jugalah kan. So, sah sah lah nak kena berhenti R n R rehat sekejap. And solat lagi. And makan lagi. And pergi restroom lagi. This incident happens area area Maghrib. Di R n R Tapah.

Lepas dah turun kereta, the eldest sister meluru ke restroom. I'll label her K. Then dah siap2 keluar cubicle tu, she saw her small sister, S. So they walk themself to the Surau to perform Maghrib prayer. Dah dekat jam 8 malam time tu. Sah sahlah kelam-kabut nak kejar waktu Maghrib kan. On the way to the Surau, the mother called K. "Kakak, pergi lah solat dulu. Bawak adik sekali." K time tu ingatkan adik tu ada dengan dia punya smaller sister. Ok. K ada 3 adik. Small, smaller, smallest. Smallest tu adik. Boleh bayang tak sekarang ni macamana situasi dia? Ok. good. 

So K and S pun ke Surau and cari smaller ( A ) and smallest sister. Tengok selipar tiada. *dah tak sedap hati*. S time tu pergi masuk dan check dalam Surau and nampak A. So, mereka dua pun masuk dalam. Jumpa smaller sister tanya mana adik. Smaller sister kata, " tah ". *Lagi tak sedap hati* K try to call the mother. Tiada answer. Thus, K and S jalan cepat cepat dengan rasa SANGAT risau pergi ke restroom nak cari adik. Dahlah dengan RAMAI SANGAT orang time tu. Cuti sekolah kan. Sah-sahlah ramai. Plus hari itu hari Jumaat (ada kaitan ke?).

Sampai-sampai restroom, K dan S cari cari adik kat sekeliling. Then K pergi kat area cubicle dia pergi before gi surau tadi. Tengok tengok adik ada kat depan one of the cubicles situ dengan wajah sangat tenang. K pun macam nak marah pun macam tak dapat nak marah sebab tengok adik dia yang cam haish. Cair... K rasa sangat sangat bersyukur time tu. Alhamdulillah. 

Then this conversation happens.
K : Adik ni, kitorang punyalah risau cari adik ingat pergi mana tah.
Adik : Tadi ibu kata nampak kakak tak. Then adik cakap nampak. Ibu suruh pergi dengan kakak. Tapi kakak jalan cepat sangat. Tak sempat nak kejar. So adik tunggulah kat sini.
K : Lah yeke... * tak le nak marah. Rasa nak menangis kegembiraan pun ada. *
    *ketuk ketuk pintu cubicle mother and cakap nak pergi bawa adik ke Surau*
Tapi tak tahu lah time tu the mother tahu ke tak adik kat luar tu atau adik ikut kakak-kakak dia.

Sampai-sampai kat Surau, A dah habis solat. K suruh adik duduk dengan A. *kerisauan tadi tak hilang lagi* 

Lepas semua termasuklah the mother habis solat, K cerita tentang apa yang jadi sebenarnya. Memang nasib baik the mother terfikir nak call K cakap pasal adik. Kalau tak... Haish. tak nak bayangkan apa yang akan jadi.


_____________________________________________________________________________________________

Kanak-kanak tu hanya berumur 8 tahun. Pintar, memang dia pintar, Tapi kanak-kanak macam ni kadang-kadang memang tak berfikir panjang. Even yang dewasa pun kadang-kadang tak berfikir panjang, apatah lagi kanak-kanak. Kan? Dan incident incident macam ni memang tak jauh beza dari kes-kes kehilangan kanak-kanak kat Malaysia ni. Things happens tanpa kita jangka kan. 

In a nutshell, NEVER PRESUME, NEVER ASSUME. Especially bila melibatkan small kids. Always be alert dengan lokasi mereka. WALAUPUN mereka ada handphone and knows how to use it.*but dalam kes ni adik tak tahu*

Dan, yes. K dalam cerita ni is me. And adik is my youngest sister. Harap menjadi pengajaran buat semua. Semoga tak berlaku lagi incident macam ni.













No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681