Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-09-01

kisah minggu lepas.

salam. ada kelas at 2 pm. tapi, nak memblogging sebentar. sebab makin lama tangguh, makin basi n jadi tapai lah kisah ni.


Last week, tanggal hari Rabu 26 ogos 2009, kolej buat majlis berbuka puasa dengan TNC HEPA. Takdelah makan ramai2 dengan beliau pun. Biasalah, VIP kan, so, VIP makan kat tempat VIP lah kan. Majlis Berbuka Puasa ni sempena Ihya' Ramadhan. Actually petang tu plan ngan Ma, Lina nak g berbuka @ masjid. Tapi rasa serba salah la pulak. Kolej sendiri buat majlis tapi g masjid kan. Ish3. tak elok tuan rumah ni. Lagipun AJK kwn2 kita gak. kawan ke? Junior. So, g lah majlis tu. Dalam msg dari kolej, majlis start jam 530. So, bagaikan baik(orang baik xngaku baik), 530 kuar bilik. Ingatkan dah lambat. Tapi xstart lagi. Start 6++ lah jugak. Ramai jugak datang. (masing-masing ada sebab tersendiri). TNC sampai, Majlis pun start. Yada yada yada, dah sampai sesi soal jawab ngan TNC. Sebenarnya bukan nak cakap sangat pasal majlis ni. Tapi nak cakap pasal perkara lain. Tapi still ada kaitan dengan majlis ni lah. =P

So, sesi soal jawab start. Ada seorang pakcik ni bangun. Dalam hati, dok fikir siapakah pak cik ini. Takkanlah dia datang majlis anak dia kot kan. Then dia g mic n perkenalkan diri. (adakah ini mengumpat?) Dia kata," Saya rasa antara semua pelajar ni saya yang paling tua. Saya ......(Nama dirahsiakan), 52 tahun, pelajar tahun 1 ijazah sarjana muda. Saya nak tanya..." Saya? Kagum sebentar. Pakcik ni student degree? Slalunya umur2 gini kalau nak sambung belajar kat yang OUM ke kan. Tapi, kat sini. Insan sebelah, "Pakcik ni masuk cam student degree lain ke? Dia pun kena SPKG?" Wallahualam. Saya tidak tahu.

Tapi yang nak dikatakan di sini ialah even insan yang dah berumur pun still nak sambung belajar if ada kesempatan. Allah s.w.t. bagi dia kekuatan untuk sambung belajar. Kita(saya) ni? Muda lagi. Allah s.w.t. bagi kita(saya) kudrat yang kuat untuk ke sana sini. Tapi kenapa kita(saya) tak gunakan peluang yang ada ini dengan sepenuhnya? Kenapa tak belajar sungguh2? Kalau pakcik yang berumur 52 tahun itu boleh buat, kenapa tidak kita(saya) yang masih muda ini? Tak rasa tercabar ke? tuntut ilmu tu biarlah bersungguh-sungguh. Di U ni lah diri kita dibentuk. ilmu+pengalaman, menjadikan kita(saya) diri kita(saya). Salah pilih kawan, kecundang. Salah buat pilihan, kecundang. Tapi, tak salah kalau buat silap. It's never wrong to make mistakes. but don't do it mora than once. Sebab belajar dari pengalaman. N di U ada banyak pengalaman. Jangan putus asa. ALLAH xsuka hambanya yang mudah putus asa.


Malam itu, ada Ceramah Malam Penghayatan Ramadhan. Selepas solat Maghrib. Penceramahnya? Ustaz Wan Muhammad Noh Bin Wan Hamat.
Sedikit yang hendak dikongsi.
  • jangan telan bulat-bulat apa yang orang cakap, siasat dulu.
  • bulan puasa ni, tunjukkanlah wajah berseri-seri kat bangsa lain. Just because of puasa, muka muncung 400 batu? Oh tidak.
  • perbanyakkanlah doa, mohon redha ALLAH s.w.t, ibu bapa, guru.
    Berdoalah untuk lulus periksa.
  • tinggalkan perkara-perkara bertentangan syariat.
  • mintalah ampun. Pada ALLAh s.w.t, pada orang sekeliling kita. Kita ni sentiasa melakukan silap. Sedar atau tanpa sedar.
  • Menuntut ilmu ni jihad. sebab? kita tinggalkan rumah. cari ilmu n menjadi pelapis agama, bangsa n negara. Kalau kita pun dah tergolek, siapa lagi yang akan membimbing nanti?
  • Kalau jumpa orang Islam yang lain, bagilah salam. (masih berusaha) sebab salah satu tanda kiamat ialah bagi salam kepada orang yang dikenali sahaja. -hadis nabi-
Sebenarnya, ada lagi. Tapi bila baca balik, cam tak berapa ingat n tulisan pun cam patut amek medic jek. =P

And ada ayat yang nak dishare. Dapat ayat ni masa sambutan ambang merdeka at dectar a few days ago.

"Humbankan bantal mimpimu kerana merdeka hanya akan kekal jika kau tidak tidur."
- kata-kata oleh seorang penyajak sebelum beliau mengundurkan diri pada malam tersebut.

Sangat meaningful for me. Tengoklah sekarang. Banyak cara minda kita (saya) dijajah secara senyap-senyap. Kita(saya) je yang tak sedar. So, Bangunlah dari tidur!

P/S: post ni more kepada mengingatkan diri sendiri kot. =)

2 comments:

::SizuKa:: said...

kagum n terkejut bila dgr pengakuan pakcik tu...hebat! ingin tahu sangat kisah hidup dia tauuu...~

akak..g interview pakcik tu kelak..heee~

CaHaya said...

hahah.
nanti kita intebiu ek.
make sure gha bwk voice recorder sume.

bile tah lg akn ade event n akk leh nyibuk lg n pakcik tu akn ade.
hohoh.

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681