Bertemu lagi kita dalam rancangan masak masak bersama cik Cahaya. heee. jumaat, I main masak masak lagiii. buat kek coklat pula. Dengan bantuan adik kecil for the cake; dialah bangun ambil tepung; telur semua, dan mummy help out with the topping. HIHI. I baru nak belajar buat double boiling. The best part is when your beloved ones ate it and said it tasted good. Nanti bolehlah buat lagi. Kek ini nampak cedera sebab berlaku kemalangan kecil semasa proses pemindahan kek dari tempat bakar ke tempat hidang. =)
Kek ini nampak cedera.
Tapi semua orang puji. nyum nyum.
Thanks for the recipe owner. =)
KEK COKLAT ---Klik sini untuk tuan punya resipi punya blog. Yang purple purple, I edit edit sikit. hehe.
Bahan A
250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml
Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.
Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap. Bagi cair choc. Then tambah susu pekat. Then letak butter.
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri
Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.
No comments:
Post a Comment