Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2011-02-20

Choc Cake. Yummyyy.

Salam.

Bertemu lagi kita dalam rancangan masak masak bersama cik Cahaya. heee. jumaat, I main masak masak lagiii. buat kek coklat pula. Dengan bantuan adik kecil for the cake; dialah bangun ambil tepung; telur semua, dan mummy help out with the topping. HIHI. I baru nak belajar buat double boiling. The best part is when your beloved ones ate it and said it tasted good. Nanti bolehlah buat lagi. Kek ini nampak cedera sebab berlaku kemalangan kecil semasa proses pemindahan kek dari tempat bakar ke tempat hidang. =)


Kek ini nampak cedera. 
Tapi semua orang puji. nyum nyum. 
Thanks for the recipe owner. =)


KEK COKLAT ---Klik sini untuk tuan punya resipi punya blog. Yang purple purple, I edit edit sikit. hehe.

Bahan A
250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar  Susu tepung Everyday yang dibancuh.

Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant kopi Radix. Kat rumah I ada kopi RADIX je.
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.

Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko  I guna one bar baking choc.


1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap. Bagi cair choc. Then tambah susu pekat. Then letak butter. 
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri

Kalau tak ikhlas, buat apa pun tak jadi. Usaha doa tawakal.




No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681