Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-08-23

Trust. It ain't cheap.

Trust = percaya.

Bagiku kepercayaan adalah salah satu perkara yg sgt mhl utk diberi kpd seseorg.
Bkn org minta cmtu je, dgn berbesar hati kita akan bg. Bkn bgku.

Lbh2 lg, sejak kejadian hitam satu ketika dulu, bkn mudah for me utk mempercayai seseorg.
Tp perit juga klu dpt tau yg org xpercaya kat kita, kn? Tp, klu dh namanya, kwn, shbt, bmakna sedikit sebanyak, kota kepercayaan telah dibina. Jadi, jgnlah hancurkan kepercayaan oleh seorg rkn/kwn/shbt. Apa yg ingin ku timbulkan di sini ialah, kepercayaan terhadap seseorg yg sgt bru kita kenal.

Cuba bygkn, kita naik kmtr. Dalam bas tu, ada org cm tnya2 kita camna nak pelabuhan klang dr seremban. Yang secara suratannya, haluannya hampir sama dgn kita. Cumanya, kita turun lg awal dr die. Tapi, still naik kmtr ke pel klang. So, Berborak2lah. Ramah orgnya. Tp, mlm smlmnya, kita baru dgr cerita tntg ada 'kwn' yg backstab another kwn ni. So, rs horror tu still ada. N camnapun, kita still teringat2 cerita tu. Maka, kita ragu2 terhdp keramahan insan yg baru dikenali itu. Lg2, ada kisah hitam yg melibatkan trust tu cam smlm je jdnya. N bcoz of that, I can hardly trust peeps. Back to the person u met in the kmtr . Kita berborak, bergurau, bertukar2 latar belakang. Even taklah smpi bg almt sume kn. Setakat, blajar kat mana, coz apa, org mana. Suddenly, dh nk smpi tmpt kita nk turun, dlm lg 2 stesen ke kan, insan tersebut cm teringat sumting. Cr2 brg, rupanya, purse tertinggal kat kereta yg di park kat seremban. Tp dia mmg akn blk ke seremban tu. So, apa yg akn anda lakukan? Anda pinjamkan wang? Tapi ada keraguan terhadap insan itu. Dalam hati,"Dia ni betul2 ke tipu?". U lend her RM20. Janjinya akn pulangkan. bertukar2 lah no fon, email. Tp, yakin ke? Dlm hati," Pasrah je lah RM20 ni. Klu dia xpulang, halal lah." Maka, kita smpi ke tempat yg dituju. Kita pun turun. Ada Mall. So, solat Zuhur jap. Usai solat, ada msg. Dr dia. Minta tlg topupkan. Topupkan tak? Me? Xtopupkan. Pdhl tim tu dlm Mall, brlambak2 kdai handphone. Alasan? I doubted her.

Pernah sekali tu, odw nk g U. tgh sgt pnt dlm kmtr tu. dok kat kerusi tepi tingkap. time tu, sgt byk tempat kosong. Sebab bukan peak hours+hari kerja. Rs sgt penat, n just nk tgk luar tingkap smbl tunggu smpi stesen. Tiba2 dtg seorg lelaki. Lingkungan 30+an. Kmtr yg dinaiki tu kmtr shuttle ke sban. so kt dpnnya xtulis ke sban. Mula2 guy tu cam on call. Ckp2 psl cr adik yg hilang. xkiralah adik kandung ke tak. tp sbb dh syg. skang dh odw nk ke sban. Yada yada. Die ltk fon. n tnya, kmtr ni ke sban ke. sbb xde tulis ke sban. "mls nk jwb snanye. sbb rs sgt pnat. tp just jwb kate ke sban."
Guy tu pun cite2 lah nk g sban n tgh cr adik die. adik ilang. umur lingkungan 19 thn. yada yada. trying to put me in his shoes. Spy rs simpati. Maaflah encik. Sy pun tgh risaukan ade dak kcik yg tim tu dh brape lame xkuar2 spital. n skang nk rs simpati kt encik. Lgpun, blh ke sy percaya cerita encik? Yg xleh dilupakan, tim tu die smpt tnye nama, nk g mana, dr mana, n ape yg dibawa dlm beg. Horror? As 4 me, it's creepy snanye. Tgn knn dok msg2 sape2 je suh doakan diri ini slmt smpi destinasi. ALhamdulillah, slmt smpi destinasi. Papepun, semoga dia jumpa adiknya itu. Amin.

Ats apa yg pernah berlaku, it's hard 4 me to trust someone just like that. Mcm dlm 2 situasi tu. Sdgkan maybe mereka mmg btul2 berniat baik. Org kata, buat baik berpada2, buat jht jgn sekali. Sentiasalah bersangka baik pd semua org. Tp, somehow, i still doubt others. Bkn sbb apa, i think that kena ada langkah berjaga2. Keselamatan diri pun penting juga. N dlm dunia sekarang ni, kepercayaan boleh makan diri kita. Yelah, kes culik, rogol, kdg2 melibatkan kepercayaan juga. Cth, kita percaya kan ada kakak ni, die minta tolong tunjuk kan arah, tiba2 kena culik. Kes2 dlm suratkhabar pun byk. Cumanya, bila nak tlg org, berdoa byk2 minta dilindungi ALLAH dr segala malapetaka.

I can be nice. Mungkin org igt sy ni baik n blh ditipu, dipijak or pape kan. tp, sy pun blh jd jht juga. Bcoz, I sometimes doubted others. Eg, 2 cases like above. Maybe, u alls have ur own opinion, n feel free to share, do comment. I just wanted to share that, we can trust peeps but yet, we need to be becareful. That's what I think. Yet, Berdoa moga dilindungi ALLAH s.w.t.
Bcoz of pengalaman dulu, it makes me think twice.

P/S: lg skali pengalaman sbb naik kmtr.

4 comments:

miera said...

assalamualaikum
hi kak ku syg..
hmm.kene tikam dari belakang??
phrase dat make interested to leave a comment here..
kak..
mira baru je kene situasi yg sama..
rumit..bersimpul mati..
hope u can read my blog n leave a comment bout dis..
i hv chnge my address..
kotakbeg.blogspot.com
bt i hv 2 invite u 1st..
ym me ur email plz..
really need some advise..=(

noin said...

there's nothing wrong to doubt others in ur cases.
even dgn insan yg kite dah kenal bertahun2 lamenye pon kite harus ade doubtness en. just prepare la in case pape jadi.
:)

CaHaya said...

miera & noin:
hahah.
tibe2 rs cm ditipu laks.
klu btul die tipu, Allah MAHA ADIL.

::SizuKa:: said...

tak pernah lagi dpt pengalaman cam kak wani dalam KTm..hohoho..mujur~

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681