Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2009-02-24

kenapa ke kuliah?

Bila dalam kuliah, even sefokus mana pun kita, kadang2 kita boleh terperasan org sekaliling yg sama2 amek subjek tu. Ada yg sama2 khusyuk. Ada yg borak2. Ada yg bc suratkhabar. Ada yg buat Sudoku. Ada yg main enpon. Ada yg makan. Ada yg tido. Maybe semua tu kurg sesuai. Tapi, dah kalau datang kelas, dgrla lcture tu ckp ape. Entah. klu xle nk fokus pun, watla sumting at least nmpk cm kite mndgr ke. Niatku bukan nk galakkan kehipokritan. Cuma, nak emphasis kat sini supaya, appreciate lctrr tu. Cbe bygkn kite kat dpn tu n bg lecture. student mcm2 gaya. Frust x? tp dah amanah kan. Kena wat jugak. So, kita sebagai pelajar kena lah pikul amanah ni. Sambil ku taip, sambil ku ingatkan diriku sendiri. The main reason napa ku tulis jua dlm ni adlh karena rasa frust. Sebab evrytim kelas ALAM, mesti BISING. Ada yg tidurlah. Kelas tu sejam je. Kadang2 lecturer abis kuliah b4 tempoh 60 minutes tu hbs pun. Klu ada ATTITUDE, takkan jadi gini. Ku tulis bkn utk kelas Alam shj. Untuk ape jua kelas bg insan yg bernama pelajar.

Ada saying yang kata, Segalanya bermula dengan niat. Maka, cuba tanya diri sendiri. Kenapa ku ke kelas? Sebab nak isi kedatangan? Sebab nak jumpa kawan? Sebab ayah n ibu suruh? Sebab tidur dalam kelas best? Atau sebab kita nak laksanakan tanggungjawab kita sebagai pelajar? Kalau silap niat tu, perbetulkan. InsyaALLAH, kalau kita ikhlas, segalanya mungkin. Tepuk dada, tanya Iman. I love MATHS. I Have passion in it. Then I'll be good in it.

1 comment:

Haf said...

ntahnye...ape laa bengong sgt dak2 kelas alam ni kan.aku pon nagntok gak tp xlaa biadap gila cm diorg.bangang nk mampos.ade ke tgk drama tgh2 lecture?mmg gila!!!!

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681