Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2014-11-16

Patience, a Marriage lesson

Assalamualaikum. 
Been quite some time. Lama tak update.  Lama tak blog.  Setiap kali drive,  ada je idea or ayat nak taip.  Tapi end up,  balik rumah tengok tv,  solat,  bersihkan diri,  tido.  Yeah.  So idea tinggal idea je.  Tak tau siapa still akan visit my blog nih.  And xtau era sekarang,  orang still baca blog ke?  I Missed those days.  Masa orang rajin update blog,  nak share experience semua.  Best.  Tapi dah kurang masa.  Kalau dapat login via website lagi best.  Trrrrr keluar list blog kawan yang update semua kan.  Yes.

Almost 1 year dah.  Excited.  Tapi tak tahu nak buat surprise apa.  Surprise masak sedap menu baru kot.  Mesti abg dah jemu asyik menu sama haha.  Actually kan,  nama abg bukan Fahmi.  Fahmi is nama panggilan dalam keluarga.  This is some kind of personal to me so,  I put his name in his fam when I write in this blog.  Kalau cakap dengan Epa,  automatically akan refer abg as Fahmi.  Maybe sebab dah Epa dah tau pasal abg lama kan.   

Now.  Serious sikit.
Sepanjang hampir setahun ini(tahun Masihi),  ALLAH s.w.t. keeps reminding me of patience through abg.  Trust me,  dari sebelum kahwin,  sampailah now dah kahwin.  Patience is one of the most important value one should have in marriage.  True.  ALLAH taught me lots by sending him around.  We've been thicks and thins before marriage,  and we went through.  Lepas kahwin pun sama.  Cuma what scares me most,  is if I blew things up and he loses his temper. Manusia kan,  sabar pun ada batasnya kan.  Sebelum kahwin,  I was so patience with him.  Lepas kahwin terbalik.  Gaduh takyah cakaplah.  Sedangkan lidah lagi tergigit ini pula rumah tangga.  But what's important is how we cool things down. I cried.  So cool habis semua sebab api kena simbah air mata yang keguguran.  Dah pandak berdrama.  Ada masa,  akan buka Al-Quran,  baca surah Ar Rahman. Sebab surah ini ingatkan diri how I should be grateful with everything.  Reciting Quran always works.  Bila bergaduh,  macamana pun kena face the issue together.  Deal with facts and not emotions.  Sebab once we talk things emotionally,  it will only makes things worst.  Bila sudah berkahwin,  kena lebih matang.  Professional.  Jika di ofis,  boleh menjadi matang,  kenapa tidak di rumah?

Keep praying and stay calm. 
:D

No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681