Beauty Tip of the Day

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

Al-Baqarah 2:45

2012-05-09

Sains atau Kimia atau Maths?


 Salam.

Semalam, saya ada pergi meeting sebagai pengajar untuk satu program tuisyen di masjid kawasan rumah. Perbincangan awal dengan management, sebab dah ada orang untuk ajar Maths, management tanya, subjek apa yang saya boleh ajar. Fikir fikir balik, Kimia kot. Sebab masa SPM dan Matriks, Kimia ok je. Masa degree, ada lah masa first year belajar kimia kan. Subjek Sains Fizis kot. Tak ingat. hehe. 

Bila meeting tu, masing masing, kena perkenalkan diri, bagitahu subjek apa boleh ajar. And ada kena isi borang lah kan. Last last, buat macam discussion and list out kat white board, tengok subjek yang dioffer, siapa yang boleh ajar. Ceritanya, nama saya kena tulis kat Sains PMR, Kimia SPM dan Maths SPM. Ok. Atas persetujuan diri sendiri juga lah kan. Ada one guy ni, dia memang mengajar Maths. SO, nama dia dah letak untuk Maths PMR and Add Maths SPM. Dilemanya, am I capable nak ajar 3 subjek ni? Kakak tanya, nak ke bagi subjek Maths tu kat guy tu. Berat hati nak lepas subjek Maths SPM ni. Alasan, yelah, Maths kot? Kira kurang heavy dari Add Maths.

Lagipun, Maths fav subjek kan. Haha. Tamak. Macam risau juga dengan Kimia dan Sains ni. Sebab dua dua kena baca kan. Dah terbayang bayang gambarajah telinga, mata yang kena hafal masa PMR dulu. It's just that, nak let go Kimia pun cam berat hati. Sebab, dari awal dah letak mind set akan kena ajar Kimia. Dah siap beli buku rujukan semua dah. Tinggal bateri untuk kalkulator je belum. Hehe. 

Susah kan kalau tak tau potensi diri sendiri?

 "The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything they have."  

No comments:

You know what’s beautiful?

Your eyes blinking, your pupils dilating when you’re euphoric, the curve of your smile, the shade of your teeth, the arch of your back, the fingers typing, the breathing thing you do, the thoughts. Your thoughts. How you think is beautiful; how a thought comes to mind is…a miracle, how you operate, how you are; just you. In every sense of the word; all your blood cells, neurons, organs, your limbs, your soul. You are breathtaking, mashaa’Allaah.


:D

You can’t control the things that happen to you but you can control the way you react to them. It’s all perception.
You Again (Movie)

41568319681